Ухвала
від 29.04.2022 по справі 369/2023/22
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/2023/22

Провадження №1-кс/369/299/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.04.2022 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі слідчого судді ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві скаргу адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність Бучанського РУП ГУ НП у Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В:

07.02.2022 року до Києво-Святошинського районного суду Київської області надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 на бездіяльність Бучанського РУП ГУ НП у Київській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як на підставу звернення зі скаргою, заявники посилаються на те, що 26.01.2022 р. представником ТОВ «КОМФОРТ ТА ЗАТИШОК», було подано заяву про порушення кримінального провадження до ВП № 1 Бучанського РУП ГУНП в Київській області про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 та 3 статті 206 КК України, ч. 2 ст. 206-2 КК України та ст. 129 КК України.

В своїй заяві представник реалізовуючи свої права як заявника, описав обставини вчинення кримінального правопорушення за частиною 2 та 3 статті 206 КК України, ч. 2 ст. 206-2 КК України та ст. 129 КК України. Оскільки в діях товариств (TOB «АРКОН-ІНВЕСТ» код ЄДРПОУ 31590093. ТОВ «О.Д.Ж.И. ДЕВЕЛОПМЕНТ» код ЄДРПОУ 42073233, ТОВ «СПВ ІНВЕСТ» код ЄДРПОУ 39231417) які належать забудовнику на території Київської області відомого, як «ОРАНЖПАРК» (код ЄДРПОУ 39991306) під керівництвом ОСОБА_4 . ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . ОСОБА_7 та керівництва «АРКОН-ІНВЕСТ» (код ЄДРПОУ 39245985) вбачаються ознаки складу злочину передбаченого статтею 206 Кримінального кодексу України, просив невідкладно вжити заходів правового реагування, тобто прийняти заяву про вчинення кримінального правопорушення та внести її до Єдиного реєстру досудових розслідувань в строк передбачений ст. 214 КПК України, надати в письмовій формі інформацію про внесення заяви до Єдиного реєстру досудових розслідувань та присвоїти їй відповідний номер і розпочати за цією заявою про вчинення кримінального правопорушення досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого за ст. 206 КК України.

03.02.2022 року, ним був здійснений дзвінок до оперативного чергового ВП № 1 Бучанського РУП ГУНП в Київській області (тел. 044-406-08-76), щодо надання йому інформації про хід та розгляд її заяви, на що оперативний черговий відповів, що по Вашій заяві відомості до ЄРДР не внесені.

Всупереч положенням ст. 214 КПК України, дані про те, що заява реєстрована та внесена до ЄРДР відсутні.

Заявник вважає, що така бездіяльність посадових осіб ВП № 1 Бучанського РУП ГУНП в Київській області суперечить вимогам ст. 214 КПК та призвела до того, що по заяві скаржника не почато досудове розслідування, чим порушені процесуальні права останнього як заявника, передбачені КПК України, у зв`язку із чим ми вимушені звернутись із скаргою до слідчого судді, відповідно до ст. 303 ч. 1 КПК України.

На підставі викладеного, заявник просив суд зобов`язати посадових осіб ВП № 1 Бучанського РУП ГУНП в Київській області відповідно до вимог ст. 214 КПК України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні дані за заявою адвоката ОСОБА_3 від 26.01.2022 р. та розпочати досудове розслідування.

У судове засідання заявник не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином. У своїй заяві просив суд розгляд скарги проводити у його відсутність.

Уповноважена особа Бучанського РУП ГУНП в Київській області в судове засідання не з`явилася, відсутність якої не є перешкодою для розгляду скарги у відповідності до ч. 3 ст. 306 КПК України.

Вивчивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником.

Згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ України №100 від 08.02.2019 року зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05 березня 2019 р. за № 223/33194 «Про затвердження Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події» було затверджено порядок ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події (далі Порядок).

Відповідно до ч. 12 розділу II. Порядку, заяви (повідомлення), що надійшли до органу (підрозділу) поліції з використанням засобів поштового зв`язку, мережі Інтернет, електронного зв`язку (електронні звернення), через контактні центри державної установи «Урядовий контактний центр» та телефонну «гарячу лінію» Національної поліції України, служби діловодства реєструють та невідкладно передають керівникові органу (підрозділу) поліції або особі, яка виконує його обов`язки.

Керівник органу (підрозділу) поліції або особа, яка виконує його обов`язки, невідкладно, але не пізніше 24 годин з моменту реєстрації в службах діловодства заяв (повідомлень) приймає рішення щодо їх реєстрації в ІТС ІПНП (журналі ЄО) для подальшого розгляду відповідно до законодавства України.

Відповідно до ч. 1, 2 ст.214КПКУкраїни слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування. Досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Системний аналіз положень ст. ст. 214, 303 КПК України, свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Відомості, які підлягають внесенню до ЄРДР та їх перелік визначені ч. 5 ст. 214 КПК України, відповідно до положень якої до ЄРДР підлягають внесенню, серед інших відомостей, короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлені з іншого джерела.

Відповідно до п. 2.1. Положення «Про Єдиний реєстр досудових розслідувань», затвердженого Наказом Генеральної прокуратури України № 169 від 17.08.2012 року облік кримінальних правопорушень за заявами, повідомленнями, які надійшли прокурору або органу досудового розслідування, або виявленими з інших джерел обставинами, що свідчать про вчинення кримінального правопорушення, здійснюється за дорученням керівника прокуратури або органу досудового розслідування шляхом внесення до Реєстру відомостей, визначених ч. 5 ст. 214 КПК України. Після внесення та перевірки цих даних керівником прокуратури або органу досудового розслідування у Реєстрі автоматично фіксується дата обліку інформації та присвоюється номер кримінального провадження.

Відповідно до ч. 4 ст.214КПКУкраїни слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Судом встановлено, що 26.01.2022 р. представником ТОВ «КОМФОРТ ТА ЗАТИШОК», було подано заяву про порушення кримінального провадження до ВП № 1 Бучанського РУП ГУНП в Київській області про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 та 3 статті 206 КК України, ч. 2 ст. 206-2 КК України та ст. 129 КК України.

Однак відомості по даній заяві до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

Тому, скарга щодо зобов`язання слідчого Відділу поліції № 1 Бучанського РУП ГУНП в Київській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення та розпочати досудове розслідування, підлягає до часткового задоволення, у частині зобов`язання уповноважену особу внести відомості до ЄРДР.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 214, 303, 304, 307, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Скаргу - задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб ВП № 1 Бучанського РУП ГУНП в Київській області відповідно до вимог ст. 214 КПК України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні дані за заявою адвоката ОСОБА_3 від 26.01.2022 р. та розпочати досудове розслідування.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.04.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104143537
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —369/2023/22

Ухвала від 29.04.2022

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

Ухвала від 21.02.2022

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Дубас Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні