Ухвала
від 03.05.2022 по справі 388/451/22
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 388/451/22

провадження № 1-кс/388/125/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.05.2022м. Долинська

Слідчий суддя Долинського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянув скаргу Управління Держпраці у Кіровоградській області на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесені відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, -

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2022 року Управління Держпраці у Кіровоградській області звернулося до слідчого судді з цією скаргою на бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про злочин чи повідомлення про кримінальне правопорушення, посилаючись на те, що 31 серпня 2021 року Управлінням Держпраці у Кіровоградській області до Відділення поліції №1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області направлено інформацію, в якій повідомлено про вчинення кримінального правопорушення директора КНП «Устинівська лікарня» Устинівської селищної ради Кіровоградської області ОСОБА_3 , для прийняття рішення згідно з ст. 214 КПК України. В поданих матеріалах вказувалося, що у серпні 2021 року Управлінням проведено інспекційне відвідування у КНП «Устинівська лікарня» Устинівської селищної ради Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 01995315, фактична адреса: Кіровоградська обл., смт. Устинівка, вул. Ювілейна, 15). За результатами якого встановлено порушення вимог ч. 1 ст. 21 КЗпП України, якою передбачено, що трудовий договір - це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом. Так, наказом КНП «Устинівська лікарня» Устинівської селищної ради Кіровоградської області від 23.07.2021 №75-к ОСОБА_4 призначено лікарем акушером-гінекологом КНП «Устинівська лікарня» Устинівської селищної ради Кіровоградської області з 01.08.2021 без її заяви та відповідно згоди. За результатами інспекційного відвідування було складено акт інспекційного відвідування юридичної особи від 26 серпня 2021 року №КР7468/223/АВ.

15 квітня 2022 року Управлінням отримано листа ВП №1 м. Долинська від 05.04.2022 року №2298/111-2-2022, з якого стало відомо, що службовими особами ВП №1 м. Долинська не внесені відомості про кримінальне правопорушення вчинене директором КНП «Устинівська лікарня» Устинівської селищної ради Кіровоградської області ОСОБА_3 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, у зв`язку з відсутністю ознак кримінального правопорушення. Окрім цього, зі змісту листа Управлінню стало відомо про те, що надані матеріали про вчинення кримінального правопорушення без внесення відповідної інформації до ЄРДР були розглянуті в порядку, передбаченому Законом України «Про звернення громадян». Зі змісту листа вбачається, що за вказаними матеріалами була проведена перевірка для виявлення ознак кримінального правопорушення.

Проте, згідно чинного законодавства, перевірка заяви (повідомлення) про вчинене кримінальне правопорушення повинна проводитися вже в рамках відкритого кримінального провадження, внесеного в ЄРДР. У випадку, якщо посадова особа органу досудового слідства дійде висновку, що у заяві (повідомленні) відсутні обставини, що свідчать про вчинення дій з ознаками складу кримінального правопорушення, така посадова особа вправі винести постанову про закриття кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України.

Отже, якщо відомості до ЄРДР в порушення ст. 214 КПК України внесені не були, то в заявника є право на оскарження такої бездіяльності до суду в порядку ст. 303 КПК України.

Управління Держпраці у Кіровоградській області не було повідомлено ВП №1 м. Долинська про прийняте рішення у визначеному порядку. Про бездіяльність службових осіб стало відомо зі змісту листа ВП №1 м. Долинська, що надійшов на адресу Управління 15 квітня 2022 року, у зв`язку з чим вважають підстави пропуску десятиденного строку для подання скарги - поважними.

Представник Управління Держпраці у Кіровоградській області у судове засідання не з`явився, надіслали до суду клопотання про розгляд скарги у їх відсутність, просили скаргу задовольнити, клопотань не мають.

Слідчий відділу поліції № 1 (м.Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області у судове засідання не з`явився, про причину неявки не повідомив.

Дослідивши матеріали провадження за скаргою на бездіяльність слідчого, слідчий суддя дійшов до такого висновку.

Слідчим суддею встановлено, що Управління Держпраці у Кіровоградській області звернулося із заявою про внесення відомостей про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відомості про злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою Управління Держпраці у Кіровоградській області не внесено, досудове розслідування не розпочато.

За змістом п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні може бути оскаржена бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

Згідно з п. 1.4. Розділу ІІ Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України N 69 від 17 серпня 2012 року, цей строк обчислюється наступним чином: заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення вважаються поданими з моменту попередження особи про кримінальну відповідальність (за винятком випадків, коли таке попередження неможливо зробити з об`єктивних причин: надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв`язку, непритомний стан заявника, відрядження тощо); у випадку надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв`язку, строк обчислюється з моменту надходження заяви слідчому, прокурору.

Таким чином, законодавцем передбачено обов`язок слідчого невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви (повідомлення) про вчинений злочин внести відомості про такий злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

Відповідно до ч. 4 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Оскільки відповідальними особами відділення відділу поліції № 1 (м.Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, отримавши заяву Управління Держпраці у Кіровоградській області про злочин не виконано обов`язку передбаченого ч. 1 ст. 214 КПК України про внесення відомостей про такий злочин до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не розпочато досудове розслідування, відповідно скарга є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 304 КПК України, скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбаченічастиною першою статті 303цього Кодексу,можуть бутиподані особоюпротягом десятиднів змоменту прийняттярішення,вчинення діїабо бездіяльності.Якщо рішенняслідчого,дізнавача чипрокурора оформлюєтьсяпостановою,строк поданняскарги починаєтьсяз дняотримання особоюїї копії.

Управління Держпраці у Кіровоградській області не було повідомлено відділом поліції№ 1(м.Долинська)Кропивницького районногоуправління поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Кіровоградськійобластіпро прийняте рішення у визначеному порядку. Про бездіяльність слідчого стало відомо зі змісту листа відділу поліції № 1 (м.Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, що надійшов на адресу Управління 15 квітня 2022 року, у зв`язку з чим підстави пропуску десятиденного строку для подання скарги є поважними, та підлягає поновленню строку для подання скарги.

Досудове розслідування- стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності (пункт 5 частини першої статті ЗКримінального процесуального кодексу України.

Слідчий, прокурорневідкладно, але не пізніше 24 годинпісля поданнязаяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушенняабо після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявникувитяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань(частина перша статті 214КПК України).

Виходячи з вищевикладеного, вимога Управління Держпраці про зобов`язання службових осіб Відділення поліції №1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області розпочати за вищевказаними матеріалами, досудове розслідування у формі досудового слідства за вчинення дій, які мають ознаки складу злочину, передбаченого ст.ст. 172, 173 Кримінального кодексу України та повідомити Управління Держпраці у Кіровоградській області письмово про початок досудового розслідування, початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування вказаного злочину за ст.ст. 172, 173 Кримінального кодексу України не може бути вирішена, оскільки вона передбачена КПК України після внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тому скарга в цій частині не підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 303, 304, 306, 307, 372 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Поновити строк для подання скарги.

Скаргу задовольнити частково.

Визнати неправомірною бездіяльність службових осіб Відділення поліції №1 (м. Долинська) Кропивницького районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання матеріалів, що містять інформацію про вчинене кримінальне правопорушення, що надані Управлінням Держпраці у Кіровоградській області листом від 31.08.2021 року № 15-19-02/5084-21.

Зобов`язати службових осіб внести відомості про кримінальне правопорушення відносно директора КНП «Устинівська лікарня» Устинівської селищної ради Кіровоградської області ОСОБА_3 до Єдиного реєстру досудових розслідувань на підставі поданих Управлінням Держпраці у Кіровоградській області матеріалів (лист від 31.08.2021 року №15-19-02/5084-21) про вчинення кримінального правопорушення за відповідною попередньою кримінально-правовою кваліфікацією кримінального правопорушення.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення03.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104149865
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора

Судовий реєстр по справі —388/451/22

Ухвала від 03.05.2022

Кримінальне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні