Постанова
від 12.05.2010 по справі 2-а- 6547/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ц

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ О КРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а- 6547/09/0470

Категорія статобліку - 6.6.6

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 травня 2010 року м. Дніпр опетровськ

Дніпропетровський окруж ний адміністративний суд у с кладі :

головуючого судді : Турлаково ї Н.В.

при секретарі судового зас ідання : Ричк а Р.Ю.

за участю представників ст орін :

представника позивача : Дичик В.С .

представник відповідача 1 : не з'явився (заява про розгляд справи без участі)

представник відповідача 2 : не з'явився (заява про розгляд справи без участі)

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Дн іпропетровську адміністрат ивний позов Південної міжрай онної державної податкової і нспекції у м. Кривому Розі до д ержавного реєстратора відді лу державних реєстраторів ап арату міськради і виконкому Виконавчого комітету Кривор ізької міської Ради Шевчен ко Тетяни Василівни, та дер жавного реєстратора відділу державних реєстраторів апар ату міськради і виконкому Ви конавчого комітету Запорізь кої міської Ради Євстаф' є вої Ганни Іванівни

про визнання недійсними т а скасування записів державн их реєстраторів, -

в с т а н о в и в:

Південна міжрайонна дер жавна податкова інспекція у м. Кривому Розі звернулась до суду з адміністративним поз овом до д ержавного реєстратора відді лу державних реєстраторів ап арату міськради і виконкому Виконавчого комітету Кривор ізької міської Ради Шевчен ко Тетяни Василівни, та дер жавного реєстратора відділу державних реєстраторів апар ату міськради і виконкому Ви конавчого комітету Запорізь кої міської Ради Євстаф' є вої Ганни Іванівни з позовн ими вимогами про : - визнання недійсними реєстра ційні записи державних реєс траторів: від 16.12.2008р. Державного реєстратора Запорізької міс ької ради Євстаф' євої Ган ни Іванівни в Єдиний держав ний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб підприємців з апис № 7 за № 1 103 107 0006 017171 про внесенн я змін до відомостей про юрид ичну особу - ТОВ Електросист еми ЛТДа саме : зміна місцезна ходження Дніпропетровська о бласть, м. Кривий Ріг, Централь но-Міський район, вул. Купріна буд. 130; - від 19.12.2008р. запис №8 про зня ття з обліку ТОВ Електросист еми ЛТД; - від 25.12.2008р. Державним ре єстратором відділу державни х реєстраторів апарату міськ ради і виконкому Виконавчого комітету Криворізької міськ ої ради Шевченко Тетяни Вас илівни запис №9 про взяття н а облік ТОВ Електросистеми Л ТД; - зобов' язання відділу де ржавних реєстраторів апарат у міськради і виконкому Вико навчого комітету Криворізьк ої міської ради скасувати ре єстраційний запис № 9 від 25.12.2008р . стосовно ТОВ Електросистем и ЛТДпро взяття на облік, знят тя з обліку юридичну особу ТО В Електросистеми ЛТД, направ ити реєстраційну справу для взяття на облік за попереднь ою адресою, а саме в Запорізьк у міську раду; - зобов' язати д ержавного реєстратора Запор ізької міської ради скасуват и реєстраційні записи стосов но ТОВ Електросистеми ЛТД: за пис № 7 від 16.12.2008р. Внесення змін д о відомостей про юридичну ос обу, запис № 8 від 19.12.2008р. про знят тя з обліку ТОВ Електросисте ми ЛТД.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що до ЄДРПОУ відносно Т ОВ Електроситеми ЛТДвнесені записи про внесення змін і в ідомостей про юридичну особ у в частині зміни місцезнахо дження юридичної особи, на м.К ривий Ріг, Центрально-Міськи й район, вул. Купріна буд.130 та з апис про зняття з обліку, та за новою юридичною адресою вне сено запис про взяття на облі к, проте в результаті здійсне ної перевірки знаходження Т ОВ Електроситеми ТДвстановл ено що за місцем реєстрації ( м.Кривий Ріг,Центрально-Місь кий район вул.Купріна, буд.130) юр идична особа не знаходиться. Вважає що ТОВ Електросистем и ЛТДпорушило ст..93 Цивільног о Кодексу України .

В якості нормативного обґ рунтування позивач посилаєт ься на Закони України Про дер жавну податкову службу в Укр аїні, Про державну реєстраці ю юридичних осіб і фізичних о сіб - підприємців, Закон Укра їни Про господарські товарис тва, Цивільний кодекс Україн и.

Представник державного ре єстратора виконавчого коміт ету Запорізької міської ради заперечення на позов не напр вив згідно заяви від 20.10.2009р. про сив розглянути позов без при сутності державного реєстра тора виконавчого комітету За порізької міської Ради.

Представник відділу держа вних реєстраторів апарату мі ськради і виконкому Запорізь кої міської ради направив за перечення на адміністративн ий позов згідно яких зазначи в, що документи ТОВ Електроси стеми ЛТДбули отримані відді лом від виконкому державного реєстратора Запорізької міс ької ради 24.12.2008р. вх..№ 4027 згідно до опису. Після надходження реє страційної справи здійснив д ії передбачені ч.6 ст.14 Закону У країни Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб підприємців, а саме пов ідомив рекомендованим листо м про зміну місцезнаходження реєстраційної справи, підст ав для відмов в постановці на облік не встановлено. Після н адходження повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням та зді йснення дій передбачених п.8 с т.19 вищевказаного Закону Укра їни було проведено реєстраці йну дію Внесення інформації щодо відсутності юридичної о соби за вказаною адресою, а ві дповідно до ч.2 ст.38 зазначеног о Закону встановлені обстави ни є підставами для постанов лення судового щодо припинен ня юридичної особи, а не підс тавою для визнання недійсним и записів та їх анулювання.

Представник відповідача 2 процесуальним правом на учас ть представника в судовому з асіданні не скористався та п росив розглянути справу без участі державного реєстрато ра відділу державних реєстра торів апарату Криворізької м іськради і виконкому.

Заслухавши представника позивача, розглянувши матер іали справи, суд вважає, що по зов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріа лами справи підтверджено, що 15 січня 2007 року виконавчим ком ітетом Запорізької міської р ади зареєстровано Товариств о з обмеженою відповідальніс тю Електросистеми ЛТД, та зді йснена державна реєстрація н овоутвореної шлхом заснуван ня юридичної особи, ідентифі каційний код 34830158, місцезнаход ження : 69001, вул.Перемоги, буд.2, кв.321, м. Запоріжжя, Орджонікідз евський район, Запорізька об ласть, згідно Довідки з ЄДР ПОУ станом на 15.10.2009р.

Відповідно до Запису № 7 до Є ДР внесена інформація 16.12.2008р., в несення змін до відомостей п ро юридичну особу, що не пов' язані зі змінами в установчи х документах в частині зміни місцезнаходження : 50024, Дніпроп етровська область, м.Кривий Р іг, Центрально-Міський район , вул.Купріна, буд.130, місце пров едення реєстраційної дії: Ви конавчий комітет Запорізько ї міської ради. Запис № 8 від 19.12.2 008, Зняття з обліку, місце прове дення реєстраційної дії: Вик онавчий комітет Запорізької міської ради. Запис № 9 від 25.12.200 8р. Взяття на облік, місце пров едення реєстраційної дії: Ви конавчий комітет Криворізьк ої міської ради Дніпропетров ської області

Запис № 10 від 29.01.2009р. внесення і нформації щодо відсутності ю ридичної особи за вказаною а дресою. місце проведення реє страційної дії: Виконавчий к омітет Криворізької місько ї ради Дніпропетровської обл асті.

Відповідно до Довідки відд ілу реєстрації та обліку пла тників податків Південної М ДПІ у м. Кривому Розі від 30.01.2009р. № 61, Товариство з обмеженою від повідальністю Електросисте ми ЛТДвзятий на облік 18.01.2007р. за № 5623.

Відповідно до Довідки про в становлення фактичного місц езнаходження від 26.01.2009р. підроз ділу податкової міліції, міс цезнаходження платника пода тків не встановлено, в ході пр оведення організаційно - ро зшукових заходів було встан овлено, що ТОВ Електросистем идоговорів оренди за адресою м. Кривий ріг, вул. Купріна 130, з в ласником помешкання ТОВ Авто рембудне укладало.

Повідомлення про відсутні сть юридичної особи за місце знаходженням направлено по зивачем для проведення заход ів згідно ч.8 ст.19 Закону Україн и Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємцівдо відділу де ржаних реєстраторів.

В силу статті 17 Зако ну України "Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців" ві д 15 травня 2003 року N 755-IV в Єд иному державному реєстрі міс тяться також відомості про в ідсутність юридичної особи з а її місцезнаходженням, про в ідсутність підтвердження ві домостей про юридичну особу, а також відомості про зарезе рвовані найменування юридич них осіб.

Відповідно до ч.1,2,4,6 ст.14 вищев казаного Закону України пере дбачено, що п ередач а реєстраційних справ здійсн юється в разі: зміни місцезна ходження юридичної особи, зм іни місця проживання фізично ї особи - підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання ф ізичної особи - підприємця ро зташоване на території іншої адміністративно-територіал ьної одиниці; утворення, змін и меж або ліквідації адмініс тративно-територіальної оди ниці. Передача реєстраційни х справ у випадку, який передб ачено абзацом другим частини першої цієї статті, здійснює ться на підставі державної р еєстрації відповідних змін д о установчих документів юрид ичної особи або державної ре єстрації зміни місця прожива ння фізичної особи - підприєм ця. За наявності підстави, що п ередбачена абзацом другим ча стини першої цієї статті, дер жавний реєстратор протягом д есяти робочих днів з дати дер жавної реєстрації зміни місц езнаходження юридичної особ и, зміни місця проживання фіз ичної особи - підприємця зобо в'язаний передати за описом р еєстраційну справу державно му реєстратору за новим місц езнаходженням юридичної осо би або за новим місцем прожив ання фізичної особи - підприє мця. Державний реєстратор, як ий отримав реєстраційну спра ву, зобов'язаний протягом дес яти робочих днів з дати її при йому повідомити рекомендова ним листом юридичну особу аб о фізичну особу - підприємця п ро зміну місцезнаходження ре єстраційної справи та внести до Єдиного державного реєст ру запис про зміну місцезнах одження реєстраційної справ и.

Відповідно до вимог статті 18 цього Закону якщо відомості , які підлягають внесенню до Є диного державного реєстру, б ули внесені до нього, то такі в ідомості вважаються достові рними і можуть бути використ ані в спорі з третьою особою, д оки до них не внесено відпові дних змін.

З огляду на приписи статті 70 Кодексу адміністрати вного судочинства України , обставини, які за законо м повинні бути підтверджені певними засобами доказуванн я, не можуть підтверджуватис я ніякими іншими засобами до казування, крім випадків, кол и щодо таких обставин не вини кає спору.

Суд критично оцінює надану в якості доказу довідку про в становлення фактичного місц езнаходження від 26.01.2009р. підроз ділу податкової міліції, згі дно з якою місцезнаходження платника податків не встанов лено, на яку посилається пози вач, про відсутність ТОВ Елек тросистеми ЛТДза юридичною а дресою, оскільки вона не міст ить ані характеристики будів лі (споруди), ані способу встан овлення такого факту - вихід за юридичною адресою, опитув ання власника, суміжних підп риємств та ін., та не вказує на здійснення тим діяльності п оза межами правової відповід альності. Крім того вказана д овідка датована 26.01.2009р., проте позивач визнати недійсними т а скасувати записи в ЄДРПОУ с таном на 16.12.2008р., та 19.12.2008р.,25.12.2008р. Окр ім зазначеного вище вказана довідка складена відносно ТО В Електросистемитоді як вірн а назва юридичної особи згід но реєстраційних документів ТОВ Електросистеми ЛТД.

Згідно до п.2 ст.38 Закону Укр аїни Про державну реєстраці ю юридичних осіб та фізичних осіб - підприємцівпідстава ми для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов' яза но з банкрутством юридичної особи, зокрема є: визнання нед ійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені п ри створенні юридичної особи , які не можна усунути; провад ження нею діяльності, що супе речить установчим документа м, або такої, що заборонена зак оном; невідповідність мініма льного розміру статутного фо нду юридичної особи вимогам закону; неподання протягом р оку органам державної податк ової служби податкових декла рацій, документів фінансової звітності відповідно до зак ону; наявність в Єдиному держ авному реєстрі запису про ві дсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям.

Проте компетенцію адмініс тративних судів щодо вирішен ня адміністративних справ ви значено статтею 17 КАС У країни . Зокрема згідно з пунктом 4 частини 1 цієї стат ті компетенція адміністрати вних судів поширюється на сп ори за зверненням суб"єкту вл адних повноважень у випадках встановлених законом.

Відповідно до ст. 104 КА С України суб"єкт влад них повноважень може звернут ися до суду у випадках, встано влених законом.

Вказані положення КА С України кореспондую ться із пунктом 5 частини 4 ста тті 50 цього ж Кодексу про те, що відповідачами в адміністрат ивній справі можуть бути: гро мадяни України, іноземці чи о соби без громадянства, їх об'є днання, юридичні особи, які не є суб'єктами владних повнова жень, лише за адміністративн им позовом суб"єкта владних п овноважень у випадках, встан овленим законом.

Статус Державної податков ої служби в Україні, її функці ї та правові основи діяльнос ті визначено Законом У країни "Про державну податко ву службу в Україні" за № 509 ХІІ.

Відповідний обов' язок за кріплює і ч. 1 ст. 13 Закону Украї ни Про державну податкову сл ужбу в Українівідповідно до якої посадові особи органів державної податкової служби зобов' язані дотримуваним К онституції і законів України , інших нормативних актів, пра в та охоронюваних законом ін тересів громадян, підприємст в, установ, організацій, забез печувати виконання покладен их на органи державної подат кової служби функцій та повн ою мірою використовувати над ані їм права.

Як передбачено ч.1 п.4 ст.10 Зако ну України Про державну пода ткову службу в Українідержав ні податкові інспекції в рай онах, містах без районного по ділу, районах у містах, міжрай онні та об' єднані державні податкові інспекції здійсню ють у межах своїх повноважен ь контроль за законністю вал ютних операцій, додержанням порядку проведення готівков их розрахунків за товари (пос луги) у встановленому законо м порядку, за наявності свідо цтв про державну реєстрацію суб' єктів підприємницької діяльності, ліцензій на пров адження видів господарської діяльності, що підлягають лі цензуванню відповідно до зак ону, з наступною передачею ма теріалів про виявлені поруше ння органам, що видають ці до кументи, за наявності торгов их патентів.

Права органів державної по даткової інспекції закріпле ні ст..11 Закону України Про дер жавну податкову службу в Укр аїні, зокрема п.17 встановлює п раво звертатися у передбачен их законом випадках до судов их органів із заявою (позовно ю заявою) про скасування держ авної реєстрації суб' єкта п ідприємницької діяльності.

Обґрунтовуючи своє право н а звернення до суду із позово м, що розглядається позивач п осилається на ст.2,11 Закону У країни Про державну податко ву службу в Україні, ст.4,5,31,53 Зак ону України Про державну реє страцію юридичних осіб та фі зичних осіб - підприємців, Ц ивільний Кодекс України.

Проте вказані норми не пе редбачають права органів де ржавної податкової служби н а звернення до суду із позово м про визнання недійсними та скасування записів державни х реєстраторів про проведенн я реєстраційної дії про змін у місцезнаходження юридично ї особи, зняття з обліку, взятт я на облік, вказані обставини при наявності в Єдиному держ авному реєстрі запису про ві дсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженн ям відповідно до ч.2 ст.38 Закону України Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємцівє підс тавами для постановлення суд ового рішення щодо припиненн я юридичної особи, що не пов' язано з банкрутством юридичн ої особи.

Враховуючи вищезазначе ні обставини, норми чинного з аконодавства, матеріали спра ви суд приходить до висновку що, факт порушення закону при здійсненні оскаржуваних реє страційних записів реєструю чим органом матеріалами спра ви не підтверджений, позивач ем не доведений, позовні вимо ги на звернення до суду з вим огами про визнання недійсним и та скасування записів держ авних реєстраторів про прове дення реєстраційної дії про зміну місцезнаходження юрид ичної особи, зняття з обліку, в зяття на облік, не відповідаю ть чинному законодавству, то му в задоволенні адміністрат ивного позову слід відмовит и.

Керуючись ст.ст. 160, 162, 163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

В задоволенні адміністр ативного позову Південної мі жрайонної державної податко вої інспекції у м. Кривому Роз і до державного реєстратора відділу державних реєстрато рів апарату міськради і вико нкому Виконавчого комітету К риворізької міської Ради Ш евченко Тетяни Василівни, т а державного реєстратора від ділу державних реєстраторів апарату міськради і виконко му Виконавчого комітету Запо різької міської Ради Євста ф' євої Ганни Іванівни пр о визнання недійсними та ска сування записів державних ре єстраторів, - відмовити.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, постанова суду наб ирає законної сили після зак інчення цього строку.

Постанова може бути оскарж ена до Дніпропетровського ап еляційного адміністративно го суду через Дніпропетровсь кий окружний адміністративн ий суд протягом десяти днів з дня складання постанови у по вному обсязі, а апеляційна ск арга на постанову суду подає ться протягом двадцяти днів після подання заяви про апел яційне оскарження.

Повний текст постанови скл адений 17.05.2010р.

Суддя Н.В.Турлакова

Дата ухвалення рішення12.05.2010
Оприлюднено27.07.2010
Номер документу10415822
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а- 6547/09/0470

Постанова від 12.05.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні