Ухвала
від 02.05.2022 по справі 925/366/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

03 травня 2022 року Черкаси справа №925/366/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Кучеренко О.І., розглянувши матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРДЖИГАЗТРЕЙД» про видачу судового наказу за грошовими вимогами до Комунального підприємства «Водопровідно-каналізаційне господарство селища Верхній Рогачик» про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії споживачу у розмірі 145221,12 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРДЖИГАЗТРЕЙД» звернулося у Господарський суд Черкаської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Комунального підприємства «Водопровідно-каналізаційне господарство селища Верхній Рогачик» заборгованості за договором про постачання електричної енергії споживачу №027-ЕГТ-22/Е від 28.12.2021 у розмірі 145221,12 грн, яка виникла, у зв`язку із неналежним виконанням Комунальним підприємством «Водопровідно-каналізаційне господарство селища Верхній Рогачик» своїх зобов`язань за договором.

Дослідивши заяву та додані до неї матеріали, суд зазначає, що відповідно до статей 147-148 Господарського процесуального кодексу України, судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 148 цього Кодексу. Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги. Заявником та боржником в наказному провадженні можуть бути юридичні особи та фізичні особи-підприємці. Судовий наказ підлягає виконанню за правилами, встановленими законом для виконання судових рішень. Судовий наказ може бути видано тільки за вимогами про стягнення грошової заборгованості за договором, укладеним у письмовій (в тому числі електронній) формі, якщо сума вимоги не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Особа має право звернутися до суду з вимогами, визначеними у частині першій цієї статті, в наказному або спрощеному позовному провадженні на свій вибір.

Згідно з статтею 149 Господарського процесуального кодексу України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

Відповідно до частини 1 статті 27 Господарського процесуального кодексу України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом (Загальна територіальна підсудність).

Заявник у своїй заяві зазначив таку адресу божника: Україна, 74402, Херсонська область, Верхньорогачицький район, селище міського типу Верхній Рогачик, площа Чапаєва, будинок 11. Водночас, заявник у своїй заяві зазначає, що боржник повинен був виконати свої зобов`язання щодо сплати поставленої електричної енергії за березень 2022 року безпосередньо на поточний рахунок із спеціальним режимом використання, відкритий заявником у філії Черкаського обласного управління Акціонерного товариства «Ощадбанк» у місті Черкаси, а тому пославшись на частину 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України, вважає, що дана заява про видачу судового наказу повинна пред`являтись до Господарського суду Черкаської області.

Суд зазначає, що згідно із частиною 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Правила зазначеної статті застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці, а тому наявність вказаної обставини є основною для можливості звернення заявником до Господарського суду Черкаської області із даною заявою.

Предметом заяви є вимога про стягнення грошових коштів заборгованості з оплати за спожиту електроенергію. При цьому, стягнення заборгованості безпосередньо не пов`язано з місцем виконання договору. Зобов`язання з оплати за договором не є таким, яке належить, через його особливість, виконувати тільки у певному місці. Отже, договір про постачання електричної енергії №027-ЕГТ-22/Е від 28.12.2021 не містить прямої вказівки на конкретне місце його виконання, а виконання умов договору боржником полягає в оплаті коштів.

Суд зазначає, що заявником не доведено суду належними та допустимими доказами, що сторонами умовами договору визначено, що виконувати спірний договір стосовно оплати за спожиту електроенергію, можливо тільки у певному місці у місті Черкаси.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для застосування положення частини 5 статті 29 Господарського процесуального кодексу України та необхідність визначення підсудності за загальними правилами.

Враховуючи викладене та те, що боржник зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , про що зазначив і сам заявник у своїй заяві, суд дійшов висновку, що заява про видачу судового наказу, підсудна Господарському суду Херсонської області,

Водночас, суд зазначає, що за Розпорядженням голови Верховного Суду «Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану (окремі суди Донецької, Харківської та Херсонської областей)» від 18.03.2022 №11/0/9-22 відповідно до частини сьомої статті 147 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану: змінено та визначено територіальну підсудність судових справ з Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про передачу заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРДЖИГАЗТРЕЙД» про видачу судового наказу за територіальною юрисдикцією до Господарського суду Одеської області.

Згідно з частиною 3 статті 31 Господарського процесуального кодексу України передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись статтями 27, 31, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати матеріали заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «ЕНЕРДЖИГАЗТРЕЙД» про видачу судового наказу за грошовими вимогами до Комунального підприємства «Водопровідно-каналізаційне господарство селища Верхній Рогачик» про стягнення заборгованості за договором про постачання електричної енергії споживачу у розмірі 145221,12 грн з доданими до неї документами за територіальною підсудністю до Господарського суду Одеської області.

Ухвала набирає чинності з моменту підписання та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду протягом 10 днів з дня з дня набрання нею чинності.

Суддя О.І. Кучеренко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104164866
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/366/22

Судовий наказ від 05.06.2022

Господарське

Господарський суд Одеської області

Лічман Л.В.

Ухвала від 02.05.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Кучеренко О.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні