Ухвала
від 03.05.2022 по справі 5/130-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

"04" травня 2022 р. Cправа № 5/130-09

Суддя Господарського суду Вінницької області Лабунська Т.І., без виклику учасників, розглянувши справу

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "Виробничо - комерційна фірма "Віалан" (вул. Приміська 6 - В, смт. Стрижавка, Вінницький р-н, Вінницька область)

про банкрутство

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Господарського суду Вінницької області перебувала справа № 5/130-09 про банкрутство ТОВ "ВКФ "Віалан".

Ухвалою суду від 23.12.2021 закрито провадження у справі у справі № 5/130-09 про банкрутство ТОВ "ВКФ "Віалан" та стягнуто з кредиторів - ТОВ «Швидкі фінансові рішення», ТОВ «Брокінвестгруп», АТ КБ «ПриватБанк» основну грошову винагороду та витрати під час виконання повноважень ліквідатора у справі № 5/130-09 про банкрутство ТОВ "ВКФ "Віалан".

28.12.2021 на виконання вказаної ухвали суду видано відповідні накази.

29.04.2022 до суду через систему "Електронний суд" від ТОВ "Брокінвестгруп" надійшло клопотання, згідно якого останній просить визначити рахунком для використання погашення заборгованості за основну грошову винагороду за виконання повноважень ліквідатора у справі № 5/130-09 про банкрутство ТОВ «ВКФ «Віалан» в сумі 47 535 грн. 12 коп. та витрати понесені ліквідатором у даній справі в сумі 567 грн. 65 коп. накопичувальний рахунок № UА 353000010000032079337001026 в Національному банку України та зняти арешти з усіх інших рахунків ТОВ "Брокінвестгруп" в банківських установах

Розглянувши вказане клопотання ТОВ "Брокінвестгруп", дослідивши наявні матеріали справи, суд дійшов наступних висновків з огляду на таке.

Так, клопотання мотивовано тим, що ухвалою Господарського суду Вінницької області по справі № 5/130-09 від 23 грудня 2021 було затверджено звіт арбітражного керуючого (ліквідатора) Белінської Н.О. № 02- 14/270 від 10.12.2021 про виконану роботу в ході ліквідаційної процедури ТОВ "ВКФ "Віалан" та ліквідаційний баланс у справі № 5/130-09, а також стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю «Брокінвестгруп» на користь арбітражного керуючого Белінської Н.О. основну грошову винагороду за виконання повноважень ліквідатора у справі № 5/130-09 про банкрутство ТОВ "ВКФ «Віалан» в сумі 47 535 грн. 12 коп. та витрати понесені ліквідатором у даній справі в сумі 567 грн. 65 коп. На виконання ухвали було видано накази.

Разом з тим, ухвала не містить переліку рахунків, за рахунок коштів на яких має бути погашений зазначений борг.

В зв`язку із чим Ковпаківським ВДВС у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) 25.01.2022 було порушено виконавче провадження 68341593 із з ТОВ "Брокінвестгруп" боргу в сумі 53 213.05 грн., накладено арешти на грошові кошти ТОВ "Брокінвестгруп" в банківських установах.

Заявник вважає, що у даному випадку ТОВ "Брокінвестгруп" не є належним боржником в даній справі, оскільки є процесуальним правонаступником АКБ Банку "Східно європейський банк" як управитель активами зазначеного банку відповідно до договору про передавання в управління непроданих активів № 32-Л від 13.12.2013.

Відповідно до зазначеного договору ухвалою від 09 грудня 2014 було здійснено заміну кредитора у справі № 5/130-09 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо комерційна фірма "Віалан", замінивши Акціонерний комерційний банк «Східно-Європейський банк» на правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю "Брокінвестгруп".

Таким чином, ТОВ "Брокінвестгруп" не є повним правонаступником АКБ Банку "Східно-європейський банк" як боржника зазначеній справі в розумінні ст. 520 ЦК України.

Згідно з пунктом 2.2. Договору Управитель зобов`язується здійснювати погашення вимог вигодонабувачів у черговості, відповідно до переліку вигодонабувачів.

Відповідно до пункту 2.6 Договору Національний банк України має право здійснювати контроль за діяльністю Управителя щодо проведення процедури управління активами і задоволення вимог вигодонабувачів.

Відповідно до пунктів 5.1., 5.2. Договору кошти, одержані в результаті управління активами, спрямовуються на розрахунки з вигодонабувачами відповідно до черговості, зазначеної у переліку вигодонабувачів. Вимоги кожної наступної черги задовольняються залежно від надходження на рахунок відповідача коштів від управління активами після повного задоволення вимог попередньої черги.

Отже, відповідно до Договору про передавання в управління непроданих активів № 32-Л від 13.12.2013 ТОВ "Брокінвестгруп" отримало в управління непродані активи АКБ Банку "Східно-європейський банк", яке зобов`язане вжити заходів щодо продовження погашення заборгованості кредиторів банку за рахунок отриманих активів.

Виходячи з вищенаведеного, ТОВ "Брокінвестгруп", є особою, яка зобов`язана за рахунок майна, отриманого від реалізації активів АКБ Банку "Східно європейський банк", погашати вимоги кредиторів, які включені до переданого відповідачу реєстру, в порядку встановленої в цьому реєстрі черговості.

Закон України «Про виконавче провадження» визначає умови і порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до положень статті 1 цього Закону, виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусового виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) (далі - рішення) - сукупність дій визначених у цьому Законі органів і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець зобов`язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії.

Згідно з п. 7 ч. 3 ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження" виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право накладати арешт на кошти та інші цінності боржника, зокрема на кошти, які перебувають у касах, на рахунках у банках, інших фінансових установах та органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (крім коштів на рахунках платників у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, коштів на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом), на рахунки в цінних паперах, а також опечатувати каси, приміщення і місця зберігання грошей.

Згідно з ч. 2 ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження" стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у національній та іноземній валютах, інші цінності, у тому числі на кошти на рахунках боржника у банках та інших фінансових установах.

У відповідності до ч. 4 ст. 48 Закону України "Про виконавче провадження" на кошти та інші цінності боржника, що перебувають на рахунках та на зберіганні у банках чи інших фінансових установах, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах, накладається арешт не пізніше наступного робочого дня після їх виявлення. Арешт поширюється також на кошти на рахунках, відкритих після винесення постанови про накладення арешту.

Ч. 1 ст. 52 Закону України "Про виконавче провадження" визначається, що виконавець звертає стягнення на кошти боржника - юридичної особи, що перебувають у касах або інших сховищах боржника - юридичної особи, у банках або інших фінансових установах, у порядку, встановленому цим Законом. Інформацію про наявні у боржника рахунки виконавець отримує в органах доходів і зборів, інших державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях, які зобов`язані надати йому інформацію невідкладно, але не пізніше ніж у триденний строк, а також за повідомленнями стягувача.

Згідно ч. 3 ст. 52 Закону України "Про виконавче провадження" не підлягають арешту в порядку, встановленому цим Законом, кошти, що перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом. Банк, інша фінансова установа, центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у разі надходження постанови виконавця про арешт коштів, що знаходяться на таких рахунках, зобов`язані повідомити виконавця про цільове призначення рахунку та повернути постанову виконавця без виконання в частині арешту коштів, що знаходяться на таких рахунках.

Відповідно до ч. 1 ст. 56 Закону України "Про виконавче провадження" арешт майна (коштів) боржника застосовується для забезпечення реального виконання рішення

Ч.2 ст. 56 Закону України "Про виконавче провадження" визначено, що арешт на майно (кошти) боржника накладається виконавцем шляхом винесення постанови про арешт майна (коштів) боржника або про опис та арешт майна (коштів) боржника. Постанова про арешт майна (коштів) боржника виноситься виконавцем під час відкриття виконавчого провадження та не пізніше наступного робочого дня після виявлення майна.

У відповідності до ч. 3 ст. 56 Закону України "Про виконавче провадження" арешт накладається у розмірі суми стягнення з урахуванням виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів та основної винагороди приватного виконавця на все майно боржника або на окремі речі.

Згідно ч. 4 ст. 56 Закону України "Про виконавче провадження" копії постанов, якими накладено арешт на майно (кошти) боржника, виконавець надсилає банкам чи іншим фінансовим установам, органам, що здійснюють реєстрацію майна, реєстрацію обтяжень рухомого майна, в день їх винесення.

Особливості управління активами (майном) банків, що ліквідуються, встановлені загальними правилами ЦК України про договір управління майном, а також спеціальними нормами права, що застосовуються виключно до цих правовідносин.

Відповідно до частини дванадцятої статті 96 Закону України "Про банки і банківську діяльність" якщо на момент закінчення строку ліквідації залишилися непроданими активи банку і негайний продаж матиме наслідком істотну втрату їх вартості, ліквідатор передає такі активи в управління визначеній НБУ юридичній особі, яка зобов`язана вжити заходів щодо продовження погашення заборгованості кредиторів банку за рахунок отриманих активів.

У главі 13 розділу VI Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства визначений порядок передавання непроданих активів банку в управління НБУ юридичній особі.

Згідно з пунктом 13.1 цього Положення ліквідатор у разі потреби передавання активів банку, які залишаються непроданими на час закінчення процедури ліквідації банку, негайний продаж яких матиме наслідком істотну втрату їх вартості, в управління іншій юридичній особі звертається до НБУ з відповідною пропозицією згідно зі статтею 96 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Відповідно до пункту 13.5 Положення комісія НБУ приймає рішення про проведення конкурсу з визначення управителя та його затвердження за наявності обґрунтованого клопотання ліквідатора та позитивного висновку уповноваженого структурного підрозділу про надання згоди на передавання непроданих активів банку в управління юридичній особі.

У пункті 13.9 Положення встановлено, що за результатами конкурсу між банком, НБУ і управителем укладається тристоронній договір (додаток 6 до цього Положення). Договір про передавання в управління непроданих активів від імені НБУ підписує уповноважена посадова особа НБУ.

Відповідно до пункту 13.11 Положення управитель набуває прав сторони (учасника) у судових справах, у яких стороною (учасником) був банк, який ліквідовано, а також прав сторони (учасника) виконавчих проваджень за участю банку.

Частиною 2 ст. 316 Цивільного Кодексу України передбачено особливий вид права власності - право довірчої власності, яке виникає внаслідок закону або договору управління майном.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 1029 Цивільного кодексу України за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов`язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача). Договір управління майном може засвідчувати виникнення в управителя права довірчої власності на отримане в управління майно.

Отже за умовами договору, управитель є довірчим власником отриманих в управління активів; до управителя не переходить право власності на активи; управитель має право володіти, користуватися і розпоряджатися активами відповідно до законодавства України та цього договору.

Виходячи з вищенаведеного, ТОВ "Брокінвестгруп", є особою, яка зобов`язана за рахунок майна, отриманого від реалізації активів Банку АКБ Банку "Східно європейський банк", погашати вимоги кредиторів, які включені до переданого відповідачу реєстру, в порядку встановленої в цьому реєстрі черговості.

Тобто з умов вищезазначеного Договору вбачається, що ТОВ "Брокінвестгруп" за боргами АКБ Банку "Східно-європейський банк" відповідає не власним майном, а лише майном (активами) АКБ Банку "Східно-європейський банк", які були йому передані в управління згідно умов договору від № 32-Л від 13.12.2013 про передавання в управління ТОВ "Брокінвестгруп" непроданих активів АКБ Банку "Східно європейський банк".

На виконання умов п. 2.5 договору про передавання в управління непроданих активів від № 32-Л від 13.12.2013, Національний банк України, із метою виконання ТОВ "Брокінвестгруп" зобов`язань за вказаним договором, відкрив ТОВ "Брокінвестгруп" накопичувальний рахунок № UА 353000010000032079337001026 в Національному банку України для зарахування коштів, що находять в результаті управління активами та для здійснення розрахунків з вигодонабувачами.

Вказаний арешт на майно ТОВ «Брокінвестгруп» порушує його права з розпорядження своїм майном (ст. 319-321 ЦК України).

Враховуючи наведені обставини ТОВ "Брокінвестгруп" звернулося до суду з відповідним клопотанням.

Як вбачається з матеріалів заяви, за умовами договору про передавання в управління непроданих активів № 32-Л від 13.12.2013, ТОВ "Брокінвестгруп" за боргами АКБ Банку "Східно-європейський банк" відповідає не власним майном, а лише майном (активами) АКБ Банку "Східно-європейський банк", які були йому передані в управління згідно умов договору від № 32-Л від 13.12.2013 про передавання в управління ТОВ "Брокінвестгруп" непроданих активів АКБ Банку "Східно європейський банк".

На виконання умов п. 2.5 договору про передавання в управління непроданих активів від № 32-Л від 13.12.2013, Національний банк України, із метою виконання ТОВ "Брокінвестгруп" зобов`язань за вказаним договором, відкрив ТОВ "Брокінвестгруп" накопичувальний рахунок № UА 353000010000032079337001026 в Національному банку України для зарахування коштів, що находять в результаті управління активами та для здійснення розрахунків з вигодонабувачами.

Таким чином, ТОВ "Брокінвестгруп" відкрито окремий рахунок для зарахування коштів, що надходять в результаті управління активами та для здійснення розрахунків з вигодонабувачами.

У ст. 8 Конституції України зазначено, що Конституція України має найвищу юридичну силу.

Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

Згідно зі ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є недоторканим.

Статтею 41 Конституції України та ст. 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, закріплено принцип непорушності права приватної власності, який означає право особи на безперешкодне користування своїм майном та закріплює право власника володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, на власний розсуд вчиняти щодо свого майна будь-які угоди, відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ч. 4 п.1 ст. 59 Закону України "Про виконавче провадження" підставами для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

Враховуючи вищезазначене, суд приходить до висновку, що накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках ТОВ "Брокінвестгруп" та не мають відношення до активів Акціонерного банку "Східно-європейський банк", порушують права власника - ТОВ "Брокінвестгруп" щодо розпорядження власними грошовими коштами.

З огляду на встановлені вище судом обставини, суд дійшов висновку про обгрунтованість клопотання ТОВ "Брокінвестгруп" від 29.04.2022 про визначення рахунку для погашення заборгованості та зняття арештів з усіх інших рахунків ТОВ "Брокінвестгруп" в банківських установах та наявність правових підстав для його задоволення.

Керуючись ст. 2, Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 3, 11, 18, 42, 232, 233, 234, ч. 1 ст. 235, 236, 255, 256, 326 ГПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Задовольнити клопотання ТОВ "Брокінвестгруп" від 29.04.2022 про визначення рахунку для використання погашення заборгованості та зняття арештів з усіх інших рахунків ТОВ "Брокінвестгруп" в банківських установах.

2. Визначити рахунком для використання погашення заборгованості за основну грошову винагороду за виконання повноважень ліквідатора, арбітражного керуючого Белінської Н.О., у справі № 5/130-09 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Виробничо - комерційна фірма «Віалан» в сумі 47 535 грн. 12 коп. (сорок сім тисяч п`ятсот тридцять п`ять гривень 12 копійок) та витрати понесені ліквідатором у даній справі в сумі 567 грн. 65 коп. (п`ятсот шістдесят сім гривень 65 копійок) накопичувальний рахунок № UА 353000010000032079337001026 в Національному банку України.

3. Зняти арешти з усіх інших рахунків ТОВ "Брокінвестгруп" в банківських установах.

4. Відповідно до ч. 2 ст. 235 ГПК України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

5. Ухвала суду може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її проголошення до Північно-західного апеляційного господарського суду. У разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

6. Повний текст ухвали суду складено та підписано - 04.05.2022.

7. Копію ухвали суду надіслати на електронну адресу ТОВ "Брокінвестгруп" - ІНФОРМАЦІЯ_1; ІНФОРМАЦІЯ_2; арбітражного керуючого Белінської Н.О. - ІНФОРМАЦІЯ_3.

Ухвалу з гербовою печаткою суду та за підписом судді надіслати рекомендованим листом ТОВ "Брокінвестгруп" та Ковпаківському ВДВС у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

Суддя Лабунська Т.І.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - ТОВ "Брокінвестгруп" (вул. Л. Українки, 14, м. Суми, 40020);

3 - Ковпаківському ВДВС у місті Суми Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) (Курський проспект, 6, Суми, Сумська область, 40000)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення03.05.2022
Оприлюднено21.06.2022
Номер документу104166351
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/130-09

Ухвала від 22.07.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 04.07.2022

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Юрчук М.І.

Ухвала від 28.04.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 03.05.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 19.04.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 12.04.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 03.03.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 15.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 07.02.2022

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Судовий наказ від 28.12.2021

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні