Вирок
від 04.05.2022 по справі 157/34/20
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 157/34/20

п/с 1-кп/164/56/2022

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 травня 2022 року Смт. Маневичі

Маневицький районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

з участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 , його захисника ОСОБА_5 (в режимі відеоконференцзв`язку),

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за № 12019030090000569 про обвинувачення ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, з базовою середньою освітою, неодруженого, офіційно не працевлаштованого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 25 листопада 2019 року близько 16 години, перебуваючи на території домогосподарства АДРЕСА_1 , під час конфлікту, що виник на ґрунті особистих неприязних відносин, умисно наніс серію ударів по голові та тілу потерпілого ОСОБА_6 , внаслідок чого заподіяв останньому тілесні ушкодження у вигляді забійних поверхневих ран в ділянці перенісся, верхньої губи, лівого ліктьового суглобу, підшкірних гематом в ділянці обличчя, саден в ділянці грудної клітки справа, які, згідно висновку експерта, відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, закритої черепно мозкової травми, забою головного мозку легкого ступеню, які по ступеню тяжкості відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я.

Крім того, 19 серпня 2020 року ОСОБА_4 , перебуваючи в будинку за адресою: АДРЕСА_1 , на ґрунті особистих неприязних відносин, умисно, кулаками наніс своєму батькові ОСОБА_6 не менше трьох ударів в обличчя, внаслідок чого заподіяв останньому тілесні ушкодження у вигляді забійних ран в ділянці обличчя, які за ступенем тяжкості відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень, що спричинили короткочасний розлад здоров`я, а також підшкірних гематом в ділянці обличчя, які за ступенем тяжкості відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень.

Своїми умисними протиправними діями, які виразились в умисному легкому тілесному ушкодженні, що спричинило короткочасний розлад здоров`я потерпілого, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 125 КК України.

Допитаний в судовому засіданні по суті пред`явленого обвинувачення ОСОБА_4 вину в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні визнав повністю, пояснив, що удари потерпілому ОСОБА_6 , який був його батьком, наносив у них в домогосподарстві в с. Видерта Камінь Каширського району 25 листопада 2019 року близько 16 години. Бив по голові та тілу, причиною стала конфліктна ситуація, яка між ними виникла на ґрунті особистих неприязних відносин. Також 19 серпня 2020 року близько 21 години він наніс потерпілому не менше трьох ударів кулаками в обличчя, перебуваючи в АДРЕСА_1 . Підтвердив, що кримінальне правопорушення ним вчинялося за обставин, зазначених в обвинувальному акті. Цивільний позов також визнав в повному обсязі та просив суд його суворо не карати.

Враховуючи те, що ОСОБА_4 в повному обсязі визнав вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення при обставинах, що наведені в обвинувальному акті, беручи до уваги те, що інші учасники судового розгляду не бажають оспорювати фактичні обставини справи, і судом встановлено, що обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин та відсутні сумніви щодо добровільності та істинності його позиції, роз`яснивши йому положення ст. 349 КПК України, вислухавши думку учасників судового розгляду, які не заперечували щодо розгляду кримінальної справи в порядку, передбаченому ст. 349 КПК України, суд визнає недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

Крім повного визнання обвинуваченим своєї вини, його вина у вчиненні встановленого кримінального правопорушення повністю доведена доказами, що містяться в обвинувальному акті та матеріалах кримінального провадження, які ніким з учасників процесу не оспорюються, є належними і допустимими.

Обвинувачений вірно розуміє зміст обставин справи та у суду немає сумнівів у добровільності та істинності його позиції.

З урахуванням викладеного, суд вважає доведеною вину ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України.

Щодо обставин, які б пом`якшували чи обтяжували покарання обвинуваченому, суд зазначає наступне.

В судовому засіданні ОСОБА_4 визнав свою винуватість у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення, однак факт визнання обвинуваченим своєї вини у вчиненні кримінального правопорушення, не може безумовно свідчити про щире каяття з приводу вчиненого і прийматися судом до уваги як обставина, яка пом`якшує покарання. Адже щире каяття передбачає, окрім визнання особою факту вчинення кримінальних протиправних діянь, ще й щирий жаль з цього приводу та осуд своєї поведінки, що ОСОБА_4 не було зроблено ні під час досудового розслідування, ні при розгляді справи судом.

Обставинами, які обтяжують покарання, є вчинення кримінального правопорушення щодо особи похилого віку та вчинення кримінального правопорушення щодо особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних відносинах.

При призначення покарання суд керується положеннями ст. 50, ст. 65 КК України в силу яких суд зобов`язаний призначаючи покарання врахувати ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного, обставини, що пом`якшують і обтяжують покарання з тим, щоб особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, було призначене покарання необхідне і достатнє для її виправлення і попередження нових кримінальних правопорушень, як цією особою, так суспільними спостерігачами, які оцінюють співмірність вчиненого діяння та покарання.

При цьому покарання має на меті не тільки кару, але й має реалізувати принцип законності, справедливості, обґрунтованості та індивідуалізації покарання.

При призначенні покарання суд враховує, що обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, що згідно ст.12 КК України відноситься до кримінальних проступків, за місцем проживання характеризується посередньо, на обліку у лікарів нарколога чи психіатра не перебуває, раніше не судимий.

Як вбачається із витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про смерть від 14 грудня 2022 року, виданого Камінь Каширським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Камінь Каширському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.п. 175 176 т.1).

Враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, обставини його вчинення та особу винного, суд вважає, що виправлення обвинуваченого, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень, як самим засудженим, так і іншими особами, можливе при призначенні покарання у виді штрафу в максимальному розмірі.

Згідно зі ст. 1206 Цивільного кодексу України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Зважаючи на вказані норми Закону, цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Камінь Каширської міської ради, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Комунальне некомерційне підприємство «Камінь Каширська центральна районні лікарня» Камінь Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_4 про стягнення 11270 гривень 46 копійок шкоди, заподіяної вчиненням кримінального правопорушення, підлягає задоволенню.

Витрати на залучення експертів відсутні.

Запобіжний захід не обирався.

Долю речовихдоказівсуд вирішує відповідно до вимог ст. 100 КПК України.

Керуючись ст. ст. 349, 373, 374 КПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Визнати винним ОСОБА_4 увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.2ст.125КК України,призначивши покаранняу видіштрафу врозмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 1700 гривень.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Камінь Каширської міської ради, третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, Комунальне некомерційне підприємство «Камінь Каширська центральна районна лікарня» Камінь Каширської міської ради Волинської області, до ОСОБА_4 задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь Камінь Каширської міської ради грошові кошти в сумі 11270 гривень 46 копійок, витрачених закладом охорони здоров`я на лікування потерпілого від кримінального правопорушення (р/р НОМЕР_1 в АТ КБ «Приватбанк», код ЄДРПОУ 01983051).

Речові докази: чоловічу шапку чорного кольору повернути потерпілому, змиви з килима житлового будинку ОСОБА_6 залишити при матеріалах кримінального провадження.

Витрати на залучення експертів відсутні.

Запобіжний захід не обирався.

Вирок може бути оскаржений до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя

Маневицького районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.05.2022
Оприлюднено20.01.2023
Номер документу104167515
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —157/34/20

Ухвала від 04.05.2022

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Вирок від 04.05.2022

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 14.04.2022

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 22.02.2022

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 13.12.2021

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 06.12.2021

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 19.11.2021

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Денісов В. П.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Борсук П. П.

Ухвала від 03.11.2021

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Борсук П. П.

Ухвала від 03.08.2021

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Борсук П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні