Ухвала
від 04.05.2022 по справі 592/2688/22
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/2688/22

Провадження № 1-кс/592/1119/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 травня 2022 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , слідчого Сумського районного управляння поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого Сумського районного управляння поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , про дозвіл на проведення обшуку в службових приміщеннях (кабінетах) Управління освіти, культури, молоді та спорту Сумського району Сумської області (код ЄДРПОУ 41852055) в тому числі й начальника цього Управління, що розташовані в будівлі за адресою: Сумський район, Сумська область, смт. Степанівка, вул. Центральна, 70, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022200480000201 від 03.02.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272, ч.2 ст.191 КК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку слідчого Сумського районного управляння поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий Сумського районного управляння поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , клопотання обгрунтовує тим, що в провадженні Сумського РУП ГУНП в Сумській області перебувають матеріали кримінального провадження, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.02.2022 року за №12022200480000201 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.272 КК України, у зв`язку з тим, що 02.02.2022 року, близько 19:30 год., в наслідок порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, за адресою: смт. Степанівка, вул. Центральна, ОСОБА_4 , 1976 року народження, отримав тілесні ушкодження, у вигляді: поєднана краніо-торако-вертебральна травма. ЗЧМТ, забій головного мозку, контузійне вогнище стовбура мозку, обширна скальпована рана лобно-тім`яних ділянок. ЗТГК. Перелом грудини. ЗТГВХ неускладнена. Уламковий перелом Th3-Th4. Гіповолемічний шок. На даний час потерпілий перебуває на стаціонарному лікуванні у відділенні НХВ Сумської обласної клінічної лікарні.

Крім цього, 15.02.2022 року відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42022202540000027 за ознаками складу злочину, передбаченого ч.2 ст.191 КК України, оскільки у ході моніторингу засобів масової інформації, шляхом ознайомлення з публікацією «Громада купила на Сумщині купила власні дерева для опалення за 1,5 мільйони гривень» зокрема, у відео сюжеті та тексті до нього вказується про факти постачання до навчальних закладів громади невстановленими особами деревини, що спиляна безпосередньо на її території та інших місцях смт. Степанівки, не зважаючи на те, що Управлінням освіти, культури, молоді та спорту селищної ради (далі - Управління) проведено тендер на постачання деревини твердої породи для опалювання начальних закладів ціною в 1,5 млн. грн., визначено його переможця, яким став ФОП « ОСОБА_5 » та укладено з ним відповідний договір № 336 про закупівлю товару - деревини, а також сплачено кошти в повному обсязі.

Вказані кримінальні провадження 16.02.2022 року постановою прокурора Сумської окружної прокуратури об`єднані в одне провадження у зв`язку з тим, що ці кримінальні правопорушення можуть бути вчинені однією особою (особами) та стосуються посадових осіб Управлінням освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради.

Під час огляду web - сторінки редакції «Сумські дебати» встановлено, що Управлінням проведено тендер на постачання деревини твердої породи для опалювання навчальних закладів, які знаходяться на території Степанівської територіальної громади на суму 1416150,00грн.

Так, відповідно до договору №336 від 01.10.2021 року укладеним між Управлінням в особі начальника ОСОБА_6 (замовник) та ФОП « ОСОБА_5 » (постачальник) предметом договору є товар: Деревина - за кодом ДК 021:2015 - 03410000-7 (деревне паливо твердої породи) - 1350 м. куб.), однак по-перше деревина була доставлена не в повному обсязі в заклади освіти, по-друге: деревина яка нібито поставлялася, була не якісна, оскільки більшість доставленої деревини є деревами, які перебували в аварійному стані та щодо яких є акт обстеження зелених насаджень, що підлягають знесенню, а в подальшому й закріплені рішенням Виконавчого комітету Степанівської селищної ради Сумського району Сумської області від 21.12.2021 та в подальшому знесені. Крім цього, відповідно до угоди строк виконання поставки до 15 листопада 2021 року, однак договір постійно змінювався та встановлювалися нові дати поставки, так остання угода передбачала поставку до 31.12.2021.

Тобто фактично, опалювання в закладах освіти проводиться шляхом спалювання дерев, які були видалені на території Степанівської ТГ та направлені в заклади під виглядом поставки деревного палива твердої породи.

Наведені вище факти встановлені в ході досудового розслідування, свідчать про те, що службовими особами Управління, зокрема начальником ОСОБА_6 допущена розтрата державного майна, шляхом зловживання службовим становищем, а також незаконні дії призвели до тяжких наслідків, пов`язаних з охороною праці, що призвели до отримання сторонньою особою тілесних ушкоджень та переломів.

Зважаючи на можливу причетність службових осіб Управління до вчинення злочину, є невиправданим отримання зазначених вище речей у добровільному порядку, відповідно до ст.93 КПК України, чи шляхом проведення інших слідчих дій в тому числі тимчасових доступів. За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, нежитлове приміщення де зареєстроване Управління освіти, культури молоді та спорту Степанівської селищної ради Сумського району, Сумської області за адресою: смт. Степанівка, Сумського району, Сумської області, вул. Центральна, 70 та здійснюють свою діяльність - належить Територіальній громаді в особі Степанівської селищної ради Сумського району, Сумської області.

Враховуючи вищевикладене, для відшукування, збереження і вилучення документів, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку в службових приміщеннях (кабінетах) Управління освіти, культури, молоді та спорту Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 41852055) в тому числі й начальника цього Управління, що розташовані в будівлі за адресою: Сумський район, Сумська область, смт. Степанівка, вул. Центральна, 70.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав та просив надати дозвіл на обшук.

Відповідно до ст.30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла та не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. Проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Обшук має провадитись за наявності достатніх даних, які вказують на те, що об`єкти, які мають значення у справі, по-перше, знаходяться у певної особи (в певному місці), по-друге, що дані об`єкти сховані й добровільно видані не будуть.

Вислухавши думку слідчого СВ Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки слідчим доведена наявність достатніх підстав вважати, що в службових приміщеннях (кабінетах) Управління освіти, культури, молоді та спорту Сумського району Сумської області (код ЄДРПОУ 41852055) в тому числі й начальника цього Управління, що розташовані в будівлі за адресою: Сумський район, Сумська область, смт. Степанівка, вул. Центральна, 70, можуть знаходитися оригінал тендерної документації щодо проведення процедури відкритих торгів на закупівлю: «Деревина -за кодом ДК 021:2015 - 03410000-7 (деревне паливо твердої породи)» з усіма наявними додатками (пропозиції, відкриття тендеру, тощо); оригінал договору №336 від 01.10.2021 року про закупівлю товару з усіма наявними додатковими угодами, змінами та додатками; повідомлення та інша кореспонденція, що стосується договору №336; всі наявні чеки, квитанції, виписки, платіжні доручення, інші документи, в яких зазначено розрахунки за поставку деревини в заклади освіти; всі наявні акти приймання-передачі дров до закладів освіти, які надійшли від ФОП « ОСОБА_5 »; всі наявні накладні, які виписані ФОП « ОСОБА_5 » на постачання дров; реєстраційні документи Управляння освіти, культури, молоді та спорту; оригінали актів обстеження зелених насаджень (дерев, чагарників, газонів, квітників), що підлягають знесенню чи пересаджуванню у зв`язку забудовою та впорядкування земельних площ на території смт. Степанівка, пов`язаних з аварійністю дерев в період з 01.01.2021 року по 17.02.2022 року; договори з організаціями, установами, підприємствами, ФОП, щодо проведення робіт з ліквідації аварійних дерев з усіма наявними додатками (в тому числі чеки, виписки, квитанції про оплату такої роботи за договором); рішення виконавчого комітету Степанівської селищної ради Сумського району, Сумської області про дозвіл на видалення фізично застарілих дерев, в яких виконання рішення покладене на Управління освіти, культури, молоді та спорту, Степанівської селищної ради з 01.01.2021 року по 17.02.2022 року; документи в яких відображено виділення грошових коштів з Державного бюджету до Управління, на закупівлю дерев для опалення закладів освіти; фіксація відомостей про банківські картки ОСОБА_6 , а також мобільного телефону яким користується остання; наказ про призначення на посаду начальника Управління освіти, культури, молоді та спорту - ОСОБА_6 , копію посадових інструкцій, функціональних обов`язків, трудової книжки, графіку роботи; документи, які свідчать про те, що на конкретну особу покладений обов`язок щодо контролю дотримання безпеки (охорони) праці в підпорядкованих закладах освіти зокрема Управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 41852055), Степанівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Орлятко», Степанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 34362793) або Степанівська філія Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сутепанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 33362073), з наданням копій посадових інструкцій, функціональних обов`язків, з усіма наявними додатками таких осіб; копії документів (накази, розпорядження, інші) на підставі яких 02.02.2022 року - ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , ОСОБА_4 здійснювали роботи з видалення, підрізання аварійних дерев на прилеглій території Степанівської філії Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Степанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 33362073) по вул. Центральна, смт. Степанівка; копія журналу інструктажів, перед виконанням робіт, пов`язаних з видаленням, підрізанням аварійних дерев на прилеглій території Степанівської філії Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Степанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 33362073) по вул. Центральна, смт. Степанівка, де маються підписи ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , а також загального журналу про проходження інструктажу іншими особами, які займалися роботою з підвищеною небезпекою; документи, про те, до чиєї території відноситься ділянка з аварійними деревами, де трапився нещасний випадок з ОСОБА_4 ; записних книжок, аркушів з записами, інших засоби фіксації інформації, в тому числі електронних (матеріальні носії інформації), що можуть на собі містити відомості про протиправну діяльність; висновок за результатами цінового моніторингу № ЦД-323 (або інші) щодо середньо ринкової ціни на дрова паливні; товарно-транспортні накладні на постачання дров від ФОП « ОСОБА_5 » до закладів освіти Степанівської СР.

На підставі викладеного і керуючись ст.234 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

1. Надати дозвіл на проведення обшуку в службових приміщеннях (кабінетах) Управління освіти, культури, молоді та спорту Сумського району Сумської області (код ЄДРПОУ 41852055) в тому числі й начальника цього Управління, що розташовані в будівлі за адресою: Сумський район, Сумська область, смт. Степанівка, вул. Центральна, 70.

2. Мотиви застосування клопотання про надання дозволу на обшук - у зв`язку з неможливістю в будь-який інший спосіб підтвердити вищевикладені обставини або їх остаточно спростувати.

3. Речі, для виявлення та вилучення яких проводиться обшук - з метою фіксації обставин вчинення кримінальних правопорушень, а також виявлення та вилучення: оригіналу тендерної документації щодо проведення процедури відкритих торгів на закупівлю: «Деревина -за кодом ДК 021:2015 - 03410000-7 (деревне паливо твердої породи)» з усіма наявними додатками (пропозиції, відкриття тендеру, тощо); оригіналу договору №336 від 01.10.2021 року про закупівлю товару з усіма наявними додатковими угодами, змінами та додатками; повідомлення та інша кореспонденція, що стосується договору №336; всіх наявних чеків, квитанцій, виписок, платіжних доручень, інших документів, в яких зазначено розрахунки за поставку деревини в заклади освіти; всіх наявних актів приймання-передачі дров до закладів освіти, які надійшли від ФОП « ОСОБА_5 »; всіх наявних накладних, які виписані ФОП « ОСОБА_5 » на постачання дров; реєстраційних документів Управляння освіти, культури, молоді та спорту; оригіналів актів обстеження зелених насаджень (дерев, чагарників, газонів, квітників), що підлягають знесенню чи пересаджуванню у зв`язку забудовою та впорядкування земельних площ на території смт. Степанівка, пов`язаних з аварійністю дерев в період з 01.01.2021 року по 17.02.2022 року; договорів з організаціями, установами, підприємствами, ФОП, щодо проведення робіт з ліквідації аварійних дерев з усіма наявними додатками (в тому числі чеки, виписки, квитанції про оплату такої роботи за договором); рішення виконавчого комітету Степанівської селищної ради Сумського району, Сумської області про дозвіл на видалення фізично застарілих дерев, в яких виконання рішення покладене на Управління освіти, культури, молоді та спорту, Степанівської селищної ради з 01.01.2021 року по 17.02.2022 року; документів в яких відображено виділення грошових коштів з Державного бюджету до Управління, на закупівлю дерев для опалення закладів освіти; фіксацію відомостей про банківські картки ОСОБА_6 , а також мобільного телефону яким користується остання; наказу про призначення на посаду начальника Управління освіти, культури, молоді та спорту - ОСОБА_6 , копію посадових інструкцій, функціональних обов`язків, трудової книжки, графіку роботи; документів, які свідчать про те, що на конкретну особу покладений обов`язок щодо контролю дотримання безпеки (охорони) праці в підпорядкованих закладах освіти зокрема Управління освіти, культури, молоді та спорту Степанівської селищної ради Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 41852055), Степанівський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Орлятко», Степанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 34362793) або Степанівська філія Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Сутепанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 33362073), з наданням копій посадових інструкцій, функціональних обов`язків, з усіма наявними додатками таких осіб; копії документів (накази, розпорядження, інші) на підставі яких 02.02.2022 року - ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , ОСОБА_4 здійснювали роботи з видалення, підрізання аварійних дерев на прилеглій території Степанівської філії Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Степанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 33362073) по вул. Центральна, смт. Степанівка; копію журналу інструктажів, перед виконанням робіт, пов`язаних з видаленням, підрізанням аварійних дерев на прилеглій території Степанівської філії Степанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Степанівської селищної ради, Сумського району, Сумської області (код ЄДРПОУ 33362073) по вул. Центральна, смт. Степанівка, де маються підписи ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , ОСОБА_4 , а також загального журналу про проходження інструктажу іншими особами, які займалися роботою з підвищеною небезпекою; документів, про те, до чиєї території відноситься ділянка з аварійними деревами, де трапився нещасний випадок з ОСОБА_4 ; записних книжок, аркушів з записами, інших засоби фіксації інформації, в тому числі електронних (матеріальні носії інформації), що можуть на собі містити відомості про протиправну діяльність; висновку за результатами цінового моніторингу № ЦД-323 (або інші) щодо середньо ринкової ціни на дрова паливні; товарно-транспортні накладні на постачання дров від ФОП « ОСОБА_5 » до закладів освіти Степанівської СР.

4. Строк дії ухвали - двадцять днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.05.2022
Оприлюднено05.05.2023
Номер документу104168820
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку в службових приміщеннях (кабінетах) Управління освіти, культури, молоді та спорту Сумського району Сумської області (код ЄДРПОУ 41852055) в тому числі й начальника цього Управління, що розташовані в будівлі за адресою: Сумський район, Сумська область, смт. Степанівка, вул. Центральна, 70, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022200480000201 від 03.02.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.272, ч.2 ст.191 КК України.

Судовий реєстр по справі —592/2688/22

Ухвала від 04.05.2022

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Котенко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні