Ухвала
від 03.05.2022 по справі 910/3287/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

04.05.2022Справа № 910/3287/22

Суддя Привалов А.І., розглянувши

заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги»

про видачу судового наказу за вимогою про стягнення з Інституту відновлювальної енергетики Національної академії наук України 100696,05 грн заборгованості

УСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва від Товариства з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги» надійшла заява про видачу судового наказу за вимогою про стягнення заборгованості з Інституту відновлювальної енергетики Національної академії наук України у розмірі 100696,05 грн.

Вказана заява з доданими до неї документами сформована заявником в системі "Електронний суд" 29.04.2022 та зареєстрована в автоматизованій системі "Діловодство спеціалізованого суду" 02.05.2022 за вх. № 3287/22.

Заява про видачу судового наказу - процесуальний документ, за допомогою якого реалізується право на звернення до господарського суду.

Згідно з ч. 4 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відповідно до п. 17 розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України (в редакції після 15.12.2017) визначено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи:

- подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі (п.п. 17.1 п. 17);

- Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією України у газеті "Голос України" та на веб-порталі судової влади оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Таке оголошення про створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи опубліковано 1 грудня 2018 року в газеті "Голос України" №229 (6984).

Разом з тим, 01 березня 2019 року, в газеті "Голос України" (№ 42 (7048) від 01.03.2019) опубліковано повідомлення про відкликання ДСА України оголошення, опублікованого в газеті "Голос України" (№229 (6984) від 01.12.2018) щодо створення та забезпечення функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Так, відповідно до рішення Вищої ради правосуддя від 28.02.2019 №624/0/15-19 та враховуючи результати обговорення з судами, іншими органами та установами системи правосуддя питання необхідності відтермінування початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), Державна судова адміністрація України повідомила про відкликання оголошення, опублікованого в газеті "Голос України" (№229 (6984) від 01.12.2018).

Визначено, що після публікації цього оголошення зміни, передбачені Законом України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", пов`язані з початком функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі - ЄСІТС), не набувають чинності.

Тобто, функціонування роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи відтерміновано, а відповідно, до початку її функціонування подання процесуальних документів та інших документів, доказів здійснюється в паперовій формі, тоді як заява про видачу судового наказу Товариства з обмеженою відповідальністю «Лабораторія неруйнуючого контролю та технічного діагностування» (вх. № 11424/21) і додані до неї документи подані в електронній формі.

Слід враховувати, що Електронний суд входить до Єдиної підсистеми електронного діловодства судів, органів суддівського самоврядування та забезпечення, яка, в свою чергу, є лише однією з п`яти основних складових підсистем ЄСІТС.

Електронний суд - модуль ЄСІТС, що забезпечує можливість користувачам у передбачених законодавством випадках створювати та надсилати в електронному вигляді процесуальні документи до суду, органів суддівського самоврядування та забезпечення або інших учасників судового процесу, які зареєстрували свої офіційні електронні адреси, а також отримувати від них інформацію про стан і результати розгляду таких документів чи інші процесуальні документи. Доступ до сервісів Електронного суду забезпечуються через Електронний кабінет користувачів.

Наказом Державної судової адміністрації України від 22 грудня 2018 року №628 запроваджено тестову експлуатацію підсистеми "Електронний суд" у всіх місцевих та апеляційних судах України (пілотних судах), під час якої усі місцеві та апеляційні суди у ході тестового режиму експлуатації підсистеми зобов`язано дотримуватись вимог Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26 листопада 2010 року №30 у відповідній редакції.

Крім того, згідно з ч. 4 ст. 150 ГПК України, якщо заяву подано в електронній формі до боржника, який має зареєстровану офіційну електронну адресу, заявник в подальшому повинен подавати будь-які процесуальні та інші документи, пов`язані з розглядом його заяви, виключно в електронній формі.

Виходячи з аналізу положень ч. 4 ст. 150 ГПК України вбачається, що заява про видачу судового наказу подається в електронній формі тільки до боржника, який має зареєстровану офіційну електронну адресу, проте заява про видачу судового наказу не містить офіційної електронної адреси боржника.

Таким чином, з огляду на відсутність повної технічної можливості розгляду справ в електронній формі, а також не зазначення у заяві про видачу судового наказу офіційної електронної адреси боржника, заявнику необхідно подати заяву про видачу судового наказу в порядку Розділу II ГПК України, відповідно до вимог ст. 150 ГПК України, яка встановлює вимоги до форми та змісту заяви про видачу судового наказу.

Крім того, відповідно до ч. 2 ст. 156 Господарського процесуального кодексу України одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами.

Водночас, згідно з положеннями процесуального законодавства суд не наділений повноваженнями засвідчувати копії документів, зроблені з копій документів, у зв`язку з чим заявник має подати до суду також копії заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами, належним чином засвідченими, для направлення їх боржнику.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, встановлених цим Кодексом, протягом п`яти днів з дня надходження до суду заяви постановляє ухвалу про залишення заяви без руху. В ухвалі про залишення заяви без руху зазначаються недоліки заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

З врахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Лабораторія неруйнуючого контролю та технічного діагностування» при зверненні до суду не виконало вимоги ст. 150 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 150, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги» про видачу судового наказу залишити без руху.

2. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги» спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом поданням:

- оригіналу заяви про видачу судового наказу в порядку Розділу II ГПК України, відповідно до вимог ст. 150 ГПК України, із доданням відповідних доказів на підтвердження викладених у заяві обставин та доказів про оплату судового збору у встановлених порядку і розмірі;

- примірника заяви про видачу судового наказу з завіреними копіями документів (доказів), якими заявник обґрунтовує свої вимоги, для надіслання боржнику.

3. Встановити Товариству з обмеженою відповідальністю «Київські енергетичні послуги» строк для усунення недоліків заяви про видачу судового наказу протягом десять днів з дня вручення даної ухвали.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя А.І. Привалов

Дата ухвалення рішення03.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104186338
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи наказного провадження

Судовий реєстр по справі —910/3287/22

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Судовий наказ від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 03.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні