Ухвала
від 01.05.2022 по справі 148/575/22
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/575/22

Провадження №2/148/320/22

У Х В А Л А

Іменем України

02 травня 2022 року м. Тульчин

Суддя Тульчинськогорайонного судуВінницької області Саламаха О.В., вирішуючипитання проприйняття позовної заяви ОСОБА_1 до Луганського обласного центру народної творчості про визнання незаконним звільнення з роботи, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом до Луганського обласного центру народної творчості про визнання незаконним звільнення з роботи, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди.

Разом з позовною заявою подала до суду заяву про звільнення від сплати судового збору, мотивовану тим, що при поданні до суду позову про визнання незаконним звільнення з роботи, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу вона звільнена від сплати судового збору. Однак, за позовну вимогу про відшкодування моральної шкоди від сплати судового збору не звільнена і їй належить сплатити судовий збір у розмірі 992,40 грн.. У заяві зазначила, що вона є внутрішньо переміщеною особою у зв`язку з вторгненням 24.02.2022 на територію України військ Російської Федерації, а тому перебуває у скрутному матеріальному становищі.

У заяві акцентує увагу на тому, що відповідно до ч. 1, 2 ст. 8 Закону України "Про судовий збір", суд, враховуючи майновий стан сторони, може звільнити її від сплати судового збору, якщо предметом позову є захист трудових прав.

Вивчивши заяву позивача та дослідивши матеріали позовної заяви, вважаю, що позивачу слід відмовити у звільненні від сплати судового збору, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до чатини третьої даної статті з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Питання про відстрочення, розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати регулюється також Законом України «Про судовий збір».

Відповідно до ч. 1 ст. 8 Закону України «Про судовий збір», враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Відповідно до частини другої вказаної статті суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Разом з тим, позивачем доказів важкого матерального становища, про яке вона зазначає у заяві не надано. Надана нею лише довідка Управління соціального захисту населення Тульчинської райдержадміністрації Вінницької області від 31.03.2022 (а.с. 5) про те, вона, будучи зареєстрованою за адресою: АДРЕСА_1 , взята на облік як внутрішньо переміщена особа, не є достатнім доказом зазначеного.

За викладених обставин, вважаю, що у звільнені від сплати судового збору слід відмовити, а позовну заяву залишити без руху.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду, висловленій у постанові від 28.11.2018 у справі №761/11472/15-ц, вимога про відшкодування моральної шкоди, визначена в грошовому вимірі, є майновою вимогою, а отже судовий збір підлягає стягненню як вимога майнового характеру.

Згідно пп.1п.1ч.2ст.4Закону України"Просудовий збір",за поданнядо судупозовної заявимайнового характеру,яка поданафізичною особою,ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет на 2022 рік", станом на 01.01.2022, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2481 грн.

Таким чином, враховуючи встановленийзаконодавством розмірпрожиткового мінімумудля працездатнихосіб,розмір судовогозбору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, не може бути меншим 992,40 грн. та не більшим 12405 грн.

Беручи до уваги, що позивач просить стягнути з відповідача моральну шкоду у розмірі 10 000 грн., розмір судового збору, що підлягає сплаті становить 992,40 грн.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладені обставини, вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення недоліків, а саме: для сплати судового збору у розмірі 992,40 грн. за такими реквізитами:

Отримувач коштів ГУК у Він.обл./м.Тульчин/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37979858

Банк отримувача Казначейство України(ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA518999980313101206000002810

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу: судовий збір, за позовом ОСОБА_1 , Тульчинський районний суд Вінницької області.

На підставівикладеного,керуючись ч.1,2ст.185 ЦПКУкраїни,суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до Луганського обласного центру народної творчості про визнання незаконним звільнення з роботи, поновлення на роботі, виплату середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди залишити без руху до усунення недоліків.

Надати позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення копії ухвали.

У разі неусунення недоліків у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачу.

Ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудТульчинський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення01.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104187333
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про поновлення на роботі

Судовий реєстр по справі —148/575/22

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

Ухвала від 01.05.2022

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Саламаха О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні