Ухвала
від 03.05.2022 по справі 949/1521/21
ДУБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №949/1521/21

У Х В А Л А

про призначення судової земельно-технічної експертизи

04 травня 2022 року Дубровицький районний суд Рівненської області у складі:

головуючого - судді: Оборонової І.В.,

за участю секретаря: Волкодав А.А.,

позивача: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: Пшеничної К.Д.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу за позовом ОСОБА_1 до Дубровицької міської ради Рівненської області, третя особа: ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення міської ради,

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Дубровицького районного суду Рівненської області перебуває вищевказана цивільна справа.

У позовній заяві позивач просила призначити по даній справі судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1) Чи відповідає технічна документація із землеустрою на земельну ділянку з кадастровим номером 5621810100:01:009:0342, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 та належна ОСОБА_2 , а також технічна документація на земельну ділянку з кадастровим номером: 5621810100:01:009:0588, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , та яка перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_2 , вимогам земельного законодавства та іншим нормативно-правовим актам з питань землеустрою та землекористування. Якщо не відповідає, то в чому полягає їх невідповідність?

2) Яка площа земельних ділянок з кадастровим номером 5621810100:01:009:0342 та з кадастровим номером: 5621810100:01:009:0588, які перебувають у фактичному користуванні ОСОБА_2 та чи збігаються її розміри з площею цих земельних ділянок, визначеної матеріалами технічних документацій на них?

3) Чи має місце порушення землекористування, зокрема порушення меж та накладання земельної ділянки з кадастровим номером 5621810100:01:009:0342 та земельної ділянки з кадастровим номером: 5621810100:01:009:0588, які перебувають у власності та користуванні ОСОБА_2 на земельну ділянку, власником якої відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю, серії 000057 від 05 березня 1998 року є ОСОБА_1 , відповідно до правовстановлюючих документів на ці земельні ділянки та вимог нормативно-правових актів?

В судовому засіданні позивач підтримала клопотання про призначення по справі судової земельно-технічної експертизи.

Представник відповідача ОСОБА_3 просила відмовити у призначенні судової земельно-технічної експертизи, оскільки вважала недоцільним призначення такого виду експертизи із заданих питань.

Від третьої особи ОСОБА_2 до суду надійшли письмові пояснення, у яких вона просить в задоволенні позовних вимог відмовити в повному обсязі. Також просить відмовити у задоволенні клопотання ОСОБА_1 про призначення у справі судової земельно-технічної експертизи, а підготовче судове засідання провести без її участі.

Заслухавши думку учасників судового засідання, суд приходить до наступних висновків.

Згідно з ч.1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частинами 1-3 статті 12 ЦПК України передбачено, що цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.4 ч.5ст.12 ЦПК Українисуд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч.1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами зокрема - висновками експертів.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Згідно з ч.1 ст. 102 ЦПК України, висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до п. 17 Постанови Пленуму «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду» № 5 від 12.06.2009 року, для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд за заявою осіб, які беруть участь у справі, призначає експертизу, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Реалізація принципу змагальності сторін в цивільному процесі та доведення перед судом обґрунтованості своїх вимог є конституційною гарантією, передбаченою у статті 129 Основного Закону України.

Справедливість судового розгляду повинна знаходити свою реалізацію, у тому числі, у здійсненні судом правосуддя без формального підходу до розгляду кожної конкретної справи.

Дотримання принципу справедливості судового розгляду є надзвичайно важливим під час розгляду судових справ, оскільки його реалізація слугує гарантією того, що сторона, незалежно від рівня її фахової підготовки та розуміння певних вимог цивільного судочинства, матиме можливість забезпечити захист своїх інтересів.

Питання, які поставлені на вирішення експертів, має доказове значення у даній справі і потребують спеціальних знань.

Для з`ясування обставин, що мають значення для даної справи, з метою вирішення спору та винесення законного і обґрунтованого рішення, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Сторонами не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань.

З урахуванням предмета спору в цій справі, заявлених сторонами вимог, з метою з`ясування усіх обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань, сприяючи реалізації та надання доступу сторонам по справі у праві на захист, суд вважає за необхідне клопотання задоволити та призначити судово земельно-технічну експертизу.

Відповідно ч.3 ст.103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Відповідно до ч.1 ст. 104 ЦПК України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Згідно п.5 ч.1 ст. 252 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Враховуючи, що для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

Відповідно до ч.2 ст. 135 ЦПК України, суд може зобов`язати учасника справи, який заявив клопотання про виклик свідка, призначення експертизи, залучення спеціаліста, перекладача, забезпечення, витребування або огляд доказів за їх місцезнаходженням, попередньо (авансом) оплатити витрати, пов`язані з відповідною процесуальною дією.

Враховуючи те, що ініціатором проведення експертизи є позивач ОСОБА_1 , тому виплату винагороди експертам слід провести за її рахунок.

Суд вважає за необхідне доручити проведення експертизи, експертам Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Керуючись ст. ст. 103, 109, 135, 252 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Клопотання позивача ОСОБА_1 по справі за її позовом до Дубровицької міської ради Рівненської області, третя особа: ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування рішення міської ради про призначення судової земельно-технічноїекспертизи - задоволити.

Призначити у справі за позовом ОСОБА_1 доДубровицької міськоїради Рівненськоїобласті,третя особа: ОСОБА_2 провизнання незаконнимта скасуваннярішення міськоїради судову земельно-технічну експертизу на вирішення якої поставити наступні запитання:

1) Чи відповідає технічна документація із землеустрою на земельну ділянку з кадастровим номером 5621810100:01:009:0342, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 та належна ОСОБА_2 , а також технічна документація на земельну ділянку з кадастровим номером: 5621810100:01:009:0588, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , та яка перебуває у фактичному користуванні ОСОБА_2 , вимогам земельного законодавства та іншим нормативно-правовим актам з питань землеустрою та землекористування. Якщо не відповідає, то в чому полягає їх невідповідність?

2) Яка площа земельних ділянок, з кадастровим номером 5621810100:01:009:0342 та з кадастровим номером: 5621810100:01:009:0588, які перебувають у фактичному користуванні ОСОБА_2 та чи збігаються її розміри з площею цих земельних ділянок, визначеної матеріалами технічних документацій на них?

3) Чи має місце порушення землекористування, зокрема порушення меж та накладання земельної ділянки з кадастровим номером 5621810100:01:009:0342 та земельної ділянки з кадастровим номером: 5621810100:01:009:0588, які перебувають у власності та користуванні ОСОБА_2 на земельну ділянку, власником якої відповідно до Державного акта на право приватної власності на землю, серії 000057 від 05 березня 1998 року є ОСОБА_1 , відповідно до правовстановлюючих документів на ці земельні ділянки та вимог нормативно-правових актів?

Проведення експертизи доручити експертам Рівненського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, код ЄДРПОУ 25574883 (за адресою: 33003, м.Рівне, вул. Гагаріна, 39).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за статтям 384,385 КК України за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього службових обов`язків та завідомо неправдивий висновок.

Витрати по оплаті вартості експертизи покласти на позивача, ОСОБА_1 , якій роз`яснити, що у випадку не проведення оплати вартості експертизи, справа буде розглянута на підставі наявних матеріалів.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

В розпорядження експерта направити матеріали цивільної справи №949/1521/21.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала суду, в частині зупинення провадження у справі, може бути оскаржена до Рівненського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя: підпис

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду

Суддя Дубровицького

районного суду

Рівненської області І.В. Оборонова

Дата ухвалення рішення03.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104192638
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення міської ради

Судовий реєстр по справі —949/1521/21

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Рішення від 04.03.2024

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 02.01.2024

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

Ухвала від 01.09.2023

Цивільне

Дубровицький районний суд Рівненської області

Оборонова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні