Рішення
від 09.10.2007 по справі 13/392-пд-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

13/392-ПД-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

09.10.2007                                                                Справа №  13/392-ПД-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Закуріна М. К. при секретарі Фінаровій О.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Високопільської  районної  державної  адміністрації

до Фермерського  господарства "Інгулець"  

про внесення змін до договору оренди від 25 березня 2000 року № 4, укладеного між відповідачем та Нововознесенською сільською радою, щодо зменшення орендованої площі землі до 28 га,  

за участі представників сторін:

від позивача –Лещенко А.А., Музичко Т.О. (представники за дорученнями),

від відповідача –не з'явився,

                                           в с т а н о в и в:

Ухвалою суду  від 4 вересня 2007 року порушено провадження у даній справі та її розгляд призначено на 9 жовтня. При цьому відповідача зобов'язано з'явитись в судове засідання. Проте, відповідач свого представника в засідання не направив, надіславши клопотання про розгляд справи без його участі. За таких обставин за погодженням з позивачем розгляд справи проведено без участі представника відповідача.

Безпосередньо позовні вимоги ґрунтуються на необхідності внесення змін до договору оренди, оскільки розпорядженням голови Високопільської районної державної адміністрації від 07.02.2007 р. № 59 зменшено площу орендованих фермерським господарством „Інгулець” земель за спірним договором до 28 га.

Відповідачем зазначені вимоги визнаються, що вбачається з наданого ним відзиву на позов.  

Крім викладеного з матеріалів справи слідує, що 25 березня 2000 року між фермерським господарством „Інгулець” та Нововознесенською сільською радою укладено договір оренди земельної ділянки, відповідно до умов якого відповідач отримав в оренду земельну ділянку, площею 100 га, строком до 1 січня 2010 року.

За змістом пункту 12 Перехідних положень Земельного кодексу України до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів –відповідні органи виконавчої влади.

За таких обставин права та обов'язки сторони –як орендодавця за названим договором –перейшли до Високопільської районної державної адміністрації.

7 лютого 2007 р. першим заступником голови Високопільської районної державної адміністрації прийняте розпорядження № 59 „Про внесення змін до договору оренди земельної ділянки між фермерським господарством „Інгулець” та Нововознесенською сільською радою”.

Цим розпорядженням розглянуто клопотання сільської ради від 26.12.2006 р. та вирішено у зв'язку з прийняттям спадщини громадянами Шулежко О.Д., Омельченко В.О., Бендюг І.Г., Бендуюк В.Г., Акуленко Н.М., Болотіною Л.Ф.Лаханським В.Б., Гончар Н.І., Соколенко А.А., Мельниковою Л.П., Корольчук Н.П., Афаліною Г.В., Упиренко Т.М., Герасименко Л.М. та Токар Л.В., внести зміни до названого вище договору оренди земельної ділянки, а саме підпункт перший пункту першого договору викласти в редакції: „В оренду передається земельна ділянка площею 28 га, в тому числі ріллі 28 га”.

Безпосередньо необхідність зменшення розміру орендованої земельної ділянки пов'язано з розпорядженням голови Високопільської районної державної адміністрації № 614 від 20.12.2006 р., яким виділено в натурі (на місцевості) земельні ділянки зазначеним вище особам в розмірі земельної частки (паю) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва власникам сертифікатів на право на земельну ділянку.

Отже з викладеного вбачається, що необхідність внесення змін в договір та зменшення розміру орендованої земельної ділянки пов'язано з переходом права власності на землю до громадян.

Статтею 188 Господарського кодексу України встановлено, що зміна господарських договорів в односторонньому порядку не допускається. При цьому  сторона договору, яка вважає за необхідне змінити договір, повинна надіслати пропозиції про це іншій стороні.

На виконання цих вимог позивачем 6 квітня 2007 року було запропоновано підписати угоду про внесення змін до договору у зазначеній частині щодо розміру орендованої землі, проте відповідач відмовився від цього, про що було складено акт від 06.04 2007 р. про відмову від підпису.

Поряд з цим, частиною 4 статті 188 ГК України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни договору заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

Приймаючи до уваги викладені обставини позовні вимоги підлягають задоволенню.

У зв'язку з тим, що позовні вимоги задоволені в повному обсязі сплачені позивачем витрати по держмиту та інформаційно-технічному забезпеченню судового процесу підлягають покладенню на сторони в рівних частинах, оскільки обидві сторони відповідають за недосягнення згоди щодо внесення змін до договору.

На підставі вказаних правових норм  і керуючись статтями 44, 49, 82-85  ГПК України,

                                                               в и р і ш и в :

1.Позовні вимоги задовольнити.

2.Внести зміни до договору оренди від 25 березня 2000 року № 4, укладеного між відповідачем та Нововознесенською сільською радою, щодо зменшення орендованої площі землі до 28 га, у зв'язку з чим підпункт перший пункту першого договору викласти в редакції: „В оренду передається земельна ділянка площею 28 га, в тому числі ріллі 28 га”.

3.Стягнути з фермерського господарства „Інгулець” (розташованого за адресою: Херсонська область, смт. Високопілля, вул. Горького, 2-а; розрахунковий рахунок 26005365970001 в філії Дніпропетровського КБ „Приватбанк” м. Кривий Ріг, МФО 305750, код 22757413) на користь Високопільської районної державної адміністрації (розташованої за адресою: Херсонська область, смт. Високопілля, вул.Червоноармійська, 112; розрахунковий рахунок 35211001000418 в УДК м. Херсон, МФО 852010, код 04060039) –42,50 грн компенсації по сплаті державного мита та 59 грн витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

                                                        Дата підпису рішення –12 жовтня 2007 року                                 

  

                           Суддя                                                                                      М.К. Закурін

               

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення09.10.2007
Оприлюднено23.10.2007
Номер документу1041937
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/392-пд-07

Рішення від 09.10.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні