Ухвала
від 09.05.2022 по справі 645/2493/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 09.05.2022 Справа № 645/2493/19

Провадження №1-і/554/26/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 травня 2022 року Октябрський районний суд м. Полтави у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтава в режимі відеоконференції клопотання прокурора Немишлянської окружної прокуратури м.Харкова Харківської області ОСОБА_5 про продовження строку запобіжного заходу обвинуваченому ОСОБА_6 ,-

ВСТАНОВИВ:

06 травня 2022 року до Октябрського районного суду м.Полтави надійшло клопотання прокурора Немишлянської окружної прокуратури м.Харкова Харківської області ОСОБА_5 про продовження строку запобіжного заходу обвинуваченому ОСОБА_6 .

В обґрунтування клопотання прокурор зазначав, що ухвалою Фрунзенського районного суду м.Харкова від 14 січня 2022 року в рамках розгляду кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_6 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15, ч.1 ст.115 КК України, останньому продовжено запобіжний захід у виді тримання під вартою до 12 березня 2022 року. Відповідно до ч. 6 ст. 615 КПК України, зміни до якої внесено Законом України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та Закону України «Про попереднє ув`язнення» щодо додаткового регулювання забезпечення діяльності правоохоронних органів в умовах воєнного стану» від 03.03.2022 встановлено, що у разі закінчення строку дії ухвали суду про тримання під вартою та неможливості розгляду судом питання про продовження строку тримання під вартою в установленому цим Кодексом порядку обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вважається продовженим до вирішення відповідного питання судом, але не більше ніж на два місяці. На даний час, відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України, не перестали існувати ризики, передбачені пп. 1. 2, 3. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме ОСОБА_6 може переховуватися від суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, іншим чином незаконно впливати на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення. Обгрунтованість повідомленої останньому підозри підтверджується зібраними під час досудового розслідування доказами. ОСОБА_6 обвинувачується у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 10 років. З метою запобігання ризикам, передбаченим п.п.1,2,3,5, ч.1 ст. 177 КПК України, просив продовжити обвинуваченому строк тримання під вартою на 60 діб.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, просив його задовольнити.

Обвинувачений ОСОБА_6 в судове засідання не з`явився, ДУ «Харківський слідчий ізолятор», в якому він перебуває, не вийшов на відозв`язок, з утанови надійшла довідка, в тому, що в установі відсутній інтернет зв`язок і проведення відеоконференції не можливе.

Захисник обвинуваченого ОСОБА_6 адвокат ОСОБА_4 в режимі відеоконференції, проти задоволення клопотання прокурора заперечувала, вказувала, що її підзахисному можливо застосувати більш м`який запобіжний захід у виді домашнього арешту

Суд, вислухавши думку учасників процесу, прийшов до наступного висновку.

Встановлено, що відповідно до розпорядження Верховного Суду №2/0/9-22 від 08.03.2022, враховуючи неможливість судами здійснювати правосуддя під час воєнного стану, на підставі ч.7 ст. 147 Закону України « Про судоустрій і статус суддів» змінено територіальну підсудність судових справ, Фрунзенського та Московського районних судів м.Харкова за Октябрським районним судом м.Полтави.

Ухвалою Фрунзенського районного суду м. Харкова від 14 січня 2022 року ОСОБА_6 було продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 12 березня 2022 року включно.

Відповідно до ч.6 ст. 615 КПК України під час воєнного стану та у разі закінчення строку дії ухвали суду про тримання під вартою та неможливості розгляду судом питання про продовження строку тримання під вартою в установленому цим Кодексом порядку обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою вважається продовженим до вирішення відповідного питання судом, але не більше ніж на два місяці.

Таким чином строк тримання під вартою вважається продовженим до вирішення відповідного питання судом до 12 травня 2022 року включно.

Згідно вимог ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Вирішуючи питання про застосування запобіжних заходів відносно обвинувачених, суд враховує вимоги п.3, п.4ст.5Конвенції прозахист правлюдини іосновоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини.

Згідно ч.1ст. 194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1)наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2)наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3)недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Відповідно до листа Верховного Суду від 03.03.2022 р. «Щодо окремих питань здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану» за №1/0/2-22, зазначено, що вирішуючи питання про продовження запобіжного заходу, суд може зважати на попередню оцінку окремих фактичних обставин, здійснену ним при вирішенні попередніх клопотань у цьому кримінальному провадженні на підставі відповідних матеріалів, і не здійснювати надмірного витребування матеріалів у сторін кримінального провадження.

Так,вирішуючи питанняпро доцільністьпродовження ранішеобраного запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартоюдо обвинуваченогосуд враховуєсуспільну небезпечністьдіяння,у вчиненніякого обвинувачується ОСОБА_6 ,який є особливотяжким злочином,що наразіне пересталиіснувати ризики,які сталипідставою дляобрання відноснообвинуваченого запобіжногозаходу увигляді триманняпід вартою,а саме,визначені п.1,п.3,п.5ч.1ст. 177 КПК України: можливість переховування від суду; вплив на свідків; вчинення іншого кримінального правопорушення.

З урахуванням встановлених обставин, з огляду на конкретні обставини справи, суд приходить до висновку, що з метою забезпечення належної процесуальної поведінки ОСОБА_6 виконання ним своїх процесуальних обов`язків, клопотання прокурора підлягає задоволенню, запобіжний захід обвинуваченому у виді тримання під вартою слід продовжити строком на 60 днів.

Згідно із ч. 3 ст. 331 КПК України, незалежно від наявності клопотань суд зобов`язаний розглянути питання доцільності продовження тримання обвинуваченого під вартою до спливу двомісячного строку з дня надходження до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру чи з дня застосування судом до обвинуваченого запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. За наслідками розгляду питання суд своєю вмотивованою ухвалою скасовує, змінює запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або продовжує його дію на строк, що не може перевищувати двох місяців.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 177, 183, 372, 376 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Продовжити ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у виді тримання під вартою строком на шістдесят днів, тобто до07 липня 2022 року включно.

Ухвала підлягає негайному виконанню та може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали оголошено 10.05.2022 року о 08.00 год.

Суддя ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104223771
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строків тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —645/2493/19

Вирок від 31.08.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 31.08.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 19.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 13.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 07.07.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко А. Г.

Ухвала від 09.05.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 09.05.2022

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні