Ухвала
від 09.05.2022 по справі 700/66/22
ЛИСЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 700/66/22

Провадження № 2/700/87/22

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2022 р. Лисянський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Бесараб Н.В.,

за участю секретаря судового засідання Бондарчук Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Лисянка справу №700/66/22, провадження №2/700/87/22 за позовною заявою Лисянської філії ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення збитків, завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ),

В С Т А H О В И В:

Лисянська філія ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» звернулося до ОСОБА_1 про стягнення збитків, завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ).

Позовні вимоги мотивовані тим, що 18.10.2021 року під час проведення перевірки дотримання вимог ПРРЕЕ, працівниками Лисянської філії було виявлено факт розкрадання електричної енергії і порушення пп.6 п.8.4.2 «Правил роздрібного ринку електричної енергії» затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312 ОСОБА_1 , про що складено відповідний акт №000575 від 18.10.2021 року, який жодним чином не оскаржено.

Зокрема, при перевірці встановлено, що ОСОБА_1 вчинено самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів до електричної мережі, що не є власністю оператора системи розподілу позивача без зриву пломби, з порушенням схеми обліку шляхом підключення електропроводки на ділянці між межею розподілу та приладом (засобом) обліку, пошкодивши ізоляцію до облікових проводів. Самовільне підключення виконано приховано, що неможливо було виявити при контрольному огляді, таким чином спожита електроенергія не обліковувалася і не сплачена.

Внаслідок цього порушено правила роздрібного ринку електричної енергії та завдано збитків на суму 55160 грн.82 коп., які розраховані комісією з розгляду актів про порушення згідно методики обчислення розміру відшкодування збитків, завданих Лисянській філії ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» внаслідок порушення споживачем правил роздрібного ринку електричної енергії затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року №312. На даний час відповідачем збитки не відшкодовано.

З огляду на вищевикладене просять стягнути зі ОСОБА_1 55160 грн.82 коп. збитків та 2481 грн. витрат по сплаті судового збору.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, звернувся до суду із заявою в якій просить здійснити розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує повністю, проти винесення заочного рішення не заперечує.

Відповідач у судове засідання не з`явилася та не повідомила про причини неявки, хоча повідомлялася про дату, час та місце розгляду в установленому законом порядку, відзиву не подавала.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України,у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи, надані докази, дослідивши їх всебічно, повно, безпосередньо та об`єктивно, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, достатність і взаємний зв`язок у сукупності, з`ясувавши всі обставини справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно дост.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненнями особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтею 76 ЦПК Українивизначено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору (ч.1ст.95 ЦПК України).

За правиламист.89 ЦПК України,суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

У відповідності до п.6постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 року №14 «Про судове рішення у цивільній справі», враховуючи принцип безпосередності судового розгляду, рішення може бути обґрунтоване лише доказами, одержаними у визначеному законом порядку та дослідженими в судовому засіданні.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини в справі «Ващенко проти України» (Заява № 26864/03) від 26.06.2008 року зазначено, що принцип змагальності полягає в тому, що суд уважно досліджує зауваження заявника, виходячи з сукупності з наявних матеріалів в тій мірі, в якій він є повноважним вивчати заявлені скарги. Отже, у суду відсутні повноваження на вихід за межі принципу диспозитивності і змагальності та збирання доказів на користь однієї із зацікавлених сторін.

Основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов`язки, регулюютьсяЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги».

Із матеріалів справи вбачається, що відповідач зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч.1ст.2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року №2189-VIIIпредметом регулювання цьогоЗаконує відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках.

Згідно ч.1ст.9 Закону України «Про житлово - комунальні послуги», споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Судом встановлено, що 18.10.2021 року під час проведення перевірки дотримання вимог ПРРЕЕ, працівниками Лисянської філії за місцем проживання відповідача ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 виявлено порушенняПравил користування електричною енергієюдля населення.

Відповідно до акту про порушення №000575 від 18.10.2021 року виявлено, що споживач при користуванні електричною енергією за адресою: АДРЕСА_1 , порушилаПРРЕЕ, а саме: самовільне підключення електроустановок, струмоприймачів до електричної мережі, що не є власністю оператора системи розподілу позивача без зриву пломби, з порушенням схеми обліку шляхом підключення електропроводки на ділянці між межею розподілу та приладом (засобом) обліку, пошкодивши ізоляцію до облікових проводів, таким чином спожита електроенергія не обліковувалася і не сплачувалася. Порушення п.8.4.2. «Правил роздрібного ринку електричної енергії» затверджених Постановою НКРЕКП від 14.03.2018 року № 312.

Вказаний акт було підписано відповідачем, будь-яких зауважень чи заперечень з приводу вказаних в ньому відомостей нею внесено не було.

Також, 18.10.2021 позивачем було складено акт про пломбування речового (вилученого) доказу порушення або іншого предмету (засобу) у присутності відповідача, про що свідчить підпис ОСОБА_1

15.11.2021 року за вих. номером 952 позивачем було направлено на адресу відповідача повідомлення про засідання комісії з розгляду актів про порушення, про яке ОСОБА_1 була належним чином повідомлена, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Відповідач безпідставно не прибула на засідання комісії, а тому комісія уповноважених представників системи розподілу по розгляду акта про порушення ПРРЕЕ проведена без участі ОСОБА_1 , та оформлена протоколом засідання № 000575 від 25.11.2021 року.

Комісією встановлено, що відповідач спожила не облікованої електричної енергії у обсязі 14496 кВт. год, на суму 55160 грн. 82 коп., про що складений протокол засідання комісії з розгляду актів про порушення №000575 від 25.11.2021 року. Даний факт підтверджується і розрахунком обсягу та вартості енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачем ПРРЕЕ.

У встановлений ПРРЕЕ термін нарахована сума відповідачем не сплачена.

Взаємовідносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх взаємовідносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними цими Правилами. ПРРЕЕ є обов`язковими для виконання усіма учасниками роздрібного ринку.

Пунктом 1.2.1 глави 1.2 розділу І ПРРЕЕ встановлено, що на роздрібному ринку електричної енергії споживання та використання електричної енергії для потреб електроустановки споживача здійснюється за умови забезпечення розподілу/передачі та продажу (постачання) електричної енергії на підставі договорів про розподіл/передачу, постачання електричної енергії, надання послуг комерційного обліку, які укладаються відповідно до цих Правил, Кодексу системи передачі, Кодексу систем розподілу та Кодексу комерційного обліку.

Згідно з абз.3 п.1.2.15 глави 1.2 розділу І ПРРЕЕ на роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до цих Правил договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами.

Відповідно до абз.2 п.2.1.3 глави 2.1 розділу II ПРРЕЕ споживачі укладають договір споживача про розподіл (передачу) електричної енергії шляхом приєднання до публічного договору за наявності чинного паспорта точки розподілу.

Згідно з п.5.5.5 глави 5.5 розділу V ПРРЕЕ споживач електричної енергії зобов`язаний, зокрема: користуватися електричною енергією виключно на підставі договору (договорів); сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів; здійснювати оплату рахунків, виставлених на підставі актів про порушення цих правил та умов договору; дотримуватися правил технічної експлуатації, правил безпеки під час експлуатації власних електроустановок, нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та умов укладених договорів; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та електроприладів згідно з вимогами нормативно-технічних документів та нормативно-правових актів України; забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об`єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування; не пізніше ніж за 20 робочих днів до припинення користування електричною енергією на об`єкті споживача письмово повідомити електропостачальника, оператора системи та постачальника послуг комерційного обліку про розірвання договорів та розрахуватися за електричну енергію, включаючи день виїзду; не допускати безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача, а також відшкодовувати збитки, завдані оператору системи та/або споживачу (основному споживачу), у разі виявлення безоблікового користування електричною енергією від технологічних електричних мереж споживача.

У п.8.2.5. ПРРЕЕ зазначено, що у разі виявлення під час контрольного огляду або технічної перевірки уповноваженим представником оператора системи, від якого споживач одержує електричну енергію, порушень цих Правил, у тому числі фактів безоблікового споживання електричної енергії, на місці виявлення порушення у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об`єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), оформлюється акт про порушення згідно з формою, наведеною в додатку 8 до цих Правил.

Згідно з п.6 п.8.4.2. ПРРЕЕ, визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення, з-поміж іншого, самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі оператора системи з порушенням схеми обліку.

Пунктом 5.5.9 ПРРЕЕ визначено, що споживач несе відповідальність згідно із законодавством за порушення ПРРЕЕ, розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без засобів обліку.

Статтею 77 Закону України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 року №2019-VIII передбачено, що учасники ринку, які порушили нормативно-правові акти, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, несуть відповідальність згідно із законом. Правопорушеннями на ринку електричної енергії є, зокрема, недотримання вимог нормативно-правових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії; крадіжка електричної енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики, споживання електричної енергії без приладів обліку.

Згідно з ч.1ст.1166 ЦК України,майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Таким чином, враховуючи положенняст.1166 ЦК України, підставою для цивільно-правової відповідальності за завдання шкоди є правопорушення, що включає, як складові елементи: шкоду, протиправне діяння особи, котра її завдала, причинний зв`язок між ними, а також вину заподіювача шкоди.

Слід зазначити, що відповідач будучи повідомленою про засідання комісії з розгляду актів про порушення, на засідання не з`явилася, акт порушення будь-яким чином не оскаржила, своїх заперечень проти позову та доказів, які б обґрунтовували такі заперечення також суду не подала.

Відповідно до положень ст.ст.12,81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками процесу. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Відтак, суд приходить до обґрунтованого висновку, що позовні вимоги Лисянської філії ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго», підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч.1ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Як вбачається із платіжного доручення №41 від 21.01.2022 року, Лисянською філією ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» за подання позовної заяви до суду сплачено судовий збір у сумі 2481 грн.

Враховуючи, що позовні вимоги Лисянської філії ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго», підлягають задоволенню у повному обсязі, відтак з відповідача ОСОБА_1 слід стягнути на корить позивача сплачений позивачем судовий збір у розмірі 2481 грн.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 4,9,7,12,13,76-78,141,223,247,258-259,263-265,282,284,288-289 ЦПК України,ст.1166 ЦК України,Законом України «Про електроенергетику»,Законом України «Про ринок електричної енергії» від 13.04.2017 року № 2019-VIII,Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року №2189-VIII, суд

У Х В А Л И В:

Позов Лисянської філії ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго» до ОСОБА_1 про стягнення збитків, завданих порушенням Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової карти платників податків: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 на користь Лисянської філії ВСП «Звенигородські енергетичні мережі» ПАТ «Черкасиобленерго», місце знаходження: пров. Бужанський, 41 смт.Лисянка Звенигородського району Черкаської області, р/р НОМЕР_2 в Ф Черкаське ОУ ВАТ Ощадбанк», МФО 354507, код 25204703, збитків у сумі 55160 грн. 82 коп. (п`ятдесят п`ять тисяч сто шістдесят гривень вісімдесят дві копійки) та витрати по сплаті судового збору в сумі 2481 грн. (дві тисячі чотириста вісімдесят одну гривню 00 копійок).

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом тридцяти днів з дня його проголошення не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Заочне рішення може бути переглянуте Лисянським районним судом Черкаської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в апеляційному порядку.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленомуЦПК України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Черкаського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.В.Бесараб

Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено28.06.2022
Номер документу104243925
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —700/66/22

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 09.05.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 11.04.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 08.03.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

Ухвала від 04.02.2022

Цивільне

Лисянський районний суд Черкаської області

Бесараб Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні