Ухвала
від 10.05.2022 по справі 127/8429/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 127/8429/22

Провадження 1-кс/127/3585/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2022 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , розглянувши в залі Вінницького міського суду Вінницької області клопотання слідчого Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_2 , про тимчасовий доступ до речей та документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), за відсутності фіксації судового розгляду технічними засобами,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_2 звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором про тимчасовий доступ до речей та документів.

Клопотання мотивовано тим, що у слідчого в провадженні знаходяться матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42021022110000169 від 20.10.2021 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, у зв`язку із чим у органу досудового розслідування постала необхідність у отриманні дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів.

Під час судового розгляду, з матеріалів клопотання встановлено, що факт протиправного відчуження (без погодження такої дії з Кабінетом Міністрів України) з лісового фонду земельної ділянки площею 0,5 та (експертно- грошова оцінка ділянки складає 390 962 грн.), яка у відповідності до Плану існуючого використання земель ІНФОРМАЦІЯ_2 (розробленого ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 2008 року) перебувала на праві постійного користування у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (землі лісогосподарського призначення).

Так, у відповідності до законодавства України, зміна цільового призначення земельних ділянок лісогосподарського призначення, що перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюється за погодженням із Кабінетом Міністрів України та відповідно до ст. 27 Лісового кодексу України передання у власність, надання у постійне користування для не лісогосподарських потреб земельних лісових ділянок, що перебувають у державній власності, належить до повноважень Кабінету Міністрів України.

Відповідно до наказу виконуючого обов`язки начальника ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_3 №662-УБД від 06.05.2021, у власність громадянина ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_6 , має статус учасника бойових дій) надано земельну ділянку із кадастровим номером 0520680500:01:005:0010 (розробник документації «Юридично-земельний союз «Альянс», код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) нібито із вільних земель державної власності сільськогосподарського призначення (код цільового призначення - 01.03 для ведення особистого селянського господарства).

В той же час, на земельній ділянці із кадастровим номером 0520680500:01:005:0010, яка межує із земельною ділянкою лісогосподарського призначення ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 » 0520680500:01:005:0006 (загальною площею 186,9312 га), наявні відповідні лісові насадження, а кадастровий номер вказує на те, що вказані земельні ділянки знаходяться в одному кадастровому кварталі відповідно до кадастрової зони.

Після отримання наказу про затвердження документації землеустрою, цього ж дня (06.05.2021 о 10:38 год.) ОСОБА_4 було зареєстроване на неї право власності. Після чого, відповідно до договору купівлі-продажу земельної ділянки, вона перейшла у власність ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_7 (06.05.2021 о 14:05 год.). Короткий проміжок часу між затвердженням наказом ОСОБА_6 проекту землеустрою та часом реєстрації права власності вказує на факт сприяння останнього у відчуженні земельної ділянки лісового фонду на користь третіх осіб.

В подальшому, 13.08.2021, відповідно до договору купівлі-продажу № 5712 від 13.08.2021, право власності на вказану земельну ділянку набув громадянин ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 (уродженець та мешканець м. Харків).

Станом на сьогодні, в межах земельної ділянки із кадастровим номером 0520680500:01:005:0010, відповідно до землевпорядної документації, розробленої ДП ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 »-« ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), здійснено її поділ на дві земельні ділянки із кадастровими ділянками 0520680500:01:005:0011 площею 0,3 га та 0520680500:01:005:0012 площею 0,2га.

З огляду на викладене, з метою підтвердження чи спростування зазначених відомостей, а також проведення відповідних експертиз виникла необхідність в отриманні доступу до речей та документів з можливістю вилучення оригіналів документів, а саме:

- проект землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність, серія та номер: 41-21 ПВ, виданий 02.02.202 разом із всіма додатками, у тому числі заявами та платіжними документами, які підтверджують оплату за розроблення проекту.

Зазначені документи знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Іншим чином перевірити інформацію та отримати документацію ніж як отримання тимчасового доступу до зазначених речей та документів не можливо.

Вказані документи як самостійно, так і в сукупності з іншими документами, здобутими під час досудового розслідування, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які містяться у них будуть використані як докази.

Беручи до уваги вище викладене, слідчий просив слідчого суддю клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не з`явився, завчасно подав заяву про розгляд клопотання у його відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання, оцінивши докази в їх сукупності, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався за відсутності фіксації судового процесу технічними засобами.

Згідно ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної юридичної особи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з якими подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено те, що документи про доступ до яких клопоче останній перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

Крім того, під час розгляду клопотання знайшло своє підтвердження те, що документи, про вилучення яких клопоче слідчий, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що вказані обставини є доведеними матеріалами кримінального провадження, оскільки сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує неможливості отримання вказаних відомостей іншими способами, а в подальшому відомості, що містяться в документах можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, тому слідчий суддя дійшов висновку, що дане клопотання слід задовольнити частково.

Клопотання в частині вилучення оригіналів вказаних у клопотанні слідчого документів задоволенню не підлягає, оскільки стороною кримінального провадження не доведено наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів представниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також, що по провадженню призначено експертизу.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 159, 162, 163, 164, 165 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Головного управління Національної поліції у Вінницькій області капітана поліції ОСОБА_2 задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчому Головного управління Національної поліції у Вінницькій області ОСОБА_2 та членам слідчої групи, на тимчасовий доступ, виїмку належним чином завірених копій документів, які знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме:

- проект землеустрою, щодо відведення земельної ділянки у власність, серія та номер: 41-21 ПВ, виданий 02.02.202 разом із всіма додатками, у тому числі заявами та платіжними документами, які підтверджують оплату за розроблення проекту.

В іншій частині клопотання слідчого відмовити.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.05.2022
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу104244740
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —127/8429/22

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковбаса Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні