Ухвала
від 11.05.2022 по справі 127/9557/22
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/9557/22

Провадження №1-кс/127/4052/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2022 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотанняс лідчого в ОВС 1 відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим ОСОБА_4 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий в ОВС 1 відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим капітан юстиції ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про обшук нежитлового приміщення за адресою: Львівська область, Пустомитівський район, с. Солонка, вул. Стрийська, 55 , мотивуючи свої вимоги тим, що проводиться досудове розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022000000000486 від 20.04.2022 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 2585 КК України.

Відповідно до наявних матеріалів кримінального провадження у період з 2014 по теперішній час ТОВ «Руст Україна» (код ЄДРПОУ 36865727) здійснює супроводження, укладання та виконання договорів, проведення переговорів, контроль проплат та поставок на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей алкогольної продукції з РФ, Італійської Республіки та Республіки Польща в обхід митних зон України, зі сплатою відповідних податків та зборів т.з.в. «ЛНР» та «ДНР».

Відповідно до розробленого злочинного механізму, польський завод CEDC (Варшава, Республіка Польща) та італійський завод Gancia (Італійська Респубілка) постачає алкогольну продукцію латвійської компанії SIA «Linastra LV» (Рига, Латвія), яка в подальшому направляє вантаж через сухопутний кордон шляхом Республіка Польща - Республіка Білорусь - РФ - м. Донецьк Донецької області.

Крім того, поставки алкогольної продукції на непідконтрольні території відбувається в тому числі із заводів, які розташовані на території РФ, зокрема на підставі укладених договорів на поставку між ТОВ «ТД Віола Юг» (Південна Осетія) та одним із заводів в РФ - «Русский Стандарт Водка», проте вантожоотримувачем продукції відповідно до вказаних договорів є ТОВ «Віола ЮГ» (м. Донецьк Донецької області) та ТОВ «Мастер-Торг» (м. Макіївка Донецької області).

Водночас, всім співробітникам ТОВ «Руст Україна» зроблений доступ через «internet explorer» на корпоративний російський сайт компанії, а саме до «системи електронного документообігу», через яку співробітники товариства заповнюють договори, організовують заведення договорів до всіх відділів російських заводів ROUST, слідкують за оплатою та відвантаженням алкогольної продукції на український ринок та ринок т.з.в. «ЛНР» та «ДНР».

Варто зазначити, що до заводів ROUST серед інших входять ОАО «Сибирский ликеро-водочный завод», АО «ПП Парламент Продакшн», ОАО «Топаз», ОАО «Браво», ОАО «Русский Стандарт Водка», які здійснюють свою основну діяльність на території РФ.

Крім того, ТОВ «Руст Україна» фінансувалося й за рахунок позик від вказаних російських заводів виробників алкогольної продукції. Зокрема, в 2017 році ОАО «Сибирский ликеро-водочный завод» та АО «ПП Парламент Продакшн» надали поворотні позики ТОВ «Руст Україна» загальною сумою близько 30 млн доларів США, які останнє досі не повернуло.

Зокрема, відповідно до інформаційної довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань засновником

ТОВ «Руст Україна» є ТОВ «ПАСАЛБА ЛТД» (країна президентства Кіпр, місцезнаходження - Кіпр, 2064, Европіс 8, 10 Ваміко Корт, 1-й поверх, Строволос, Лейфкосія, розмір частки засновника - 125 418 405,84 грн.), а кінцевим бенефіціарним власником є громадянин РФ та Італійської Республіки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Так, керівником ТОВ «Руст Україна» є ОСОБА_6 , виконавчим директором товариства є ОСОБА_7 , головним бухгалтером є ОСОБА_8 , які відповідно до вказівок з РФ та зокрема ОСОБА_5 , ставили за мету доводити підлеглим збільшення поставок на неконтрольовану територію підакцизної алкогольної продукції російського та польського виробництва, а також запевняє їх, що війни між Росією і Україною не існує, а відбуваються тільки певні економічні обмеження, які потрібно успішно обходити для здійснення в подальшому незаконної підприємницької діяльності.

Наявні у матеріалах кримінального провадження відомості свідчать про те, що фігуранти кримінального провадження використовують ТОВ «Руст Україна» у здійсненні вищевказаної протиправної діяльності у сфері кримінальних правопорушень проти громадської безпеки .

Викладені у клопотанні обставини підтверджуються повідомленням про вчинення кримінального правопорушення, протоколами огляду, відповідями оперативного підрозділу на доручення слідчого, протоколами допиту свідка, а також іншими матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Матеріали провадження дають органу досудового розслідування достатні підстави вважати, що за вказаною адресою знаходиться комп`ютерна техніка, магнітні та інші носії інформації, записники, блокноти, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, сім-картки, банківські квитанції, платіжні та інші банківські картки, цінності та грошові кошти, набуті протиправним шляхом та/або отримані внаслідок вчинення зазначеного кримінального правопорушення, печатки, а також копії та оригінали документів про реалізацію підакцизних товарів, обставини їх придбання, зберігання, переміщення, збуту або інших операцій, фінансово-господарські документи, документи щодо маркетингових досліджень, імпортно-експортних операцій, бухгалтерського обліку, податкової звітності, угоди, контракти, специфікації, сертифікати, розрахунки, рахунки, платіжні та інші доручення, чеки, ордери, акти виконаних/наданих робіт/послуг, акти приймання-передачі, видаткові, товарно-транспортні, податкові та інші накладні, довіреності, листи, повідомлення, скарги, інші речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність осіб до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення.

Крім того, з метою встановлення усіх обставин вчинення злочину у цьому кримінальному провадженні, необхідно призначити і провести ряд комп`ютерно-технічних, почеркознавчих та фоноскопічних судових експертиз, у зв`язку з чим, експертам необхідно буде надати на дослідження відповідні вилучені речі та документи.

Поряд з цим, відповідно до ст. 168 КПК України, тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду, у зв`язку з чим, сторона обвинувачення просить суд під час розгляду цього клопотання надати дозвіл на їх вилучення, оскільки існує обґрунтована необхідність у проведенні експертного дослідження вказаних об`єктів, у цьому випадку інформації, яка міститься на них, з метою проведення повного досудового розслідування та дослідження всіх обставин вчинення вищевказаних злочинів.

Вилучення під час проведення обшуку інших речей і документів, що мають значення для досудового розслідування також обґрунтовується можливістю їх належності до таких, які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність осіб до вчинення злочинів, про відомості (назву, вид, рід та інші характеристики) яких органу досудового розслідування достеменно невідомо, отже, може мати вагоме значення для досягнення цілей кримінального судочинства та сприятиме забезпеченню покладених на сторону обвинувачення обов`язків, передбачених КПК України та міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Окрім того, доступ до вказаних речей, документів та відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до ст. 93 чи глави 15 КПК України, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, так як особа, в якої планується провести обшук, може знищити, передати, продати, приховати речі та документи відповідно до вищенаведеного переліку.

Також, відповідно до вимог ст. ст. 38, 40 КПК України орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування, а слідчий безпосередньо несе відповідальність за законність та своєчасність здійснення процесуальних дій у кримінальних провадженнях. Тому, відповідно до вимог ст. ст. 222 та 556 КПК України, попереджаємо про обов`язок не розголошувати відомості досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні.

Таким чином, з метою забезпечення ст. 2 КПК України у частині швидкого, повного та неупередженого розслідування та з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, існує необхідність проведення обшуку з метою виявлення, фіксації та вилучення відомостей про обставини вчинення злочинів, відшукання знаряддя їх вчинення, а також майна, яке здобуте за їх результатами, тобто виявлення та вилучення речей та документів згідно з вищевказаним переліком, просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 вимоги клопотання підтримав за обставин, викладених у ньому та вказав, що у нежитловому приміщенні за адресою: Львівська область, Пустомитівський район, с. Солонка, вул. Стрийська, 55 можуть знаходитись комп`ютерна техніка, магнітні та інші носії інформації, записники, блокноти, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, сім-картки, банківські квитанції, платіжні та інші банківські картки, цінності та грошові кошти, набуті протиправним шляхом та/або отримані внаслідок вчинення зазначеного кримінального правопорушення, печатки, а також копії та оригінали документів про реалізацію підакцизних товарів, обставини їх придбання, зберігання, переміщення, збуту або інших операцій, фінансово-господарські документи, документи щодо маркетингових досліджень, імпортно-експортних операцій, бухгалтерського обліку, податкової звітності, угоди, контракти, специфікації, сертифікати, розрахунки, рахунки, платіжні та інші доручення, чеки, ордери, акти виконаних/наданих робіт/послуг, акти приймання-передачі, видаткові, товарно-транспортні, податкові та інші накладні, довіреності, листи, повідомлення, скарги, інші речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність осіб до вчинення вищевказаного кримінального правопорушення.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, клопотання слідчого, дійшов висновку, що клопотання є доведеним, а тому підлягає задоволенню.

Стаття 233 КПК України передбачає, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті. Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення.

Ст. 234 КПК України встановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, житлове приміщення за адресою: Львівська область, Пустомитівський район, с. Солонка, вул. Стрийська, 55, належить на праві приватної власності ТОВ «Е.ВАН ВАЙК РІЕЛ ЕСТЕЙТ» (ЄДРПОУ 41695524).

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає, що є достатні підстави для задоволення клопотання про проведення обшуку, оскільки дана слідча дія має важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, а також з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення і відшукання знарядь кримінального правопорушення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 235, 395 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого в ОВС 1 відділу слідчого управління Головного управління Служби безпеки України в Автономній Республіці Крим ОСОБА_4 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку нежитлового приміщення за адресою: Львівська область, Пустомитівський район, с. Солонка, вул. Стрийська, 55, яке належить на праві приватної власності ТОВ «Е.ВАН ВАЙК РІЕЛ ЕСТЕЙТ» та яким фактично користується ТОВ «Руст Україна» - з метою вилучення речей та документів, що мають значення для розкриття зазначеного кримінального правопорушення, а саме: комп`ютерної техніки, магнітних та інших носіїв інформації, записників, блокнотів, мобільних телефонів та інших засобів зв`язку, сім-карток, банківських квитанцій, платіжних та інших банківських карток, цінностей та грошових коштів, набутих протиправним шляхом та/або отриманих внаслідок вчинення зазначеного кримінального правопорушення, печаток, а також копій та оригіналів документів про реалізацію підакцизних товарів, обставин їх придбання, зберігання, переміщення, збуту або інших операцій, фінансово-господарських документів, документів щодо маркетингових досліджень, імпортно-експортних операцій, бухгалтерського обліку, податкової звітності, угод, контрактів, специфікацій, сертифікатів, розрахунків, рахунків, платіжних та інших доручень, чеків, ордерів, актів виконаних/наданих робіт/послуг, актів приймання-передачі, видаткових, товарно-транспортних, податкових та інших накладних, довіреностей, листів, повідомлень, скарг, інших речей та документів, що мають значення для досудового розслідування та які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність осіб до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень.

Ухвала залишається в силі протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді не підлягає апеляційному оскарженню.

Слідчий суддя

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення11.05.2022
Оприлюднено12.05.2023
Номер документу104244764
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —127/9557/22

Ухвала від 11.05.2022

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Михайленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні