Рішення
від 09.05.2022 по справі 914/4073/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.05.2022 Справа № 914/4073/21

За позовом: Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького», м.Львів,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Деліция-Львів», м.Львів,

про: стягнення заборгованості 181884,70 грн.

Суддя І. Б. Козак

При секретарі Г.Гелеш

Представники сторін не з`явилися.

На адресу Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Деліция-Львів» про стягнення заборгованості.

Ухвалою суду від 04.01.2022 відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження та підготовче засідання призначено на 08.02.2022. Ухвалою суду від 03.05.2022 закрито підготовче провадження, розгляд справи по суті призначено на 10.05.2022.

Правова позиція позивача.

У судове засідання 10.05.2022 представник позивача не з`явився. Надіслав клопотання (вх.№8151/22 від 19.04.2022) про розгляд цієї справи за відсутності представника позивача, позовні вимоги підтримав повністю. Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідач у порушенням умов договору оренди №ОД/2019/10/28/1 від 28.10.2019 не оплатив повністю вартість отриманих послуг з обслуговування будівлі аеропорту, в якій відповідач орендував частину приміщення, та комунальні послуги в розмірі 153299,98грн. Крім того, позивачем нараховано відповідачу 11266,60грн пені, 4706,35 грн 3% річних, 12611,77 грн інфляційних втрат.

Попередній розрахунок судових витрат позивача:

·2728,27 грн сплачений судовий збір,

·15000,00 грн інші судові витрати.

Правова позиція відповідача.

Відповідач у жодне судове засідання не з`явився, відзиву на позов не подав.

Обставини справи.

Між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівський, Закарпатській та Волинській областях (орендодавець) та Товариства з обмеженою відповідальністю «Деліция-Львів» укладено договір оренди нерухомого державного майна №128/ОРДМ/2019/10/07/1 від 07.10.2019р. В оренду передавалася частина приміщення аеропору площею 113,00 кв.м на 3 поверсі в новому аеровокзалі у м.Львів, вул.Любінська, 168, що перебуває на балансі Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького».

Майно передається в оренду з метою розміщення кафе, що здійснює продаж товарів підакцизної групи (п.1.2. Договору оренди).

Відповідно до п.5.11 Договору оренди Орендар зобов`язаний здійснювати витрати, пов`язані з утриманням орендованого майна. Протягом 15 робочих днів після підписання цього Договору укласти з Балансоутримувачем орендованого майна договір про відшкодування витрат Балансоутримувача на утримання орендованого Майна, плати податку на землю та надання комунальних послуг Орендарю.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівський, Закарпатській та Волинській областях зверталося з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Деліция-Львів» про розірвання договору оренди та стягнення заборгованості. Рішенням Господарського суду Львівс ької області від 26.08.2021 у справі №914/1384/21 позовні вимоги задоволено частково: стягнуто з відповідача на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівський, Закарпатській та Волинській областях 85944,98 грн основного боргу зі сплати орендної плати, 3354,81 грн пені, 3944,03 грн інфляційних втрат та 2235,76 грн судового збору. Закрито провадження у справі в частині позовних вимог про розірвання договору оренди.

На підставі даного Договору Балансоутримувач - Державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» забезпечує обслуговування, експлуатацію нерухомого державного майна - частину нежитлового приміщення, що знаходиться на третьому поверсі триповерхової будівлі терміналу під літерою «Б-3» - новий аеровокзал ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького за адресою: м. Львів, вул. Любінська, 168, (надалі-Будівля), загальною площею 47 233,1 кв.м., а Орендар бере участь у витратах Балансоутримувача з обслуговування, експлуатації Будівлі відповідно до умов цього договору (п. 1.1. Договору).

Згідно п.1.2. Договору Орендар користується частиною нежитлового приміщення загальною площею 113,0 кв.м., вартістю 3 035 000,00 грн. (Три мільйони тридцять п`ять тисяч гривень 00 коп.) без ПДВ станом на 30.04.2019 року (надалі - орендоване Майно) відповідно до плану розміщення приміщення, що додається до цього договору та Договору оренди нерухомого державного майна №128ЮРДМ/2019/10/07/1 від 07.10.2019 року.

Пунктом 2.1. Договору встановлено, що Балансоутримувач Будівлі зобов`язується забезпечити:

Виконання всього комплексу робіт, пов`язаних з обслуговуванням та утриманням Будівлі, та створення необхідних умов для здійснення господарської діяльності, у тому числі Орендарю і його співробітникам згідно з вимогами чинного законодавства про користування будівлями.

Перелік такого комплексу робіт/послуг наведений в Додатку № 2 до цього договору. Порядок та умови оплати таких робіт/послуг встановлюється цим договором.

Розмір плати за обслуговування Будівлі, утримання допоміжних приміщень Будівлі залежить від складу робіт і послуг, які надаються Балансоутримувачу експлуатаційними, постачальними організаціями та іншими суб`єктами господарювання, і визначається розрахунком щомісячних платежів (кошторисом витрат) за обслуговування та утримання Будівлі, комунальні та інші послуги Балансоутримувача.

Сплата за виконання/надання комплексу робіт/послуг, пов`язаних з обслуговуванням та експлуатацією Будівлі, здійснюється Орендарем з дати укладення договору оренди нерухомого державного майна Акту передачі-приймання орендованого нерухомого державного майна.

Відповідно до п.2.2.3. Договору Орендар зобов`язаний не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним місяцем, на підставі наданих Балансоутримувачем рахунків вносити плату на рахунок Балансоутримувача Будівлі за виконання/надання комплексу робіт/послуг, пов`язаних з обслуговуванням та експлуатацією Будівлі відповідно до Додатку № 2, який є невід`ємною частиною цього договору.

Нарахування ПДВ на суму оплати за роботи/послуги, які пов`язані з обслуговуванням та експлуатацією Будівлі здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством України.

Орендар зобов`язаний Самостійно отримувати рахунки, акти, податкові накладні в бухгалтерії ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького. (п. 2.2.6 Договору).

Згідно п. 3.1.2. Договору Балансоутримувач Будівлі має право Стягнути в установленому порядку прострочену заборгованість по платежах, що наведені в пункті 2.2.3 Договору.

За невиконання або неналежне виконання зобов`язань за цим договором Сторони несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України (п. 4.1. Договору).

Відповідно до п. 4.2. Договору Орендар зобов`язаний в разі несвоєчасної оплати за цим договором сплачувати Балансоутримувачу пеню в розмірі облікової ставки НБУ, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Цей Договір набуває чинності з моменту його підписання Сторонами та діє до дати припинення дії Договору оренди нерухомого державного майна (п. 6.1. Договору)

Пунктом 6.8. Договору встановлено, що в разі припинення дії договору оренди нерухомого державного майна припиняється дія цього договору. В цьому випадку плата за виконання/надання комплексу робіт/послуг, пов`язаних з обслуговуванням та експлуатацією Будівлі здійснюється до дати фактичного звільнення Орендарем орендованого приміщення, яке підтверджується підписаним Актом приймання-передачі орендованого приміщення.

ТОВ «ДЕЛІЦИЯ-ЛЬВІВ» неналежним чином виконує взяті на себе зобов`язання в частині своєчасної оплати балансоутримувачу за договором ДП «МА «Львів» ім. Данила Галицького», в строки та в розмірі передбаченому Договором про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю №ОД/2019/10/28/7 від 28.10.2019 року.

З метою досудового врегулювання спору Позивач звертався до Відповідача з претензією №637/01.01-16 від 22.04.2021року. Однак, Відповідач на час звернення з цим позовом не задовольнив обґрунтовані вимоги Позивача.

Станом на дату винесення рішення відповідачем не подано доказів погашення заборгованості.

Оцінка суду.

За приписами частини 1 статті 638 Цивільного кодексу України договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Між сторонами спору укладено договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг орендарю, що за своєю правовою природою є договором про надання послуг.

Згідно ч. 1 ст. 903 Цивільного кодексу України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до ст. 175 Господарського кодексу України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов`язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов`язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управнена сторона має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку. Майнові зобов`язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно ст.ст. 610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: сплата неустойки.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

У відповідності до ст. 526 ЦК України, господарське зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до закону та умов договору.

Також, як передбачено ч.І ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлено строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк.

Позивачем нараховано відповідачу 153299,98 грн основного боргу за період до 21.07.2021. Здійснивши перерахунок нарахованої суми основного боргу, суд встановив правомірність і правильність її нарахування.

Відповідно до ст. 625 Ц К У боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

На підставі ст.625 ЦК України позивач правомірно та правильно нарахував відповідачу4706,35 грн 3% річних, 12611,77 грн інфляційних втрат.

Згідно ч. 1 та ч.З ст. 549 ЦК України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен сплатити кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання.

Згідно з ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України, штрафними санкціями у цьому Кодексі визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Як передбачено ч.2 ст. 550 ЦК України, якщо предметом неустойки є грошова сума, її розмір встановлюється договором або актом цивільного законодавства. Розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі.

Позивач правомірно нарахував відповідачу11266,60грн пені.

Підсумовуючи наведене, заявлені позовні вимоги є правомірними та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Судові витрати.

Сплачений позивачем судовий збір покладається на відповідача, оскільки спір виник з його вини.

Доказів понесення витрат на суму 15000,00 грн позивач не подав.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 129, 219-221, 238-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1.Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Деліция-Львів» (адреса:32302, Хмельницька обл, м.Камянець-Подільський, вул.Гордійчука Миколи, буд.9, кв.36, код ЄДРПОУ 42222858) на користь Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» (адреса: 79000, м.Львів, аеропорт ЦА, код ЄДРПОУ 33073442) 153299,98грн. основного боргу, 11266,60грн пені, 4706,35 грн 3% річних, 12611,77 грн інфляційних втрат, 2728,27 грн судового збору.

3.Відповідно до ч. 1 ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

4.Апеляційну скаргу на рішення суду можна подати в порядку, визначеному Господарським процесуальним кодексом України.

5.Інформацію у справі, яка розглядається, можна отримати за такою веб-адресою: http://lv.arbitr.gov.ua.

Повний текст рішення складено та підписано 11.05.2022.

Суддя Козак І.Б.

Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104250982
СудочинствоГосподарське
Суть: стягнення заборгованості 181884,70 грн

Судовий реєстр по справі —914/4073/21

Рішення від 09.05.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 02.05.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 14.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 14.03.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 08.02.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

Ухвала від 04.01.2022

Господарське

Господарський суд Львівської області

Козак І.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні