Ухвала
від 22.02.2022 по справі 480/2304/21
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

23 лютого 2022 року Справа № 480/2304/21

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Кунець О.М., розглянувши у письмовому провадженні в приміщенні суду в м. Суми подання представника Відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) про заміну сторони виконачого провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації Сумської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії,-

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Сумського окружного адміністративного суду від 14.06.2021 позов ОСОБА_1 до Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації Сумської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації Сумської області щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком. Зобов`язано Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації Сумської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 недоплачену грошову допомогу до 5 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком, з урахуванням виплачених сум. У задоволенні інших вимог відмовлено.

17.01.2022 видано виконавчий лист по справі № 480/2304/21.

У подальшому від представника відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) надійшло подання про заміну сторони виконавчого провадження, в якій просить замінити сторону виконавчого провадження, а саме боржника по справі № 480/2304/21 Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 03197902) правонаступником - Управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації (вул. Соборна, 23, м. Конотоп, Сумська область, 41607, код ЄДРПОУ 03197931).

Вказане подання призначено до розгляду у судовому засіданні на 23.02.2022.

11.02.2022 від Управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації до суду надійшло клопотання про відмову у задоволенні подання про заміну сторони виконавчого провадження, звертаючи увагу суду на те, що процес ліквідації Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації відбувся без правонаступництва. Отже, Управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації не може бути правонаступником вказаної юридичної особи, взагалі, зокрема брати на себе зобов`язання матеріального характеру по перерахунку разової щорічної грошової допомоги до 5-го травня.

Державний виконавець та сторони у судове засідання не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином.

Представник відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Суми) просив розглянути подання без його участі, за наявними матеріалами справи.

Від Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації повернувся невручений конверт з відміткою "адресат не існує".

Згідно ч. 2 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду. Відтак, суд вважає за можливе розгляд подання здійснювати за відсутності не з`явившихся осіб.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши доводи подання, суд вважає, що воно підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно зі ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України.

Відповідно до ч. 2 ст. 14 КАС України судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України.

Положеннями ст. 370 КАС України встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами. Невиконання судового рішення тягне за собою відповідальність, встановлену законом.

Конституційний Суд України, розглядаючи справу № 1-7/2013 у рішенні від 26.06.2013, звернув увагу, що вже неодноразово зазначав про те, що виконання судового рішення є невід`ємною складовою права кожного на судовий захист і охоплює, зокрема, законодавчо визначений комплекс дій, спрямованих на захист і відновлення порушених прав, свобод, законних інтересів фізичних та юридичних осіб, суспільства, держави (пункт 2 мотивувальної частини рішення від 13.12.2012 року № 18-рп/2012); невиконання судового рішення загрожує сутності права на справедливий розгляд судом (пункт 3 мотивувальної частини рішення від 25.04.2012 року № 11-рп/2012).

За приписами ч. 1 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Так, судом встановлено, що відповідно до постанови Верховної Ради України "Про утворення та ліквідацію районів" від 17 липня 2020 року № 807-IX у Сумській області утворено Конотопський район (з адміністративним центром у місті Конотоп) у складі територій Бочечківської сільської, Буринської міської, Дубов`язівської селищної, Конотопської міської, Кролевецької міської, Новослобідської сільської, Попівської сільської, Путивльської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. N 1635-р "Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій" здійснено реорганізацію районних державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 р. № 807-IX "Про утворення та ліквідацію районів", шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою.

На підставі Переліку районних державних адміністрацій, що реорганізуються шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених Постановою Верховної Ради України від 17 липня 2020 р. № 807-IX, у Сумській області Буринська райдержадміністрація реорганізована шляхом приєднання до Конотопської райдержадміністрації.

Відповідно до п.7 Порядку здійснення заходів щодо утворення та реорганізації районних державних адміністрацій, а також правонаступництва щодо майна, прав та обов`язків районних державних адміністрацій, що припиняються, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2020 р. N 1321, перехід повноважень, прав та обов`язків (публічно-владне правонаступництво) райдержадміністрацій, що припиняються, до райдержадміністрацій новоутворених районів здійснюється, зокрема, у разі існування райдержадміністрації в адміністративному центрі новоутвореного району та приєднання до неї райдержадміністрацій, що припиняються, ліквідованих районів - з моменту утворення комісії з реорганізації райдержадміністрації, що припиняється.

Згідно з розпорядженням голови Буринської районної державної адміністрації від 13.01.2021 №04-ОД "Про ліквідацію управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації" управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації припинено шляхом ліквідації та утворено ліквідаційну комісію з припинення діяльності управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації.

Відповідно до розпорядження голови Сумської обласної державної адміністрації від 15.01.2021 № 22-ОД «Про утворення комісії з реорганізації Буринської районної державної адміністрації» створено відповідну ліквідаційну комісію, на яку покладено обов`язок вжиття заходів, необхідних для реорганізації Буринської районної державної адміністрації шляхом її приєднання до Конотопської районної державної адміністрації, відповідно до вимог та порядку чинного законодавства.

В свою чергу Положенням про управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації, затвердженим розпорядженням голови райдержадміністрації від 11.11.2019 № 247-ОД, визначено, що Управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації (далі - управління) є структурним підрозділом Конотопської районної державної адміністрації, що утворюється головою адміністрації, підпорядковується голові районної державної адміністрації, є підзвітним і підконтрольним Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації.

Основними завданнями управління є забезпечення в межах повноважень реалізації державної соціальної політики з питань соціального захисту населення на території Конотопського району, що включає і призначення та виплату соціальної допомоги, компенсацій та інших соціальних виплат,встановлених законодавством України.

Отже, Управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації є правонаступником (публічно-владне правонаступництво) Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації та згідно інформації з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Управління соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації зареєстровано як юридична особа і включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань згідно Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань за кодом 03197931.

Враховуючи вищевикладене, суд вбачає необхідним задовольнити подання головного державного виконавця відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) про заміну сторони виконавчого провадження в адміністративній справі № 480/2304/21 правонаступником - Управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації.

Керуючись ст. ст. 248, 256, 295, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В:

Подання представника Відділу примусового виконання рішень управління забезпечення примусового виконання рішень у Сумській області Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) про заміну сторони виконачого провадження - задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження, відкритого з примусового виконання виконавчого листа, виданого Сумським окружним адміністративним судом у адміністративній справі №480/2304/21 про зобов`язання Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації Сумської області нарахувати та виплатити ОСОБА_1 недоплачену грошову допомогу до 5 травня за 2020 рік у розмірі семи мінімальних пенсій за віком, з урахуванням виплачених сум, а саме боржника - Управління соціального захисту населення Буринської районної державної адміністрації Сумської області його правонаступником - Управлінням соціального захисту населення Конотопської районної державної адміністрації (вул. Соборна, 23, м. Конотоп, Сумська область, 41607, код ЄДРПОУ 03197931).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Суддя О.М. Кунець

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення22.02.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104255868
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них осіб з інвалідністю

Судовий реєстр по справі —480/2304/21

Ухвала від 18.10.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 22.02.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 25.01.2022

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Рішення від 14.06.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 20.04.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 06.04.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

Ухвала від 25.03.2021

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.М. Кунець

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні