Ухвала
від 11.05.2022 по справі 524/3909/21
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/3909/21

Провадження № 1-кс/524/927/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 травня 2022 року слідчий суддяАвтозаводського районногосуду м.Кременчука ОСОБА_1 ,при секретарісудового засідання ОСОБА_2 ,за участюслідчого ОСОБА_3 ,розглянувши усудовому засіданніклопотання слідчоговідділення розслідуваннязлочинів усфері господарськоїта службовоїдіяльності СВКременчуцького РУПГУ НПв Полтавськійобласті ОСОБА_3 про надання дозволуна проведення огляду, внесене у кримінальному провадженні №42021170000000018 від 01.03.2021 року, -

В С Т А Н О В И В :

Слідчий відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СВ Кременчуцького РУП ГУ НП в Полтавській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні № 42021170000000018 від 01.03.2021 року, яке погоджене з прокурором Кременчуцької окружної прокуратури ОСОБА_4 .

На обґрунтування клопотання зазначає, що здійснюється досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні, яке внесене 01.03.2021 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, за фактом зловживання службовим становищем.

У ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи Кременчуцької міської ради Полтавської області шляхом уникнення належного проведення процедури закупівлі, зловживаючи службовим становищем, отримали безперешкодне право укладення договорів з переможцем ТОВ «Будівельна компанія «Естеттехнолог» та заволоділи грошовими коштами, чим спричинили тяжкі наслідки.

Кременчуцьким навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» № 2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (ЄДРПОУ 41281069) проведено закупівлю у системі «Прозорро» UA-2020-04-17-005914-b без застосування електронного аукціону стосовно закупівлі: «Роботи з будівництва сонячної мережевої електростанції для автономного (резервного) живлення основної будівлі навчального закладу та електроустановок харчоблоку для Кременчуцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» №2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вулиця Богдана Хмельницького, буд. 66.

КНВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» № 2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області 16.04.2020 укладено договір підряду № 37 на виконання робіт, підрядником якого є ТОВ «Будівельна компанія «Естеттехнолог» (ЄДРПОУ 42554403), «Роботи з будівництва сонячної мережевої електростанції для автономного (резервного) живлення основної будівлі навчального закладу та електроустановок харчоблоку для Кременчуцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» №2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вулиця Богдана Хмельницького, буд. 66, вартістю 1425217,20 гривень, з попередньою оплатою 70%, що становить 719333,72 гривень.

Окрім цього встановлено, що Кременчуцьким навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» № 2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області проведено закупівлю у системі «Прозорро» UA-2020-04-17-005441-b без застосування електронного аукціону стосовно закупівлі: «Роботи з будівництва мереж зовнішнього освітлення території Кременчуцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» № 2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, з підключенням до сонячної мережевої електростанції з облаштуванням розподільчого блоку за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вулиця Богдана Хмельницького, буд. 66».

У подальшому, 16.04.2020 укладено договір підряду №36 на виконання робіт, замовником якого є Кременчуцький навчально-виховним комплексом «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» №2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області ЄДРПОУ 41281069, підрядником є ТОВ «Будівельна компанія «Естеттехнолог», «Роботи з будівництва мереж зовнішнього освітлення території Кременчуцького навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» №2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, з підключенням до сонячної мережевої електростанції з облаштуванням розподільчого блоку за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вулиця Богдана Хмельницького, буд. 66», вартістю 457106,40 гривень, з попередньою оплатою 60%, що становить 232205,64 гривень.

Директором та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Будівельна компанія «Естттехнолог» ЄДРПОУ 42554403, юридична адреса: м. Київ, вулиця Ярославів Вал, будинок 13/2Б, являється ОСОБА_5 , який на той час був депутатом Кременчуцької міської ради Полтавської області, водночас головою постійної депутатської комісії з питань освіти, молоді, культури, спорту соціального захисту населення, розгляду питань, пов`язаних з АТО, охорони здоров`я, материнства та дитинства.

Обидві закупівлі неконкурентні допорогові без застосування електронного аукціону, електронні торги для визначення переможця замовником не проводився. Укладені вище договори за два дні до набуття чинності змін у Закону України «Про публічні закупівлі» до зниження порогу закупівель до 200 тисяч гривень.

Директор ТОВ «Будівельна компанія «Естетехнолог», будучи депутатом Кременчуцької міської ради Полтавської області, перебуваючи в умовах реального конфлікту інтересів, маючи приватний інтерес у вигляді оголошення переможцем власного підконтрольного підприємства виконавця майбутніх робіт, вступивши з змову з службовими особами Кременчуцького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад №2 Кременчуцької міської ради Полтавської області діючи спільно, займаючи відповідальне службове становище шляхом уникнення належного проведення процедури закупівлі із застосуванням електронного аукціону та участі у ньому інших учасників, отримали безперешкодне право укладення договорів з переможцем закупівель ТОВ «Будівельна компанія «Естетехнолог», що призвело до безпідставного перерахування грошових коштів на рахунки останнього.

Постановою слідчого від 01.09.2021 року призначено будівельно-технічну експертизу, проведення якою доручено експертам Полтавського відділення національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені заслуженого професора М.С.Бокаріуса».

До Кременчуцького РУП ГУ НП в Полтавській області надійшло клопотання від судового експерта Полтавського відділення ХНДІСЕ ім. М.С. Бокаріуса про проведення огляду об`єкту дослідження, що розташовано на території Кременчуцького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад № 2 Кременчуцької міської ради Полтавської області, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Богдана Хмельницького, буд. 66.

У своєму клопотанні слідчий просить з метою підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення, а також задоволення клопотання судового експерта про безперешкодний доступ та належні умови праці для проведення натурного обстеження об`єкта дослідження за його місцезнаходженням, в кримінальному провадженні виникла необхідність у проведенні огляду території Кременчуцького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад № 2 Кременчуцької міської ради Полтавської області, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Богдана Хмельницького, буд. 66, з залученням до проведення огляду експертам Полтавського відділення національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені заслуженого професора М.С.Бокаріуса».

Кременчуцький навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад» № 2 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області знаходиться за юридичною адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вулиця Богдана Хмельницького, буд. 66

Відповідно до витягу з ЄРДР створено слідчу групу у складі: старших слідчих ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , слідчих: ОСОБА_3 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 .

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши додані до клопотання матеріали, які обґрунтовують його доводи, слідчий суддя приходить до наступного.

Пунктом 18 ч. 1 ст. 3 КПК України встановлено, що до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим Кодексом судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Відповідно до положень статті 22 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Згідно з положеннями ч. 1ст. 233 КПК Україниніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Частиною 2 ст. 233 КПК України визначено, що під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1, 2, 3ст. 237 КПК Україниз метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. Для участі в огляді може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціалістів.

Відповідно до ч. 2, 5ст. 234 КПК Україниобшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Частиною 7 ст. 237 КПК України визначено, що при огляді слідчий, прокурор або за їх дорученням залучений спеціаліст має право проводити вимірювання, фотографування, звуко- чи відеозапис, складати плани і схеми, виготовляти графічні зображення оглянутого місця чи окремих речей, виготовляти відбитки та зліпки, оглядати і вилучати речі і документи, які мають значення для кримінального провадження.

Аналізуючи наведене, вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання про проведення огляду, адже наявність достатніх підстав вважати, що вчинено кримінальне правопорушення, передбаченеч. 3 ст. 191 КК України, доведена, оскільки без подальшого огляду території Кременчуцького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад № 2 Кременчуцької міської ради Полтавської області, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Богдана Хмельницького, буд. 66, неможливе забезпечення проведення будівельно-технічної експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 234, 235, 237, 309, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділеннярозслідування злочиніву сферігосподарської таслужбової діяльностіСВ КременчуцькогоРУП ГУНП вПолтавській області ОСОБА_3 про надання дозволуна проведення огляду, внесене у кримінальному провадженні № 42021170000000018 від 01.03.2021 року, задовольнити.

Надати дозвіл на проведення огляду території Кременчуцького НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів позашкільний навчальний заклад № 2 Кременчуцької міської ради Полтавської області, за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Богдана Хмельницького, буд. 66, з метою огляду об`єкту дослідження судовим експертом Полтавського відділення національного наукового центру «Інститут судових експертиз імені заслуженого професора М.С.Бокаріуса».

Строк дії ухвали визначити до 21 травня 2022 року (включно).

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення11.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104263425
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про огляд житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —524/3909/21

Ухвала від 11.05.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 11.05.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 08.04.2022

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Нестеренко С. Г.

Ухвала від 11.10.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 11.05.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 11.05.2021

Кримінальне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні