Постанова
від 21.06.2010 по справі 2а-2212/10/1770
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а-2212/10/1770

21 червня 2010 року 11 год. 30 хв. м. Рівне

Рівненський окружний ад міністративний суд у складі судді Зозулі Д. П. за участю се кретаря судового засідання С торожука І.В. та сторін і інших осіб, які беруть участь у спра ві:

прокурор: не з'явився,

позивача: представник Си нюк Інна Валентинівна,

відповідача: представник н е з'явився

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу за позовом

Дубенського міжрайонного прокурора в інтересах держа ви, уповноваженим органом як ої виступає Державна екологі чна інспекція в Рівненській області

до Комунального підприємства "Іваннякомунслужба"

про стягнення заборгова ності, -

ВСТАНОВИВ :

Дубенський міжрайонний п рокурор звернувся до Рівненс ького окружного адміністрат ивного суду в інтересах держ ави, уповноваженим органом я кої виступає Державна еколог ічна інспекція в Рівненській області з позовом про відшко дування шкоди до відповідача - комунального підприємства "Іваннякомунслужба".

Прокурор в судове засіданн я не з'явився. Про дату, час та м ісце судового розгляду справ и судом повідомлявся належни м чином.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримала та просить поз ов задовольнити. Пояснила, що 05.02. 2010 р. позивачем було виявлен о факт порушення відповідаче м природоохоронного законод авства, а саме факт незаконно го забору води з підземного в одоносного горизонту без доз волу на спецводокористуванн я. У зв'язку з вказаним порушен ням позивачем було складено акт та надіслано відповідачу претензію з пропозицією спл атити збитки в розмірі 5244, 69 грн . Оскільки відповідач вказан у претензію залишив без уваг и, просить стягнути з нього за значену суму збитків.

Відповідач заперечень на а дміністративний позов не над ав, у судове засідання не приб ув, про причини неприбуття су д не повідомив, про дату, час і місце судового розгляду був повідомлений належним чином . Судом не визнавалася обов'яз ковою участь відповідача в с удовому засіданні. За таких о бставин суд вважає за можлив е вирішити спір без участі ві дповідача на підставі наявни х у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, повно і вс ебічно з'ясувавши всі обстав ини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавс тва, перевіривши їх дослідже ними у судовому засіданні до казами, суд вважає, що позов пі длягає до задоволення повніс тю з огляду на наступне.

Судом встановлено, що 05 люто го 2010 року старшим державним і нспектором з охорони навколи шнього природного середовищ а в Рівненській області Сав ченком О.В. у присутності ди ректора комунального підпри ємства "Іваннякомунслужба" Лінкевич Г.П. виявлено пору шення відповідачем вимог ст. ст.48-50 Водного кодексу України , ст. 38 Закону України "Про охоро ну навколишнього природного середовища" N1264-XII від 25.06.1991р. (далі Закон N 1264-XII), а саме незаконний з абір та використання води з п ідземного водоносного гориз онту без дозволу на спецводо користування за період з 16.11. 2009 року по 05.02. 2010 року об'ємом 253 м. куб .

У зв'язку з цим, 05 лютого 2010 рок у Державною екологічною інсп екцією в Рівненській області складено акт про порушення к омунальним підприємством "І ваннякомунслужба" природоох оронного законодавства, один примірник якого було отрима но директором комунального п ідприємства "Іваннякомунсл ужба" Лінкевич Г.П.

09 лютого 2010 року позивач звер нувся до відповідача з прете нзією, в якій пропонував добр овільно в місячний термін сп латити заподіяні збитки в су мі 5244, 69 грн. Претензію відповід ач залишив без уваги.

Ці обставини підтверджуют ься дослідженими в судовому засіданні доказами: копією а кта про порушення природоохо ронного законодавства від 05.02 . 2010р. (а.с.8, 9), копією розрахунку с уми збитків (а.с. 7), копією прете нзії від 09.02. 2010 р. № 258/09 (а.с. 5), копією довідки про використання во ди (а.с. 10).

Згідно з ст.49. Водного кодекс у України спеціальне водокор истування здійснюється на пі дставі дозволу.

Дозвіл на спеціальне водок ористування видається:

державними органами охоро ни навколишнього природного середовища - у разі використа ння води водних об'єктів зага льнодержавного значення;

Верховною Радою Автономно ї Республіки Крим, обласними , Київською та Севастопольсь кою міськими Радами за погод женням з державними органами охорони навколишнього приро дного середовища - у разі вико ристання води водних об'єкті в місцевого значення.

Видача дозволу на спеціаль не водокористування здійсню ється за клопотанням водокор истувача з обгрунтуванням по треби у воді, погодженим з дер жавними органами водного гос подарства, - в разі використан ня поверхневих вод, державни ми органами геології - в разі в икористання підземних вод та державними органами охорони здоров'я - в разі використання водних об'єктів, віднесених д о категорії лікувальних.

Порядок погодження та вида чі дозволів на спеціальне во докористування затверджуєт ься Кабінетом Міністрів Укра їни.

У дозволі на спеціальне вод окористування встановлюють ся ліміт забору води, ліміт ви користання води та ліміт ски дання забруднюючих речовин. У разі настання маловоддя ці ліміти можуть бути зменшені спеціально уповноваженими д ержавними органами без кориг ування дозволу на спеціальне водокористування.

Спеціальне водокористуван ня є платним.

Таким чином спеціальне вод окористування здійснюється лише на підставі дозволу. Від повідно до ст.38 Закону N1264-XII в пор ядку спеціального використа ння природних ресурсів грома дянам, підприємствам, устано вам і організаціям надаються у володіння, користування аб о оренду природні ресурси на підставі спеціальних дозвол ів, зареєстрованих у встанов леному порядку, за плату для з дійснення виробничої та іншо ї діяльності, а у випадках, пер едбачених законодавством Ук раїни, - на пільгових умовах.

Шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього приро дного середовища, підлягає к омпенсації, як правило, в повн ому обсязі без застосування норм зниження розміру стягне ння та незалежно від збору за забруднення навколишнього п риродного середовища та погі ршення якості природних ресу рсів, як передбачено ч. 1 ст.69 За кону N 1264-XII

Згідно з п."з" ч.1 ст.20 Закону N1264- XII до компетенції спеціально у повноваженого центрального органу виконавчої влади з пи тань екології та природних р есурсів і його органів на міс цях належить подання позовів про відшкодування збитків з аподіяних в результаті поруш ення законодавства про охоро ну навколишнього природного середовища.

Органом, який уповноважени й державою здійснювати контр оль за додержанням вимог зак онодавства про охорону навко лишнього природного середов ища є Державна екологічна ін спекція в Рівненській област і.

Як встановлено судом та під тверджено матеріалами справ и, Державною екологічною інс пекцією в Рівненській област і правомірно було складено а кт про порушення комунальни м підприємством "Іваннякомун служба" природоохоронного за конодавства та надіслано від повідачу претензію про відшк одування збитків.

Сума збитків, завданих держ аві комунальним підприємств ом "Іваннякомунслужба" внасл ідок незаконного забору та в икористання води з підземног о водоносного горизонту без дозволу на спецводокористув ання, розрахована відповідно до Методики розрахунку розм ірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідо к порушення законодавства пр о охорону та раціональне вик ористання водних ресурсів, з атверджену наказом Міністер ства охорони навколишнього п риродного середовища та ядер ної безпеки України від 18.05.1995р. №37, і становить 5244, 69 грн.

На день розгляду адміністр ативної справи відповідач до казів сплати вказаної суми з битків в добровільному поряд ку суду не надав.

За наведених обставин, позо вні вимоги підтверджені нале жними та допустимими доказам и і підлягають до задоволенн я повністю.

Судові витрати по справі зг ідно зі ст. 94 КАС України з відп овідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Код ексу адміністративного судо чинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити по вністю.

Стягнути з Комунального пі дприємства "Іваннякомунслу жба" (с.Івання, Дубенський райо н, Рівненська область, 35620) на ко ристь Державної екологічної інспекції в Рівненській обл асті (вул.Відінська, 39б, м.Рівне , код ЄДРПОУ - 34950307) збитки, заподі яні державі внаслідок самові льного забору й використання води в розмірі 5244 (п'ять тисяч д вісті сорок чотири) грн. 69 коп.

Постанова набирає законн ої сили після закінчення стр оку подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо таку за яву не було подано. Якщо заяву про апеляційне оскарження б уло подано, але апеляційна ск арга не була подана у встанов лений строк, постанова набир ає законної сили після закін чення цього строку. У разі под ання апеляційної скарги пост анова, якщо її не скасовано, на бирає законної сили після за кінчення апеляційного розгл яду справи.

Постанова може бути оскарж ена до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез суд першої інстанції, як ий ухвалив постанову. Заява п ро апеляційне оскарження под ається протягом 10-ти днів з дн я складання постанови в повн ому обсязі. Якщо постанову бу ло проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справ і, то строк подання заяви про а пеляційне оскарження обчисл юється з дня отримання нею ко пії постанови.

Апеляційна скарга на пост анову суду першої інстанції подається протягом 20-ти днів п ісля подання заяви про апеля ційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без п опереднього подання заяви пр о апеляційне оскарження, якщ о скарга подається у строк, вс тановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Суддя Зозуля Д. П.

Постанова складена в по вному обсязі 25.06.10р.

Дата ухвалення рішення21.06.2010
Оприлюднено03.08.2010
Номер документу10428311
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2212/10/1770

Ухвала від 19.05.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Постанова від 21.06.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Постанова від 21.06.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 20.05.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

Ухвала від 19.05.2010

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні