Ухвала
від 17.02.2022 по справі 760/3455/22
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/3455/22

2-з/760/306/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2022 року м. Київ Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючої судді Усатової І.А.,

при секретарі Омелько Г.Т.,

розглянувши заяву позивача про забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Еліт Фінанс"</a>, треті особи: Великоновосільківський районний ВДВС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Приватний нотаріус Бориспільського районного нотаріального округу Остапенко Євгенія Євгенівна, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,-

В С Т А Н О В И В:

15 лютого 2022 року на адресу Солом`янського районного суду міста Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Еліт Фінанс"</a>, треті особи: Великоновосільківський районний ВДВС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), Приватний нотаріус Бориспільського районного нотаріального округу Остапенко Євгенія Євгенівна, про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Згідно поданого позову позивач просить визнати виконавчий напис вчинений приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Остапенко Є.Є. 10.06.2021 зареєстрований у реєстрі за № НРЕ 591531 про стягнення із ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Еліт Фінанс"</a> заборгованості у розмірі 12886,79 грн. таким, що не підлягає виконанню.

Разом із позовом позивачем подано до суду заяву про забезпечення позову, якою просить забезпечити позов шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого напису, що вчинений приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Остапенко Є.Є. 10.06.2021 зареєстрований у реєстрі за № НРЕ 591531 про стягнення із ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Еліт Фінанс"</a> заборгованості у розмірі 12886,79 грн. у виконавчому провадженні № 68086223 від 10.01.2022, що ведеться державним виконавцем Великоновосільківський районний ВДВС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Круть Є.Г.

В обґрунтування заяви вказує, що наявні обґрунтовані підстави побоюватися, що у випадку продовження виконавчих дій оспорюваний виконавчий напис № НРЕ 591531 від 10.06.2021 буде виконаним та, як результат, стягнуто кошти, що унеможливить виконання рішення суду та ефективний захист порушених прав та інтересів позивача, у разі прийняття рішення про задоволення позовних вимог.

Зазначає, що наявні всі законні підстави для застосування заходу забезпечення позову, а тому просить суд застосувати захід забезпечення позову, передбачений п. 6 ч. 1 ст. 150 ЦПК України - зупинити стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Враховуючи вищевикладене, просить заяву задовольнити.

Сторони в судове засідання не з`явились, оскільки не повідомлялись про час та місце розгляду справи у відповідності до вимог ч. 1 ст. 153 ЦПК України, що не є перешкодою для розгляду даної заяви.

Згідно ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом здійснює секретар судового засідання. У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши матеріали справи та заяви про забезпечення позову приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Тобто, однією із причин, в зв`язку з якими потрібно забезпечити позов, може бути припущення особи щодо обставин, що несуть загрозу невиконання або утруднення виконання можливого рішення.

При цьому закон не вимагає надання будь-яких доказів існування можливості утруднення чи неможливості виконання рішення суду, а лише вимагає подання відповідної заяви про це у вигляді, передбаченому ч. 1 ст. 149 ЦПК України.

З точки зору закону, значення цих заходів полягає в тому, що ними захищаються законні інтереси (права) позивача на той випадок, коли відповідач буде діяти недобросовісно або коли неприйняття заходів може призвести до невиконання судового рішення.

Мета забезпечення позову - це хоча і негайні, проте тимчасові заходи, направлені на недопущення утруднення чи неможливості виконання судового акту, а також перешкоджання спричинення значної шкоди позивачу.

При розгляді заяви про забезпечення позову вирішується лише питання про наявність підстав для вжиття заходів забезпечення позову і не вирішуються матеріально-правові вимоги та наперед результат розгляду справи по суті позову.

Судом встановлено, що предметом спору є визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Згідно пункту 6 частини першої статті 150 ЦПК України позов забезпечується: зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Встановлено, що в провадженні державноо виконавця Великоновосільківський районний ВДВС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) Круть Є.Г. перебуває виконавче провадження № 68086223 від 10.01.2022 по виконанню виконавчого напису № НРЕ 591531, вчиненого 10.06.2021 приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Остапенко Є.Є. про стягнення із ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Еліт Фінанс"</a> заборгованості у розмірі 12886,79 грн.

За змістом пункту 3 частини першої статті 3 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчий напис нотаріуса належить до виконавчих документів.

Враховуючи вище викладене, характер спору, що виник, а також те, що вказані дії можуть привести до утруднення виконання рішення суду, суд приходить до висновку про задоволення заяви.

Керуючись ст. 149, 150, 153 ЦПК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 22.12.2006 року № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву - задовольнити.

Зупинити стягнення на підставі виконавчого напису № НРЕ 591531, вчиненого 10.06.2021 приватним нотаріусом Бориспільського районного нотаріального округу Остапенко Євгенією Євгенівною у виконавчому провадженні № 68086223 від 10.01.2022.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Еліт Фінанс"</a>, код ЄДРПОУ: 40340222, адреса: 03035, м. Київ, пл.. Солом`янська, буд.2.

Третя особа: Великоновосільківський районний ВДВС Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків), ЄДРПОУ: 34246785, адреса: 85550, Донецька обл.., м. Дружківка, Великоновосілківський район, смт. Велика Новосілка, вул. Центральна, буд. 64.

Третя особа: Приватний нотаріус Бориспільського районного нотаріального округу Остапенко Євгенія Євгенівна, адреса: АДРЕСА_2 .

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Строк пред`явлення до виконання ухвали суду про забезпечення позову три роки.

Суддя: І.А. Усатова

Дата ухвалення рішення17.02.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104283343
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Судовий реєстр по справі —760/3455/22

Рішення від 09.10.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 06.06.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 17.02.2022

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні