Рішення
від 10.05.2022 по справі 144/279/22
ТЕПЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 144/279/22

Провадження № 2/144/268/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" травня 2022 р. смт. Теплик

Теплицький районний суд Вінницької області в складі:

головуючої судді Бондарук О.П.,

з участю секретаря судового засідання Сторожук О.М.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт. Теплик в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Теплицької селищної ради про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями в порядку спадкування за заповітом,-

в с т а н о в и в :

12 квітня 2022 року ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним вище позовом, в якому просить визнати за ним в порядку спадкування за заповітом право власності на спадкове майно, яке складається з Ѕ частини житлового будинку з господарськими будівлями, розташованими по АДРЕСА_1 , що залишилось після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 та визнати за ним в порядку спадкування за законом право власності на спадкове майно, яке складається з Ѕ частини житлового будинку з господарськими будівлями, розташованими по АДРЕСА_1 , що залишилось після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Свої позовні вимоги мотивує тим, що станом на 15 квітня 1991 року в будинку по АДРЕСА_1 проживали ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . ІНФОРМАЦІЯ_2 помер його дядько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його баба ОСОБА_2 , після смерті якої залишилось спадкове майно. За життя ОСОБА_2 належним чином не оформила своє право приватної власності на житловий будинок з господарськими будівлями. Він є єдиним спадкоємцем за заповітом на вказане майно, спір за спадщину відсутній. У зв`язку з необхідністю отримання Свідоцтва про право на спадщину, позивач звернувся до нотаріуса та подав документи на оформлення спадщини. Однак нотаріусом позивачу було відмовлено у видачі Свідоцтва про право на спадщину, оскільки спадкоємцем не представлено правовстановлюючих документів на спадкове майно, та в разі відсутності вказаних документів позивачу було рекомендовано звернутись до суду.

Ухвалою судді Теплицького районного суду Вінницької області від 14 квітня 2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

У підготовче судове засідання сторони не з`явилися, про дату, час та місце його проведення були повідомлені належним чином, подали до суду письмові заяви, у яких просять проводити судове засідання у їх відсутності. У поданій до суду заяві позивач вказав про підтримання позовних вимог, просила задовольнити їх в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує. Представник відповідача Теплицької селищної ради у заяві зазначив, що проти задоволення позовних вимог не заперечує, просить розглянути справу за його відсутності.

Згідно з вимогами ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі, зокрема, визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст. 206 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 206ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Згідно з ч. 4ст. 206 ЦПК Україниу разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, що відповідає вимогам ч. 2ст. 247 ЦПК України.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позовна заява, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер дядько позивача ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 04 березня 2013 року (а.с. 7).

Після смерті спадкодавця відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 , на який відсутні правовстановлюючі документи.

Як вбачається з довідки виконавчого комітету № 7 Теплицької селищної ради Гайсинського району Вінницької області за № 128 від 26.01.2022 року, згідно погосподарської книги № 5 на 1991 рік, станом на 15.04.1991 року по АДРЕСА_1 були зареєстровані: ОСОБА_2 , 1918 року народження голова домогосподарства та ОСОБА_3 син. Суспільна група господарства - колгоспники (а.с. 9).

Згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 12 листопада 2013 року, ІНФОРМАЦІЯ_3 померла баба позивача ОСОБА_2 (а.с. 8).

Після смертіспадкодавця відкриласяспадщина,яка складаєтьсяз житловогобудинку згосподарськими будівлями, розташованими по АДРЕСА_1 , на який відсутні правовстановлюючі документи.

31.08.2009 року ОСОБА_2 вчинила на корись онука ОСОБА_1 заповіт, у якому заповіла останньому все належне їй майно.

За прийняттям спадщини позивач звернувся до приватного нотаріуса Гайсинського районного нотаріального округу Вінницької області Кусюк О.А. Однак постановою нотаріуса за №4/01-16 від 05.04.2022 року позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на житловий будинок з господарськими будівлями по АДРЕСА_1 , що залишилась після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 та після смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , який належав їм в рівних долях, спадкоємцем яких він є по заповіту та закону, оскільки документи, що підтверджують право власності на вказане спадкове майно, відсутні та рекомендовано звернутись до суду (а.с. а.с. 12).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач отримав свідоцтво про право на спадщину за законом, після смерті ОСОБА_3 на земельну ділянку, кадастровий номер 0523787000:01:000:0480, та свідоцтво про право на спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_2 на земельну ділянку, кадастровий номер 0523787000:01:000:0399 (а.с. 10-11).

Відповідно до ч. 3ст. 1296 ЦК Українивідсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину. У той же час через відсутність необхідних правовстановлюючих документів на спадкове майно позивач позбавлений можливості оформити прийняття спадщини у регламентованому порядку.

Найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім`я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем.

Потреба такого способу захисту права власності як пред`явлення позову про його визнання виникає тоді, коли наявність суб`єктивного права власника не підтверджена відповідними доказами, підлягає сумніву, не визнається іншими особами або ними оспорюється.

Статтею 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав і основних свобод людини 1950 року, ратифікованого Верховною Радою України 17.07.1997 року (Закон № 475/97-ВР), визначено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до приписів ст.41Конституції України та п. 2 ч.1 ст. 3, ст. 321ЦК ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні.

Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, зокрема, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою ( ст.382 ч.2, ст.392 ЦК України).

Технічну інвентаризацію спадкового житлового будинку проведено, згідно витягу з Реєстру будівельної діяльності щодо інформації про технічні інвентаризації Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва № ТІО1:6273-5641-0019-9811 та технічного паспорту на житловий будинок, даний будинок садибного типу з господарськими будівлями та спорудами (а.с. 14-19).

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Згідно вимог ч. 1 ст.1222ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені після відкриття спадщини.

У відповідності до положень ст. 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно вимог ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті, а частиною 3 статті 1223ЦК України передбачено, що право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Крім того, відповідно до норм ч. 5 ст.1268ЦК незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно із ч. 3 ст.1296ЦК відсутність Свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Відповідно до ст.392ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою КабінетуМіністрів Українивід 22червня 2011року №703 (в редакції від 01.01.2013 року), рішення суду є правовстановлюючим документом, на основі якого може бути проведена реєстрація права власності на нерухоме майно.

Таким чином, враховуючи ті обставини, що позивач надав суду достатньо доказів, які підтверджують позов, а визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд вважає, що позивач ОСОБА_1 , як спадкоємець за законом після смерті дядька ОСОБА_3 та за заповітом, після смерті баби ОСОБА_2 має законне право на визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування за законом та за заповітом.

Керуючись ст.ст.10,12,13,43,49,200,259,263-265,268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , в порядку спадкування за заповітом право власності на 1/2 житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого по АДРЕСА_1 , що залишився після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_3 , в порядку спадкування за законом право власності на 1/2 житлового будинку з господарськими будівлями, розташованого по АДРЕСА_1 , що залишився після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач Теплицька селищна рада Гайсинського району Вінницької області, адреса: вул. Незалежності, 34 смт. Теплик Гайсинського району Вінницької області, ЄДРПОУ 04326193.

Повний текст рішення виготовлено 11.05.2022 року.

Суддя

СудТеплицький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104285075
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —144/279/22

Рішення від 10.05.2022

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

Ухвала від 13.04.2022

Цивільне

Теплицький районний суд Вінницької області

Бондарук О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні