Рішення
від 27.02.2022 по справі 922/5125/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"28" лютого 2022 р.м. ХарківСправа № 922/5125/21

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жигалкіна І.П.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Харківської міської ради, м. Харків (61003, м. Харків, м-н Конституції, 7) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський", м. Харків (61029, м. Харків, Салтівське шосе, буд. 12961029, м. Харків, Салтівське шосе, буд. 129) про стягнення коштів без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

28 грудня 2021 року Харківська міська рада звернулась до господарського суду Харківської області із позовною заявою про стягнення з Відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" заборгованості зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою в сумі 28839,52 грн., а також судовий збір в розмірі 2270,00 грн.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 29.12.2021 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі №922/5125/21, розгляд якої здійснювати в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Ухвала суду була направлена учасникам справи та згідно статті 251 ГПК України, встановлено Відповідачу строк 15 днів з дня вручення цієї ухвали для подання відзиву на позов, а відповідно до частини 2 зазначеної статті, запропоновано Позивачу, в строк 10 днів подати до суду відповідь на відзив з дня його отримання.

Також учасників було повідомлено, що додаткові письмові докази, висновки експертів, клопотання, заяви та пояснення можуть бути подані ними до суду у строк до 24.01.2022.

Частиною 5 статті 176 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Враховуючи вищевказане суд вважає, що Відповідач був належним чином повідомлений судом про розгляд спору за його участю. В той же час, Відповідач не був позбавлений можливості скористатися вільним доступом до електронного реєстру судових рішень в Україні, в силу статті 4 Закону України "Про доступ до судових рішень" та ознайомитися з ухвалами Господарського суду Харківської області та визначеними у ній датами та часом розгляду даної справи та забезпечити представництво його інтересів в судових засіданнях.

Суд приймає до уваги, що сторонам були створені належні умови для надання усіх необхідних доказів, надано достатньо часу для підготовки до судового розгляду справи.

В ході розгляду даної справи господарським судом Харківської області, у відповідності до п. 4 ч. 5 ст. 13 ГПК України, було створено учасникам справи умови для реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом у межах строків, встановлених ГПК України.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Суд зазначає, що ним були здійснені заходи щодо належного повідомлення Відповідача стосовно розгляду справи та надання до суду відповідних доказів, заперечень проти позову (за наявності), щодо вказівки на незгоду з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

А також судом повідомлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України).

Враховуючи наведене, господарський суд зазначає, що Відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалами суду по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Згідно ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Разом з тим, Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-IX, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Указами Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" продовжено строк дії воєнного стану в Україні до 25 травня 2022 року, у зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України.

Через постійні обстріли міста Харкова ворожими військами будівля, у якій розміщується Господарський суд Харківської області, зазнала пошкоджень, а приміщення суду зазнали часткових руйнувань. З моменту введення воєнного стану та початку ведення активних бойових дій на території Харківської області суд не може забезпечити безпеку учасників судових проваджень, апарату суду, суддів, а тому вимушений обмежити присутність осіб у приміщенні суду до нормалізації обстановки з безпекою у регіоні та усунення руйнувань, у зв`язку з чим, у господарському суді Харківської області встановлено особливий режим роботи й запроваджено відповідні організаційні заходи.

Проте, Господарський суд Харківської області продовжує здійснювати правосуддя та працює у дистанційному режимі.

Згідно зі ст.26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства в умовах воєнного стану забороняється.

При цьому, відповідно до Рекомендацій прийнятих Радою суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану, при визначенні умов роботи суду у воєнний час, рекомендовано керуватися реальною поточною обстановкою, що склалася в регіоні. У випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

На підставі вищевикладеного, у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану, враховуючи поточну обстановку, що склалася в місті Харкові, суд був вимушений вийти за межі строку встановленого ст. 248 ГПК України.

Так, процесуальні документи у цій справі направлялись всім учасникам судового процесу, що підтверджуються штампом канцелярії на зворотній стороні відповідного документу.

Таким чином, всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог, а також судом надано сторонам достатньо часу для звернення із заявами по суті справи та з іншими заявами з процесуальних питань.

Судом установлено, що станом на момент ухвалення рішення, від відповідача будь-яких заяв чи пояснень по суті спору не надходило.

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа розглядається судом за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

З`ясувавши всі фактичні обставини, якими обґрунтовувалися позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши докази, які містяться в матеріалах справи, господарський суд установив такі обставини.

Між Харківською міською радою та ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНИЙ БУДИНОК «САЛТІВСЬКИЙ» укладено договір оренди землі від 04.07.2005 № 69101/05, на підсаві Рішення XXVII сесії Харківської міської ради IV скликання від 24.11.2004 № 191/04 «Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок для будівництва (реконструкції) та подальшої експлуатації об`єктів», де Харківською міською радою (орендодавець) надано ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНИЙ БУДИНОК «САЛТІВСЬКИЙ» (орендар) земельну ділянку загальною площею 0,0100 га, що розташована по пр. Гагаріна, 173-А у м. Харкові.

Згідно з п. 8 договору від 04.07.2005 № 69101/05 його укладено строком: на період будівництва - до 01.11.2007, на період експлуатації - до 01.11.2029 для будівництва тимчасового торговельного павільйону «Будиночок хліба» (але не пізніше прийняття об`єкту до експлуатації) та для подальшої експлуатації.

Рішенням господарського суду Харківської області від 17.11.2014 у справі № 922/3725/14 внесено зміни до договору оренди землі від 04.07.2005 № 69101/05 шляхом визнання укладеної додаткової угоди у зв`язку зі зміною нормативної грошової оцінюй, зокрема, в частині зміни розміру орендної плати за користування земельною ділянкою по пр. Гагаріна, 173-А у м. Харкові у зв`язку із зміною нормативної грошової оцінки земель міста Харкова станом на 01.01.2013.

Відповідно до умов договору земельну ділянку загальною площею 0,0100 га по пр. Гагаріна, 173-А м. Харкові надано для будівництва торгівельного павільйону «Будиночок хліба» (але не пізніше прийняття об`єкту до експлуатації) та для подальшої експлуатації.

Пунктом 9 договору сторонами визначено що орендна плата за земельну ділянку вноситься орендарем у грошовій формі на рахунок відділу Державного казначейства у Харківській області. Інформація щодо реквізитів отримується у відповідному органі державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки. Розмір орендної плати в місяць за земельну ділянку становить:

на період будівництва:

- 2005 рік: - 33,95 грн.;

- 2006 рік: - 49,95 грн.;

- з 2007 року: 94,29 грн.;

на період експлуатації, з 01.11. 2007 року: 292,18 грн.

Рішенням господарського суду Харківської області від 17.11.2014 у справі № 922/3725/14, залишеним без змін Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 20.01.2015, внесено зміни до договору оренди землі від 04.07.2005 №69101/05 шляхом визнання укладеної додаткової угоди у зв`язку зі зміною нормативної грошової оцінки, зокрема, в частині зміни розміру орендної плати за користування земельною ділянкою по пр. Гагаріна, 173-А у м. Харкові у зв`язку із зміною нормативної грошової оцінки земель міста Харкова станом на 01.01.2013.

Відповідно до вищезазначеної додаткової угоди розмір орендної плати за земельну ділянку згідно з розрахунком № 1225/14 від 13.12.2013 становить 5,6% від її нормативної грошової оцінки цієї земельної ділянки і складає 7871,81 грн., або в місяць - 655,98 грн.

У пункті 10 договору оренди землі від 04.07.2005 № 69101/05 встановлено, що обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Пунктом 13 Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1996 № 786, встановлено, що розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячноїорендноїплати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць,

Відповідно до наказу Держкомстату «Про затвердження Методики розрахунку базового індексу споживчих цін» від 27.07.2007 № 265 індекс споживчих цін показник, що характеризує зміни у часі загального рівня цін на товари та послуги, які купує населення для невиробничого споживання. Він є показником зміни вартості фіксованого набору споживчих товарів та послуг у поточному періоді порівняно з базисним.

Інформація про індекси споживчих цін (індекси інфляції) за відповідні роки розміщена на сайті Державної служби статистики України http://www.ukrstat.gov.ua.

Відповідно до листа ГУ ДПС у Харківській області від 11.11.2021 №28882/5/20- 40-04-03-11 податкова звітність з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) по підприємству ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНИЙ БУДИНОК «САЛТІВСЬКИЙ» до Слобідського району м. Харкова за період 2019-2021 не надавалась.

За кожен період, що обчислюється днями, місяцями, роками нараховувався загальний розмір плати за землю за періоди у розмірі 28839.52 грн, а саме: 02.02.2019-28.02.2019 27 днів - 1 283,85 грн;

01.03.2019-31.12.2019 10 місяців - 13 612,83грн;

01.01.2020 - 28.02.2020 2 місяці - 2 745,76 грн;

01.03.2020-30.04.2020 2 місяці - 0

01.05.2020-31.12.2020 8 місяців - 11 197,08грн.

Отже, заборгованість зі сплати орендної плати ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНИЙ БУДИНОК «САЛТІВСЬКИЙ» за користування земельною ділянкою по пр. Гагаріна, 173-А у м. Харків відповідно до договору оренди землі від 04.07.2005 № 69101/05 за період з 02.02.2019 по 31.12.2020 складає 28 839,52 грн.

Дослідивши матеріали справи, повністю, всесторонньо, за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, оцінивши надані докази та надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам справи, керуючись принципом Верховенства права та права на судовий захист, уникаючи принципу надмірного формалізму, та усуваючи підстави для використання правового пуризму суд вирішив, що позов обґрунтований, підтверджений доказами, не спростований з боку відповідача, а отже підлягає задоволенню повністю, виходячи з наступного.

На підставі ст. 11 ЦК України, підставами виникнення цивільних прав та обов`язків виникають з договорів та інші правочинів. Господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать ст. 174 Господарського кодексу України.

Відповідно до статей 13, 15, 21 ЗУ Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства з урахуванням наявних істотних умов у вигляді орендної плати із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату, що вноситься орендарем, як платіж, орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Отже в даному випадку орендна плата має вноситись відповідачем відповідно до умов договору із урахуванням індексів інфляції, зокрема у спірних правовідносинах, які виникли між Харківською міською радою та ТОВ «ТОРГІВЕЛЬНИЙ БУДИНОК «САЛТІВСЬКИЙ» за договором оренди землі від 04.07.2005 № 69101/05, де також знаходить своє відображення щодо викладеного у п.41 постанові Верховного суду Касаційного господарського суду від 07.10.2019 у справі № 922/3321/18, у п.п. 50, 57, 61 постанови Верховного суду у складі палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності Касаційного господарського суду від 16.03.2020 у справі №922/1658/19.

Суд, перевіривши розрахунок Позивача, зазначає, що вимога про стягнення з Відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" заборгованості зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою в сумі 28839,52 грн. підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 289 Податкового кодексу України для визначення розміру податку та орендної плати використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин здійснює управління у сфері оцінки земель та земельних ділянок.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання -відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України).

Частиною 1 ст. 530 Цивільного кодексу України встановлено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Оскільки позовні вимоги є такими, що підлягають задоволенню, то у відповідності до положень ст. 129 ГПК України, судовий збір покладається на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст. 6, 8, 19, 124, 129 Конституції України, ст. 12, 13, 73, 74, 76-79, 91, 129, 232, 233, 236 - 241, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгівельний будинок "Салтівський" ( 61029, м. Харків, Салтівське шосе, буд. 129 код: 31061964) на користь Харківської міської ради (61003, м. Харків, м-н Конституції, 7, код 04059243) заборгованість зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою по пр. Гагаріна, 173-А у м. Харкові відповідно до договору оренди землі від 04.07.2005 № 69101/05 за період з 02.02.2019 по 31.12.2020 у розмірі 28 839,52грн, а також суму судового збору у розмірі 2270,00грн.

Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено "12" травня 2022 р.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга відповідно до ст. 256 Господарського процесуального кодексу України на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга може бути подана учасниками справи до Східного апеляційного господарського суду через господарський суд Харківської області з урахуванням п.п. 17.5 п.17 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України.

Учасники справи можуть одержати інформацію по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

СуддяІ.П. Жигалкін

Дата ухвалення рішення27.02.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104300666
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/5125/21

Рішення від 27.02.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 29.12.2021

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні