Ухвала
від 09.05.2022 по справі 214/2290/22
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/2290/22

1-кс/214/301/22

У Х В А Л А

Іменем України

09 травня 2022 року Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ в Херсонській області майора юстиції ОСОБА_3 , винесеного у кримінальному провадженні №22022230000000107 від 02.05.2022, і погодженого начальником відділу Херсонської обласної прокуратури ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до документів та додані до клопотання матеріали, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з даним клопотанням, в якому просить: надати тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні №22022230000000107 від 02.05.2022 року, що містять охоронювану законом таємницю, а саме мобільного телефону Samsung Galaxy A10s з сім-карткою НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (документований паспортом громадянина України НОМЕР_2 ), зокрема до особистого листування ОСОБА_5 та інших записів особистого характеру, що зберігаються на вищевказаному телефоні.

В обґрунтування клопотання наведено наступне. Слідчим відділом УСБУ в Херсонській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22022230000000107 від 02.05.2022 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 ККУкраїни.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянин України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканець м. Херсон, у період з квітня 2022 року по теперішній час вчиняє умисні дії на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі-агресору - Російській Федерації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України.

Так, встановлено, що ОСОБА_6 здійснює шляхом інтеграцію телекомунікаційної мережі Херсонської області з телекомунікаційними мережами ІНФОРМАЦІЯ_3 . Крім того, оператор телекомунікаційних послуг ПП « ОСОБА_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , зареєстровано за адресою: АДРЕСА_1 ), власником якого є ОСОБА_6 , отримав від співробітників ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 ), що було демонтовано з офісу Херсонської філії ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », встановив та налаштував його з метою отримання Інтернет трафіку з ТОТ АР Крим. Встановлено, що наразі трафік усіх користувачів телекомунікаційної мережі проходить через IP НОМЕР_4 (згідно ресурсу 2ip.ua належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », Росія, Москва), а також розблокував доступ до заблокованих в Україні російських Інтернет ресурсів.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч. 2 ст.111 КК України.

03.05.2022 проведено огляд місцевості, у ході якого встановлено автомобіль Opel Vivaro д.н. НОМЕР_5 під керуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . У ході візуального огляду вказаного автомобіля встановлено, що у ньому знаходиться телекомунікаційне обладнання. Також, з метою ідентифікації вищевказаного обладнання, у ході проведення огляду місцевості, ОСОБА_5 надав для ознайомлення свій мобільний телефон Samsung Galaxy A10s та фото, що міститься в мессенджері «Telegram», який прив`язаний до його номера мобільного терміналу зв`язку НОМЕР_1 , надіслане від його керівника (власника фірми ІНФОРМАЦІЯ_7 ) ОСОБА_6 з номера мобільного терміналу зв`язку НОМЕР_6 , даний номер записаний в його телефоні як «Шеф» акту прийому-передачі гуманітарної (благодійної) допомоги від 29.04.2022, в якому міститься перелік вказаного наявного в транспортному засобі обладнання, зі слів останнього для мережі Інтернет фірми ІНФОРМАЦІЯ_7 , що у м. Херсон, яке він транспортує з м. Кривий Ріг до м. Херсон.

У ході проведення вищевказаного огляду, слідчим відділом УСБУ в Херсонській області було вилучено транспортний засіб Opel Vivaro д.н. НОМЕР_5 (VIN код: НОМЕР_7 ) для проведення послідуючих слідчих (розшукових) та процесуальних дій з вказаним транспортним засобом. Разом з автомобілем також було вилучено мобільний телефон Samsung Galaxy A10s з сім-карткою НОМЕР_1 .

Таким чином, встановлено, що у мобільному телефоні Samsung Galaxy A10s з сім-карткою НОМЕР_1 , що належить на праві власності ОСОБА_5 , мітяться відомості, що мають відношення до матеріалів кримінального провадження № 22022230000000107.

Таким чином, на теперішній час виникла необхідність в тимчасовому доступі до інформації на мобільному телефоні Samsung Galaxy A10s з сім-карткою НОМЕР_1 , володільцем якої є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (мешканець м. Херсон) щодо факту вчинення ОСОБА_6 та/або іншими особами дій на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України шляхом надання іноземній державі-агресору - російській Федерації та її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. Відповідно до ст. 162 КПК України вищевказана інформація містить охоронювану законом таємницю, а єдиним можливим способом одержання зазначеної інформації є отримання тимчасового доступу та можливість вилучення оригіналів документів.

Необхідно зазначити, що в результаті надання доступу до інформації, яка зберігається у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_8 можуть бути отримані фактичні дані, які можуть мати доказове значення при з`ясуванні всіх обставин підготовки і вчинення злочину, перевірки достовірності інших доказів, підтвердження чи спростування причетності ОСОБА_6 до вчинення злочину та встановлення інших осіб, причетних до зазначеного злочину, а також осіб, яким відомі обставини його вчинення, тобто для встановлення всіх обставин у даному кримінальному провадженні.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі мають доказове значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів (носіїв інформації) та можливість вилучити інформацію (в паперовому або електронному вигляді) що містять охоронювану законом таємницю та мають значення для встановлення об`єктивної істини у провадженні, що перебувають у володінні ОСОБА_5 .

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав повністю. При цьому пояснив, що на даний час мобільний телефон вилучений та знаходиться у ІНФОРМАЦІЯ_8 , а саме в нього, слідчого.

Вислухавши прокурора, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання є необґрунтованим, а тому в його задоволенні належить відмовити.

При цьому суд виходить з наступного. У відповідності до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). У відповідностідо ч.4ст.163КПК України,слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. У відповідності до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. У відповідності до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Отже із сукупності вказаних норм вбачається, що слідчий може звернутися до суду з клопотанням про надання доступу до речей та документів у тому випадку, коли ці речі або документи перебувають у іншої особи, а тому у слідчого є перешкоди в доступі до нього. У судовому засіданні встановлено, що телефон, до якого слідчий просить надати тимчасовий доступ, знаходиться у нього, а тому підстав для надання цьому слідчому дозволу на доступ до телефону, який знаходиться в його ж розпорядженні, не мається.

Керуючись ст. ст. 159, 162, 163165, 309, 369372, 395, 562 КПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу УСБУ в Херсонській області майора юстиції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до мобільного телефону Samsung Galaxy A10s з сім-карткою НОМЕР_1 , який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зокрема до особистого листування ОСОБА_5 та іншихзаписів особистогохарактеру,що зберігаютьсяна вищевказаномутелефоні відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСаксаганський районний суд м.Кривого Рогу
Дата ухвалення рішення09.05.2022
Оприлюднено17.05.2024
Номер документу104305094
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —214/2290/22

Ухвала від 24.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 24.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 20.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 20.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 09.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 09.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 06.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 06.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 04.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

Ухвала від 04.05.2022

Кримінальне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Прасолов В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні