Рішення
від 15.05.2022 по справі 910/724/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

16.05.2022Справа № 910/724/22

Господарський суд міста Києва у складі судді Бондарчук В.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Сантранс Логістик», м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група Укрпромінвестбуд», м. Київ

про стягнення 5 517,24 грн,

Без повідомлення (виклику) сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Сантранс Логістик» (далі - ТзОВ «Сантранс Логістик»/позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група Укрпромінвестбуд» (далі - ТзОВ «Будівельна група Укрпромінвестбуд»/відповідач) про стягнення 5 517,24 грн, у тому числі 5 160,00 грн - основного боргу та 357,24 грн - пені у зв`язку із неналежним виконанням зобов`язань за договором про надання послуг з експлуатації машин та механізмів №153 від 16.06.2021.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 20.01.2022 позовну заяву прийняв до розгляду та відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідач відзиву на позовну заяву не надав, при цьому, 26.01.2022 був належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення №0105491754806.

Отже, за висновком суду, справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

ВСТАНОВИВ:

16.06.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю «Будівельна група Укрпромінвестбуд» (далі - замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Сантранс Логістик» (далі - виконавець) укладено договір про надання послуг з експлуатації машин та механізмів №153.

Відповідно до п. 1.1 договору замовник доручає, а виконавець зобов`язується від свого імені та за рахунок замовника забезпечити надання послуг автотранспортом, будівельною технікою, вантажопідйомними машинами та іншими механізмами (далі - техніка) з особами, які мають право на керування відповідною технікою, а замовник приймає надані послуги та оплачує їх вартість на умовах цього договору.

У пунктах 2.1, 2.2 договору сторони погодили, що терміни, адреса надання послуг, найменування, тип та кількість техніки, дата початку надання послуг, вартість години надання послуг та мінімального замовлення відповідної техніки погоджуються в заявці (додаток №1 до цього договору). Заявки надаються за допомогою телефонного зв`язку усно або письмово в сканованому вигляді електронною поштою, з наявністю відбитку печатки та підпису замовника. Факт підтвердження наданих послуг відповідною технікою зазначається в змінному рапорті про виконання роботи (далі - рапорт). В рапорті фіксується кількість відпрацьованих годин відповідної техніки.

Загальна сума договору складається з усіх актів надання послуг за період дії цього договору. Вартість послуг встановлюється в національній валюті України - гривня, і залежить від виду, обсягу та характеристики надання послуг, умов та інших факторів. Вартість послуг зазначаються в заявці. Підсумкова вартість наданих послуг зазначається в актах надання послуг відповідно до фактичних відпрацьованих годин техніки, що підтверджується рапортами (п. 3.1. договору).

Згідно п. 3.2 договору за виконання послуг замовник зобов`язаний перерахувати кошти на поточний рахунок виконавця на умовах 100% передоплати на підставі отриманого по електронній пошті рахунку на оплату. Датою оплати вважається дата надходження коштів на поточний рахунок виконавця.

У разі надання виконавцем додаткових послуг, що не зазначені в заявці, але зазначені в рапорті, такі послуги замовник зобов`язується оплатити виконавцеві протягом 3 (трьох) календарних днів з дати отримання по електронній пошті рахунку на оплату (п. 3.2.1 договору).

Відповідно до п. 3.2.2 договору за попередньою домовленістю сторін, щодо часткової передплати послуг, остаточний розрахунок здійснюється протягом трьох банківських днів з моменту отримання замовником рахунку на оплату.

Пунктом 3.5 договору сторони передбачили, що акт надання послуг надсилається виконавцем поштою на адресу замовника або через електронні системи документообігу протягом 3 (трьох) календарних днів після фактичного надання послуг. Якщо протягом 5 (п`яти) календарних днів після отримання акту замовник не висуває письмової претензії до наданих послуг (робіт), акт надання послуг вважається таким, що узгоджений та підписаний сторонами, а роботи (послуги) прийняті замовником. Спосіб обміну документами визначається замовником самостійно шляхом проставлення відмітки в пункті 9.9.1 договору.

Відповідно до п. 6.4 договору за порушення строків оплати замовником, виконавцем нараховується пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення від суми неоплачених послуг.

За змістом п. 7.1 договір вступає в дію з моменту підписання або з моменту фактичного виконання сторонами зобов`язань згідно цього договору та діє до 31 грудня 2021 року. Сторони погоджуються з тим, що термін дії договору продовжується на один наступний рік, і далі так щороку, якщо жодна із сторін не надіслала письмове повідомлення про намір розірвання цього правочину за 30 календарних днів до закінчення кінцевого терміну дії даного договору.

У пунктах 8.8, 8.9 договору сторони погодили, що все листування, заявки, рапорти, рахунки на оплату тощо, що надіслані засобами факсимільного телефонного зв`язку та/або електронною поштою, які зазначені в реквізитах, вважаються такими, що мають юридичну силу оригіналу. Сторони мають використовувати при здійсненні своєї діяльності електронні документи та призначений для цього електронний цифровий підпис (далі - ЕЦП) з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронний цифровий підпис». Сторони визнають будь-які документи, складені та надані будь-якою стороною іншій в електронному вигляді із застосуванням ЕЦП засобами телекомунікаційного зв`язку або на електронних носіях, як оригінали, що мають юридичну силу. Сторони визнають, що ЕЦП за правовим статусом прирівнюється до власноручного підпису (печатки) сторони. Електронний документ вважається прийнятим за умови надходження відправнику повідомлення із зазначенням дати та часу про його відправлення.

Отже, як вбачається з матеріалів справи, позивач надав послуги з експлуатації машин та механізмів по маршруту: м. Вишневе - м. Київ, вул. Вишгородська, 46 - м. Київ, вулиця Героїв Дніпра, 35 на суму 5 160,00 грн (в т.ч. ПДВ - 860 грн), що підтверджується підписаним сторонами актом здачі-приймання робіт (надання послуг) № 3006 від 12.08.2021.

Одночасно позивачем було сформовано рахунок на оплату №3635 від 12.08.2021 на суму 5 160, 00 грн, проте, відповідач у встановлений договором строк оплату наданих послуг не здійснив.

27.10.2021 ТзОВ «Сантранс Логістик» направило на адресу ТзОВ «Будівельна група Укрпромінвестбуд» вимогу від 22.10.2021 разом із рахунком на оплату №3635 від 12.08.2021, в якій просило упродовж трьох банківських днів, з дня отримання даної вимоги, перерахувати на поточний рахунок позивача кошти у розмірі 5 160,00 грн.

Однак, ТзОВ «Будівельна група Укрпромінвестбуд» на вимогу відповіді не надало, заборгованість не погасило, внаслідок чого ТзОВ «Сантранс Логістик» звернулося до суду з цим позовом про стягнення 5 160,00 грн - основного боргу та 357,24 грн - пені за період з 18.08.2021 по 12.01.2022.

Оцінюючи подані докази та наведені обґрунтування за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦК України, за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Згідно ч. 1 ст. 903 ЦК України, якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Частина 1 статті 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться і до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 2 статті 193 ГК України визначено, що кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Положеннями статті 526 ЦК України передбачено, що зобов`язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Судом встановлено, що 16.06.2021 між позивачем та відповідачем укладено договір про надання послуг з експлуатації машин та механізмів №153, відповідно до якого позивачем надано, а відповідачем прийнято послуги на суму 5 160,00 грн, що підтверджується матеріалами справи та не спростовано відповідачем.

Частиною 1 ст. 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов`язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події.

Згідно зі ст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Так, відповідно до п. 3.1. договору загальна сума договору складається з усіх актів надання послуг за період дії цього договору. Вартість послуг встановлюється в національній валюті України - гривня, і залежить від виду, обсягу та характеристики надання послуг, умов та інших факторів. Вартість послуг зазначаються в заявці. Підсумкова вартість наданих послуг зазначається в актах надання послуг відповідно до фактичних відпрацьованих годин техніки, що підтверджується рапортами

Згідно умов п. 3.2 договору за виконання послуг замовник зобов`язаний перерахувати кошти на поточний рахунок виконавця на умовах 100% передоплати на підставі отриманого по електронній пошті рахунку на оплату. Датою оплати вважається дата надходження коштів на поточний рахунок виконавця.

Відповідно до п. 3.2.2 договору за попередньою домовленістю сторін, щодо часткової передплати послуг, остаточний розрахунок здійснюється протягом трьох банківських днів з моменту отримання замовником рахунку на оплату.

Судом встановлено, що позивачем надано послуги без їх передоплати, при цьому відповідач, після підписання акту здачі-приймання робіт (надання послуг) № 3006 від 12.08.2021 та отримання рахунку на оплату наданих послуг, у встановлений договором строк кошти не перерахував.

Отже, приймаючи до уваги, що відповідачем взяті на себе зобов`язання за договором не виконано, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Сантранс Логістик» про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група Укрпромінвестбуд» заборгованості у розмірі 5 160,00 грн є обґрунтованими та відповідно підлягають задоволенню.

Щодо вимоги про стягнення з відповідача пені у розмірі 357,24 грн за період з 18.08.2021 по 12.01.2022, суд зазначає таке.

У відповідності до ч. 1 ст. 216 ГК України, учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Згідно зі ст. 218 ГК України, підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинення ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов`язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведено, що ним вжито усіх належних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Штрафними санкціями згідно ч. 1 ст. 230 ГК України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно ч. 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ст. 549 ЦК України).

В силу положень ч. 6 ст. 232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Так, згідно п. 6.4 договору за порушення строків оплати замовником, виконавцем нараховується пеня у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочення від суми неоплачених послуг.

Відповідно до умов п. 3.2.2 договору, за попередньою домовленістю сторін, щодо часткової передплати послуг, остаточний розрахунок здійснюється протягом трьох банківських днів з моменту отримання замовником рахунку на оплату.

Як встановлено судом вище та підтверджується матеріалами справи, 27.10.2021 ТзОВ «Сантранс Логістик» направило на адресу ТзОВ «Будівельна група Укрпромінвестбуд» вимогу від 22.10.2021 разом із рахунком на оплату №3635 від 12.08.2021, в якій просило упродовж трьох банківських днів, з дня отримання даної вимоги, перерахувати на поточний рахунок позивача кошти у розмірі 5 160,00 грн.

Отже, приймаючи до уваги правила нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень по місту Києву, поштове відправлення за №0410600168456 від 27.10.2021, зокрема вимога разом із рахунком на оплату №3635 від 12.08.2021, надійшла на адресу відповідача 30.10.2021, відповідно, ураховуючи умови п. 3.2.2. договору, строк оплати наданих послуг настав 04.11.2021.

Таким чином, за перерахунком суду розмір пені за період з 04.11.2021 по 12.01.2022 становить 173,04 грн.

Відповідно до статті 129 ГПК України, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись статтями 129, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 254 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Сантранс Логістик» задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна група Укрпромінвестбуд» (04080, місто Київ, вулиця Терьохіна Олексія, будинок 8А, офіс 6; ідентифікаційний код 43148697) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Сантранс Логістик» (02094, місто Київ, вулиця Червоноткацька, будинок 87, офіс 21; ідентифікаційний код 40942718) 5 160 (п`ять тисяч сто шістдесят) грн 00 коп. - основного боргу, 173 (сто сімдесят три) грн 04 коп. - пені та 2 150 (дві тисячі сто п`ятдесят) грн 00 коп. - судового збору.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Після набрання рішенням законної сили видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів в порядку, передбаченому ст.ст. 253-259, з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 розділу XI "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.В. Бондарчук

Дата ухвалення рішення15.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104307715
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 5 517,24 грн, Без повідомлення (виклику) сторін

Судовий реєстр по справі —910/724/22

Рішення від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 20.01.2022

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні