Рішення
від 15.05.2022 по справі 922/687/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" травня 2022 р.м. ХарківСправа № 922/687/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Трофімова І.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Атлант Буд Схід" (61068, м. Харків, пр-т Московський, буд. 118) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Будвікс" (61058, м. Харків, вул. Культури, буд. 22-Б, корпус 2, кв.182) про стягнення 221'240,69 грн без виклику учасників справи

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Атлант Буд Схід" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовною заявою, в якій просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будвікс" заборгованість у сумі 221'240,69 грн, а також судовий збір у сумі 3'318,62 грн.

Позов обґрунтовано неналежним виконанням відповідачем грошових зобов`язань за договором купівлі-продажу №01/2/12-21 від 01 грудня 2021 року

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 22.02.2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/687/22 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами.

Ухвала Господарського суду Харківської області від 22.02.2022 (якою відповідачу було встановлено строк - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали для подання до суду відзиву на позовну заяву) направлена на адресу відповідача, яка зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Вказана ухвала повернулась на адресу Господарського суду з відміткою "адресат відсутній за вказаною адресою".

Відповідно до ч. 7 ст. 120 ГПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Згідно із ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Крім того, судом враховано, що у відповідності до ч. 2 ст. 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання. Судові рішення також можуть публікуватися в друкованих виданнях із додержанням вимог цього Закону.

З урахуванням наведеного відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись зокрема з ухвалою Господарського суду Харківської області від 22.02.2022 у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Статтею 248 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Разом з тим, Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України від 24.02.2022 №2102-IX, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Указами Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" продовжено строк дії воєнного стану в Україні до 25 травня 2022 року, у зв`язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією Російської Федерації проти України.

Згідно зі ст.26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства в умовах воєнного стану забороняється.

При цьому, відповідно до Рекомендацій прийнятих Радою суддів України щодо роботи судів в умовах воєнного стану, при визначенні умов роботи суду у воєнний час, рекомендовано керуватися реальною поточною обстановкою, що склалася в регіоні. У випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці відвідувачів суду, працівників апарату суду, суддів оперативно приймати рішення про тимчасове зупинення здійснення судочинства певним судом до усунення обставин, які зумовили припинення розгляду справ.

На підставі вищевикладеного, у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану, враховуючи поточну обстановку, що склалася в місті Харкові, суд був вимушений вийти за межі строку встановленого ст.248 ГПК України.

Так, процесуальні документи у цій справі направлялись всім учасникам судового процесу, що підтверджуються штампом канцелярії на зворотній стороні відповідного документу.

Таким чином, всім учасникам справи надано можливість для висловлення своєї правової позиції по суті позовних вимог, а також судом надано сторонам достатньо часу для звернення із заявами по суті справи та з іншими заявами з процесуальних питань.

Проте, станом на 16.05.2022 від відповідача будь-яких заяв чи пояснень по суті спору не надходило.

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Оскільки відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа №922/687/22 розглядається судом за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше.

З`ясувавши всі фактичні обставини, якими обґрунтовувалися позовні вимоги, всебічно та повно дослідивши докази, які містяться в матеріалах справи, господарський суд установив такі обставини.

01.12.2021 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Атлант Буд Схід" (Продавець, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Будвікс" (Покупець, відповідач) укладено договір купівлі-продажу № 01/2/12-21 (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору позивач зобов`язався продати відповідачу будівельні/супутні матеріали (далі - Товар), а відповідач зобов`язався прийняти та оплатити цей Товар.

Пунктом 2.2. Договору передбачено, що ціна Товару встановлюється в специфікації до цього Договору, що є невід`ємною частиною даного Договору.

Пунктом 2.4. Договору встановлено, що за кожну партію Товару, що постачається, Покупець перераховує Продавцю оплату згідно наданого рахунка-фактури у безготівковій формі на вказаний у Договорі рахунок протягом 5(три) календарних днів з дня отримання Товару.

Пунктом 3.1. Договору встановлено, що поставка Товару зі складу Продавця здійснюється силами Покупця та за його рахунок на складські приміщення Покупця, або у інший спосіб, за попередньою домовленістю Сторін. Умови поставки регулюються відповідно до міжнародних правил ІНКОТЕРМС в редакції 2010 року.

Пунктом 3.2. передача Товару Продавцем здійснюється не пізніше 7 (семи) календарних днів з дня отримання заявки від Покупця.

На виконання умов Договору позивач передав відповідачу Товар на загальну суму 317'240,69 грн, що підтверджується видатковою накладною № МОА-140068 від 21.12.2021, яка підписана уповноваженими представниками сторін та скріплена печатками підприємств.

Позивач зазначає, що станом на 16.02.2022 відповідач частково здійснив оплату за поставлений товар на загальну суму 96'000,00 грн, що підтверджується відповідним платіжним дорученням № 1067 від 29.12.2021, у зв`язку із чим у останнього виникла заборгованість у розмірі 221'240,69 грн.

10 січня 2022 року позивачем на адресу відповідача було надіслано оформлену належним чином письмову претензію з вимогою виконати належним чином умови Договору купівлі-продажу № 01/2/12-21 від 01 грудня 2021 року, а саме сплатити суму заборгованості. Проте, у передбачений законом місячний строк відповідач відповідь на претензію на адресу позивача не надіслав та про розгляд претензії та результати такого розгляду не повідомив.

Такі обставини, на думку позивача, свідчать про порушення його прав та охоронюваних законом інтересів і є підставою для їх захисту у судовому порядку.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, суд виходить з наступного.

Стаття 11 Цивільного кодексу України вказує, що цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки, й серед підстав виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, передбачає договори та інші правочини.

Як зазначено в ст. 174 Господарського кодексу України, господарські зобов`язання можуть виникати, зокрема, із господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частина 1 статті 626 ЦК України визначає договір як домовленість двох або більше сторін, що спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 712 ЦК України передбачено, що за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Так, матеріали справи підтверджують те, що відповідач (покупець), в рамках укладеного між сторонами Договору, отримав від позивача Товар на загальну суму 317'240, 69 грн.

Частиною 1 ст. 692 ЦК України передбачено, що покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Пунктом 2.4. Договору встановлено, що за кожну партію Товару, що постачається. Покупець перераховує Продавцю оплату згідно наданого рахунку-фактури у безготівковій формі на вказаний у Договорі рахунок протягом 5 (п`яти) календарних днів з дня отримання Товару.

Проте, відповідач свої зобов`язання з оплати поставленого позивачем товару не виконав, у зв`язку із чим у останнього виникла заборгованість у розмірі 221'240,69 грн.

Згідно з ч.1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Отже, відповідач визнається судом таким, що прострочив виконання грошових зобов`язань з оплати поставленого позивачем товару.

Враховуючи те, що відповідно до ст. 526 ЦК України, ст. ст. 193, 198 ГК України, зобов`язання повинні виконуватись належним чином і у встановлений строк відповідно до умов і порядку укладеного між сторонами договору та згідно з вимогами закону, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, приймаючи до уваги викладені обставини, та відсутність доказів на підтвердження сплати відповідачем суми боргу за Договором в сумі 221'240,69 грн, суд визнає вимогу позивача про стягнення з відповідача 221'240,69 грн заборгованості за Договором належно обґрунтованою, доведеною матеріалами справи та такою, що підлягає задоволенню.

Підсумовуючи викладене, суд зазначає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Вирішуючи питання розподілу судових витрат, суд керується положеннями ст. 129 Господарського процесуального кодексу України та витрати по сплаті судового збору покладає на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись статтями 73-74, 76-80, 129, 232-233, 237-238, 240-241, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Будвікс" (61058, м.Харків, вул. Культури, буд. 22-Б, корпус 2, кв.182, код ЄДРПОУ 38280725) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Атлант Буд Схід" (61068, м.Харків, пр-т Московський, буд. 118, код ЄДРПОУ 4198858) основну заборгованість у сумі 221'240,69 грн та 3'318,62 грн судового збору.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судові рішення у справі набирають законної сили, відповідно до ст.ст. 241, 284 Господарського процесуального кодексу України.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Східного апеляційного господарського суду в установленому законом порядку протягом двадцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Атлант Буд Схід" (61068, м.Харків, пр-т Московський, буд. 118, код ЄДРПОУ 4198858).

Відповідач - Товариства з обмеженою відповідальністю "Будвікс" (61058, м.Харків, вул. Культури, буд. 22-Б, корпус 2, кв.182, код ЄДРПОУ 38280725).

Повний текст рішення складено 16 травня 2022 року.

СуддяІ.В. Трофімов

Дата ухвалення рішення15.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104308113
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 221'240,69 грн без виклику учасників справи

Судовий реєстр по справі —922/687/22

Рішення від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Трофімов І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні