Ухвала
від 15.05.2022 по справі 925/303/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

16 травня 2022 року м. Черкаси Справа № 925/303/22

Господарський суд Черкаської області у складі судді Зарічанської З.В., розглянувши справу

за позовом Смілянського комунального підприємства "Смілатеплоенерго",

до відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Смілаенергопромтранс",

про стягнення 46 367,50 грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Черкаської області надійшла позовна заява Смілянського комунального підприємства "Смілатеплоенерго" (надалі - СКП "Смілатеплоенерго") до Товариства з обмеженою відповідальністю "Смілаенергопромтранс" (надалі - ТОВ "Смілаенергопромтранс") з вимогою - стягнути 38 607,31 грн заборгованості за договором оренди, 2 039,27 грн - три відсотки річних, 5 720,92 грн - втрати від інфляційних нарахувань.

Позовні вимоги позивач обґрунтовує неналежним виконанням відповідачем зобов`язань за Договором оренди індивідуально визначеного комунального майна м. Сміла від 27.04.2017 № 95 в частині неповної сплати орендної плати.

Ухвалою від 25.04.2022 господарський суд відкрив провадження у справі № 925/303/22 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними матеріалами. Суд постановив розпочати розгляд справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження 23.05.2022.

16.05.2022 від відповідача до суду надійшов відзив від 13.05.2022 вих. № 452 на позовну заяву, в якому відповідач заперечує проти задоволення позовних вимог, зазначає, що позивачем не доведено належними доказами суму основної заборгованості, а вина ТОВ "Смілаенергопромтранс" у несплаті орендної плати відсутня.

Між тим, відповідач зазначає, що ухвалу суду від 25.04.2022 ТОВ "Смілаенергопромтранс" отримало 29.04.2022, відтак строк на подання відзиву спливає 16.05.2022.

Втім, господарський суд зазначає, що відповідно до рекомендованого повідомлення про вручення поштового відправлення, яке міститься в матеріалах справи, представником відповідача копію ухвали від 25.04.2022 отримано 28.04.2022, тому п`ятнадцятиденний строк для подання відзиву сплив 13.05.2022.

Отже, відповідачем пропущено строк для подання відзиву, установлений в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 119 Господарського процесуального кодексу України (надалі - ГПК України), встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Враховуючи, незначне пропущення строку відповідачем, суд вважає за можливе, за власною ініціативою, продовжити строк для подання відзиву на позов до дати його фактичного подання.

16.05.2022 до суду надійшло клопотання відповідача від 13.05.2022 № 453 про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

У своєму клопотанні відповідач вказує, що зважаючи на обставини справи, підстави та умови виникнення заборгованості, яка є предметом спору, необхідності залучення до справи третіх осіб, з вини яких виникла ця заборгованість та до яких в подальшому можливе пред`явлення позову в порядку регресу про стягнення збитків товариства, вважає за необхідне просити суд про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Розглянувши подане клопотання, господарський суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

В ухвалі господарського суду від 25.04.2022 встановлено строк для клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін відповідачем - у п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Як уже встановлено судом, ухвалу про відкриття провадження у справі відповідачем отримано 28.04.2022, отже строк для подання такого клопотання сплив 13.05.2022.

Втім, враховуючи, що строк пропущений відповідачем, є незначним, суд вважає за можливе на підставі ч. 2 ст. 119 ГПК України, продовжити строк відповідачу для подання клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін до дати його фактичного подання.

З урахуванням викладеного, суд вважає за можливе задовольнити клопотання ТОВ "Смілаенергопромтранс" від 13.05.2022 № 453 про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, призначити справу до розгляду у судовому засіданні з повідомленням сторін на 23.05.2022 о 14:30 год.

16.05.2022 до суду надійшло клопотання відповідача від 13.05.2022 вих. № 454 про залучення третіх осіб.

У своїй заяві відповідач зазначає, що сума, яка є предметом спору, є заборгованістю за договором оренди та нарахованими додатковими сумами згідно зі ст. 625 ЦК України. Однак ця заборгованість виникла не з вини ТОВ "Смілаенергопромтранс", а через ненадання позивачем у відповідний період рахунку для оплати, що унеможливило здійснення платежів.

При цьому, як зазначає відповідач, в період виникнення заборгованості у позивача був відсутній керівник та інші працівники, які б могли отримати цей банківський рахунок та повідомити його відповідачу.

Відповідач вказує, що відповідальними за контроль за діяльністю СКП "Смілатеплоенерго" та призначення його керівника є, відповідно, Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Смілянської міської ради та міський голова міста Сміли Ананко Сергій Васильович.

Оскільки ці додаткові нарахування вже будуть збитками для ТОВ "Смілаенергопромтранс" і вони виникли через бездіяльність вищезазначених осіб, то згідно зі ст. 1174 ЦК України товариство має право звертатися вже до них про стягнення нанесеної товариству шкоди в розмірі цих сум. Тому рішення по цій справі, на думку відповідача, безумовно впливає на їхні права та інтереси, а вони мають приймати участь у розгляді справи № 925/303/22. Тому відповідач просить суд залучити до участі у розгляді справи третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог:

1) Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Смілянської міської ради, код ЄДРПОУ 25673697, адреса: 20700, Черкаська обл., м. Сміла, вул. Севастопольська, 58;

2) Міського голову міста Сміла Ананка Сергія Васильовича, адреса: 0701, Черкаська обл., м. Сміла, вул. Незалежності, буд. 37.

Розглянувши клопотання про залучення третіх осіб, господарський суд зазначає таке.

Відповідно до ч. 1-4 ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Суд враховує, що СКП "Смілатеплоенерго" є самостійною юридичною особою, відповідно до ч. 1 ст. 42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

У ч. 1, 2 ст. 219 Господарського кодексу України визначено, що за невиконання або неналежне виконання господарських зобов`язань чи порушення правил здійснення господарської діяльності правопорушник відповідає належним йому на праві власності або закріпленим за ним на праві господарського відання чи оперативного управління майном, якщо інше не передбачено цим Кодексом та іншими законами. Засновники суб`єкта господарювання не відповідають за зобов`язаннями цього суб`єкта, крім випадків, передбачених законом або установчими документами про створення даного суб`єкта.

З огляду на зазначені норми чинного законодавства, господарський суд не знаходить підстав для залучення до участі у справі Управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету Смілянської міської ради, та Міського голову міста Сміла Ананка Сергія Васильовича, як відповідальних за контроль за діяльністю СКП "Смілатеплоенерго" та призначення його керівника.

Ймовірний позов ТОВ "Смілаенергопромтранс" про стягнення збитків в порядку регресу не має стосунку до розгляду даної справи, де стороною (позивачем) є самостійна юридична особа, яка в силу положень Господарського кодексу України (ст. 42, 219) самостійно несе відповідальність за невиконання або неналежне виконання господарських зобов`язань чи порушення правил здійснення господарської діяльності.

З огляду на викладене, господарський суд відмовляє у задоволенні клопотання відповідача від 13.05.2022 вих. № 454 про залучення третіх осіб.

Керуючись статтями 3, 12, 50, 119, 232-235, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. За ініціативою суду продовжити відповідачу строки для подання відзиву на позов та клопотання про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін до дати їх фактичного подання.

2. Задовольнити клопотання ТОВ "Смілаенергопромтранс" від 13.05.2022 № 453 про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

3. Призначити справу до розгляду у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін на 23.05.2022 о 14:30 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Черкаської області за адресою: 18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, в залі суд. засідань № 315.

Явка представників сторін є НЕОБОВ`ЯЗКОВА.

4. Відмовити у задоволенні клопотання ТОВ "Смілаенергопромтранс" від 13.05.2022 вих. № 454 про залучення третіх осіб.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копії ухвали направити сторонам.

Суддя З.В. Зарічанська

Дата ухвалення рішення15.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104308167
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 46 367,50 грн

Судовий реєстр по справі —925/303/22

Ухвала від 01.06.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 24.04.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

Ухвала від 13.04.2022

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Зарічанська З.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні