Рішення
від 15.05.2022 по справі 275/1034/21
БРУСИЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 275/1034/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2022 року смт. Брусилів

Брусилівський районний суд Житомирської області у складі:

головуючого судді Миколайчука П.В.,

із секретарем судового засідання Довгаленко О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Брусилів Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся з позовом до Брусилівської селищної ради про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Позовні вимоги обгрунтував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 . Після смерті ОСОБА_2 , відкрилася спадщина на спадкове майно, яке належало ОСОБА_3 та яке він успадкував шляхом спільного проживання з нею. Спадкове майно складається із земельної ділянки, яка належала померлій на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЖТ № 023304, яка розташована на території Брусилівської селищної ради Житомирської області площею 4,88 га, кадастровий номер земельної ділянки 1820955100:04:000:0019, нормативна грошова оцінка якої складає 120 565,15 грн. Для оформлення спадкових прав на частину земельної ділянки, успадковану ОСОБА_2 , позивач звернувся до приватного нотаріуса, але йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку на підставі того що оригінал правовстановлюючого документу на земельну ділянку відсутній. Про втрату оригіналу Державного акту було подано оголошення в газеті "Відродження" від 03.07.2015 року. На даний час належним чином оформити правовстановлюючі документи на земельну ділянку не є можливим в зв`язку зі смертю ОСОБА_2 .

На підставі викладеного позивач просив визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом право власності на 1/2 частину земельної ділянки площею 4,88 га, що розташована на території Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, яка належала ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 023304, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину після смерті якої прийняв ОСОБА_2 шляхом спільного проживання.

Ухвалою судді від 30.11.2021 відкрито провадження у справі, розгляд справи ухвалено проводити в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 18.01.2022 закрито підготовче провадження, справу призначено до судового розгляду.

Позивач в судове засідання не з`явився, до суду надав заяву про розгляд справи без його участі, позов підтримав, просив його задовільнити.

Представник відповідача - Брусилівської селищної ради Брусилівського району Житомирської області, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, до суду не з`явився, від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

У відповідності до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши таоцінившинаданідокази,приходить довисновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с. 12).

На підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку Серії ЖТ № 023304 ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 4,88 га, що розташована на території Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, цільове призначення якої ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 14).

Згідно Витягу з Технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки кадастровий номер 1820955100:04:000:0019 її нормативна грошова оцінка становить 120565,15 грн. (а.с. 17).

Державний акт на право власності на земельну ділянку Серії ЖТ № 023304 на ім`я ОСОБА_3 було втрачено, про що оголошувалося у районній газеті «Відродження», з застереженням про його недійсність (а.с. 15-16).

Після смерт ОСОБА_3 , її майно успадкували двоє дітей - ОСОБА_2 та ОСОБА_4 , які проживали з спадкодавцем на день відкритят спадщини (а.с.55).

Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_2 підтверджується те, що ОСОБА_2 є батьком позивача (а.с. 13).

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер батько позивача ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с. 11).

Згідно з довідкою приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округ Стеблини Є.В. від 03.07.2020 ОСОБА_1 прийняв спадщину шляхом подачі заяви до нотаріуса, після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та на день смерті був зареєстрований в АДРЕСА_1 (а.с. 18).

Після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 було заведено спадкову справу № 38/2020 згідно з якою спадщину прийняв ОСОБА_1 , інші спадкоємці з заявами не зверталися, на момент смерті спадкодавець не проживав з іншими особами, інших дітей не мав (а.с. 45-74).

Постановою приватного нотаріуса Черкаського районного нотаріального округ Стеблини Є.В. від 12.07.2021, у зв`язку з втратою правовстановлюючого документа позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на Ѕ частину земельної ділянки площею 4,88 га, кадастровий номер 1820955100:04:000:0019, що розташована на території Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства, яка належала матері померлого ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , спадщину після смерті якої ОСОБА_2 прийняв шляхом спільного проживання, але не оформив своїх спадкових прав (а.с.8-10, 72).

Відповідно до п. 3.3 Узагальнення судової практики розгляду цивільних справ про спадкування Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 24-753/0/4-13 від 16 травня 2013 року при відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. Отже, позов подано до належного відповідача.

Відповідно до ч. 1ст. 2 ЦПК Українизавданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст.4ЦПК України та ч. 1, п.п. 1, 3, 4, 7, ч. 2 ст.16ЦК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права; припинення дії, яка порушує право; відновлення становища, яке існувало до порушення; припинення правовідношення. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Ст. 12 ЦПК України передбачено, що учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом та кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно вимог ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідност. 41 Конституції України, право власності є непорушним. Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю і ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

Частиною першою статті 15 ЦК України визначено право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Згідно зі статтями 1216 та 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті.

Частинами першою та другою статті 1220 ЦК України встановлено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Відповідно до частини першої статті 1222 ЦК України, спадкоємцями за заповітом і за законом, зокрема, можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини.

Відповідно до статті 1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Згідно з частиною першою статті 1268 ЦК України спадкоємець, за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до статей 81, 131 ЗК України, громадяни мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Отже, належним способом захисту прав спадкоємця у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку в зв`язку з втратою правостановлюючого документа є звернення спадкоємця з вимогами про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

Тому, із урахуванням зазначених вище вимог ЦК України та ЗК України, суд вважає, що позивач, який є спадкоємцем першої черги за законом після смерті ОСОБА_2 та не може оформити свої спадкові права в нотаріальному порядку, має право на спадкування належної спадкодавцю 1/2 частини земельної ділянки, яку ОСОБА_2 успадкував, однак не оформив своїх спадкових прав.

Суд, давши мотивовану оцінку кожному аргументу, наведеному позивачем в позовній заяві, дослідивши обставини справи, перевіривши їх доказами, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, виходячи з принципів розумності, виваженості та справедливості, дійшов висновку про задоволення позовних вимог повністю.

Керуючись ст.ст.4,12,13,81,223,263-265 ЦПК України, ст.ст.15-16,25,316,328,1216-1223,1261,1268-1270 ЦК УкраїниЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на 1/2 частину земельної ділянки площею 4,88 га, що розташована на території Брусилівської селищної ради Житомирського району Житомирської області, що належала померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЖТ № 023304, спадщину після смерті якої прийняв ОСОБА_2 , але не оформив спадкових прав.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Сторони по справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_4 , місце реєстрації проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Брусилівська селищна рада Житомирського району Житомирської області, юридична адреса: 12601,Житомирська область смт. Брусилів, вул. Небесної Сотні, 2, ЄДРПОУ 04348504.

Суддя П.В. Миколайчук

Дата ухвалення рішення15.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104310529
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —275/1034/21

Рішення від 15.05.2022

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

Ухвала від 30.11.2021

Цивільне

Брусилівський районний суд Житомирської області

Миколайчук П. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні