Ухвала
від 10.05.2022 по справі 757/10804/22-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/10804/22-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 травня 2022 року

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві провадження за клопотанням Старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000291 від 12.04.2022 року, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковник поліції ОСОБА_3 за погодженням з Прокурором другого відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за місцезнаходженням Акціонерного товариства «ОТП БАНК» за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43, який на праві власності зареєстрований за Товариством з обмеженою відповідальністю «ІСА ПРАЙМ ДЕВЕЛОПМЕНТС», з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.04.2022 року за № 12022000000000291 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366 КК України.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що резидентами ТОВ «ІС «Либідь» (код ЄДРПОУ 34693827), ТОВ «Авангард-віларті» (код ЄДРПОУ 33059433) та ТОВ «ТПС Нерухомість Київ» (код ЄДРПОУ 38203923), ймовірно на які представники Російської Федерації мають опосередкований вплив, ряду сумнівних схем виведення коштів за кордон, під виглядом повернення кредитів (позик) в адресу офшорних та юрисдикцій з послабленим валютним/податковим контролем «Ocean Plaza Project LTD» (Кіпр), «Ethoder Investments Limited» (Кіпр) та «Yintik INC.» (Кіпр), у тому числі, метою яких є приховування реальних вигодонабувачів, зокрема з країни агресора РФ.

Під час досудового розслідування встановлено, що з метою купівлі валюти для вказаних операцій, представники-вигодонабувачі злочинної схеми вносять недостовірні дані у фінансову звітність, документи стосовно кінцевих власників, про сплачений нерезидентом в Україні податок на прибуток (доходи), та бенефіціарність нерезидента, що сприяє приховуванню формальності суті та мети фінансової операції, та унеможливлює установлення контролюючими органами змісту діяльності її учасників, відсутності економічної доцільності фінансової операції або інших ознак здійснення ризикової діяльності, наявності реальних фінансових можливостей проводити (ініціювати) фінансову операцію на відповідну суму, установлення джерел походження коштів (активів) та кінцевих бенефіціарних власників, учасників фінансової операції, у тому числі відсутність підстав вважати, що вони використовують агентів, номінальних утримувачів (номінальних власників) або посередників з метою приховування кінцевого бенефіціарного власника.

У разі направлення коштів за кордон в якості повернення інвестицій, відправник таких коштів-резидент повинен сплатити податок з доходу нерезидента, що становить 15% та нараховується з суми сплачених нерезиденту грошових коштів, окрім випадків наявності міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування.

Використання компаній-нерезидентів певних офшорних юрисдикцій зумовлено наявністю міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування відповідно до яких діють понижені ставки оподаткування на прибуток нерезидента в разі відсутності номінальних утримувачів (номінальних власників) або посередників.

Вказана схема виведення коштів за кордон дає можливість резидентам-вигодонабувачам зменшити ставку податку з доходів нерезидентів та власні податкові відрахування, шляхом збільшення витратної частини.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень причетні посадові особи АТ «ОТП БАНК», яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43, де можуть знаходитись речі та документи, які мають значення для досудового розслідування.

Відтак, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також містять відомості, які будуть використані як докази у розслідуваному кримінальному провадженні та під час судового розгляду, виникла необхідність у проведенні обшуку за вищевказаною адресою.

Згідно ст. 27, ч. 4 ст. 107 КПК України, під розгляду клопотання здійснювалось фіксування судового процесу технічними засобами.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку з викладених у ньому підстав та просив його задовольнити.

Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 12.04.2022 року за № 12022000000000291 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 366 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень причетні посадові особи АТ «ОТП БАНК», яке знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43.

Як визначено у ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Аналізуючи викладене, та виходячи з обставин вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст.ст. 233, 234 КПК України, слідчий суддя вважає, що наявні правові підстави для проведення обшуку за місцезнаходженням АТ «ОТП БАНК» за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43, який на праві власності зареєстрований за ТОВ «ІСА ПРАЙМ ДЕВЕЛОПМЕНТС».

Відтак, клопотання слідчого про проведення обшуку є обґрунтованим та підлягає задоволенню в цій частині.

Разом з тим, клопотання слідчого в частині вилучення комп`ютерної техніки не підлягає задоволенню, оскільки метою проведення даного обшуку, в першу чергу, є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, і вказаної мети можливо досягти без вилучення вказаної техніки, а з вилученням носіїв інформації з такої техніки, відтак клопотання підлягає задоволенню в частині вилучення носіїв інформації з такої техніки.

Крім того, слідчий суддя не вбачає підстав для надання дозволу на відшукання та вилучення грошових коштів (у національній та іноземній валюті), отримані від незаконної діяльності; інших предметів і документів, які можуть бути використані у якості доказів причетності до вказаної вище протиправної діяльності та які мають значення для розслідування даного кримінального провадження, які окремо, або в сукупності будуть підтверджувати чи спростовувати причетність до вчинення злочину, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним та у такому випадку слідчих, прокурорів буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати, які предмети, речі та документи підлягають вилученню, що може призвести до вилучення, крім речей, які стосуються справи, деяких особистих речей, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 223, 234, 235, 309, 532, 534 Кримінального процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання Старшого слідчого в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковника поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000291 від 12.04.2022 року - задовольнити частково.

Надати Старшому слідчому в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України підполковнику поліції ОСОБА_3 , слідчим групи слідчих у кримінальному провадженні № 12022000000000291 від 12.04.2022 року дозвіл на проведення обшуку за місцезнаходженням Акціонерного товариства «ОТП БАНК» за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, буд. 43, який на праві власності зареєстрований за Товариством з обмеженою відповідальністю «ІСА ПРАЙМ ДЕВЕЛОПМЕНТС», з метою відшукання та вилучення:

- політики банку щодо управління комплаєнс-ризиками зі змінами за період з 01.01.2009 року по 10.05.2022 року;

- методику банку щодо виявлення суттєвих ризиків зі змінами за період з 01.01.2009 року по 790-теперішній час;

- політики банку щодо управління іншими суттєвими ризиками зі змінами за період з 01.01.2009 року по 10.05.2022 року;

- відомостей про склад підрозділу контролю за дотриманням норм (комплаєнс) та його повноваження (положення, функції, обов`язки, відповідальність) зі змінами за період з 01.01.2009 року по 10.05.2022 року;

- відомостей про склад підрозділу з управління ризику та його повноваження (положення, функції, обов`язки, відповідальність) зі змінами за період з 01.01.2009 року по 10.05.2022 року;

- відомостей про склад підрозділу з внутрішнього аудиту та його повноваження (положення, функції, обов`язки, відповідальність) зі змінами за період з 01.01.2009 року по 10.05.2022 року;

- відомостей про склад та положення про комітет з управління ризику наглядової ради банку зі змінами за період з 01.01.2009 року по 10.05.2022 року;

- політики банку з питань протидії легалізації (відмиванню) коштів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та/або фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (далі - ПВК/ФТ), затверджена Радою банку в окремому внутрішньому документі;

- затверджених внутрішніх документів банку з питань ПВК/ФТ в обсязі, необхідному для ефективного функціонування внутрішньобанківської системи ПВК/ФТ та розуміння працівниками банку своїх обов`язків та повноважень у сфері ПВК/ФТ, зокрема: визначення підрозділу(ів) банку та/або працівників банку, відповідальних за здійснення заходів з належної перевірки клієнта (далі - НПК), та розподіл обов`язків між ними; порядок дій, який забезпечує здійснення всіх заходів з НПК (зокрема заходів з ідентифікації та верифікації, встановлення кінцевих бенефіціарних власників (далі - КБВ), моніторингу ділових відносин та фінансових операцій, актуалізації даних про клієнта); порядок виявлення політично значущих осіб, членів її сім`ї, осіб, пов`язаних з політично значущою особою (далі - PEPs) та порядок вжиття щодо них необхідних додаткових заходів; порядок здійснення оцінки/переоцінки ризик-профілю банку та ризик-профілю клієнтів і вжиття заходів з метою мінімізації ризиків ВК/ФТ; порядок виявлення критеріїв ризику ВК/ФТ та індикаторів підозрілості фінансових операцій, а також сам перелік індикаторів підозрілості фінансових операцій з урахуванням індикаторів, зазначених у додатку 20 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, типологічних досліджень спеціально уповноваженого органу (далі - СУО) та рекомендацій Національного банку в сфері ПВК/ФТ; порядок вжиття необхідних додаткових заходів щодо встановлення кореспондентських відносин з іноземною фінансовою установою; порядок ведення електронної анкети, що забезпечить своєчасність, повноту та достовірність внесеної до електронної анкети клієнта інформації; порядок дій стосовно відмови банку від встановлення (підтримання) ділових відносин / відкриття рахунку (обслуговування), у тому числі шляхом розірвання ділових відносин, закриття рахунку / відмови від проведення фінансової операції у випадках, передбачених Законом про ПВК/ФТ; (перелік уповноважених працівників банку/колегіальних органів банку, які мають право приймати рішення щодо відмови в установлених Законом про ПВК/ФТ випадках; процедуру розгляду та прийняття уповноваженими працівниками банку відповідних рішень, а також їх документування; складання висновку з чітким зазначенням підстав відмови в підтриманні ділових відносин із клієнтом, порядок інформування відповідального працівника банку або працівника, уповноваженого відповідальним працівником банку, щодо прийняття рішення щодо відмови; порядок інформування клієнта про відмову в установленні (підтриманні) із ним ділових відносин з обов`язковим зазначенням дати відмови та відповідних підстав відмови, визначених статтею 15 Закону про ПВК/ФТ (із посиланням на конкретні абзаци, пункти та частини цієї статті); порядок виявлення банком розбіжностей між відомостями про КБВ, які містяться в ЄДР, та інформацією, отриманою банком у результаті здійснення НПК; порядок використання інструменту покладання (у разі прийняття банком рішення використовувати цей інструмент); порядок внесення відповідної інформації до реєстрів повідомлень; порядок використання СА(система автоматизації банку); порядок здійснення інформаційного обміну з СУО та виконання відповідних рішень/доручень СУО; порядок замороження активів, пов`язаних із тероризмом та його фінансуванням, розповсюдженням зброї масового знищення та його фінансуванням; порядок зупинення банком операцій у випадках, визначених Законом про ПВК/ФТ; порядок супроводження банком переказів коштів відповідною інформацією згідно з вимогами, визначеними у статті 14 Закону про ПВК/ФТ; порядок контролю відповідних лімітів у разі використання банком спрощених методів ідентифікації та верифікації клієнта (представника клієнта); порядок забезпечення таємниці фінансового моніторингу, конфіденційності іншої інформації; порядок інформування СБУ у випадках, визначених законодавством України у сфері ПВК/ФТ; порядок проведення навчальних заходів для працівників банку;порядок ознайомлення працівників банку з внутрішніми документами банку з питань ПВК/ФТ; порядок зберігання всіх документів / інформації щодо виконання банком вимог законодавства України у сфері ПВК/ФТ;

- реєстрів рішень, протоколів, висновків за 2009-2022 роки колегіального органу банку, підрозділу контролю за дотриманням норм (комплаєнс), підрозділу з управління ризику, підрозділу з внутрішнього аудиту, комітету з управління ризику наглядової ради банку, підрозділу банку, відповідального за проведення фінансового моніторингу.

Документів клієнтів банку - юридичних осіб ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (ЄДРПОУ 34693827), ТОВ «Авангард-Віларті» (ЄДРПОУ 33059433), ТОВ «ТПС Нерухомість Київ» (ЄДРПОУ 38203923), а саме:

- документів, наданих НБУ відповідно до переліку інформації щодо договору, який передбачає виконання резидентом, що не є банком, боргових зобов`язань перед нерезидентом-кредитором за залученим резидентом кредитом, позикою (поворотною фінансовою допомогою), яка надається до автоматизованої інформаційної системи Національного банку України «Кредитні договори з нерезидентами»;

- документів щодо результатів здійсненого валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків та отримані оригінали відповідних документів (включаючи електронні документи) або копій в електронній/паперовій формі з оригіналів документів на паперових носіях інформації (оригінали або копії договору з нерезидентом, актів, рахунків (інвойсів) або інших документів, що підтверджують здійснення експорту (імпорту) товарів та інших документів, необхідних банку для здійснення валютного нагляду за своєчасністю розрахунків за експорт, імпорт товарів його клієнтів);

- документів, що підтверджують здійснення первинного аналізу документів (інформації) про валютні операції, на які розповсюджуються вимоги цього Положення, до моменту проведення валютної операції з метою виявлення сумнівної валютної операції та установлення наявності індикатора, зазначеного в додатку до Постанови Правління НБУ 02.01.2019 року № 8 «Про затвердження Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції», а також документи, отримані від суб`єкта валютної операції та складені банком, щодо результатів здійснення додаткового аналізу документів (інформації) про валютні операції та факту перевірки їх чинності (дійсності), та загалом включає в себе проведені заходи банком стосовно: установлення суті та мети валютної операції; установлення відповідності/невідповідності суті валютної операції змісту діяльності її учасників; установлення наявності/відсутності економічної доцільності (сенсу) валютної операції; установлення достатності/недостатності реальних фінансових можливостей суб`єкта валютної операції проводити (ініціювати) валютну операцію на відповідну суму; вивчення інформації про учасників валютної операції, їх діяльність та ділову репутацію; установлення джерел походження коштів (активів) суб`єкта валютної операції; установлення кінцевих бенефіціарних власників учасників валютної операції, включаючи відсутність підстав вважати, що вони використовують агентів, номінальних утримувачів (номінальних власників) або посередників із метою приховування кінцевих бенефіціарних власників (контролерів);

- документів, визначених Постановою Правління НБУ 19.05.2020 року № 65 «Про затвердження Положення про здійснення банками фінансового моніторингу», а саме: анкету клієнта, де зазначено усі рівні ризику ділових відносин із датами їх установлення/зміни та відомості щодо вжитих заходів по управлінню ризиками ВК/ФТ, анкету клієнта, яка містить інформацію, отриману банком за результатами НПК (включаючи ПЗНП), а також висновки банку щодо оцінки ризику ділових відносин (фінансової операції без встановлення ділових відносин) з клієнтом із зазначенням дат здійснення таких оцінок та переоцінок (у разі зміни рівня ризику), документи, що підтверджують отримані під час ідентифікації, верифікації дані клієнта (Додаток 2 до Положення);

- документів, що засвідчують встановлення кінцевих бенефіціарних власників, документи , що засвідчують посилені заходи належної перевірки клієнта зокрема: встановлення осіб, які здійснюють прямий та/або непрямий вирішальний вплив шляхом володіння часткою, меншою, ніж 25 відсотків статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи, отримання додаткової інформації щодо клієнта шляхом пошуку інформації про нього у відкритих джерелах (наприклад, офіційних джерелах, публічних реєстрах, вебсайтах авторитетних видань); з`ясування причин та обставин використання клієнтом складної структури власності та/або реєстрації в певній державі (юрисдикції); з`ясування джерел статків (багатства) та/або джерел коштів, пов`язаних із фінансовими операціями, клієнта/КБВ клієнта; збільшення частоти дій банку щодо актуалізації даних щодо клієнта; перевірка наявності/чинності ліцензій, дозволів або наявності інформації щодо клієнта у відповідних реєстрах, якщо це є обов`язковим відповідно до вимог законодавства для провадження клієнтом відповідної діяльності; отримання детальнішої інформації щодо мети та характеру встановлення ділових відносин, зокрема, якщо клієнтом є нерезидент; пошук інформації у відкритих джерелах щодо наявності кримінальних проваджень стосовно клієнта, його представників, КБВ; збільшення кількості та частоти здійснення відповідних перевірок стосовно фінансових операцій клієнта; з`ясування наявності в клієнта юридичних та економічних зв`язків з іншими клієнтами банку (зокрема клієнтів, які мають спільного КБВ/керівника/представника з клієнтом) та їх суті/ролі в такій групі; візит працівника банку до клієнта за адресою його місцезнаходження з метою з`ясування відповідності інформації, наданої клієнтом банку, щодо здійснення ним відповідного виду діяльності реальній ситуації; установлення певних обмежень/лімітів на використання клієнтом послуги/продукту банком (зокрема щодо обсягів діяльності, сум фінансових операцій, держав (юрисдикцій), контрагентів); установлення обов`язковою вимогою отримання підтвердних документів/інформації щодо окремих фінансових операцій до проведення клієнтом такої фінансової операції; отримання дозволу керівника на встановлення (підтримання) ділових відносин (проведення разової фінансової операції на значну суму без встановлення ділових відносин) з клієнтом; отримання додаткового дозволу уповноваженого працівника банку/керівника банку на проведення окремих фінансових операцій в межах установлених ділових відносин; документи, що підтверджують, повідомлення банком СУО про спроби проведення фінансових операцій та про осіб, які мають або мали намір відкрити рахунок / установити ділові відносини та/або провести фінансові операції, або з якими розірвано ділові відносини (закрито рахунок) на підставі статті 15 Закону про ПВК/ФТ, а також про проведення фінансових операцій щодо зарахування коштів, які надійшли на рахунок такого клієнта, та про фінансові операції, у проведенні яких було відмовлено; у разі наявності фактів, що свідчать (можуть свідчити) про здійснення клієнтом підозрілих фінансових операцій (діяльності) або неможливості спростувати свої підозри за результатами вжитих заходів - рішення банку (з вихідними номерами листів) про надсилання повідомлення про підозрілу(і) фінансову(і) операцію(ї) чи про підозрілу діяльність, та обґрунтований висновок щодо підозрілої(их) фінансової(их) операції(й) (діяльності); документи щодо результатів розгляду правлінням банку результатів моніторингу ділових відносин з клієнтами, за підсумками якого була виявлена підозріла діяльність клієнтів, та пропозицій щодо вжиття необхідних заходів стосовно таких клієнтів з метою мінімізації ризиків ВК/ФТ та питань, пов`язаних із пропозиціями щодо відмови у продовженні ділових відносин з клієнтами (у тому числі в разі встановлення клієнту неприйнятно високого рівня ризику);

- розпорядчого акту банку, яким затверджено склад і чисельність Комітету, який здійснює розгляд питань, зазначених у пункті 9 розділу II Положення, затвердженого Постановою Правління НБУ 19.05.2020 року № 65 та, відповідно, Положення вказаного комітету;

- внутрішнього розпорядження відповідального працівника банку в разі прийняття рішення про зупинення фінансової операції та поновлення проведення фінансової операції, а також звіти відповідального працівника банку за 2009-2021 роки;

- завірених витягів з реєстрів фінансових операцій, реєстр повідомлень про підозрілу фінансову діяльність, реєстр розбіжностей про КБВ, реєстр відмов та реєстр заморожень/розморожень (далі - реєстри повідомлень) з урахуванням фінансових операцій та відповідних фактів, що мали місце у відокремлених підрозділах банку, з окремою нумерацією в таких реєстрах, відлік якої має починатися з початку календарного року;

- звітів, висновків підрозділу внутрішнього аудиту банку за результатами проведених ним внутрішніх перевірок протягом 2009-2021 років щодо дотримання банком вимог законодавства України у сфері ПВК/ФТ (у тому числі щодо достатності вжитих банком заходів для забезпечення функціонування належної системи управління ризиками ВК/ФТ).

- звітів (висновків) підрозділу контролю за дотриманням норм (комплаєнс) щодо оцінки комплаєнс-ризику, надані раді банку, комітету з управління ризиками, в яких досліджені операції банку під час обслуговування вказаних клієнтів;

- звітів (висновків) підрозділу з управління ризиками щодо ризиків, які надавались раді банку, комітету з управління ризиками, правлінню банку, в яких досліджені операції банку під час обслуговування вказаних клієнтів;

- звіти Комітету з управління ризиками про виконання покладених на нього функцій членами ради банку, відповідно до Постанови Правління НБУ № 64 від 11 червня 2018 року, в яких висвітлені операції вказаних клієнтів банку;

- результатів перевірок, здійснених підрозділом внутрішнього аудиту та зовнішнім аудитором, а також дані, що підтверджують факт внесення операцій вказаних клієнтів до бази внутрішніх подій операційного ризику, відповідно до Постанови Правління НБУ № 64 від 11 червня 2018 року «Про затвердження Положення про організацію системи управління ризиками в банках України та банківських групах»;

- документів, що підтверджують встановлення випадків накладання заборони (вето) керівниками підрозділу з управління ризиками та підрозділу контролю за дотриманням норм (комплаєнс) на рішення правління банку, комітетів та інших колегіальних органів правління банку за операціями вказаних клієнтів банку. В разі відсутності таких документів - пояснювальну записку з причинами відсутності;

- переліку пов`язаних із банком осіб за формою, визначеною нормативно-правовим актом Національного банку, які надавались Національному банку України, відповідно до Постанови Правління НБУ № 315 від 12.05.2015 року «Про затвердження Положення про визначення пов`язаних із банком осіб», а також документів банку щодо внесення до вказаного переліку пов`язаних із банком вищевказаних юридичних осіб;

- документів (протоколів) щодо розгляду протягом 2009-2022 років виконавчим органом банку або уповноваженим комітетом результатів аналізу фінансових операцій вказаних у запиті підприємств, щодо яких виникає підозра, та затвердження застережних заходів з метою мінімізації ризиків легалізації кримінальних доходів/фінансування тероризму; питань за результатами відмови від проведення фінансових операцій та/або обслуговування, у тому числі в разі встановлення неприйнятно високого рівня ризику; проблемних питань, що виникають під час проведення ідентифікації та вивчення вказаних у запиті компаній;

- реєстрів рішень, протоколів, висновків за 2009-2022 роки колегіального органу банку, підрозділу контролю за дотриманням норм (комплаєнс), підрозділу з управління ризику, підрозділу з внутрішнього аудиту, комітету з управління ризику наглядової ради банку, підрозділу банку, відповідального за проведення фінансового моніторингу;

- документів щодо проведення фінансового моніторингу співробітниками банку, банківських операцій по розрахунках ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (ЄДРПОУ 34693827), ТОВ «Авангард-Віларті» (ЄДРПОУ 33059433), ТОВ «ТПС Нерухомість Київ» (ЄДРПОУ 38203923), а саме реєстр фінансового моніторингу, файлів-повідомлення, файлів-запитів, файлів-відповідей, файлів-додатків, файлів-квитанцій, довідок щодо обґрунтування рішення про недоцільність інформування Уповноваженого органу про фінансову операцію, яка підлягає фінансовому моніторингу, анкети клієнта (відповідно Положення НБУ про здійснення банками фінансового моніторингу), тощо;

- усіх банківських карток зі зразками підписів, заяв, копій паспортів, доручень, договорів, повідомлень про відкриття рахунків, інших документів, які надавались банку при відкритті (подальшій зміні поточних даних та користування рахунком) рахунків;

- платіжних доручень та меморіальних ордерів, які свідчать про надходження та використання коштів по рахункам, з дня відкриття рахунку по день винесення ухвали;

- заяв на зняття грошових коштів (переведення на корпоративний рахунок), видаткових касових ордерів на отримання готівки, грошових чеків з контрольною маркою на отримання готівки, доручень, інших документів, щодо отримання грошових коштів з рахунків, з дня відкриття рахунку по день винесення ухвали;

- документів, щодо здійснення операцій з цінними паперами: договорів на придбання бланків векселів, реєстру виданих-погашених векселів, договорів купівлі-продажу цінних паперів, актів приймання-передачі цінних паперів, актів виконаних зобов`язань, розпоряджень щодо зарахування-списання цінних паперів, інших документів, щодо здійснення операцій з цінними паперами;

- документів про рух грошових коштів по рахункам, у друкованому та електронному вигляді з обов`язковим чітким зазначенням номерів платіжних документів, конкретного часу та дати платежу, суму коштів, повних даних платника та отримувача коштів (в тому числі клієнтів іншого банку), з зазначенням коду, номера рахунків та МФО банківської установи, призначення платежу (куди і за що відправлено кошти та звідки і за що отримано кошти), з моменту відкриття рахунків по день винесення ухвали (в тому числі в електронному вигляді у форматі EXCEL);

- інших документів, на підставі яких було відкрито рахунки юридичних осіб ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (ЄДРПОУ 34693827), ТОВ «Авангард-Віларті» (ЄДРПОУ 33059433), ТОВ «ТПС Нерухомість Київ» (ЄДРПОУ 38203923) та всіх інших документів, що підтверджують проведення операцій по них;

- «IP-адрес» із зазначенням дати, часу ім`я комп`ютера щодо доступу до системи «Кліент банк» юридичних осіб ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (ЄДРПОУ 34693827), ТОВ «Авангард-Віларті» (ЄДРПОУ 33059433), ТОВ «ТПС Нерухомість Київ» (ЄДРПОУ 38203923) з моменту відкриття рахунків по 10.05.2022 року;

- інформації щодо залишків коштів на діючих рахунках клієнтів банку - ТОВ «Інвестиційний союз «Либідь» (ЄДРПОУ 34693827), ТОВ «Авангард-Віларті» (ЄДРПОУ 33059433), ТОВ «ТПС Нерухомість Київ» (ЄДРПОУ 38203923);

- оригіналів та копій документів щодо діяльності ТОВ «ІС «Либідь», ТОВ «Авангард-віларті», ТОВ «ТПС Нерухомість Київ» компаній нерезидентів Ethoder Investments Limited (Республіка Кіпр, HE234276), TPS Real Estate group limited (Республіка Кіпр, HE345121), Ocean Plaza Project (Cyprus) Ltd (Республіка Кіпр, HE234274, колишня назва - Denchar Investments Limited), Roseport Overseas Ltd (Республіка Кіпр, HE355805), TPS Group Holding Inc. (Британські Віргінські Острови, VG901769587), TPS Avia (Республіка Кіпр, HE316784), Yintik INC. (Республіка Кіпр), Kilary Trading (Британські Віргінські Острови); носіїв інформації з комп`ютерної техніки, серверного обладнання, магнітних та електронних носіїв інформації, флеш-накопичувачів та інших носіїв інформації, на яких може міститись вищевказана інформація, та які можуть бути задіяні для здійснення протиправної діяльності; мобільних терміналів, мобільних телефонів, засобів комутації, телекомунікаційного та іншого обладнання, у тому числі, що застосовує технологію ІР-телефонії; бухгалтерської, фінансово-господарської та іншої документації щодо провадження незаконної діяльності та подальшого виведення у легальниий обіг грошових коштів, отриманих під час цієії діяльності; записів так званої неофіційної («чорної») бухгалтерії, записних книжок, нотатків; чорнових записів, які містять таку інформацію; ключів доступу до систем Інтернет-банкінгу; списків осіб, задіяних у даній діяльності; документів щодо права доступу до мереж зв`язку та глобальної мережі Інтернет, оплати за їх використання; систем відео,- аудіо контролю, що побудовані на основі відеокамер та мікрофонів; серверів, на які передається та записується інформація; банківських кредитних карток; інших засобів доступу до рахунків, на які або з яких перераховуються такі грошові кошти, у тому числі, кредитні картки, які можуть бути використані у протиправній діяльності; записів, паролів, логінів, ключових слів, або інші видів доступу (у паперовому та електронному виді) до електронних чи криптовалютних гаманців, на які надходять відповідно електронні грошові кошти, або з яких у подальшому останні виводяться у легальний обіг.

В іншій частині клопотання - відмовити.

Визначити строк дії ухвали до 10.06.2022 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.05.2022
Оприлюднено17.05.2023
Номер документу104315213
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —757/10804/22-к

Ухвала від 10.05.2022

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Хайнацький Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні