Ухвала
від 16.05.2022 по справі 337/6437/21
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

16.05.2022

ЄУН № 337/6437/21

Провадження № 1кс/337/306/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 травня 2022 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Хортицького районного суду міста Запорожжя ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши в залі суду в м. Запоріжжі клопотання заступника начальника СВ ВП № 5 РУП ГУНП України в Запорізькій області ОСОБА_3 про вирішення питання про долю речових доказів,

в с т а н о в и в:

Слідчим відділом ВП №5 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області на даний час здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР 11.01.2021 року за №32021080000000004 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1,2 ст.204; ч.1 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що невстановлені особи, протягом 2020-2021 років організували і здійснюють незаконне зберігання з метою збуту, транспортування та збут незаконно виготовлених тютюнових виробів, без акцизу, тобто підакцизних товарів, які реалізовують на території м. Запоріжжя та Запорізької області, в Хортицькому районі м. Запоріжжя, шляхом введення в оману споживачів, при цьому виручені кошти легалізуються.

За вказаним фактом 11.01.2021 року внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32021080000000004, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1, 2 ст. 204, ч. 1 ст. 209 КК України.

04.03.2021 року, згідно ухвали слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_4 № 1-кс/335/1196/2021 (справа № 335/514/21) було проведено обшук у приміщенні торгівельного об`єкту з написом білими літерами «Сигареты» та «Табак», з невеликим метало пластиковим вікном біля кіоску № 5128 Ѕ на території «Малого ринку» за адресою: м.Запоріжжя, вул. Поштова, 141-А, в ході якого було виявлено та вилучено майно, дозвіл на вилучення якого надано судом, а саме цигарки у пачках баз марок акцизного податку та 04.03.2021 року ст. слідчим з ОВС відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ГУ ДФС у Запорізькій області, винесено постанову про визнання вилученого майна речовим доказом. Вилучене майно знаходиться на зберіганні у ПП «Оптвинторг» за адресою: м.Запоріжжя, вул.Гребельна,5.

Під час проведення обшуку у приміщенні торговельного об`єкту з написом білими літерами «Сигареты» та «Табак», з невеликим метало пластиковим вікном біля кіоску № 5128 Ѕ на території «Малого ринку» за адресою: м.Запоріжжя, вул. Поштова, 141-А, знаходився ОСОБА_5 , який можливо здійснював їх реалізацію, якого допитати не виявилося можливим.

Крім того, в ході досудового розслідування злочину жодних заяв та клопотань щодо повернення майна не надходило, та не було встановлено особу, якій належить вилучене майно, або особу, у володінні якої воно знаходилося.

На даний час жодній особі по вказаному кримінальному правопорушенню про підозру не повідомлено.

На територіїУкраїни указомПрезидента Українивід 24лютого 2022року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» введено воєнний стан, а Українська держава перебуває у стані війни з Російською Федерацією.

Питання вирішення долі майна, зокрема, яке вилучено у кримінальному провадженні, врегульовано відповідно до статті 41 Конституції України, пункту 4 статті 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», частини 2 статті 4 «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», Указу Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», а також нормами Кримінального процесуального кодексу України. Крім того, особливості обігу підакцизних товарів врегульовано нормами Податкового кодексу України.

Відповідно до положень п. 213.1.1 Податкового кодексу України, об`єктами оподаткування є реалізації вироблених в України підакцизних товарів (продукції), до яких згідно пункту 215.3.2 ПКУ, зокрема, відносяться тютюнові вироби та безпосередньо цигарки.

Відповідно до п. 226.2 ПКУ, наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на (упаковці) тютюнового виробу, є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності обігу товарів.

Згідно з п. 226.11 ПКУ, ввезення на митну територію України, зберігання, транспортування, прийняття на комісію з метою продажу та продаж на митній території України не маркованих в установленому порядку марками акцизного податку тютюнових виробів, забороняються.

Згідно п. 2 ч. 6 ст. 100 КПК України речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню: передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Забезпечення подальшого зберігання на складських приміщеннях за адресою м. Запоріжжя, вул. Гребельна 5 також створює зайве навантаження на фінансування витрат з бюджету сплати та такі послуги.

Згідно постанови Кабінетів Міністрів України № 1104 від 19 листопада 2012 року - речові докази, крім тих, що повернуті власнику або передані йому на відповідальне зберігання, реалізовані, знищені, технологічно перероблені, зберігаються до передачі їх суду в органі, у складі якого функціонує слідчий підрозділ, або інших місцях зберігання, визначених у цьому Порядку. Якщо через громіздкість чи з інших причин речові докази не можуть бути передані суду, вони зберігаються в органі, у складі якого функціонує слідчий підрозділ, або інших місцях зберігання, визначених у цьому Порядку, до набрання законної сили судовим рішенням, яким закінчується кримінальне провадження або вирішується спір про їх належність у порядку цивільного судочинства.

Крім того, в пункті 18 постанови КМУ зазначено, що зберігання речових доказів у вигляді спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів здійснюється у місцях зберігання, відомості про місцезнаходження яких внесені до Єдиного державного реєстру місць зберігання та з дотриманням вимог Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 р. № 1340

Згідно пункту 32 постанови КМУ № 1104 від 19 листопада 2012 року - фінансування витрат, пов`язаних із зберіганням чи пересиланням речових доказів, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для утримання органу, у складі якого функціонує слідчий підрозділ, який здійснив пересилання речових доказів або їх передачу на зберігання.

Згідно п.28постанови КМУ № 1104 від 19 листопада 2012 року - речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, які через громіздкість або з інших причин, визначених у Кримінальному процесуальному кодексі України, не можуть зберігатися без зайвих труднощів в обладнаних приміщеннях або в інших місцях зберігання, визначених у пунктах 1726 цього Порядку, передаються (крім випадків, коли такі речові докази повернуто власникові або передано йому на відповідальне зберігання) за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності за рішенням слідчого судді, суду торговельному підприємству для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

Враховуючи вимогист.100КПК України,просить вирішити питання та передати речові докази військовослужбовцям підрозділів Збройних Сил України, без відшкодування його вартості.

Заступник начальника СВ ВП №5 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області та прокурор у судове засідання не з`явилися, надавши письмові заяви про розгляд клопотання без їх участі, а тому, слідчий суддя вважає за можливе розглянути клопотання без участі вказаних осіб.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування судового засідання технічними засобами не здійснювалось.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали справи, приходить до такого.

Відповідно до ч.1 ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно п. 2 ч. 6 ст. 100 КПК України, речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді предметів, великих партій товарів, зберігання яких через громіздкість або з інших причин неможливо без зайвих труднощів або витрати по забезпеченню спеціальних умов зберігання яких співмірні з їх вартістю, а також речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню: передаються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду для реалізації, якщо це можливо без шкоди для кримінального провадження.

На підставі вищевикладеного, враховуючи, що кримінальне провадження порушено 11.01.2021 року; досудове розслідування проводиться СВ ВП № 5 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області на підставі постанови заступника керівника Запорізької обласної прокуратури від 31.08.2021 року, до теперішнього часу жодній особі не повідомлено про підозру за вказаним кримінальним провадженням; власник вилученого майна не встановлений на час звернення до слідчого судді з клопотанням; враховуючи лист Запорізької обласної державної адміністрації, слідчий суддявважає необхіднимпередати вилученемайно упроцесі обшукуза вказанимкримінальним провадженням-цигарки,військовослужбовцям підрозділів Збройних Сил України, задовольнивши клопотання у повному обсязі.

Керуючись ст.98,100 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Речові докази, вилучені в ході проведення обшуку 05.03.2021 року за кримінальним провадженням № 32021080000000004 від 11.01.2021 року за ч. 1, 2 ст. 204, ч. 1 ст. 209 КК України,на підставіухвали слідчогосудді Орджонікідзевськогорайонного судум.Запоріжжя ОСОБА_4 № 1-кс/335/1196/2021(справа№ 335/514/21)у приміщенніторгівельного об`єктуз написомбілими літерами«Сигареты» та«Табак»,з невеликимметало пластиковимвікном біля кіоску№ 5128Ѕ натериторії «Малогоринку» заадресою:м.Запоріжжя,вул.Поштова,141-А, а саме:

1. Compliment - 46 одиниць;

2. Compiment Red - 49 одиниць;

3. Marvel red king size - 39 одиниць;

4. Marble Filter De luxe - 27 одиниць;

5. Marvel Blue - 55 одиниць;

6. UT - 28 одиниць;

7. Urta Blue - 22 одиниці;

8. Urta red - 21 одиниця;

9. Lucky Strike - 72 одиниці;

10. Compliment Blue Compact - 48 одиниць;

11. Минск - 20 одиниць;

12. Credo - 35 одиниць;

13. Basio Red - 24 одиниці;

14. Focus - 17 одиниць;

15. Bacio - 52 одиниці;

16. Gold Mount - 32 одиниці;

17. Urta Slims - 58 одиниць;

18. Dove - 42 одиниці;

19. Urta Black Slims - 43 одиниці;

20. Compliment Blue (3) - 50 одиниць;

21. Compiment Violet - 86 одиниць;

22. Compliment Amber - 10 одиниць;

23. Marshall Blue - 45 одиниць;

24. Marshall Red - 27 одиниць;

25. Marshall Mint - 18 одиниць;

26. Marlboro Micro - 31 одиниця;

27. Minsk Super Slims - 37 одиниць;

28. Pull - 34 одиниці;

29. Hocus-14 одиниць;

30. Red Homs - 9 одиниць;

31. Jing Ling - 30 одиниць;

32. Malboro Gold - 12 одиниць;

33. Marshall Ultra Deluxe - 107 одиниць;

34. Marshall Classic - 42 одиниці;

35. Marlboro Red - 30 одиниць;

36. Marshall Power - 6 одиниць;

37. Fast - 9 одиниць;

38. Palermo - 10 одиниць;

39. Queen Menthol - 6 одиниць;

40. Opal - 1 одиниця;

41 Прима б/ф - 59 одиниць;

42. Astra - 50 одиниць;

43. Ritm- 39 одиниць.

44. Престиж - 16 одиниць,

Передати військовослужбовцям підрозділів Збройних Сил України, без подальшого відшкодування його вартості.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`яти днів.

Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудХортицький районний суд м.Запоріжжя
Дата ухвалення рішення16.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104322893
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —337/6437/21

Ухвала від 16.05.2022

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 16.05.2022

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 16.05.2022

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 04.05.2022

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 19.04.2022

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 14.01.2022

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 22.11.2021

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 17.11.2021

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

Ухвала від 12.11.2021

Кримінальне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Гнатик Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні