Ухвала
від 17.05.2022 по справі 314/5055/21
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 314/5055/21

Провадження № 1-кс/314/459/2022

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17.05.2022 м. Вільнянськ

Слідчий суддя Вільнянського районного суду Запорізької області ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні зали судових засідань суду клопотання слідчого СВ ВП № 2 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором Запорізької окружної прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 про продовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020081350000096 від 26.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.364 КК України,

в с т а н о в и в:

До Вільнянського районного суду Запорізької області звернувся слідчий за погодженням з прокурором з клопотанням про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженню №42020081350000096 від 26.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.364 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що 22.05.2020 до Запорізької окружної прокуратури Запорізької області надійшла заява від голови ГО «Антикорупційне об`єднання громадян» ОСОБА_4 , про те, що посадові особи Вільнянської районної державної адміністрації передали в оренду приватного підприємства ПрАТ «Енерготехнології» строком на 49 років земельну ділянку сільськогосподарчого призначення на території Люцернянської сільської ради Запорізького району запорізької області площею 0,2 га, для будівництва та розміщення турбодетандерної установки, тобто фактично для промислового використання.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що 18.10.2019 на аукціоні Спеціалізованої товарною біржею «Криворізька» реалізовано майно боржника ПрАТ «Енерготехнології» (ЄДРПОУ 33833671), а саме:

- електростанція на базі турбодетандерної установки за адресою: Запорізька область, Запорізький район, с. Люцерна, вул. Олександрівська, 1-а;

- електростанція на базі турбодетандерної установки за адресою: Луганська область, Попаснянський район, селищна рада Мирнодолинська, Сєвєродонецьке лісомисливське господарство, квартал 28, виділ 11, буд. б/н;

- автомобіль MITSUBISHI PAJERO WAGON, 2006 р.в.

За результатами зазначеного аукціону, між ПрАТ «Енерготехнології» та ТОВ «ТУРБОЕНЕРГО» (ЄДРПОУ 42361574) укладено договір купівлі-продажу майна від 18.10.2019, згідно якого, загальна вартість вищевказаного майна склала 194186,01 гривень.

При цьому, згідно поданої ПрАТ «Енерготехнології» декларації про готовність об`єкта до експлуатації по об`єкту «Будівництво електростанції на базі турбогенераторної установки УТДУ-4000 з підключенням до ГРС-1 м. Запоріжжя УМГ «Харківтрансгаз», вартість основних фондів, які приймаються в експлуатацію лише тільки за вказаним об`єктом будівництва, становить понад 22 млн. грн., у тому числі: витрати на будівельно- монтажні роботи 5,5 млн. грн, витрати на машини, обладнання та інвентар 16,5 млн. грн.

В ході досудового розслідування по матеріалам кримінального провадження направлено доручення з приводу встановлення та допиту свідків по даному кримінальному провадженню. Направлено запити на правовстановлюючі документи до ПрАТ «Енерготехнології», ТОВ «ТУРБОЕНЕРГО», ТОВ «Оператор ГТС України», ПАТ «Запоріжжяобленерго», AT «УКРТРАНСГАЗ», тощо.

З метою встановлення осіб, що скоїли вказане кримінальне правопорушення, а також можливих свідків (очевидців) даного злочину, до оперативного підрозділу відділення поліції №2 Запорізького районного управління поліції Головного управління Національної поліції надавалось доручення в порядку ст.40 КПК України.

25.11. 2021 року ухвалою слідчого судді Вільнянського районного суду Запорізької області строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до ЄРДР за №42020081350000096 від «26» травня 2020 року було продовжено. Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні закінчується 26 травня 2022 року, однак, завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявлялося за можливе, оскільки у кримінальному провадженні необхідно допити решту свідків у вказаному кримінальному провадженні, долучити до матеріалів кримінального провадження копію судової справи господарського суду Дніпропетровської області щодо визнання банкрутом ПрАТ «Енерготехнології» та копію реєстраційної справи товариства, реєстр податкових накладень ТОВ «ТУРБОЕНЕРГО» та провести експертизу з питань землеустрою, тощо.

В судове засідання слідчий, прокурор не з`явились.

Відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи наведене, судовий розгляд клопотання здійснювався без фіксації судового процесу технічними засобами.

Слідчий суддя, дослідивши та проаналізувавши матеріали клопотання, вважає його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Слідчим суддею встановлено, що слідчим відділенням ВП № 2 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження №42020081350000096 від 26.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.364 КК України. Процесуальне керівництво здійснює Запорізька окружна прокуратура Запорізької області.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань вбачається, що досудове розслідування здійснюється відносно обставин того, що невстановлені особи, зловживаючи службовим становищем, у порушення вимог законодавства передали землі сільськогосподарського призначення приватному суб`єкту господарювання, які фактично використовуються для видобування електричної енергії з порушенням чинного законодавства, чим завдали істотної шкоди охоронюваним законом інтересам держави та завдали збитки.

25.11. 2021 року ухвалою слідчого судді Вільнянського районного суду Запорізької області (слідчий суддя ОСОБА_5 ; Справа №314/5055/21, провадження №1-кс/314/1732/2021) строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до ЄРДР за №42020081350000096 від «26» травня 2020 року продовжено до 26.05.2022.

Клопотання про продовження строку досудового розслідування подано до повідомлення особі про підозру.

Відповідно до частини 1 статті 219 КПК України строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: 1) шість місяців - у кримінальному провадженні щодо кримінального проступку; 2) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Згідно з частиною 2 статті 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: 1) двох місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку; 2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості; 3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до частини 1 статті 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Частиною 5 статті 294 КПК України визначено, що клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленого статтею 219 цього Кодексу.

Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

На даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, у зв`язку з тим, що необхідно провести ряд слідчих та інших процесуальних дій.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події, включаючи, серед іншого, висновки судових експертиз та інше.

З огляду на викладене, враховуючи ступінь складності злочину, слідчий суддя вважає за доцільне клопотання задовольнити та продовжити строк досудового розслідування по кримінальному провадженні на шість місяців.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 219, 294, 295-1, 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

п о с т а н о в и в:

Клопотання слідчого - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020081350000096 від 26.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.364 КК України на шість місяців, тобто до 26 листопада 2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

17.05.2022

Дата ухвалення рішення17.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104324703
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строків досудового розслідування у кримінальному провадженні №42020081350000096 від 26.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.364 КК України

Судовий реєстр по справі —314/5055/21

Ухвала від 17.05.2022

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Капітонов Є. М.

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 25.11.2021

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні