Ухвала
від 16.05.2022 по справі 918/90/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17 травня 2022 рокум. РівнеСправа № 918/90/22

Господарський суд Рівненської області у складі судді Н. Церковної за участю секретаря судового засідання Ю.Костюкович, розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами загального позовного провадження матеріали справи за позовом Фізичної особи-підприємця Костюк Анатолія Віталійовича ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Приватного підприємства "Регіональна компанія "Лідер-М" (3316, м. Рівне, вул. Богоявленська, 41/11, код ЄДРПОУ 31994336), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на сторонні відповідача ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) про переведення прав та обов`язків покупця

в засіданні приймали участь:

від позивача:Діонісьєв І.М.

від відповідача:Мартинов С.Ю.

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2022 року Фізична особа-підприємець Костюк Анатолій Віталійович звернувся до Господарського суду Рівненської області із позовною заявою до Приватного підприємства "Регіональна компанія "Лідер-М" в якій просить перевести на нього права та обов`язки покупця за договорами купівлі продажу павільйонів які за Договором оренди нежитлового приміщення №21/03 були переданні позивачу у тимчасове оплатне строкове користування.

Ухвалою суду від 11.02.2022 року позовну заяву Фізичної особи-підприємця Костюка Анатолія Віталійовича залишено без руху, запропоновано фізичній особі-підприємцю Костюку Анатолію Віталійовичу у 5-денний строк з дня вручення ухвали суду усунути недоліки позовної заяви шляхом подачі до суду: доказів сплати судового збору в сумі 12 405,00 грн, та докази зарахування його до спеціального фонду державного бюджету.

Ухвалою суду від 21.02.2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, розгляд якої постановлено здійснювати за правилами загального позовного провадження. Залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_1 . Підготовче засідання призначено на 15 березня 2022 року.

10 березня 2022 року на адресу суду від відповідача надійшла заява про визнання позовних вимог.

Разом з тим, 15.03.2022 року судове засідання не відбулося, у зв`язку з чим ухвалою суду від 02.05.2022 року підготовче засідання призначено на 17 травня 2022 року.

09 травня 2022 року від третьої особи надійшла заява про відкладення розгляду справи.

Розглянувши в судовому засіданні заяву третьої особи про відкладення розгляду справи заслухавши представників сторін суд встановив наступне.

Свою заяву про відкладення розгляду справи третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на сторонні відповідача ОСОБА_1 обгрунтовує тим, що остання станом на 09.05.2022 року перебуває за кордоном, в статусі біженця, під тимчасовим прихистком.

Так, згідно Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України №2102-ІХ від 24.02.2022, Указу Президента "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" від 14.03.2022 р. № 133/2022, затвердженого Законом України №2119-IX від 15.03.2022, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" на всій території України запроваджено правовий режим воєнного стану строком на 30 діб, у зв`язку зі збройною агресією РФ відносно України.

Частиною 1 ст. 12-2 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Згідно ст. 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

Статтею 7 ГПК України визначено, що правосуддя в господарських судах здійснюється на засадах рівності всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності, підпорядкування, місцезнаходження, місця створення та реєстрації, законодавства, відповідно до якого створена юридична особа, та інших обставин.

Відповідно до рішення Ради Суддів України від 02.03.2022 щодо роботи судів в умовах воєнного стану рекомендовано розгляд справ по можливості відкладати (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя. Процесуальні строки по можливості продовжуються щонайменше до закінчення воєнного стану.

Враховуючи наведене, принцип рівності учасників судового процесу, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи суд вважає за доцільне відкласти розгляд справи.

Відповідно до частини 8 статті 202 ГПК України про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу учасників провадження на наступне.

Коло представників в господарському судовому процесі не обмежене нормами чинного законодавства і представництво юридичних осіб забезпечується згідно із ГПК України - через самопредставництво (ч. 3 ст. 56 ГПК України) або через представника (ч. 1 ст. 58 ГПК України).

Суд нагадує, що ст. 6 Конвенції гарантує не право бути особисто присутнім у судовому засіданні під час розгляду цивільної справи, а більш загальне право ефективно представляти свою справу в суді та нарівні з протилежною стороною користуватися правами, передбаченими принципом рівності сторін. Пункт 1 ст. 6 Конвенції надає Державам можливість на власний розсуд обирати засоби гарантування цих прав сторонам провадження. Отже, питання особистої присутності, форми здійснення судового розгляду, усної чи письмової, а також представництва у суді є взаємопов`язаними та мають аналізуватися у більш ширшому контексті «справедливого суду», гарантованого ст. 6 Конвенції. Суд повинен встановити, чи було надано заявнику, стороні цивільного провадження, розумну можливість ознайомитися з зауваженнями або доказами, наданими іншою стороною, та представити свою справу в умовах, що не ставлять його у явно гірше становище порівняно з опонентом протилежною стороною (рішення у справі "Лопушанський проти України").

Суд уважає за необхідне також зазначити, що у справі «Смірнова проти України» зазначено, що обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 Конвенції. У справі "Union Alimentaria Sanders SA v. Spain" зазначено, що передбачене ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право особи на справедливий і публічний розгляд його справи кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження.

Відповідно до п.1 ст.202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до ч.2 п.2 ст.202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав, як перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Враховуючи вищевикладене, суд визнає поважною причину неявки у судове засідання учасника справи та відкладає розгляд справи.

Крім того, суд зазначає, що підготовче засідання триває у даній справі з 21.02.2022 року.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 177 ГПК України підготовче провадження починається з відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більш ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

З метою належної підготовки справи до судового розгляду та дотримання вимог ч. 2 ст. 182 ГПК України, суд вважає за необхідне продовжити строк підготовчого провадження з ініціативи суду, та відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст. ст. 177, 183, 202, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Продовжити строк підготовчого провадження до 23.05.2022 року.

2. Відкласти розгляд підготовчого засідання на "01" червня 2022 р. на 13:00 год. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна, 26-А, в залі судових засідань № 10.

3. При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

4.Суд звертає увагу сторін що подання доказів у справі здійснюється відповідно до ст. 80 ГПК України.

5.Попередити сторони про наслідки неявки в судове засідання учасника справи передбачені ст.202 ГПК України.

6.Учасникам справи повідомити суду їхні офіційні електронні адреси з метою здійснення судових викликів та повідомлень у порядку, що визначений статтями 120, 242 ГПК України шляхом надсилання судових рішень в електронній формі.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення 17.05.2022 року та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua.год.

Суддя Н.Церковна

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення16.05.2022
Оприлюднено19.08.2022
Номер документу104329680
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів

Судовий реєстр по справі —918/90/22

Рішення від 11.07.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 05.07.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Судовий наказ від 03.07.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 31.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Рішення від 31.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 16.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 16.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 01.05.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

Ухвала від 11.02.2022

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Церковна Н.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні