Рішення
від 16.05.2022 по справі 705/938/21
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/938/21

2-о/705/6/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2022 року м. Умань

Уманський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Єщенко О.І.,

присяжних Жупаник Т.В., Кобець Л.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Щербакової Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Уманський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), про визнання фізичної особи померлою,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи померлою, в якій просила: оголосити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Піківець Уманського району Черкаської області, громадянина України, померлим; днем смерті ОСОБА_3 вважати день набрання законної сили рішенням суду про оголошення його померлим.

В обґрунтування заяви посилалась на те, що вона являється донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Її батько постійно проживав у с. Піківець Уманського району Черкаської області. На жаль, батько вів аморальний спосіб життя та зловживав алкогольними напоями, часто відлучався з дому на досить тривалий час, але потім повертався. З 2016 року її батько почав вести безпритульний спосіб життя і на зауваження близьких та рідних з даного приводу не звертав уваги. У 2017 році ОСОБА_3 пішов з дому і до теперішнього часу не повернувся. У 2017 році вона звернулася до Уманського РВП УВП ГУНП в Черкаській області із заявою про зникнення батька. Тривалий час поліція проводила роботу по встановленню місця перебування її батька, однак пошуки результатів не дали, та їй були видані довідки від 11 червня 2018 року по 14 вересня 2020 року про те, що місце знаходження громадянина ОСОБА_3 не встановлено та не відомо. 20.01.2021 до Уманського РУП ГУНП в Черкаській області було надіслано адвокатом А.А. Івановим адвокатський запит, на який надійшла відповідь, в якій зазначено, що за обліками осіб, які розшукуються за вчинення кримінального правопорушення, безвісти зниклих громадян та невпізнаних трупів ОСОБА_3 не встановлено, та станом на 27.01.2021 місце знаходження громадянина ОСОБА_3 не встановлено та не відомо. Вона вже втратила надію на зустріч із батьком і після довгих вагань вирішила звернутися до суду з проханням про визнання його померлим, оскільки дане рішення суду допоможе вирішити ряд соціально побутових питань, таких, як оплата комунальних послуг, отримання орендної плати за землю та інше. Її матір, ОСОБА_2 змушена сплачувати комунальні послуги в повному обсязі з урахуванням реєстрації батька за їхнім місцем проживання, що ставить її в складне матеріальне становище. Їй відомі наслідки, які є для спадкоємців осіб, яких визнано померлими за рішенням суду, щодо неможливості певний час відчужувати майно. З урахуванням наведеного, вважає, що у суду немає підстав ставити під сумнів достовірність і правдивість фактів, повідомлених нею. Враховуючи вищевикладене, вважає, що немає сумнівів щодо законності її вимог, оскільки місце знаходження її батька встановити неможливо, воно невідоме та відомості про його місце знаходження з 2016 року відсутні, а тому вважає, що є достатньо підстав для оголошення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померлим.

Заявник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилася, однак письмово подала заяву, в якій просила проводити розгляд справи без її участі, подану заяву підтримала, просила суд задовольнити її в повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, причини неявки суду не повідомила.

Представник заінтересованої особи Уманський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), будучи повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, у судове засідання не з`явився. 14.04.2021 до суду подано заяву, за підписом начальника відділу, в якій зазначено, що Уманський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) не заперечує проти оголошення фізичної особи померлою, за можливості судові засідання просив проводити без присутності представника відділу. Вказав, що в оцінюванні доказів покладаються на думку суду.

Дослідивши матеріали справи, оцінюючи наявні у справі докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному і об`єктивному дослідженні, та керуючись законом, суд доходить такого висновку.

Відповідно до ч. 1ст.46Цивільного кодексуУкраїни (далі ЦК України)фізична особа може бути оголошена судом померлою, якщо у місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку - протягом шести місяців.

Фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після сплину двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи, суд може оголосити особу померлою і до сплину цього строку, але не раніше сплину шести місяців (ч. 2ст. 46 ЦК України).

Окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 3 ч. 2ст.293Цивільного процесуальногокодексу України (далі ЦПК України) суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна (ст. 305 ЦПК України).

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є рідною донькою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження НОМЕР_1 , виданим 03.09.1988.

Заінтересована особа ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є дружиною ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , виданим 15.11.1986.

ОСОБА_3 на праві власності належить земельна ділянка площею 0,2332 га, яка знаходиться в с. Піківець Уманського району Черкаської області, що підтверджується Договором купівлі-продажу земельної ділянки серії АВІ № 817057 від 29.03.2000.

Згідно з довідкою Уманського РВП УВП ГУНП в Черкаській області за вих. № 3064 від 11.06.2018, виданою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце перебування громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не встановлено.

15.11.2018 за вих. № 6897 ОСОБА_1 було видано аналогічну довідку.

Згідно з довідкою Уманського РВП УВП ГУНП в Черкаській області за вих. № 6809 від 28.10.2019 ОСОБА_1 повідомлено, що Управління поліції не володіє інформацією про місце перебування громадянина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до довідки Уманського РВП УВП ГУНП в Черкаській області за вих. № 5282 від 14.09.2020 ОСОБА_1 повідомлено, що Уманським РВП УВП ГУНП в Черкаській області з 2017 року проводиться робота по встановленні місця перебування її батька гр. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . За обліками невпізнаних трупів та осіб, які розшукуються за вчинення кримінальних правопорушень, не значиться. Станом на 14.09.2020 місце знаходження ОСОБА_3 не встановлено та не відомо.

Аналогічну відповідь Уманським РУП ГУНП в Черкаській області надано за вих. № 2008/03/12 від 27.01.2021 на запит адвоката Іванова А.А. від 20.01.2021.

Відповідно до ч. 3 ст.12ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 3 ст. 77 ЦПК Українивизначено, що сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків (ст. 76 ЦПК України).

Оголошення особи померлою має своїм призначенням усунення невизначеності, яка склалася щодо правовідносин за участю особи, яка тривалий час є відсутньою за місцем свого постійного проживання і місце перебування якої невідоме.

Рішення про оголошення фізичної особи померлою приймається судом за наявності таких підстав: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання; 2) відсутність відомостей про місце її перебування протягом трьох років, а якщо вона зникла безвісті за обставин, що загрожували їй смертю або дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку, - протягом шести місяців.

Виняток установлений у ч. 2ст. 46 ЦК України, де зазначено, що фізична особа, яка пропала безвісти у зв`язку з воєнними діями, збройним конфліктом, може бути оголошена судом померлою після сплину двох років від дня закінчення воєнних дій. З урахуванням конкретних обставин справи суд може оголосити фізичну особу померлою і до спливу цього строку, але не раніше спливу шести місяців.

Особливістю цієї категорії справ є те, що висновок суду про оголошення громадянина померлим ґрунтується на юридичному припущенні смерті особи.

Як роз`яснено у п. 13Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року за № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», слід звернути увагу суду на необхідність відрізняти оголошення особи померлою від встановлення факту смерті особи. Оголошення фізичної особи померлою це ствердження судовим рішенням припущення про смерть даної особи, тобто констатація високого ступеня ймовірності смерті. Встановлення факту смерті можливо, якщо суд на підставі незаперечних доказів ствердить, тобто доведе обставини, які вірогідно свідчать про смерть особи у точно визначений час, обставини, за яких настала смерть і факт неможливості реєстрації органом державної РАЦС факту смерті.

Порядок оголошення фізичної особи померлою встановлюєтьсяЦПК України.

При цьому заявник повинен мати особисту цивільну-правову заінтересованість у зміні правового стану особи, яку він просить оголосити померлою. Для підтвердження цього повинні бути наведені обставини, які свідчать про те, що між заявником та особою, яку він просить оголосити померлою, існують особисті або майнові правовідносини матеріально-правовий зв`язок або за відсутності такого зв`язку дані про те, що відсутність фізичної особи є для заявника перешкодою у реалізації суб`єктивних прав або виконання обов`язків.

Виходячи з обсягу досліджених доказів у їх сукупності, оцінивши наведені заявником обставини та мету, з якою заявнику необхідно оголосити особу померлою, суд доходить висновку про наявність між заявником та особою, яку вона просить визнати померлою, матеріально-правового зв`язку. Крім того, у даному випадку існують і перешкоди заявнику у реалізації нею прав або виконання обов`язків, пов`язаних із відсутністю особи, яку вона просить визнати померлою.

Відповідно дост. 47 ЦК Україниправові наслідки оголошення фізичної особи померлою прирівнюються до правових наслідків, які настають у разі смерті.

Спадкоємці фізичної особи, яка оголошена померлою, не мають права відчужувати протягом п`яти років нерухоме майно, що перейшло до них у зв`язку з відкриттям спадщини.

Нотаріус, який видав спадкоємцеві свідоцтво про право на спадщину на нерухоме майно, накладає на нього заборону відчуження.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч. 1 ст. 13 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 89 ЦПК Українисуд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що заява ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_3 померлим є обґрунтованою та такою, що належить задовольнити.

Враховуючи наведене та керуючись ст.ст.1,4, 10, 89, 209,235,263, 293,308 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Оголосити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , останнє відоме місце проживання: с. Піківець Уманського району Черкаської області, громадянина України, померлим.

Днем смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , вважати день набрання законної сили рішенням суду про оголошення його померлим.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1ст. 309 ЦПК Україниу разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Черкаського апеляційного суду через Уманський міськрайонний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи, які не були присутні у судовому засіданні під час ухвалення судового рішення, мають право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заявник: ОСОБА_1 ; АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: ОСОБА_2 ; АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Уманський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ); 20300, Черкаська область, м. Умань, вул. Костельна, 4, ЄДРПОУ 05387086.

Головуючий суддя О.І.Єщенко

Присяжні Т.В.Жупаник

Л.І.Кобець

Дата ухвалення рішення16.05.2022
Оприлюднено22.06.2022
Номер документу104375902
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи померлою

Судовий реєстр по справі —705/938/21

Рішення від 16.05.2022

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні