Рішення
від 18.05.2022 по справі 471/47/22
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/47/22

Провадження №2/471/78/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"19" травня 2022 р.

Братський районний суд Миколаївської області

в складі:

головуючого судді Гукової І.Б.,

за участю секретаря Кравченко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду смт. Братське цивільну справу № 471/47/22 за позовною заявою ОСОБА_1 до фермерського господарства "Ольвія" в особі Паладія Леоніда Леонтійовича про розірвання договору оренди землі,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Фермерське господарство «Ольвія», в особі голови Паладія Леоніда Леонтійовича про розірвання договору оренди землі.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що він є власником земельної ділянки площею 8,96 га, кадастровий номер 4821482200:04:000:0098, яку він отримав у спадщину після смерті ОСОБА_2 . Відповідно до договору оренди землі, вказана земельна ділянка була передана згідно договору оренди від 05.12.2011 року ФГ «Ольвія» в особі Паладій О.С. У грудні 2020 року орендодавець ОСОБА_3 померла, тому він на підставі п. 37 договору має право в односторонньому порядку вимагати розірвання договору в односторонньому порядку. Новий керівник ФГ, ОСОБА_4 відмовляється вирішити спір у позасудовому порядку, тому позивач вимушений звернутися до суду із вказаним позовом та просити суд про розірвання договору оренди земельної ділянки.

У судове засідання позивач не з`явився, від його представника до суду надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності та задоволення позовних вимог.

Від представника відповідача до суду надійшов відзив на позовну заяву в якому він просив відмовити у задоволенні позову.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного.

05 грудня 2011 року між ОСОБА_2 та ФГ «Ольвія» в особі Паладій О.С. було укладено договір оренди земельної ділянки площею 8,96 га, кадастровий номер 4821482200:04:000:0098, терміном дії договору 20 років.

Згідно п. 37 вказаного договору його дія припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі або обмеження його дієздатності за рішенням суду та відмови осіб-спадкоємців орендаря або осіб, які використовували земельну ділянку разом з ним, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; ліквідація юридичної особи-орендаря.

Відповідно до п. 39 договору оренди розірвання договору в односторонньому порядку не допускається.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 померла.

Позивач, ОСОБА_1 є власником земельної ділянки на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері, ОСОБА_2

21 січня 2021 року керівником ФГ «Ольвія» зареєстровано ОСОБА_4 , в зв`язку зі смертю попереднього керівника- ОСОБА_3 .

Частиною першою (далі Закон) встановлено, що відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України (далі -ЗК України), ЦК України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до статті 792 ЦК України, за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату.

Статтями 526 і 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами, а зобов`язання по ньому має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з частиною першої статті 148-1 ЗК України до особи, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває у користуванні іншої особи, з моменту переходу права власності на земельну ділянку переходять права та обов`язки попереднього власника земельної ділянки за чинними договорами оренди, суперфіцію, емфітевзису, земельного сервітуту щодо такої земельної ділянки.

Згідно з положеннями частини другої статті 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону орендарями земельних ділянок є юридичні або фізичні особи, яким на підставі договору оренди належить право володіння і користування земельною ділянкою.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 19.06.2003 № 973 «Про фермерське господарство» фермерське господарство є формою підприємницької діяльності громадян, які виявили бажання виробляти товарну сільськогосподарську продукцію, здійснювати її переробку та реалізацію з метою отримання прибутку на земельних ділянках, наданих їм у власність та/або користування, у тому числі в оренду, для ведення фермерського господарства, товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, відповідно до закону.

За змістом ст.. 31 Закону (в редакції, яка діяла на момент його укладання) Договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку, на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки на орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або

споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства). Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом. Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не

допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи (у тому числі в порядку спадкування), реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або припинення договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі (ч. 4 ст. 32 Закону).

Отже, ані нормами Закону та ЦК, ані положеннями договору не передбачено таких підстав для розірвання договору, як зміна керівника фермерського господарства-орендаря.

Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ст. 13 ЦК України цивільні права особа здійснює у межах, наданих їй договором або актами цивільного законодавства.

Відповідно до вимог ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Позивачем не доведено свої позовні вимоги, а тому суд дійшов висновку про відсутність підстав для розірвання договору оренди землі та як наслідок, відсутність підстав для задоволення позову.

Відповідно до ст.. 141 ЦПК України судові витрати слід залишити за позивачем.

Керуючись ст.ст. 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до фермерського господарства "Ольвія" в особі Паладія Леоніда Леонтійовича про розірвання договору оренди землі відмовити.

Судові витрати залишити за позивачем.

Позивач: ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Фермерське господарство "Ольвія", місце розташування: вул. Центральна, 3, с. Кудрявське Вознесенського району Миколаївської області, код ЄДРПОУ: 30681252.

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду.

СуддяІ.Б. Гукова

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104385650
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —471/47/22

Рішення від 18.05.2022

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

Ухвала від 19.01.2022

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Гукова І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні