Рішення
від 16.05.2022 по справі 334/588/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 17.05.2022

Справа № 334/588/22

Провадження № 2/334/1625/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2022 року Ленінський районний суд міста Запоріжжя в складі:

головуючого судді Козлової Н.Ю.,

при секретарі Зоріній С.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУДДЕТАЛЬ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за ремонт та утримання, управління багатоквартирного будинку,

встановив:

Представник Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУДДЕТАЛЬ», звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за ремонт та утримання, управління багатоквартирного будинку, зазначив, що відповідач разом з ОСОБА_2 (який помер відповідно до довідки з пенсійного фонду) є власником 1/2 квартири, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

ОСОБА_1 обов`язкові внески на ремонт та утримання багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , сплачує частково починаючи з 2008 року по грудень 2021 року, в зв`язку з чим виникла заборгованість у сумі 6401,46 гривень.

Голова правління ОСББ «БУДДЕТАЛЬ» - Ліберман В.М. у судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про слухання справи за її відсутності, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Відповідач повідомлений про розгляд справи, шляхом надіслання ухвали про відкриття провадження на адресу мешкання. Відповідач відзиву на позов у встановлені судом строки не подав, причини неявки суду не повідомив, з заявою про розгляд справи за його відсутність до суду не звертався, про час і місце розгляду справи повідомлялись належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Суд, за згодою представника позивача, ухвалив провести заочний розгляд справи на підставі матеріалів справи у відповідності зі ст.ст. 223 ч. 4, 280 ЦПК України.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши та дослідивши у сукупності докази у справі, суд приходить до наступних висновків.

Згідно ч. 3 ст.12ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання та виконувати рішення статутних органів, прийнятих у межах їхніх повноважень.

Згідно ст. 322 Цивільного кодексу України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно дорішення Загальнихзборів ОСББ«БУДДЕТАЛЬ» з1липня 2016року встановленообов`язкові внескина ремонтта утриманнябагатоквартирного будинкута прибиранняприбудинкової територіїв розмірі2.50гривень заодин квадратнийметр длявласників житловихприміщень.З 1січня 2017року длявласників житловихприміщень відповіднодо рішенняЗагальних зборіввстановлено обов`язковівнески наремонт таутримання багатоквартирногобудинку таприбирання прибудинковоїтериторії врозмірі 4гривні заодин квадратнийметр.

ОСОБА_1 разом з ОСОБА_2 (який помер відповідно до довідки з пенсійного фонду) є власником 1/2 квартири, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 , що підтверджується відповідними витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Частиною 1 статті 5 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку визначено», що житлово-будівельні кооперативи можуть бути реорганізовані в об`єднання (правонаступництво відповідно до норм ЦК України).

Відповідно дост.4Закону України"Прооб`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку" Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Тобто, ОСОБА_1 як власник (співвласник) житлового приміщення повинен сплачувати обов`язкові внески на ремонт та утримання даного багатоквартирного будинку та прибирання прибудинкової території. При цьому обов`язковість сплати таких внесків на нього як власника житлового приміщення покладена Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

ОСОБА_1 обов`язкові внески на ремонт та утримання багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 , сплачує частково починаючи з 2008 року по грудень 2021 року, в зв`язку з чим виникла заборгованість у сумі 6401,46 гривень.

Згідно із ст.15Закону України"Прооб`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку" співвласник зобов`язаний, окрім іншого: своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до ч. 2 статті 13 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням ОСББ (управитель) має право звернутися до суду.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги є законними та обґрунтованими, доведені належними і допустимим доказами, і підлягаютьзадоволенню в повному обсязі звищенаведених підстав.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України з відповідача на користь позивача, підлягають стягненню судові витрати у виді судового збору в сумі 2480,00 грн..

Керуючись ст.ст. 12,13, 81, 141, 247, 263-265, 268, 280-284, 289 ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУДДЕТАЛЬ» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за ремонт та утримання, управління багатоквартирного будинку - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який мешкає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУДДЕТАЛЬ» (р/р НОМЕР_2 у філії ПАТ «Укргазбанк», ЄДРПОУ 40318803, МФО 320478) заборгованість за ремонт та утримання, управління багатоквартирного будинку у сумі 6401 (Шість тисяч чотириста одна) гривня 46 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , який мешкає та зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «БУДДЕТАЛЬ» (р/р НОМЕР_2 у філії ПАТ «Укргазбанк», ЄДРПОУ 40318803, МФО 320478) судовий збір у розмірі 2480 (Дві тисячі чотириста вісімдесят) гривень 00 коп..

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 17.05.2022 року.

Суддя: Козлова Н. Ю.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення16.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104386848
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —334/588/22

Рішення від 16.05.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 01.02.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні