Ухвала
від 12.05.2022 по справі 405/1962/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1962/22

провадження № 1-кс/405/955/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.05.2022 м. Кропивницький

Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу СУ Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР від 16.05.2019 за № 32019120010000032 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, про продовження строків досудового розслідування,

встановив:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019120010000032 на 6 (шість) місяців.

На обґрунтування клопотання зазначив, що у провадженні СУ ГУНП В Кіровоградській знаходяться матеріали кримінального провадження від 16.05.2019 за № 32019120010000032 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що директор ТОВ «Інвест-Ком» код ЄДРПОУ 40168768, м. Кропивницький, вул. Садова, 61 - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом відображення в бухгалтерському обліку та в податковій звітності підприємства безтоварних фінансово-господарських операцій, проведених з суб`єктами господарювання, що мають ознаки фіктивності ТОВ «ПОРТЛЕНД», ТОВ «ФАВОРИТ-КАРТ», ТОВ «ОХОРОННЕ АГЕНТСТВО «БЕЗПЕКА ПЛЮС» в період грудня 2017 року по серпень 2018 року умисно ухилилась від сплати податку на додану вартість в сумі 4413964 грн. та податку на прибуток в сумі 478616 грн., що призвело до фактичного ненадходження в бюджет грошових коштів у великих розмірах на загальну суму 4892580 грн., що підтверджується висновками акту документальної позапланової виїзної перевірки ТОВ «Інвест-Ком» від 26.02.2019 за № 25/11-28-14-04/40168768.

В ході проведення досудового розслідування проведено ряд слідчих та розшукових дій серед яких проведено допит в якості свідка ОСОБА_5 , який вказав про непричетність до здійснення господарської діяльності ТОВ «ОХОРОННЕ АГЕНТСТВО «БЕЗПЕКА ПЛЮС» та поставки ТМЦ та послуг в адресу ТОВ «Інвест-Ком».

Допитано в якості свідка ОСОБА_4 яка користуючись правами наданими їй ст. 63 Конституції України відмовилась надавати покази.

Крім того, допитано в якості свідка номінального директора ТОВ «Портленд» ОСОБА_6 та встановлено, що він не причетний до здійснення господарської діяльності вказаного товариства.

Також, з метою встановлення, фактичного місцезнаходження бухгалтерських документів підтверджуючих протиправну діяльність вищевказаної групи осіб, чорнових записів, податкової звітності, компютерної техніки та інших дкоументів, а також встановлення колі осіб причетних до вчинення кримінального правопорушення направленого на ухилення від сплати податків ТОВ «Інвест-Ком» проведено обшуки, а саме за місцем проживання ОСОБА_7 виявлено та вилучено: печатки ТОВ «Інвест-Ком», ТОВ «БІЛЛИОН», ТОВ «ГАРД СЕКЬЮРІТІ», ТОВ «УЛЬТИМА», ТОВ «КОРПОРЕЙШН СЕКЬЮРІТІ ГРУП», ТОВ «ФАВОРІТ ЛАЙН», ТОВ «СИВАШ ДЕВЕЛОПМЕНТ», ТОВ «ОХОРОННА КОМПАНІЯ «РУБІКОН», первинні документи вказаних товариства та інші документи.

В ході досудового розслідування після проведення обшуку допитано в якості свідка ОСОБА_7 , який користуючись правами наданими йому ст. 63 Конституції України відмовився надавати покази та зразки своїх підписів і почерку.

Крім того, проведено тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні міської ради міста Кропивницького та вилучено оригінал реєстраційної справи ТОВ «Інвест-Ком».

Також, в ході досудового розслідування проведено ряд експертиз телекомунікаційних систем (обладнання) засобів.

Крім того, вилучено банківські документи по руху грошових коштів ТОВ «Інвест-Ком» в наступних банківських установах: AT «УкрСибБанк», ПАТ «ПУМБ», AT «Райффайзен банк Аваль» та AT «Альфі Банк».

Проведено тимчасовий доступ до речей та документів, що перебувають у володінні ТОВ «Інвест-Ком».

На даний час в ГУ ДПС в Кіровоградській області проводиться дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інвест-Ком».

15.11.2021слідчим суддею Ленінського районного суду м. Кіровограда строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено на шість місяців, тобто до 16.05.2022.

Слідчим зазначається, що для з`ясування обставин вчинення кримінального правопорушення необхідно провести ряд слідчих дій, які мають суттєве значення під час досудового розслідування кримінального провадження, а саме:

-Допитати в якості свідків всіх працівників та посадових осіб ТОВ «ПОРТЛЕНД», ТОВ «ФАВОРИТ-КАРТ», ТОВ «ОХОРОННЕ АГЕНТСТВО «БЕЗПЕКА ПЛЮС» та ТОВ «Інвест-Ком».

-Отримати ухвалу та провести виїмку документів, що перебувають у володінні ТОВ «ПОРТЛЕНД», ТОВ «ФАВОРИТ-КАРТ», ТОВ «ОХОРОННЕ АГЕНТСТВО «БЕЗПЕКА ПЛЮС» по взаємодії із ТОВ «Інвест-Ком».

-Відібрати зразки підписів та почерку у посадових осіб ТОВ «ПОРТЛЕНД», ТОВ «ФАВОРИТ-КАРТ», ТОВ «ОХОРОННЕ АГЕНТСТВО «БЕЗПЕКА ПЛЮС» та ТОВ «Інвест-Ком».

-Після отримання зразків підписів та почерку призначити та провести судово-почеркознавчу експертизу за підписами посадових осіб ТОВ «ПОРТЛЕНД», ТОВ «ФАВОРИТ-КАРТ», ТОВ «ОХОРОННЕ АГЕНТСТВО «БЕЗПЕКА ПЛЮС» та ТОВ «Інвест-Ком».

-Отримати висновок дослідження фінансово-господарської діяльності ТОВ «Інвест-Ком».

-Провести судово-економічну експертизу з метою підтвердження несплати ТОВ «Інвест-Ком» податку на додану вартість та податку на прибуток;

-Отримати ухвалу та провести виїмку документів, що перебувають у володінні ПрАТ «ВФ Україна», ПрАТ «Київстар», ТОВ «лайфселл»;

-Отримати ухвалу та провести виїмку документів, що перебувають у володінні ГУ ДПС в Кіровоградській області;

-Отримати ухвалу та провести виїмку документів, що перебувають у володінні ГУ Статистики в Кіровоградській області;

-Отримати ухвалу та провести виїмку документів, що перебувають у володінні ГУ ПФУ в Кіровоградській області;

-повідомити про підозру у вчиненні кримінального правопорушення винним особам;

-відкрити матеріали кримінального провадження сторонам кримінального провадження;

-скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування;

-провести інші слідчі дії в яких виникне необхідність в ході розслідування даного провадження.

Слідчий в клопотанні стверджує, що проведення та завершення вже розпочатих вищезазначених процесуальних дій у зв`язку з їх об`ємністю та складністю потребує додаткового часу понад 6 місяців з дня завершення строку досудового розслідування, у зв`язку з чим виникла необхідність в порушенні клопотання про продовження строку досудового розслідування по матеріалам кримінального провадження № 32019120010000032 від 16.05.2019 строком на 6 місяців, тобто до 16 листопада 2022 року.

Слідчий в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою, в якій просить розглянути клопотання у його відсутність та задовольнити.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що слідчими СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР 16.05.2019 № 32019120010000032 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України.

Слідчий суддя погоджується з твердженнями слідчого та прокурора про неможливість закінчення досудового розслідування у зв`язку із необхідністю вчинення слідчих (розшукових) дій про які йде мова у клопотанні, оскільки без вчинення названих слідчих дій неможливо провести повне та всебічне досудове слідство у кримінальному провадженні.

Згідно з ст. 28 КПК України під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень. Проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є:

1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо;

2) поведінка учасників кримінального провадження;

3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Кожен має право, щоб обвинувачення щодо нього в найкоротший строк або стало предметом судового розгляду, або щоб відповідне кримінальне провадження щодо нього було закрите.

У п.116 рішення ЄСПЛ від 12.03.2009 у справі «Вергельський проти України» зазначено: «розумність тривалості провадження має оцінюватися у світлі конкретних обставин справи та з урахуванням таких критеріїв, як складність справи, поведінка заявника та відповідних органів (див., серед багатьох інших, п.67 рішення у справі «Пелісьє і Сассі проти Франції»).

Обвинувачений у кримінальній справі розраховує на здійснення провадження в його справі з особливою ретельністю і що положення ст.6 покликані не допускати в кримінальних справах надто тривалого перебування обвинувачуваної особи в стані невизначеності щодо своєї долі (див. п.89 рішення від 2.03.2006 у справі «Нахманович проти Росії» та п.71 рішення від 7.12.2006 у справі «Іванов проти України»).

Дотримання розумних строків кримінального провадження є основоположним завданням оперативного розслідування будь-якого злочину, закріпленим у ст. 2 КПК, що відображає вимоги ст. 6 ЕКПЛ щодо права кожного на справедливими? та публічний? розгляд и?ого справи впродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

Відповідно до позиції ЄСПЛ, у кримінальних справах «розумний строк», про який йдеться у ч. 1 ст. 6, може починати відлік не тільки з моменту висунення офіційного обвинувачення. Це може відбутися раніше, ніж справа потрапить до суду (справа «Девеєр проти Бельгії» від 27.02.1980 р.); з дня, коли виписано ордер на арешт; з дати, коли зацікавлену особу було офіційно повідомлено, що проти неї порушено кримінальну справу; з дати, коли було почато досудове слідство (справи «Вемхов проти ФРН» від 25.06.1968 р., «Ноймастер проти Австрії» від 27.06.1968 р., «Рингейзен проти Австрії» від 16.07.1971 р.). «Обвинувачення» для цілей ч. 1 ст. 6 КЗПЛ можна визначити як офіційне повідомлення компетентною владою особи, що є підстави стверджувати про вчинення нею кримінального злочину.

У відповідності до п. 3 ч. 2 ст. 219 КПК України строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому, загальний строк досудового розслідування не може перевищувати: дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Кримінальне правопорушення передбачене ч. 2 ст. 212 КК України, згідно із ст. 12 КК України віднесено до категорії тяжких злочинів.

Згідно з ч. 1 ст. 294 КПК України якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

За вказаних в клопотанні обставин слідчий суддя вважає про неможливість закінчення досудового розслідування у кримінальному провадження до 16.05.2022 у зв`язку із необхідністю проведення перелічених в клопотанні слідчих (розшукових) дій.

У зв`язку з чим, слідчий суддя вважає про наявність достатніх, обґрунтованих підстав для продовження строку для продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні на 6 місяців, та задоволення клопотання слідчого.

Керуючись ст. 219, 294, 295-1, 369-372 КПК України,

постановив:

клопотання слідчого відділу СУ Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №32019120010000032 від 16.05.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України про продовження строку досудового розслідування задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019120010000032 від 16.05.2019, строком на 6 (шість) місяців, тобто до 16.11.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_8

Дата ухвалення рішення12.05.2022
Оприлюднено23.01.2023
Номер документу104391092
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строків досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —405/1962/22

Ухвала від 12.05.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні