Ухвала
від 19.05.2022 по справі 359/5701/19
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/359/76/2022

Справа № 359/5701/19

УХВАЛА

20 травня 2022 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В..

при секретарі - Шляхетко Ю.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Борисполі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, Головного управління Держгеокадастру у Київській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІБСТОН АЕРО», ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Іванківська сільська рада Бориспільського району Київської області, про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання недійсною та скасування державну реєстрацію земельних ділянок, визнання недійсними та скасування права власності на земельні ділянки та витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння,-

встановив:

В провадженні Бориспільського міськрайонного суду Київської області знаходиться цивільна справа, за позовом ОСОБА_1 до Бориспільської районної державної адміністрації Київської області, Головного управління Держгеокадастру у Київській області, Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІБСТОН АЕРО» про визнання незаконними та скасування розпоряджень, визнання недійсним свідоцтва про право власності на землю, витребування земельної ділянки з чужого незаконного володіння.

Ухвалою від 01.02.2021 було зупинено провадження у даній цивільній справі на час проведення судової земельно-технічної експертизи.

07.10.2021 до суду з Київського НДІСЕ матеріали цивільної справи та клопотання судового експерта.

Ухвалою від 15 жовтня 2021 року було поновлення провадження в цивільній справі.

В призначене підготовче засідання учасники справи не з`явилися, повідомлялися судом про дату, час та місце його проведення.

Від позивача ОСОБА_1 та його представника адвоката Білоус Т.Г. до суду надійшли клопотання про витребування доказів та заява с проханням провести призначене підготовче засідання без їх участі, розглянути та задовольнити подане клопотання.

Заяв та клопотань від інших учасників справи до суду не надійшло.

Дослідивши подане клопотання, клопотання судового експерта, суд дійшов висновку, що клопотання представника позивача про витребування доказів у Головного управління Держгеокадастру є обґрунтованим та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що ухвалою Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 01 лютого 2021 року у цій справі було призначено судову земельно-технічну експертизу, проведення якої доручено Київському науково-дослідному інституту судових експертиз.

07.10.2021 до суду надійшли матеріали цивільної справи та клопотання експерта Бікуса Ю. про забезпечення обстеження об`єктів дослідження, надання роз`яснень та додаткових відомостей і матеріалів необхідних для проведення досліджень (т.6 а.с.16-17).

Зокрема, експерт просив надати:

- координати поворотних точок (кутів) меж земельних ділянок з кадастровими номерами

3220884000:02:003:0517, 3220884000:02:003:0518, 3220884000:02:003:0519, 3220884000:02:003:0448, 3220884000:02:003:0449, геодезичної системи координат 1963 року (SС63), в повному об`ємі із семизначних цифр до коми, по можливості в електронному вигляді (файли формату іn4, XML або .doc, .docx, .xlsx);

- надати схему розпаювання по КСП «Бориспільське» по Іванківській сільській раді (вказана схема наявна в матеріалах судової справи у паперовому вигляді), яка є складовою науково-технічної документації по паюванню земель, переданих в колективну власність КСП «Бориспільське» м. Бориспіль, Київської області, розробленої Київським відділенням Інституту землеустрою Української академії аграрних наук (на даний час - Державне підприємство «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою») та затвердженої розпорядженням Голови Бориспільської районної державної адміністрації Київської області від 18.08.1997 року № 391, в електронному вигляді (файли форматів .dmf, .dwg) або в електронному сканованому вигляді (файли формату .pdf, .jpg, ,рng, tif тощо), у відповідному масштабі з умовними позначеннями, читабельним текстом, максимальною високою роздільною здатністю зображення, та інформацією про схему координат, яка була використана при складанні вказаної схеми (згідно із листом Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 25.06.2021 року № 9-10-0.6-7581/2-21), зазначена схема Управлінням надана суду в електронному сканованому вигляді.

- дозвіл на використання відомостей (інформації) із загальнодоступних ресурсів.

Також, експертом зазначено, що до отримання необхідних роз`яснень та матеріалів проведення експертизи призупинено. Також зазначено, що у разі незадоволення клопотання експерта до 19.11.2021 року, ухвала Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 01.02.2021 року про призначення судової земельно-технічної експертизи у цивільній справі №359/5701/19 буде залишена без виконання.

Посилаючись на ці обставини, представник позивача зазначає про необхідність витребування доказів, які знаходяться в розпорядженні ГУ Держгеокадастру.

Відповідно до вимог ч.1 ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

За змістом ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що зазначені в клопотанні представника позивача та експерта докази необхідно витребувати з Головного управління Держгеокадастру у Київській області, оскільки позивач не має можливості самостійно отримати та подати зазначені в клопотанні докази, без яких проведення судової земельно-технічної експертизи КНДІСЕ є неможливим.

Відповідно ч.7,8,9ст.84ЦПК Україниособи,які немають можливостіподати доказ,який витребовуєсуд,або немають можливостіподати такийдоказ увстановлені строки,зобов`язані повідомитипро цесуд іззазначенням причинпротягом п`ятиднів здня врученняухвали. Уразі неповідомленнясуду пронеможливість податидокази,витребувані судом,а такожза неподаннятаких доказівз причин,визнаних судомнеповажними,суд застосовуєдо відповідноїособи заходипроцесуального примусу,передбачені цимКодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 84, 222, 353 ЦПК України, суд

ухвалив:

Заявлене представником позивача ОСОБА_9 адвоката Білоус Тетяни Григорівни клопотання про витребування письмових доказів задовольнити.

Витребувати з Головного управління Держгеокадастру у Київській області, зобов`язавши протягом п`яти днів з моменту отримання копії ухвали, надати суду, належним чином засвідчені копії проектів землеустрою:

-витребувати в Головного управління Держгеокадастру у Київській області схему розпаювання по КСП «Бориспільське» по Іванківський сільській раді, що розроблена Київським відділенням Інституту землеустрою Української академії аграрних наук (на даний час - Державне підприємство «Науково-дослідний та проектний інститут землеустрою»), яка затверджена розпорядженням Голови Бориспільської районної державної адміністрації Київської області від 18.08.1997 року № 391, в електронному вигляді (файли форматів .dmf, .dwg) або в електронному сканованому вигляді (файли формату .pdf, .jpg, ,рng, tif тощо), у відповідному масштабі з умовними позначеннями, читабельним текстом, максимальною високою роздільною здатністю зображення, та інформацією про схему координат, яка була використана при складанні вказаної схеми.

Роз`яснити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який вимагає суд взагалі або у встановлені судом строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

Попередити, що у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд відповідно до вимог ч.1 ст.148 ЦПК України може постановити ухвалу про стягнення в дохід державного бюджету з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Копію ухвали для виконання направити на виконання Головному управлінню Держгеокадастру (м.Київ, вул..Сєрпова, 3/14).

Ухвала набирає чинності з моменту її винесення 20травня 2022 року.

Ухвала суду самостійному апеляційному оскарженню не підлягає.

Суддя І. В. Муранова-Лесів

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104393891
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: визнання незаконним акта, що порушує право власності на земельну ділянку

Судовий реєстр по справі —359/5701/19

Ухвала від 10.03.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 03.07.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 19.05.2022

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 15.10.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротенко Євген Васильович

Постанова від 30.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Журба Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні