Рішення
від 02.05.2022 по справі 593/833/21
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/593/39/2022

Р І Ш Е Н НЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(заочне)

Бережанський районний суд Тернопільської області

"03" травня 2022 р.

В складі:

Головуючого судді Німко Н.П.

При секретарі судового засідання Олексів О.Б.

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.БережаниТернопільської областіцивільну справуза позовом ОСОБА_1 до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Бережани Агро», за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача державного реєстратора прав на нерухоме майно Відділу державної реєстрації Бережанської міської ради про припинення договору оренди землі та припинення іншого речового права в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , діючи в інтересах позивачки, звернулася в суд із позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Бережани Агро» й просила постановити судове рішення, яким вважати припиненим договір оренди землі б/н від 17 вересня 2013 року, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Бережани АГРО»; зобов`язати Державного реєстратора прав на нерухоме майно Відділу державної реєстрації Бережанської міської ради припинити інше речове право (право оренди земельної ділянки) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, запис № 2527518 від 17.09.2013.

В обґрунтування заявлених уточнених вимог зазначено, що позивач є власником земельної ділянки за кадастровим номером 6120482500:01:001:0483 17 вересня 2013 року позивач та відповідач уклали договір б/н оренди землі. 17 вересня 2013 року відповідач зареєстрував інше речове право (право оренди земельної ділянки) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. 18 вересня 2018 року строк договору оренди вказаної земельної ділянки закінчився. Відповідач діючи всупереч умовам договору про намір продовжити його дію не повідомив позивача. На даний час позивач має намір переукласти договір оренди вказаної земельної ділянки з новим орендарем, однак у зв`язку із реєстрацією права оренди за відповідачем, не має можливості реалізувати своє право власності на землю. Такі дії відповідача порушують право позивача на майно, в зв`язку із чим до суду подано цей позов.

Позивач та її представник у судове засідання не з`явилися, будучи належним чином повідомленими про час, місце розгляду справи. Представник позивача подала заяву, в якій просила проводити судові засідання у відсутності сторонни позивача; також вказала, що у разі відсутності відповідача та умови його належного повідомлення про розгляд справи, клопоче про заочий розгляд справи.

Представник відповідача ТзОВ «БережаниАгро» у судове засідання не з`явився, адресовані йому судові повістки повернуто до суду без вручення із відміткою «адресат відсутній за вказаною адресою»; жодних заяв по суті справи, зокрема відзиву, як і заяв з приводу участі (неучасті) у такому розгляді справи до суду, не подав.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача державного реєстратора прав на нерухоме майно Відділу державної реєстрації Бережанської міської ради у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про час та місце судового розгляду справи. Подав заяву, у якій просив розгляд справи провести у його відсутності, при вирішення справи покладається на думку суду, заперечень немає.

Ухвалою суду від 03 травня 2022 року вирішено проводити заочний розгляд цієї справи.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Зважаючи на положення ч.2 ст.247 ЦПК України, враховуючи неявку всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Розглянувши позов, взявши до уваги позицію сторони позивача, враховуючи відсутність заяв (відзиву) по суті справи сторони відповідача, дослідивши надані суду докази, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають до повного задоволення, виходячи з такого.

Як визначено ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов?язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч.1ст.13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідност. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Положеннями ч.5ст.81ЦПК України передбачено, що докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч.7 ст.81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно зст.89 ЦПК Українисуд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Судом встановлено такі правовідносини сторін, а також факти й обставини цієї справи.

Згідно договору оренди землі, укладеного в с.Куропатники Бережанського району 17 вересня 2013 року позивачка ОСОБА_1 , як орендодавець, передала, а відповідач Товариство з обмеженою відповідальністю «Бережани Агро», як орендар прийняв у строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (надалі земельна ділянка та (або) об`єкт оренди) площею 1,89 га, розташовану на території Куропатницької сільської ради під кадастровим номером 6120482500010010483, нормативною грошовою оцінкою 43505,25 грн (п.п. 1, 2, 5 Договору).

Умовами вказаного правочину визначено:

-договір укладено строком на 5 років, але в будь-якому разі строк дії цього Договору закінчується після завершення збирання врожаю сільськогосподарських культур, які були засіяні (висаджені) під час дії цього договору; після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк... орендар повинен не пізніше, ніж за місяць до закінчення строку діх договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (п.8 Договору);

-- орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі не менше 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки в рік, у тому числі 1305,15 грн. в грошовій формі, або в натуральній формі: 8,00 центнерів (п.9 Договору);

-орендна плата вноситься щороку до 31 грудня за весь рік оренди земельної ділянки ( п. 11 Договору);

-у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором, справляється пеня у розмірі 0,01% від несплаченої суми за кожний день прострочення (п.14 Договору);

-дія договору припиняється у разі закінчення строку, на який його було укладено (п.37 Договору);

-дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором...(п.38 Договору).

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру речових прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №26542255 від 12 липня 2021 року, на земельну ділянку за кадастровим номером 6120482500:01:001:0483 зареєстровано 17 вересня 2013 року право оренди земельної ділянки за ТзОВ «Бережани Агро», номер запису 2527518; строк дії: п`ять років.

Як вбачається із листа Бережанської міської ради №3235/03-12 від 10.11.2021 року, відділ «Центр надання адміністративних послуг» повідомляє, що від ТзОВ «Бережани агро» документів щодо продовження дії договору оренди земельної ділянки за кадастровим номером 6120482500:01:001:0483 не надходило та згідно інформації реєстрів жодних реєстраційних дій з даним об`єктом не проводилось.

Згідно частини 1статті 526 ЦК України- зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 629 ЦК Українипередбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно частин 1, 2статті 651 ЦК України- зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Відповідно до частини 1статті 32 Закону України «Про оренду землі»- на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених ст.ст.24,25цьогоЗаконута умовами договору, а також на підставах, визначенихЗК Українита іншими законами України.

Згідно із частиною 1 ст. 78 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками.

Відповідно до ст. 90 ЗК України власники земельних ділянок мають право:

а) продавати або іншим шляхом відчужувати земельну ділянку, передавати її в оренду, заставу, спадщину, довірчу власність...

Порушені права власників земельних ділянок підлягають відновленню в порядку, встановленому законом.

Власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків.

Правові відносини у сфері оренди землі врегульовані Законом України 6 жовтня 1998 року № 161-ХІУ «Про оренду землі» (далі - Закон № 161- XIV).

Відповідно до пункту 1 ч. 1,ч. 2-3 ст. 31 Закону № 161-ХІУ договір оренди землі припиняється, зокрема, в разі закінчення строку, на який його було укладено.

Як вбачається із вказаного вище Договору оренди землі, договір укладено 17 вересня 2013 року на 5 (п`ять) років, але у будь-якому разі строк цього договору закінчується після завершення збирання врожаю сільськогосподарських культур, які були засіяні (висаджені) під час дії договору (з урахуванням ротації сільськогосподарських культур). Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за місяць до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Тобто, 18 вересня 2018 року строк договору оренди земельної ділянки за кадастровим номером 6120482500:01:001:0483, власником якого є позивачка, закінчився.

Як зазначає сторона позивача, відповідач всупереч пункту 5 Договору про намір продовжити його дію не повідомив позивачку, у свою чергу позивачка не бажає продовжувати дію такого правочину із відповідачем, як орендарем.

Вказане підтверджується також листом Бережанської міської ради Тернопільської області від 10.11.2021 № 3235/03-12.

Такі дії відповідача порушують права позивачки на майно.

Отже, з огляду на вищевикладене, судом встановлено, що відповідач, як орендар, на підставі згаданого договору оренди отримав у строкове й платне користування належну позивачці земельну ділянку, строк дії договору оренди якої закінчився 18 вересня 2018 року, відповідач не виявив наміру про продовження строку дії даного договору.

Встановивши такі обставини справи, суд дійшов висновку що позовні вимоги є обґрунтованими, а тому підлягають до задоволення в повному обсязі.

На підставі вказаного, керуючись ст. ст.10, 12, 13, 81, 259, 263, 264, 265, 268, 273, 354 Цивільного процесуального кодексу України,статтями 78, 90 ЗК України; статтями 32 Закону України «Про оренду землі», суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити.

Вважати припиненим договір оренди землі б/н від 17 вересня 2013 року, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю «Бережани Агро», кадастровий номер 6120482500:01:001:0483, площею 1,89 га, яка розташована на території Куропатницької сільської ради Бережанського (тепер Тернопільського) району Тернопільської області.

Зобов`язати Державного реєстратора прав на нерухоме майно Відділу державної реєстрації Бережанської міської ради припинити інше речове право (право оренди земельної ділянки) в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, запис №2527518 від 17 вересня 2013 року.

Сторони по справі:

Позивач - ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , паспорт громадянина України: серія та номер НОМЕР_2 , виданий 22.10.1998 Бережанським РВ УМВС України в Тернопільській області, жителька АДРЕСА_1 .

Відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Бережани Агро», 03113, місто Київ, проспект Перемоги, буд.68/1, офіс 26, код ЄДРПОУ 37373195. Адреса реєстрації: Тернопільська область, Бережанський район, с.Потутори, вул. Некрасова, 1А.

Третя особана сторонівідповідача безсамостійних вимогна предметспору - Товариство з обмеженою відповідальністю: державний реєстратор прав на нерухоме майно Відділу державної реєстрації Бережанської міської ради: вул.Банкова, 3, м.Бережани, Тернопільська область, 47501, код ЄДРПОУ 04058491.

Заочне рішенняможе бутипереглянуте судом,що йогоухвалив,за письмовоюзаявою відповідача.Заявупро переглядзаочного рішенняможе бутиподано протягомтридцяти днівз дняйого проголошення.Учасниксправи,якому повнезаочне рішеннясуду небуло врученеу деньйого проголошення,має правона поновленняпропущеного строкуна поданнязаяви пройого перегляд-якщо таказаява поданапротягом двадцятиднів здня врученняйому повногозаочного рішеннясуду.Рішенняможе бутиоскаржене доТернопільського апеляційногосуду черезБережанський районнийсуд Тернопільськоїобласті протягомтридцяти днівз моментупроголошення,а учасниками,що небули присутніпри йогопроголошенні утой жестрок змоменту отриманнякопії рішення.

Суддя Бережанськогорайонного суду

Тернопільської області Н.П.Німко

Дата ухвалення рішення02.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104423189
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —593/833/21

Рішення від 02.05.2022

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 02.05.2022

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 24.01.2022

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 17.11.2021

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

Ухвала від 16.07.2021

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Німко Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні