Ухвала
від 22.05.2022 по справі 904/3900/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про повернення заяви кредитора через невиконання вимог суду

про усунення недоліків у справі про банкрутство

23.05.2022м. ДніпроСправа № 904/3900/21за заявою Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, м. Дніпро

до боржника Дочірнього підприємства «СПОРТ-МАСТЕР» Публічного акціонерного товариства «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат», м. Кривий Ріг

про визнання грошових вимог

Суддя Мартинюк С.В.

Без участі (виклику) учасників справи про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

ПрАТ «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Дочірнього підприємства «СПОРТ-МАСТЕР» Публічного акціонерного товариства «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» на підставі ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою господарського суду 12.04.2021 заяву Приватного акціонерного товариства «Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат» про відкриття провадження у справі про банкрутство Дочірнього підприємства «СПОРТ-МАСТЕР» Публічного акціонерного товариства «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» (50053, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Вознесенського, б. 1-А; ідентифікаційний номер юридичної особи 31386083) прийнято до розгляду в підготовчому засіданні.

Ухвалою господарського суду від 11.05.2021 відкрито провадження у справі №904/3900/21 за заявою Приватного акціонерного товариства "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат" про визнання банкрутом Дочірнього підприємства "СПОРТ-МАСТЕР" Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат", введено процедуру розпорядження майном боржника строком на сто сімдесят календарних днів до 28.10.2021, призначено розпорядником майна боржника - Дочірнього підприємства "СПОРТ-МАСТЕР" Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" арбітражного керуючого Касаткіна Дениса Миколайовича, призначено попереднє засідання суду на 05.07.2021.

05.07.2021 постановлено ухвалу за підсумками попереднього судового засідання. Цією ж ухвалою призначено підсумкове судове засідання на 02.08.2021.

Постановою господарського суду від 02.08.2021 припинено процедуру розпорядження майном Дочірнього підприємства "СПОРТ-МАСТЕР" Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат". Припинено повноваження розпорядника майна арбітражного керуючого Касаткіна Дениса Миколайовича. Визнано Дочірнє підприємство "СПОРТ-МАСТЕР" Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" - банкрутом. Відкрито ліквідаційну процедуру у справі строком на 12 місяців, до 02.08.2022. Ліквідатором Дочірнього підприємства "СПОРТ-МАСТЕР" Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" призначено арбітражного керуючого Касаткіна Дениса Миколайовича.

03.05.2022 до суду від Головного управління ДПС у Дніпропетровській області надійшла заява про визнання грошових вимог до боржника у розмірі 111 760, 25 грн. та судового збору у розмірі 4 962, 00 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 05.05.2022 відкладено вирішення питання щодо прийняття заяви ГУ ДПС у Дніпропетровській області про визнання грошових вимог до ДП "Спорт-Мастер" ПАТ "ЦГЗК" до розгляду, до закінчення строку на усунення недоліків в заяві. Зобов`язано Головне управління ДПС у Дніпропетровській області протягом 10-и днів з дня отримання ухвали суду усунути недоліки заяви про визнання конкурсних грошових вимог, а саме:

- надати докази направлення на адресу боржника копії заяви про визнання грошових вимог листом з описом вкладення;

- надати докази сплати судового збору за подання до суду заяви про визнання грошових вимог у розмірі 4 962,00 грн.

Роз`яснено ГУ ДПС у Дніпропетровській області, що в разі неусунення всіх недоліків у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із заявою.

Судом встановлено, що ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 05.05.2022 представником ГУ ДПС у Дніпропетровській області (Горбань Р.С.) отримано нарочно 10.05.2022, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

17.05.2022 до суду від представника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області надійшло клопотання про відстрочення ГУ ДПС у Дніпропетровській області сплату судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами до ДП "Спорт-Мастер" ПАТ "ЦГЗК" по справі №904/3900/21 до винесення рішення за результатами розгляду поданої заяви або закінчення воєнного стану на території України.

Господарський суд розглянувши клопотання представника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про відстрочення ГУ ДПС у Дніпропетровській області сплату судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами до ДП "Спорт-Мастер" ПАТ "ЦГЗК" по справі №904/3900/21 до винесення рішення за результатами розгляду поданої заяви або закінчення воєнного стану на території України, дійшов наступного висновку.

Частиною 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

частини 3 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства до заяви в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника.

Відповідно до пункту 10 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом; заяви про визнання правочинів (договорів) недійсними та спростування майнових дій боржника в межах провадження у справі про банкрутство; заяви про розірвання мирової угоди, укладеної у справі про банкрутство, або визнання її недійсною, ставка судового збору становить 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно Закону України "Про державний бюджет України на 2022 " установлено у 2022 році прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня - 2481 гривню, з 1 липня - 2600 гривень, з 1 грудня - 2684 гривні.

Таким чином, сума судового збору за подання до господарського суду заяви про визнання грошових вимог Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до боржника має складати 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а саме 4 962,00 грн.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Статтею 129 Конституції України, як однієї із засад судочинства, визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, отже в тому числі й органів державної влади, то самі лише обставини, пов`язані з фінансуванням установи чи організації з державного бюджету України та відсутністю у ньому коштів, призначених для сплати судового збору або введення воєнного стану, не можуть вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Таким чином, зі змісту статті 8 Закону України "Про судовий збір" вбачається, що звільнення від сплати судового збору є правом суду, а не його обов`язком, при цьому єдиною підставою для вчинення судом зазначених у наведеній нормі дій є врахування ним майнового стану сторони. Обґрунтування пов`язаних з цим обставин, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону.

Крім того, господарський суд наголошує, що представником Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до свого клопотання про відстрочення сплати судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами не наданого жодного належного та допустимого доказу про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору та майнового стану Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.

Враховуючи викладене, господарський суд вирішив клопотання представника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про відстрочення ГУ ДПС у Дніпропетровській області сплату судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами до ДП "Спорт-Мастер" ПАТ "ЦГЗК" по справі №904/3900/21 до винесення рішення за результатами розгляду поданої заяви або закінчення воєнного стану на території України - залишити без задоволення.

Отже, станом на 23.05.2022 ГУ ДПС у Дніпропетровській області не надав доказів усунення недоліків заяви, зазначених в ухвалі суду від 05.05.2022, що унеможливлює прийняття заяви до розгляду.

Зважаючи на вищезазначене, господарський суд прийшов до висновку про необхідність повернення заяви кредитора по даній справі.

Керуючись статтею 46 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про відстрочення ГУ ДПС у Дніпропетровській області сплату судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами до Дочірнього підприємства "СПОРТ-МАСТЕР" Публічного акціонерного товариства "Центральний гірничо-збагачувальний комбінат" по справі №904/3900/21 до винесення рішення за результатами розгляду поданої заяви або закінчення воєнного стану на території України - залишити без задоволення.

Заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до боржника Дочірнього підприємства «СПОРТ-МАСТЕР» Публічного акціонерного товариства «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат» (50053, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Вознесенського, б. 1-А; ідентифікаційний номер юридичної особи 31386083) про визнання грошових вимог на суму 111 760, 25 грн. та судового збору 4 962, 00 грн. по справі про банкрутство №904/3900/21 повернути кредитору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття - 23.05.2022 та може бути оскаржена в порядку передбаченому ст.256,257 Господарського процесуального кодексу України

Суддя С.В. Мартинюк

Дата ухвалення рішення22.05.2022
Оприлюднено29.06.2022
Номер документу104429056
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —904/3900/21

Ухвала від 13.06.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 02.06.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 29.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 22.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 15.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 10.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 04.05.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 16.03.2022

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 29.11.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

Ухвала від 19.10.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мартинюк Сергій Віталійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні