Рішення
від 23.05.2022 по справі 560/1638/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/1638/22

РІШЕННЯ

іменем України

24 травня 2022 рокум. ХмельницькийХмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Божук Д.А. розглянувши адміністративну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Поділляпостачбуд" до відділу державного нагляду (контролю) у Хмельницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті про визнання протиправною та скасування постанови,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати протиправною та скасувати постанову про застосування адміністративно-господарського штрафу № 300821 від 21 грудня 2021 року.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що транспортний засіб, яким здійснювалось перевезення, та який належать на праві власності позивачу, було передано в оренду для ТОВ «Крафт Буд». Таким чином, оскільки транспортний засіб позивача перебував у фактичному користуванні ТОВ «Крафт Буд» на підставі договору оренди транспортних засобів, відповідачем безпідставно застосовано до товариства з обмеженою відповідальністю "Поділляпостачбуд" санкції за порушення правил перевезення вантажів автомобільним транспортом.

Ухвалою від 14.03.2022 суд відкрив провадження в адміністративній справі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Відповідач подав до суду відзив на позовну заяву, у якому просить у задоволенні позову відмовити. Зазначає, що під час перевірки транспортного засобу договір оренди не надавався. Надані під час перевірки докази (зокрема, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу) свідчили про те, що перевізником є позивач.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні обставини.

25.11.2021 посадовими особами Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки було проведено рейдову перевірку транспортного засобу DAF, реєстраційний номер НОМЕР_1 .

За результатами перевірки складено акт №321493 від 25.11.2021, в якому зафіксовано порушення - водій здійснював перевезення вантажу (ТТН №9477 від 25.11.2021) з перевищенням вагових норм на одиночну вісь (12,540 т), що становить 14% від визначеного без дозволу, що дає право на рух. Відповідальність передбачена ч.1 абз.15 статті 60 Закону України «Про автомобільний транспорт» - перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 10% до 20% включно при перевезенні вантажу без відповідного дозволу.

В акті також вказано, зокрема, що транспортний засіб належить товариству з обмеженою відповідальністю "Поділляпостачбуд", серія і номер свідоцтва про реєстрацію НОМЕР_2 .

Позивач повідомлявся про час (21.12.2021 об 10:00) і місце розгляду справи про порушення відповідно до листа Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки від 06.12.2021.

На підставі акту перевірки, начальником Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки розглянуто справу про порушення законодавства про автомобільний транспорт та винесено 21.12.2021 постанову про застосування адміністративно-господарського штрафу №300821, відповідно до якої до товариства з обмеженою відповідальністю "Поділляпостачбуд" застосовано адміністративно-господарський штраф у сумі 17000 грн. згідно абз.15 ст.60 Закону України "Про автомобільний транспорт".

Також суд звертає увагу на те, що 04 січня 2019 року укладено договір оренди транспортного засобу між TОB «Поділляпостачбуд» (орендодавець) та ТОВ «Крафт Буд» (орендар). Відповідно до умов договору, орендодавець передає у справному стані, а орендар приймає на протязі тридцяти днів з дня підписання договору в тимчасове платне володіння і користування (без права викупу) для здійснення господарської діяльності транспортні засоби:

- спеціалізований вантажний сідловий тягач-Е, марки DAF XF 95.480, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_3 , випуск 2004 року, державний номерний знак НОМЕР_4 ;

- напівпричіп н/пр-самоскид-Е, марки SCHMITZ SKI 24, номер шасі (кузова, рами) НОМЕР_5 , випуск 2006 року, державний номерний знак НОМЕР_6 .

Договір укладено на три роки - до 04.01.2022.

Актами прийому-передачі транспортних засобів від 04 січня 2019 року до договору оренди транспортного засобу підтверджується передача вищевказаних транспортних засобів орендареві.

Згідно відомостей, які містяться у товарно-транспортній накладній №9477 від 25.11.2021 (яка вказана в акті перевірки), автоперевізником автомобілем DAF, НОМЕР_1 , є ТОВ «Крафт Буд».

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд враховує наступне.

Засади організації та діяльності автомобільного транспорту визначає Закон України "Про автомобільний транспорт" №2344-III (далі - Закон №2344-III).

Згідно з ч.1 та 4 ст. 48 Закону України "Про автомобільний транспорт" автомобільні перевізники, водії повинні мати і пред`являти особам, які уповноважені здійснювати контроль на автомобільному транспорті та у сфері безпеки дорожнього руху, документи, на підставі яких виконують вантажні перевезення. У разі перевезення вантажів з перевищенням габаритних або вагових обмежень обов`язковим документом також є дозвіл, який дає право на рух автомобільними дорогами України, виданий компетентними уповноваженими органами, або документ про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, якщо перевищення вагових або габаритних обмежень над визначеними законодавством становить менше п`яти відсотків.

Абзацом 2 частини другої статті 49 Закону України "Про автомобільний транспорт" визначено, що водій транспортного засобу зобов`язаний мати при собі та передавати для перевірки уповноваженим на те посадовим особам документи, передбачені законодавством, для здійснення зазначених перевезень.

За порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 10 % до 20 % включно при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф у розмірі однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (абзац 15 частини 1 статті 60 Закону України "Про автомобільний транспорт").

Згідно пункту 4 Правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2001 № 30 (далі Правила № 30), рух великовагових та великогабаритних транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами здійснюється на підставі дозволу на участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні (далі - дозвіл), виданим перевізникові уповноваженим підрозділом Національної поліції, або документа про внесення плати за проїзд таких транспортних засобів. Допускається перевищення вагових параметрів порівняно з визначеними у пункті 22.5 Правил дорожнього руху на 2 відсотки (величина похибки) без оформлення відповідного дозволу та внесення плати за проїзд.

Транспортний засіб чи автопоїзд з вантажем або без вантажу вважається великоваговим, якщо максимальна маса або осьова маса перевищує хоча б один з параметрів, зазначених у пункті 22.5 Правил дорожнього руху (пункт 3 Правил № 30).

Пунктом 22.5 Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 № 1306, визначено, що за спеціальними правилами здійснюється дорожнє перевезення небезпечних вантажів, рух транспортних засобів та їх составів у разі, коли хоч один з їх габаритів перевищує за шириною 2,6 м, за висотою від поверхні дороги - 4 м (для контейнеровозів на встановлених Укравтодором і Національною поліцією маршрутах - 4,35 м), за довжиною - 22 м (для маршрутних транспортних засобів - 25 м), фактичну масу понад 40 т (для контейнеровозів - понад 44 т, на встановлених Укравтодором і Національною поліцією для них маршрутах - до 46 т), навантаження на одиночну вісь - 11 т (для автобусів, тролейбусів - 11,5 т), здвоєні осі - 16 т, строєні - 22 т (для контейнеровозів навантаження на одиночну вісь - 11 т, здвоєні осі - 18 т, строєні - 24 т) або якщо вантаж виступає за задній габарит транспортного засобу більш як на 2 м.

Отже, участь у дорожньому русі транспортних засобів, вагові параметри яких перевищують хоча б один з параметрів, зазначених у пункті 22.5 Правил дорожнього руху, зокрема, навантаження на вісі транспортного засобу, допускається за наявності дозволу на участь у дорожньому русі таких транспортних засобів, а при перевезенні вантажу без відповідного дозволу настає адміністративно-господарська відповідальність, яка залежить від відсоткового перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм.

Положенням статті 60 Закону №2344-ІІІ встановлено, що за порушення законодавства про автомобільний транспорт до автомобільних перевізників застосовуються адміністративно-господарські штрафи, зокрема за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 10 відсотків до 20 відсотків включно при перевезенні неподільного вантажу без відповідного дозволу або подільного вантажу - штраф у розмірі тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При цьому, статтею 1 Закону №2344-III визначено поняття автомобільного перевізника та водія.

Так, автомобільний перевізник - фізична або юридична особа, яка здійснює на комерційній основі чи за власний кошт перевезення пасажирів чи (та) вантажів транспортними засобами;

водій - особа, яка керує транспортним засобом і має відповідне посвідчення встановленого зразка.

Визначальним для відповідальності згідно Закону №2344-ІІІ є те, що автомобільним перевізником не дотримано зазначених вище вимог законодавства. Адміністративно-господарські штрафи застосовуються саме до автомобільних перевізників.

Суд встановив, що транспортний засіб, який перевірявся, перебував у користуванні іншої юридичної особи - ТОВ «Крафт Буд» на підставі договору оренди транспортних засобів.

Крім того, у товарно-транспортній накладній №9477 від 25.11.2021 також зазначено, що автоперевізником автомобілем DAF, НОМЕР_1 , є ТОВ «Крафт Буд».

Таким чином, позивач у спірних правовідносинах не є автомобільним перевізником у розумінні положень Закону №2344-III і не може нести відповідальність, передбачену законом України «Про автомобільний транспорт». Тобто, позивач довів, що ним не вчинено порушення законодавства про автомобільний транспорт, за яке його притягнуто до відповідальності. З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку, що постанова № 300821 від 21 грудня 2021 року є протиправною та підлягає скасуванню.

Тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Посилання відповідача на окремі рішення Верховного Суду є безпідставними, оскільки такі були ухвалені за відмінних обставин. Зокрема, у постанові від 22 грудня 2021 року по справі № 420/3371/21 Верховний Суд вказав, що товарно-транспортна накладна не надавалась водієм під час перевірки. Тому саме позивач, який є власником спірного транспортного засобу є перевізником і, відповідно, несе відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері автомобільного транспорту. Разом з цим Суд зазначив, що позивач не був позбавлений права під час розгляду справи про порушення законодавства про автомобільний транспорт, надати пояснення та/або додаткові докази управлінню Укртрансбезпеки, щодо складення документів відносно неналежної особи.

Однак у спірних правовідносинах акт перевірки містить відомості щодо товарно-транспортної накладної, згідно якої перевізником був ТОВ «Крафт Буд».

Відповідно до ч. 1 ст.139 КАС України при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі.

Відповідачем у справі є відділ державного нагляду (контролю) у Хмельницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті (територіальний орган Укртрансбезпеки), який згідно норм КАС України володіє статусом суб`єкта владних повноважень, однак не є юридичною особою, що виключає можливість стягнення із відповідача сплаченого позивачем судового збору.

Отже, сплачений позивачем при зверненні до суду судовий збір в розмірі 2481,00 грн. належить стягнути на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань Державної служби України з безпеки на транспорті.

Керуючись статтями 6, 72-77, 139, 244, 246, 250, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

позов товариства з обмеженою відповідальністю "Поділляпостачбуд" задовольнити.

Визнати противною та скасувати постанову Придністровського міжрегіонального управління Укртрансбезпеки про застосування адміністративно-господарського штрафу №300821 від 21 грудня 2021 року.

Стягнути на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Поділляпостачбуд" судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 2481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) грн. за рахунок бюджетних асигнувань Державної служби України з безпеки на транспорті.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складене 24 травня 2022 року

Позивач:Товариство з обмеженою відповідальністю "Поділляпостачбуд" (вул. Старокостянтинівське шосе, буд. 7"Б", кв. 48,Хмельницький,Хмельницька область,29015 , код ЄДРПОУ - 38482270) Відповідач:Відділ державного нагляду (контролю) у Хмельницькій області Державної служби України з безпеки на транспорті (вул. Соборна, 75,Хмельницький,Хмельницька область,29000 , код ЄДРПОУ - 39816845)

Головуючий суддя Д.А. Божук

Дата ухвалення рішення23.05.2022
Оприлюднено25.06.2022
Номер документу104439676
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною та скасування постанови

Судовий реєстр по справі —560/1638/22

Ухвала від 23.05.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Рішення від 23.05.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 08.05.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 13.03.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

Ухвала від 31.01.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Божук Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні