Ухвала
від 25.05.2022 по справі 922/506/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"26" травня 2022 р.м. ХарківСправа № 922/506/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Кухар Н.М.

розглянув матеріали

позовної заяви Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Харківської міської ради (м-н Конституції, буд. 7, м. Харків, 61003; код ЄДРПОУ: 34469193), до Комунального підприємства "Харківські теплові мережі" (вул. Мефодіївська, буд. 11, м. Харків, 61037; код ЄДРПОУ: 31557119), про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Департамент по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Харківської міської ради 07.02.2022 звернувся до Господарського суду Харківської області з позовною заявою до Комунального підприємства "Харківські теплові мережі", м.Харків, в якій просить:

- зобов`язати відповідача Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" забезпечити виконання належним чином обов`язків за договором на виконання мобілізаційного завдання (замовлення) від 26.12.2011 (з грифом ДСК) та виконання мобілізаційного завдання на надання комунальних послуг для забезпечення життєдіяльності населення, функціонування національної економіки в особливий період;

- зобов`язати відповідача Комунальне підприємство "Харківські теплові мережі" утриматись від зловживання правом на припинення постачання теплової енергії.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на повідомлення відповідача про припинення розподілу електричної енергії об`єктам КП "Харківські теплові мережі" у зв`язку із заборгованістю відповідача перед постачальником електричної енергії, що призведе до зриву виконання мобілізаційного завдання та неможливість виконання позивачем обов`язкових заходів, передбачених відповідними нормативно-правовими актами щодо особливого періоду та покладених на позивача обов`язків у відповідності до Положення про Департамент.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 10.02.2022 позовну заяву Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Харківської міської ради залишено без руху на підставі до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України та надано позивачу строк 10 днів з дня вручення йому даної ухвали для усунення недоліків, а саме: надання до суду доказів доплати судового збору в розмірі 2481,00 грн.

23.02.2022 позивачем було подано до суду заяву (вх. № 4354) про усунення недоліків позовної заяви, до якої було додано докази доплати судового збору в розмірі 2481,00 грн, а саме квитанція № 7 від 22.02.2022.

У зв`язку з введенням Указом Президента України № 64/2022 воєнного стану на території України та обмеженим здійсненням судочинства Господарським судом Харківської області через проведенням бойових дій на території міста Харкова, питання про прийняття до розгляду вищевказаної позовної заяви вирішується судом за наявної можливості, після встановлення он-лайн доступу суддів та працівників апарату суду до системи "Діловодство спеціалізованого суду".

Дослідивши позовні матеріали, суд встановив, що даний позов відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження відсутні. За таких підстав, суд керуючись ст. 176 ГПК України вважає за необхідне прийняти позов до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/506/22.

Відповідно до частини першої, п`ятої статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Приймаючи до уваги ціну позову та характер спірних правовідносин, суд дійшов висновку про необхідність розгляду даної справи в порядку загального позовного провадження.

У позовній заяві позивач просить залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору, Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго", м. Київ, Акціонерне товариство "Хврківобленерго", м. Харків, Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Енергозбут", м. Київ, та Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго", м. Київ.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі, як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Приймаючи до уваги, що Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" визначено постачальником "останньої надії", згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12.12.2018 № 1023-р, а Акціонерне товариство "Харківобленерго", Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Енергозбут" та Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго" є операторами системи розподілу/передачі електричної енергії КП "Харківські теплові мережі", враховуючи, що рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки даних осіб щодо припинення постачання та розподілу електричної енергії відповідачу, суд визнав за необхідне залучити вказаних вище осіб в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Оскільки у місті Харкові ведуться активні бойові дії та існує небезпека для учасників судового процесу, пов`язана з перебуванням останніх у приміщенні Господарського суду Харківської області, підготовче засідання у справі буде призначено відразу після відновлення можливості безпечного для учасників судового процесу проведення судових засідань у приміщенні суду. Окрім того, призначення судового засідання у справі можливо після встановлення судом технічної можливості у всіх учасників судового процесу для проведення судового засідання в режимі відеоконференцзв`язку.

Керуючись статтями 12, 50, 176, 177-182, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву Департаменту по взаємодії з правоохоронними органами та цивільного захисту Харківської міської ради до розгляду та відкрити провадження у справі № 922/506/22.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

- Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго" (вул. Кирилівська, буд. 85, Київ, 04080; код ЄДРПОУ: 19480600);

- Акціонерне товариство "Харківобленерго" (вул. Плеханівська, буд. 149, м.Харків, 61037; код ЄДРПОУ: 00131954);

- Акціонерне товариство "Українська залізниця" в особі філії "Енергозбут" (вул. Жилянська, буд. 97, м. Київ, 01135);

- Приватне акціонерне товариство "Національна енергетична компанія "Укренерго" (вул. Симона Петлюри, буд. 25, м. Київ, 01032; код ЄДРПОУ: 00100227).

4. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня припинення або закінчення воєнного часу для надання відзиву на позовну заяву з урахуванням вимог ст.165 ГПК України.

5. Запропонувати позивачу протягом 5 днів з дня отримання відзиву на позов надати суду відповідь на відзив відповідача в порядку ст. 166 ГПК України, а також докази направлення даної відповіді відповідачу.

6. Встановити третім особам п`ятиденний строк з дня припинення або закінчення воєнного часу для подання письмових пояснень щодо заявленого позову.

7. Про час та місце підготовчого засідання повідомити учасників справи додатково.

8. Повідомити, що учасники справи мають право надсилати документи, що стосуються розгляду судових справ, без особистого прибуття в приміщення суду:

- через особистий кабінет в системі "Електронний суд" https://id.court.gov.ua/;

- у разі неможливості надсилання через систему "Електронний суд" - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом);

- у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді - звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Звернути увагу, що відправка судом судової кореспонденції та її отримання судом може відбуватися із затримкою.

9. Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає. Заперечення на дану ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвалу підписано 25.05.2022.

СуддяН.М. Кухар

Примітка: У зв`язку з початком тестової експлуатації підсистеми «Електронний суд» з 01.01.2019, відповідно до Розділу XI «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» приймання та реєстрація надісланих учасниками судових процесів електронних процесуальних документів повинна здійснюватися з Електронних кабінетів, які вони мають створити в «Електронному суді» за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua. Після запровадження роботи Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи приймання через офіційну поштову скриньку суду процесуальних документів та документів, що стосуються розгляду справ здійснюватися не буде.

Дата ухвалення рішення25.05.2022
Оприлюднено28.06.2022
Номер документу104476757
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —922/506/22

Ухвала від 20.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 18.10.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 27.09.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 15.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 15.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 10.08.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 17.07.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 25.05.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Кухар Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні