Постанова
від 06.07.2010 по справі 2а-4150/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

06.07.10 копія

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 липня 2010 р. Справа № 2а-4150/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Олійника В. М. < Текст >

при секретарі Лоба Е.Г.

за участю:

представника позивача Ба ранової Т.А. < ПІБ Пр. >

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом Вільнянської м іжрайонної державної податк ової інспекції Запорізької о бласті до товариства з обмеж еною відповідальністю Вироб ничо-торгівельної компанії " Ава" ЛТД про звернення стягне ння на активи, -

ВСТАНОВИВ:

29 березня 2010 року Вільня нська міжрайонна державна по даткова інспекція Запорізьк ої області звернулась до Дні пропетровського окружного а дміністративного суду з адмі ністративним позовом до Віль нянського структурного підр озділу товариства з обмежено ю відповідальністю Виробни чо торгівельної компанії «Ав а» ЛТД в особі товариства з об меженою відповідальністю В иробничо торгівельної компа нії «Ава» ЛТД про стягнення заборгованості.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що відповідачем в пору шення вимог ст. 67 Конституції України, Закону України «Про систему оподаткування» та З акону України «Про порядок п огашення зобов' язань платн иків податків перед бюджетни ми та державними цільовими ф ондами» не було сплачено сум и податкових зобов' язань з податку на прибуток в розмір і 2550,00 грн., комунального податк у в розмірі 2040,00 грн. у встановле ні законом строки. В добровіл ьному порядку суму податково го боргу відповідач не сплач ує, що стало підставою для зве рнення податкового органу до суду з даним позовом.

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги та просив задов ольнити їх в повному обсязі, в иходячи з положень норм Конс титуції України, Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов' язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами», За кону України «Про державну п одаткову службу України», та з підстав, викладених в адмін істративному позові.

Відповідач у судове засіда ння не з'явився, про час та міс це розгляду справи повідомля вся повісткою з поштовим пов ідомленням, яке направлялось за офіційним місцем знаходж ення згідно довідки органу р еєстрації, проте конверт пов ернувся до суду з відміткою п оштового відділення «за зазн аченою адресою не знаходитьс я».

Згідно з ст. 35 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни відповідач є належно по відомлений про дату, час та мі сце судового засідання. Відп овідач заперечення на позов не надав, правом участі у судо вому засіданні не скориставс я.

За даних обставин та відпов ідно до вимог ст. 128 КАС України суд вважає за можливе розгля нути справу за наявними в ній доказами без участі відпові дача.

Дослідивши матеріали спра ви, заслухавши пояснення пре дставника позивача, дослідив ши подані до суду докази, оцін ивши їх за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному та об' єктивному розгляді у судовом у процесі всіх обставин спра ви, суд вважає, що позов підля гає задоволенню з огляду на н аступне.

Відповідно до ст.ст. 67. 68 Конст итуції України, кожен зобов'я заний сплачувати податки і з бори у порядку та в розмірах, в становлених законом, неухиль но додержуватися Конституці ї та законів України. Відпові дно до п.2 ч.1 ст.9 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991р. п.п.4.1.1, 4.1.4 ст.4 Закону Укр аїни «Про порядок погашення зобов'язань платників податк ів перед бюджетами та держав ними цільовими фондами» від 21.12.2000р. платники податків і збор ів (обов'язкових платежів) зоб ов'язані вести бухгалтерськи й облік, складати звітність п ро фінансово-господарську ді яльність і забезпечувати її зберігання у терміни, встано влені законами, подавати до д ержавних податкових органів та інших державних органів в ідповідно до законів деклара ції, бухгалтерську звітність та інші документи і відомост і, пов'язані з обчисленням і сп латою податків і зборів (обов 'язкових платежів). Також, згід но п.3 ч.1 ст.9 Закону України «Пр о систему оподаткування», пл атники податків і зборів (обо в'язкових платежів) зобов'яза ні сплачувати належні суми п одатків і зборів (обов'язкови х платежів) у встановлені зак онами терміни.

Відповідач - Вільнянський с труктурний підрозділ товари ства з обмеженою відповідал ьністю Виробничо торгівельн ої компанії «Ава» ЛТД за орга нізаційно-правовою формою го сподарювання є підрозділом.

21.04.1999 року відповідача взято на облік до Вільнянської між районної державної податков ої інспекції Запорізької обл асті, про що видано довідку пр о взяття на облік за № 17/41.

Згідно з ч. 1 ст. 14 Закону «Про о податкування прибутку підпр иємств» №334/94-ВР від 28.12.1994 р., подат ок на прибуток підприємств н алежить до загальнодержавни х податків і зборів (обов' яз кових платежів).

Відповідно до п. 11.1 ст. 11 Закон у, податковими періодами для сплати податку на прибуток п ідприємств є календарні квар тал, півріччя, три квартали, рі к. Податковий період починає ться з першого календарного дня податкового періоду і за кінчується останнім календа рним днем податкового період у.

Відповідно до п. 16.4. ст. 16 цього ж Закону, податок за звітній п еріод сплачується його платн иком до відповідного бюджету у строк, визначений законом д ля квартального податкового періоду. Платники податку у с троки, визначені законом, под ають до податкового органу п одаткову декларацію про приб уток за звітній період. При ць ому за звітні квартал, півріч чя та три квартали платники п одатку подають спрощену декл арацію, а за результатами зві тного року - повну.

Згідно абз. «б» п.п. 4.1.1 п.4.1 ст.4 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» № 2181 від 21.12.2000 р., податкові д екларації подаються за базов ий податковий (звітний) періо д, що дорівнює календарному к варталу або календарному пів річчю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічних а вансових внесків), - протягом 4 0 календарних днів, наступних за останнім календарним дне м звітного (податкового) квар талу (півріччя).

Отже, за результатами перев ірки відповідача податковим органом було складено акт ві д 10.01.2008 року за № 10/15-21915873, який було н адіслано на адресу відповіда ча.

Крім того, позивачем надсил ались на адресу відповідача запрошення на розгляд акту т а його підписання, проте поса дові особи відповідача до по даткового органу не з' явили ся.

На підставі акту перевірки податковим органом було при йнято податкове повідомленн я-рішення по податку на прибу ток від 21.02.2008 року № 0001091503/0.

Також 21.02.2008 року позивачем бу ло проведено ще одну перевір ку підприємства про що склад ено акт перевірки № 79/15-21915873, який було надіслано на адресу від повідача.

Крім того, позивачем надсил ались на адресу відповідача запрошення на розгляд акту т а його підписання, проте поса дові особи відповідача до по даткового органу не з' явили ся.

На підставі акту перевірки податковим органом було при йнято податкове повідомленн я-рішення по податку на прибу ток від 27.02.2008 року № 0001221503/0.

Податкові повідомлення-рі шення були направлені на адр есу відповідача, але поверну лись до податкового органу з відміткою «адресат не значи ться», на підставі цього пози вачем було складено акт від 07. 03.2008 року № 69/15-21915873.

Відповідно до п. 4.9 «Порядку н аправлення органами державн ої податкової служби України податкових повідомлень плат никам податків» затверджено го Наказом Державної податко вої адміністрації України № 247 від 27.05.2003р. день розміщення так ого податкового повідомленн я на дошці податкових оголош ень (повідомлень), зафіксован ий в акті про причини неможли вості його вручення платнику податків, вважається днем йо го вручення.

У строк, встановлений пп.5.3.1 п .5.3 ст.5 Закону України № 2181 (протя гом 10 календарних днів від дня отримання податкового повід омлення-рішення), відповідач не сплатив суму штрафних сан кцій, визначених рішенням по даткового органу, та не оскар жив ці рішення у встановлено му порядку.

Згідно пп. 5.4.1 п.5.4 ст. 5 Закону Ук раїни «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами», уз годжена сума податкового зоб ов'язання, не сплачена платни ком податків у визначені зак оном строки, визнається сумо ю податкового боргу платника податків.

Таким чином, суми штрафних с анкцій, застосованих до відп овідача згідно зазначеного п одаткового повідомлення - рі шення, є узгодженою, і набула с татусу податкового боргу пла тника податків.

Відповідно до ст. 15 Декрету К абінету Міністрів України «П ро місцеві податки і збори» к омунальний податок справляє ться з юридичних осіб, крім бю джетних організацій, планово -дотаційних та сільськогоспо дарських підприємств. Його г раничний розмір не повинен п еревищувати 10 відсотків річн ого фонду оплати праці, обчис леного виходячи з розміру не оподатковуваного мінімуму д оходів громадян.

Статтею 18 вищезазначеного Д екрету передбачено, що орган и місцевого самоврядування в становлюють і визначають пор ядок сплати місцевих податкі в і зборів відповідно в межах установлених граничних розм ірів ставок.

Як зазначалось вище, за резу льтатами перевірки відповід ача податковим органом було складено акт від 10.01.2008 року за № 10/15-21915873, який було надіслано на а дресу відповідача.

На підставі акту перевірки податковим органом було при йнято податкове повідомленн я-рішення по комунальному по датку від 21.02.2008 року № 0001101503/0.

Також 21.02.2008 року позивачем бу ло проведено ще одну перевір ку підприємства про що склад ено акт перевірки № 79/15-21915873, який було надіслано на адресу від повідача.

На підставі акту перевірки податковим органом було при йнято податкове повідомленн я-рішення по податку на прибу ток від 27.02.2008 року № 0001241503/0.

Як було зазначено вище, пода ткові повідомлення-рішення б ули направлені на адресу від повідача, але повернулись до податкового органу з відміт кою «адресат не значиться».

Відповідно до п.п.5.2.1 п. 5.2 ст. 5 За кону України №2181-111 податкове з обов'язання платника податкі в, нараховане контролюючим о рганом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 ст. 4 цього Закону вважає ться узгодженим у день отрим ання платником податків пода ткового повідомлення.

Відповідно до п.1.3 ст. 1 Закон у України №2181-111 податковий бор г (недоїмка) - податкове зобов' язання (з урахуванням штрафн их санкцій за їх наявності), са мостійно узгоджене платнико м податків або узгоджене в ад міністративному чи судовому порядку, але не сплачене у вст ановлений строк, а також пеня , нарахована на суму такого по даткового зобов'язання.

Відповідно до п.п.5.4.1 п.5.4 ст.5 За кону України №2181-111 узгоджена с ума податкового зобов'язання , не сплачена платником подат ків у строки, визначені цією с таттею, визнається сумою под аткового боргу платника пода тків.

Відповідно до п.5.3.1 ст.5 Закону України №2181-111 у разі визначенн я податкового зобов'язання к онтролюючим органом за підст авами, зазначеними у підпунк тах „а" - „в" підпункту 2.2 пункту 4.2 статті 4 платник податків зо бов'язаний погасити нарахова ну суму податкового зобов'яз ання протягом десяти календа рних днів від дня отримання п одаткового повідомлення, крі м випадків, коли протягом так ого строку такий платник под атків розпочинає процедуру а пеляційного узгодження.

Вищезазначені податкові повідомлення-рішення в адмі ністративному та судовому п орядку не оскаржувались, а то му відповідно до п.п.5.2.1 п. 5.2 ст. 5 З акону України №2181 податкове зобов'язання визначене у п одатковому повідомленні-рі шенні є узгодженим.

Відповідно до пункту «а» пп . 6.2.3 пункту 6.2 ст. 6 закону України № 2181, перша податкова вимога на дсилається платнику податкі в контролюючим органом не ра ніше першого робочого дня пі сля закінчення граничного ст року сплати узгодженої суми податкового зобов' язання. П ерша податкова вимога містит ь повідомлення про факт узго дження податкового зобов'яза ння та виникнення права пода ткової застави на активи пла тника податків, обов'язок пог асити суму податкового боргу та можливі наслідки непогаш ення його у строк.

Друга податкова вимога, у ві дповідності до пункту "б" пп. 6.2. 3 пункту 6.2 ст. 6 Закону України № 2181, направляється платнику по датків не раніше тридцятого календарного дня від дня нап равлення (вручення) йому перш ої податкової вимоги, у разі н епогашення платником податк ів суми податкового боргу у в становлені строки. Друга под аткова вимога додатково до в ідомостей, викладених у перш ій податковій вимозі, може мі стити повідомлення про дату та час проведення опису акти вів платника податків, що пер ебувають у податковій застав і, а також про дату та час пров едення публічних торгів з їх продажу.

Позивачем на підставі п.6.2 ст .6 Закону України „Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами" були виставлені та на правлені відповідачу першу № 1/173 від 12.03.08р.та другу №2/120 від 23.04.08р. п одаткову вимогу, які не були о тримані підприємством, у зв' язку з чим позивачем було скл адено акти від 24.03.2008 року № 24-058/86 та від 21.05.2008 року № 24-058/234 про розміщен ня податкових вимог на дошці податкових оголошень.

Таким чином, загальна сума з аборгованості зі сплати пода тку на прибуток, комунальног о податку є узгодженою і набу ла статусу податкового боргу платника податків та станов ить 4590,00 грн., про що свідчить дов ідка про стан заборгованості перед бюджетом.

Згідно пункту 11 ст. 10 Закону У країни "Про державну податко ву службу України", державні п одаткові інспекції в районах , містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об'єднанні державні подат кові інспекції подають до су дів позови до підприємств, ус танов, організацій та громад ян про стягнення заборговано сті перед бюджетом і державн ими цільовими фондами за рах унок їх майна.

У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 с т. Закону України № 2181, активи п латника податків можуть бути примусово стягнені в рахуно к погашення його податкового боргу виключно за рішенням с уду, що відповідно до п. 1.6 ст. 1 ць ого ж Закону, є зверненням на а ктиви платника податків в ра хунок погашення податкового боргу.

У відповідності до пп. 7.2.1 п. 7.2 с т. 7 Закону України № 2181, джерела ми погашення податкового бор гу платника податків за ріше нням органу стягнення є будь -які активи платника податкі в (його філій, відділень, інших відокремлених підрозділів) з урахуванням обмежень, визн ачених цим Законом, а також ін шими законами.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 17 Коде ксу адміністративного судоч инства України, до компетенц ії адміністративного суду ві днесено розгляд справ за зве рненням суб'єкта владних пов новажень у випадках, встанов лених законом.

З огляду на викладене, суд д оходить висновку про обґрунт ованість позовних вимог та н еобхідність їх задоволення.

Керуючись ст.ст. 122, 162 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю Ви робничо торгівельної компан ії «Ава»ЛТД (код ЄДРПОУ 21915873) на користь:

- державного бюджету п одатковий борг з податку на п рибуток у сумі 2550,00 грн. (дві тися чі п' ятсот п' ятдесят гриве нь 00 коп.) на р/р 31111009700079, код б/к 11021000, ко д одержувача 34677061, банк ГУДКУ у З апорізькій області, МФО 813015;

- місцевого бюджету по датковий борг з комунального податку у сумі 2040,00 грн. (дві тис ячі сорок гривень 00 коп.) на р/р 33215828700080, код б/к 16010200, код одержувача 34677061, банк ГУДКУ у Запорізькій о бласті, МФО 813015.

Постанова суду наби рає законної сили після закі нчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, я кщо таку заяву не було подано .

Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але а пеляційна скарга не була под ана у строк, постанова суду на бирає законної сили після за кінчення цього строку.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду шляхом подачі за яви про апеляційне оскарженн я через Дніпропетровський ок ружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня ск ладання постанови у повному обсязі, а апеляційна скарга н а постанову суду подається п ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Повний текст постанови скл адений 06 липня 2010 року.

Суддя (підпис)

З оригіналом згідно.

< Список >

Суддя В.М. Олійник

< суддя учасник колегії >

< ПІБ Судді >

В.М. Олійник

Дата ухвалення рішення06.07.2010
Оприлюднено02.08.2010
Номер документу10447873
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4150/10/0470

Ухвала від 01.04.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Олійник Віктор Миколайович

Постанова від 06.07.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Олійник Віктор Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні