Ухвала
від 18.05.2022 по справі 944/1267/22
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 944/1267/22

Провадження №6/944/24/22

УХВАЛА

/про заміну сторони виконавчого провадження/

19.05.2022 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого судді - Колтуна Ю.М.

з участю секретаря судового засідання Булавки Н.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Яворів заяву державного виконавця Яворівського ВДВС у Яворівському районі Львівської області ЗМУ МЮ (м. Львів) Карп`яка Андрія Володимировича, заінтересовані особи ТзОВ «Факторингова компанія «Рантьє», ОСОБА_1 , ТзОВ «НЬЮ ФАЙНЕНС СЕРВІС», про заміну сторони виконавчого провадження,

в с т а н о в и в :

державний виконавець Яворівського ВДВС у Яворівському районі Львівської області ЗМУ МЮ (м. Львів) Карп`як А.В. звернувся до суду із заявою, в якій просить замінити сторону виконавчого провадження, а саме сторону стягувача у виконавчому проваджені ВП№52919806 з ТзОВ «Факторингова компанія «Рантьє» на ТзОВ «НЬЮ ФАЙНЕНС СЕРВІС».

В обґрунтування заяви покликається на те, на виконанні Яворівського ВДВС у Яворівському районі Львівської області ЗМУ МЮ (м. Львів) перебуває виконавче провадження ВП № 52919806 з примусового виконання виконавчого напису №1031, виданого 29.09.2016 року, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТзОВ «Факторингова компанія «Рантьє» боргу на суму 10980,87грн.

17.11.2016 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та надіслано сторонам для відома, боржнику до виконання.

28.02.2017 року між ТзОВ «Факторингова компанія «Рантьє» та ТзОВ «НЬЮ ФАЙНЕНС СЕРВІС» укладено договір факторингу, згідно з яким ТзОВ «ФК«Рантьє» відступило право грошової вимоги за кредитним договором №Л71.188.18545 від 14.02.2013.

В судове засідання державний виконавець Яворівського ВДВС у Яворівському районі Львівської області ЗМУ МЮ (м. Львів) Карп`як А.В. не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, заяви про розгляд справ без його участі на адресу суду не подав, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи.

Сторони по справі не з`явилися в судове засідання, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Відповідно до ч. 3ст. 442 ЦПК України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності, суд вважає, що заява про заміну сторони виконавчого провадження підлягає до задоволення з наступних підстав.

29 вересня 2016 року приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Гуревічов О.М. вчинив виконавчий напис №1031, яким стягує з ОСОБА_1 на користь ТзОВ «Факторингова компанія «Рантьє» заборгованості за кредитним договором.

Постановою державного виконавця від 17.11.2016 року відкрито виконавче провадження ВП №52919806 за вищенаведеним виконавчим написом.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 5ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження»сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник. Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ. Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Відповідно до ч. 5ст. 8 Закону України «Про виконавче провадження»у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов`язкові тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив. Правонаступництвом у виконавчому провадженні є заміна однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав його попередника до іншої особи, що раніше не брала участь у виконавчому провадженні.

Відповідно до п. п. 1, 2 ч. 1ст. 512 ЦК України,у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

У зв`язку заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, і її заміна новим кредитором проводиться відповідно до ч. 5ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження»за заявою заінтересованої особи. Такою заінтересованою особою є новий кредитор (правонаступник). Заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. В свою чергу, без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно ізЗаконом України «Про виконавче провадження».

Аналогічні висновки щодо застосування норм права висловлені у постановах Верховного Суду від 25 квітня 2018 року у справі № 2-н-148/09 та від 18 лютого 2020 року у справі № 2-1216/09.

Також суд враховує висновок щодо застосування норм права, висловлений Верховним Судом у постанові від 05 грудня 2018 № 643/4902/14, згідно з яким заміна кредитора в зобов`язанні внаслідок відступлення права вимоги є різновидом правонаступництва та можлива на будь-якій стадії процесу, оскільки рішення суду залишиться без виконання, що призведе до порушенняст. 129 Конституціїтаст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У зв`язку із вищенаведеним, суд дійшов висновку, що заява державного виконавця Яворівського ВДВС у Яворівському районі Львівської області ЗМУ МЮ (м. Львів) Карп`яка А.В. є належним чином обґрунтованою та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.12,15 Закону України «Про виконавче провадження», ст.ст.247,442 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

заяву державного виконавця Яворівського ВДВС у Яворівському районі Львівської області ЗМУ МЮ (м. Львів) Карп`яка Андрія Володимировича, заінтересовані особи ТзОВ «Факторингова компанія «Рантьє», ОСОБА_1 , ТзОВ «НЬЮ ФАЙНЕНС СЕРВІС», про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити.

Замінити сторону стягувача у виконавчому проваджені №52919806 з ТзОВ «Факторингова компанія «Рантьє» (ЄДРПОУ 39288002, адреса: 01601, м. Київ, вул. Червоноармійська, 13) на ТзОВ «НЬЮ ФАЙНЕНС СЕРВІС» (ЄДРПОУ 39691431, адреса: 01001, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 23б)

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її постановлення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня вручення ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя Ю.М. Колтун

Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104482269
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —944/1267/22

Ухвала від 18.05.2022

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Колтун Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні