Постанова
від 09.07.2010 по справі 2а-1813/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖН ИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 липня 2010 року Справ а № 2а-1813/10/1170

Кіровоградський окружн ий адміністративний суд у ск ладі:

головуючого судді - Сагу н А.В.;

при секретарі - Джебко А.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті К іровограді адміністративну справу за позовом Бобринець кої міжрайонної державної по даткової інспекції до товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Каолін 5" про припинення юридичної особи,-

ВСТАНОВИВ:

Бобринецька міжрайонна державна податкова інспекці я (далі по тексту - Бобринецька МДПІ) звернулась в суд з адмі ністративним позовом до това риства з обмеженою відповіда льністю "Каолін 5" (далі по текс ту - ТОВ "Каолін 5"), в якому проси ла припинити юридичну особу.

Заявлені позовні вимоги о бґрунтовано тим, що ТОВ "Каолі н 5" в порушення п. 2 ст. 9 Закону Ук раїни “Про систему оподаткув ання” не подавало до органу д ержавної податкової служби п одаткову звітність більше ро ку.

У судове засідання позива ч не з' явився, надав на адрес у суду клопотання про розгля д справи без участі його пред ставника.

Представник відповідача в судове засідання не з' явив ся повторно. На адресу відпов ідача направлялася повістка про виклик до суду, однак конв ерт повернувся з відміткою „ за зазначеною адресою не про живає”.

Згідно ст.93 ЦК України, місце знаходженням юридичної особ и є адреса органу або особи, як і відповідно до установчих д окументів юридичної особи чи закону виступає від її імені . Статтями 17, 19 Закону України „ Про реєстрацію юридичних осі б та фізичних осіб - підприє мців”, на уповноважений орга н юридичної особи покладено обов' язок подавати державн ому реєстратору відомості у разі зміни місцезнаходження юридичної особи.

У відповідності до ч. 8 ст. 35 КА С України, повістка вважаєть ся врученою юридичній особі, якщо вона доставлена за адре сою, внесенею до відповідног о державного реєстру.

В дане судове засідання, в п орядку ст. 39 КАС України, відпо відача викликано в судове за сідання шляхом поміщення ого лошення в газеті „Народне сл ово” (а.с. 31).

На підставі зазначених нор м, з врахуванням того, що конве рт направлявся на адресу, яка відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію юридичн ої особи серії А00 №086718 від 29.07.2005 ро ку та довідки головного упра вління статистики у Кіровогр адській області від 02.07.2010 року № 14-7703 (а.с. 10, 32) є місцезнаходженням юридичної особи, суд вважає з а можливе розглянути справу без участі відповідача.

Дослідивши у судово му засіданні докази, оцінивш и їх за своїм внутрішнім пере конанням, що ґрунтується на в себічному, повному і об'єктив ному розгляді у судовому про цесі всіх обставин справи в ї х сукупності, суд вважає, що п озов підлягає задоволенню по вністю з наступних підстав.

Відповідно до п.3 ст.10 Закон у України „Про державну пода ткову службу в Україні” конт роль за своєчасністю подання платниками податків бухгалт ерських звітів і балансів, по даткових декларацій, розраху нків та інших документів, пов ' язаних з обчисленням подат ків, інших платежів покладен о на податкові інспекції.

Права органів державної по даткової інспекції закріпле ні ст.11 Закону України „Про де ржавну податкову службу в Ук раїні”, зокрема, п.17 ч.1 цієї ста тті встановлює право державн ої податкової інспекції звер татися у передбачених законо м випадках до судових органі в із заявою (позовною заявою) п ро скасування державної реєс трації юридичної особи.

Отже, чинним законодавство м надано право державній под атковій інспекції на звернен ня до суду з адміністративни м позовом про скасування дер жавної реєстрації юридичної особи.

Судом встановлено, що 29 липн я 2005 року ТОВ "Каолін 5" зареєстр овано Бобринецькою районною державною адміністрацією Кі ровоградської області як юри дична особа та взято на подат ковий облік Новоукраїнською МДПІ (Бобринецьким відділен ням) (а.с.10-13).

Відповідно до довідки Бобр инецької МДПІ від 18.05.2010 р. відпо відачем не подавалась до под аткового органу податкова зв ітність по податку на прибут ок більше року (а.с. 14, 15-16).

Відповідач заборгованості зі сплати податків та зборів не має (а.с. 14).

Відповідно до ч.1 ст.42 Констит уції України кожен має право на підприємницьку діяльніст ь, яка не заборонена законом. П ри цьому ст.67 Конституції Укр аїни встановлює, що кожен зоб ов' язаний сплачувати подат ки і збори в порядку і розміра х встановлених законом.

Статтею 9 Закону України „Пр о систему оподаткування” вст ановлено обов' язок платник ів податків і зборів (обов' я зкових платежів) вести бухга лтерський облік, складати зв ітність про фінансово-господ арську діяльність і забезпеч увати її зберігання у термін и, встановлені законами; пода вати до державних податкових органів та інших державних о рганів відповідно до законів декларації, бухгалтерську з вітність та інші документи і відомості, пов' язані з обчи сленням і сплатою податків і зборів (обов' язкових плате жів); сплачувати належні суми податків і зборів (обов' язк ових платежів) у встановлені законами терміни.

Відповідно до ст.ст. 2, 3 Закон у України “Про державну реєс трацію юридичних осіб та фіз ичних осіб - підприємців” ві дносини, які виникають у сфер і державної реєстрації юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців, регулюються Кон ституцією України, цим Закон ом та нормативно - правовим и актами, прийнятими відпові дно до цього Закону. Дія цього Закону поширюється на держа вну реєстрацію всіх юридични х осіб незалежно від організ аційно-правової форми, форми власності та підпорядкуванн я, а також фізичних осіб - під приємців.

Пунктом 1 статті 59 Господарс ького кодексу України передб ачено, що припинення діяльно сті суб' єкта господарюванн я здійснюється шляхом його р еорганізації (злиття, приєдн ання, поділу, перетворення) аб о ліквідації - за рішенням в ласника (власників) чи уповно важених ним органів, за рішен ням інших осіб - засновників суб' єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випа дках передбачених цим Кодекс ом - за рішенням суду.

Згідно п.2. ст.38 Закону Україн и “Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців” державна р еєстрація припинення юридич ної особи, крім іншого, провод иться у разі: постановлення с удового рішення про припинен ня юридичної особи.

Підставами для постановле ння судового рішення щодо пр ипинення юридичної особи, що не пов' язано з банкрутство м юридичної особи, у тому числ і, є неподання протягом року о рганам державної податкової служби податкових деклараці й, документів фінансової зві тності відповідно до закону.

Враховуючи, викладені обст авини, зокрема той факт, що ві дповідач протягом періоду, щ о перевищує один рік, не звіту є до податкових органів, суд д ійшов висновку, що позовні ви моги є обґрунтованими, підтв ерджуються належними доказа ми та підлягають задоволенню .

Відповідно до ч.1 ст.38 Закону України “Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців” суд, який постановив рішення щод о припинення юридичної особи , що не пов' язане з банкрутст вом юридичної особи, у день на брання таким рішенням законн ої сили направляє його копію державному реєстратору за м ісцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиног о державного реєстру запису про судове рішення.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є су б' єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юр идична особа, судові витрати , здійсненні позивачем, з відп овідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 158 - 1 63 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - т овариство з обмеженою відпов ідальністю "Каолін 5", код ЄДРП ОУ 33464718, зареєстроване в с. Суг окліївка, Боринецький район, Кіровоградська область, у зв' язку з ліквідацією, не по в' язаною з банкрутство м юридичної особи.

Призначити ліквідаційну к омісію в складі трьох осіб - чл ени комісії - представники Бо бринецької міжрайонної держ авної податкової інспекції К іровоградської області.

Встановити строк ліквідац ійної комісії 70 днів.

Ліквідаційній комісії про вести заходи щодо ліквідації товариство з обмеженою відп овідальністю "Каолін 5", визнач ені ст. ст. 60, 61 Господарського к одексу України.

Копію постанови, після набр ання постанови суду законної сили, направити державному р еєстратору Бобринецької рай онної державної адміністрац ії Кіровоградської області.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційно му порядку до Дніпропетровсь кого апеляційного адміністр ативного суду через Кіровогр адський окружний адміністра тивний суд шляхом подачі зая ви про апеляційне оскарження постанови суду протягом 10 дні в з дня її проголошення, а в ра зі проголошення вступної та резолютивної частин постано ви - з дня складання постанови в повному обсязі відповідно до ст.160 КАС України. Апеляційн а скарга подається протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Копі я апеляційної скарги одночас но надсилається особою, яка ї ї подає, до суду апеляційної і нстанції. Апеляційна скарга може бути подана без поперед нього подання заяви про апел яційне оскарження, якщо скар га подається у строк, встанов лений для подання заяви.

Дата складення та підпис ання постанови в повному обс язі - 14.07.2010 року

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду А. В. Саг ун

Дата ухвалення рішення09.07.2010
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу10448346
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1813/10/1170

Постанова від 09.07.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Ухвала від 26.05.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

А.В. Сагун

Постанова від 09.07.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Сагун А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні