Рішення
від 26.05.2022 по справі 336/10919/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

№ 336/10919/21

н/п 2/336/2216/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 травня 2022 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі головуючого судді Боєва Є.С., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з оплати спожитих послуг,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вищевказаним позовом, в якому зазначив, що 01 квітня 2019 року між співвласниками багатоквартирного будинку та ТОВ «Керуюча компанія «Мрія» було укладено договір № 048-У/18 про надання послуги з управління багатоквартирним будинком АДРЕСА_1 . Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_2 в цьому будинку, загальна площа квартири 45,51 кв. м., що підтверджується даними, зазначеними у Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, копія якого додана до позову. Позивач, посилаючись на те, що ним надавалися послуги з управління багатоквартирним будинком та утримання прибудинкової території, проте відповідач не в повному обсязі здійснював платежі за надані послуги, зазначав, що за період з травня 2019 року по 30 листопада 2021 року утворилася заборгованість ОСОБА_1 перед позивачем на суму 7904,98 грн., яку позивач просив стягнути з відповідача. Також позивач просив стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати з оплати судового збору в розмірі 2270 грн. та судові витрати, пов`язані з отриманням письмового доказу Відомостей з державного реєстру речових прав на нерухоме майно у сумі 33 грн.

11.01.2022 ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Запоріжжя було відкрито провадження в справі та призначено її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відповідачу копія ухвали про відкриття провадження у справі та копії позовної заяви з додатками направлялися поштою рекомендованим відправленням за зареєстрованим місцем проживання останнього. Вказане поштове відправлення повернулося з поміткою пошти «за закінченням терміну зберігання».

За змістом ч. 11 ст. 128 ЦПК України відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису - не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

З метою недопущення порушення прав відповідача на подання відзиву на позовну заяву, зустрічної позовної заяви, клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін, тощо, на офіційному веб-сайті судової влади України розміщено повідомлення про розгляд даної цивільної справи у спрощеному позовному провадженні без повідомлення сторін за наявними матеріалами, а тому в силу ч.11 ст.128 ЦПКУкраїни відповідач вважається повідомленим про розгляд справи.

Визначений строк для реалізації особами своїх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків сплив.

Відповідач у наданий судом строк та станом на день розгляду справи своїм правом подання до суду клопотань про розгляд справи з повідомленням сторін та відзиву на позовну заяву не скористався, відзив на позов не подав, заперечень щодо розгляду справи в спрощеному порядку також подано не було, будь-яких клопотань та заяв від відповідача до суду не надходило, відтак відповідно до ч. 8 ст. 178 та ч. 5 ст. 279 ЦПК України, суд розглядає справу за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до п. 14 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»управитель багатоквартирного будинку (далі - управитель) - фізична особа - підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

На підставі Договору № 048-У/18 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком від 01.04.2019 року ТОВ «КК «Мрія» надає послуги з управління будинком співвласникам багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно з п. 1.1. вказаного Договору Управитель(ТОВ «Керуюча компанія «Мрія») зобов`язалося надавати Споживачам (співвласники багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 ) послугу з управління багатоквартирним будинком, а Споживачі зобов`язуються своєчасно оплачувати послугу у строки та на умовах, передбачених цим Договором. Види послуг з управління будинком, їх перелік, обсяг, ціни вказані в Договорі. Сторони договору погодились, що тариф на утримання будинку складає 6,41 грн. за 1 кв. м. площі приміщення (а. с. 17-19).

Відповідач є власником квартири АДРЕСА_3 , загальна площа якої 45,51 кв. м., що підтверджується даними, зазначеними у Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (а. с. 22).

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем ОСОБА_1 зобов`язань з оплати отриманих послуг (за відповідними тарифами місячне нарахування по його квартирі складає 291, 72 грн.) за період з травня 2019 року по 30 листопада 2021 року утворилася заборгованість на суму 7904,98 грн.,що підтверджено розрахунком заборгованості (а. с. 5).

Відповідно до ч. 2 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Частиною 2 статті 8 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено, що обсяг зобов`язань та відповідальності кожного співвласника за договором, який є обов`язковим для всіх співвласників, визначається пропорційно до його частки співвласника. Співвласник звільняється від відповідальності за договором, який є обов`язковим для всіх співвласників, якщо доведе, що належним чином виконав відповідні обов`язки співвласника.

Згідно частини 3 статті 8 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» обсяг зобов`язань та відповідальності кожного співвласника за договором про надання комунальної послуги визначається відповідно доЗакону України «Про житлово-комунальні послуги».

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»до житлово-комунальних послуг належить житлова послуга послуга з управління багатоквартирним будинком, що згідно пункту 12 частини 1 статті 1 вказаного законує результатом господарської діяльності суб`єктів господарювання, спрямованої на забезпечення належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна багатоквартирного будинку та його прибудинкової території відповідно до умов договору.

За статтею 9Закону України Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Згідно з умовами Договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком замовник має сплачувати за надані управителем послуги щомісяця, тобто днем розрахунку за надані послуги вважається останній день місяця.

Співвласникам багатоквартирного будинку було надано послугу з управління будинком, проте відповідач, який є власником квартири АДРЕСА_2 , у період з 01 лютого 2019 року по 31 березня 2020 року оплату за надані послуги не здійснював в повному обсязі, внаслідок чого виникла заборгованість за вказаний період у розмірі 7904,98 грн.

На підтвердження вказаного розміру заборгованості позивачем надано розрахунок (а. с. 5).

Відповідно до частини 1 статті 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

За змістом частини 3 цієї статті дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача, користуються нарівні зі споживачем усіма житлово-комунальними послугами та несуть солідарну відповідальність за зобов`язаннями з оплати житлово-комунальних послуг.

За приписамистатті 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору або вимогЦивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно достатті 525 ЦК України, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається крім випадків, передбачених законом.

Частиною 1статті 530 ЦК Українивизначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до частини 1 статті 543 ЦКУкраїни у разі солідарного обов`язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов`язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо.

Аналізуючи в сукупності викладені обставини і визначені відповідно до них правовідносини, положення закону, якими вони регулюються, дослідивши зібрані у справі докази, суд приходить до переконання, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» про стягнення з відповідача заборгованості з оплати спожитих послуг підлягають задоволенню в повному обсязі.

На підставіст.141 ЦПК України, суд стягує з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового збору.

Водночас клопотання про повернення відповідачу сплаченої суми за отримання відомостей з Державного реєстру речових прав задоволенню не підлягає, адже такі витрати ч.3 ст.133 ЦПКУкраїни не віднесені до витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Керуючись ст.ст.133, 141, 264,265, 279354ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з оплати спожитих послуг задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» заборгованість з оплати спожитих послуг за період з травня 2019 року по 30 листопада 2021 року в сумі 7904, 98 грн. (сім тисяч дев`ятсот чотири гривні 98 коп.)

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія» судові витрати в розмірі 2270 грн.

Відповідно дост. 265 ч. 5 ЦПК Українизазначаються наступні відомості:

Позивач Товариство з обмеженою відповідальністю «Керуюча компанія «Мрія», знаходиться за адресою: 69098, м.Запоріжжя, вул. Полякова, буд. 13-В,ЄДРПОУ 40413159.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_4 , РНОКПП невідомий.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Є.С. Боєв

27.05.22

Дата ухвалення рішення26.05.2022
Оприлюднено28.06.2022
Номер документу104490202
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з оплати спожитих послуг

Судовий реєстр по справі —336/10919/21

Рішення від 26.05.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

Ухвала від 11.01.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Боєв Є. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні