Рішення
від 16.02.2022 по справі 361/4531/21
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 361/4531/21

провадження № 2/361/831/22

17.02.2022

РІШЕННЯ

(Заочне)

Іменем України

17 лютого 2022 року м. Бровари

Броварський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого суддіПетришин Н.М.,за участю секретаря Руминіна О.О.,

розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за позовом Адвокатського об`єднання «Юркон» до ОСОБА_1 про стягнення боргу,-

в с т а н о в и в :

Стислий виклад позиції позивача

У травні 2021 року до суду надійшла вищевказана позовна заява Адвокатського об`єднання «Юркон». В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що 15 липня 2020 року між позивачем та ОСОБА_1 укладено Договір про надання професійної правничої допомоги. Під час укладання договору відповідачу повідомлено, щодо можливості вирішення та кінцевого результату по справі, в якій адвокатське об`єднання представляло інтереси ОСОБА_1 . Тобто відповідач був обізнаний щодо того, що позов який пред`явлено до нього КДЮСШ «Пуща-Водиця» може бути задоволено частково або у повному обсязі. Рішенням Дніпровського районного суду м. Києва від 19 листопада 2020 року позовну заяву КДЮСШ «Пуща-водиця» задоволено частково, стягнуто із ОСОБА_1 майнову шкоду, завдану пошкодженням автомобіля у розмірі 25339, 54 грн., та судовий збір у розмірі 2102,00 грн. Відповідач правом на оскарження не скористався, судове рішення набрало законної сили та пред`явлене до примусового виконання. Позивач обов`язки за договором про надання професійної правничої допомоги від 15 липня 2020 року виконав у повному обсязі. Натомість відповідач не в повній мірі виконав власний обов`язок з оплати наданих послуг. Згідно пункту 3.1 Договору про надання професійної правничої допомоги, відповідач зобов`язаний сплатити позивачеві гонорар, який визначений додатковою угодою № 2 до договору у розмірі 8000, 00 грн., який підлягає сплаті наступним чином: 4000 грн. в момент підписання договору та 4000, 00 в строк до 31 серпня 2020 року. Проте, з вказаної суми відповідачем сплачено 4800, 00 грн., а заборгованість складає 3200, 00 грн. Позивач вказує на те, що в умовах додаткової угоди передбачено штрафні санкції у разі порушення умов договору. З огляду на викладені обставини, позивач просить стягнути із відповідача на свою користь заборгованість у розмір 3200, 00 грн. вартість неоплачених відповідачем послуг, 10000, 00 грн. штраф за безпідставну відмову відповідача від виконання взятих на себе обов`язків, 27550, 00 штраф за фактичне розірвання відповідачем договору без попередньої вмотивованої претензії, 5195, 06 грн. друга частина гонорару позивача, що підлягає сплаті в порядку, передбаченому пунктом 3 Додаткової угоди №2, а всього 45945, 06 грн. та судові витрати по оплаті судового збору.

Заяви, інші процесуальні дії у справі

Ухвалою Броварського міськрайонного суду Київської області від 23 липня 2021 року відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження та призначено судове засідання (а.с. 37).

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_2 позов підтримала у повному обсязі та просила його задовольнити.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про місце, час та дату розгляду справи повідомлявся належним чином. Відзив не подав, причини неявки суду не відомі.

Суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи згідно із положеннями статті 280 ЦПК України.

Обставини справи, що встановлені судом

15 липня 2020 року між Адвокатським об`єднанням «Юркон» та ОСОБА_1 укладено договір про надання професійної правничої допомоги.

16 липня 2020 року ОСОБА_1 здійснив оплату юридичних послуг за договором про надання професійної правничої допомоги від 15.07.2020 року у сумі 4800,00 грн.

Відповідно до Додаткової угоди № 2 до вказаного договору гонорар виплачується протягом 20 робочих днів з моменту настання позитивного результату. А у разі безпідставної відмови будь-якої сторони від виконання взятих на себе зобов`язань за договором, така сторона сплачує іншій штраф у розмірі 2 мінімальних заробітних плат, протягом 10 робочих днів з моменту отримання письмової вимоги. Пункт 6 даної Додаткової угоди передбачає, що у разі допущення прострочення по будь-яким виплатам без поважної причини, винна сторона сплачує іншій стороні пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день такого прострочення. 7-ий пункт додатково угоди передбачає, що клієнт як на досудовому етапі, так і під час судового розгляду не має права укласти мирову угоду чи врегулювати спір будь-якими іншими методами без письмової згоди на це Адвокатського об`єднання. У випадку порушення цієї вимоги клієнт окрім оплати фактично наданих послуг зобов`язаний сплатити адвокатському об`єднанню штраф у розмірі суми коштів, еквівалентній 1000 доларів США по курсу НБУ на день виплати. У 8-му пункті вказано, що клієнт як на досудовому етапі, так і під час судового розгляду не має право повністю або частково відмовлятись від позову, визнавати позов, відмовлятись від окремих процесуальних дій, проведених чи запланованих АО, змінювати свою позицію щодо досягнення результату без письмової згоди на це АО. У випадку порушення цієї вимоги клієнт окрім оплати фактично наданих послуг зобов`язаний сплатити адвокатському об`єднанню штраф у розмірі суми коштів, еквівалентній 1000 доларів США по курсу НБУ на день виплати. Також пунктом 9 передбачено, що якщо клієнт в односторонньому порядку відмовляється від виконання умов договору та/або додаткових угод до нього, або розриває його без попередньої вмотивованої письмової претензії на адресу АО, то клієнт у випадку порушення цієї вимоги, окрім оплати фактично наданих послуг зобов`язаний сплатити адвокатському об`єднанню штраф у розмірі суми коштів, еквівалентній 1000 доларів США по курсу НБУ на день виплати

На підставі зазначеного договору адвокати об`єднання здійснювали представництво інтересів відповідача у цивільній справі №755/3214/20 за позовом КНЮЩС «Пуща-Водиця» до ОСОБА_1 , треті особи: ОСОБА_3 , ТДВ «Страхова компанія «Ю.Ес.Ай» про відшкодування збитків, завданих дорожньо-транспортною пригодою.

Із акту приймання-передачі виконаних робіт від 25 вересня 2020 року за додатковою угодою №1 до договору про надання професійної правничої допомоги № б/н від 15 липня 2020 року вбачається, що загальна сума винагороди за надану правничу допомогу становить 8000, 00 грн.

Рішенням Дніпровського районного суду м. Києва від 18 листопада 2020 року позов задоволено частково. Стягнуто із ОСОБА_1 майнову шкоду, за пошкодження автомобіля у розмірі 25339, 54 грн. та судовий збір у розмірі 2102, 00 грн.

Із матеріалів справи вбачається, що рішення пред`явлено до примусового виконання.

04 грудня 2020 року на адресу ОСОБА_1 направлено повідомлення-вимогу про погашення заборгованості перед АО «Юркон» зі сплати частини гонорару за договором про надання професійної правничої допомоги від 15 липня 2020 року у сумі 4000, 00 грн. не пізніше ніж 15 грудня 2020 року.

Мотиви, з яких виходить суд, та застосування норм права, що регулюють дані правовідносини

Згідно ст. ст. 525, 526 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом, а зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та умов цього Кодексу.

Відповідно до ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як передбачено ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 29 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» встановлено, що дія договору про надання правової допомоги припиняється його належним виконанням. Договір про надання правової допомоги може бути достроково припинений за взаємною згодою сторін або розірваний на вимогу однієї із сторін на умовах, передбачених договором.

Відповідно до ч.1ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Відповідно до частини 1 статті 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» визначено, що гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту, а стаття 29 цього Закону передбачає, що у разі дострокового припинення або розірвання договору про надання правової допомоги за взаємною згодою сторін або на вимогу однієї із сторін клієнт зобов`язаний оплатити адвокату (адвокатському бюро, адвокатському об`єднанню) гонорар (винагороду) за всю роботу, що була виконана чи підготовлена до виконання.

Даючи оцінку встановленим обставинам та доказам в їх сукупності, враховуючи, що 15.07.2020 року між сторонами було укладено Договір про надання професійної правничої допомоги та Додаткову угоду №2 до вказаного договору, умови яких порушені відповідачем, суд приходить до висновку про часткове задоволення виходячи з наступного.

Позивач просить стягнути із відповідача заборгованість у розмір 3 200, 00 грн. вартість неоплачених відповідачем послуг, 10 000, 00 грн. штраф за безпідставну відмову відповідача від виконання взятих на себе обов`язків, 27 550, 00 штраф за фактичне розірвання відповідачем договору без попередньої вмотивованої претензії, 5 195, 06 грн. друга частина гонорару позивача, що підлягає сплаті в порядку, передбаченому пунктом 3 Додаткової угоди №2, а всього 45 945, 06 грн.

Частина 3 ст. 551 ЦК України передбачає, що розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Враховуючи те, що розмір штрафу значно перевищує розмір збитків, суд приходить до висновку про зменшення розміру штрафу до 10000 гривень.

Отже, враховуючи викладене, позов підлягає частковому задоволенню, та стягнення із відповідача на користь позивача заборгованості у розмірі 18395, 06 грн.

Щодо судових витрат

У відповідностідо ч.1та ч.2ст.141ЦПК Українисудовий збірпокладається насторони пропорційнорозміру задоволенихпозовних вимог. Іншісудові витрати,пов`язані зрозглядом справи,покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача.

Враховуючи те, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, стягненню із відповідача на користь позивача підлягають судові витрати у розмірі 908 грн.

Керуючись ст.ст. 525, 526, 530, 551, 651 ЦК України, Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», суд ,-

в и р і ш и в :

Позов Адвокатськогооб`єднання «Юркон»до ОСОБА_1 про стягненняборгу задовольнитичастково.

Стягнути із ОСОБА_1 на користь Адвокатського об`єднання «Юркон» заборгованість з оплати вартості послуг, отриманих за договором про надання професійної правничої допомоги від 15 липня 2020 року, та нарахованих штрафних санкцій у розмірі 18395(вісімнадцятьтисячтристадев`яносто п`ять)гривень06копійок та судовий збір у розмірі 908 гривень.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо заяву про перегляд заочного рішення або апеляційну скаргу не було подано, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач Адвокатське об`єднання «Юркон», код ЄДРПОУ 40751928 адреса місцезнаходження: вул. Б. Хмельницького, 32, оф. 31, м. Київ, 01054.

Відповідач ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 .

Суддя Н.М. Петришин

Дата ухвалення рішення16.02.2022
Оприлюднено24.06.2022
Номер документу104498763
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу

Судовий реєстр по справі —361/4531/21

Рішення від 16.02.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Рішення від 17.02.2022

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

Ухвала від 23.07.2021

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Петришин Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні