Постанова
від 06.07.2010 по справі 2а-2607/10/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 2а-2607/10/2370

06.07.2010 р. м. Черкаси

12 год. 40 хв.

Черкаський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого судді - Руде нко А.В.,

при секретарі - Чемери н І.В.,

за участю:

представника позивача - Охват В.П. (за дорученням від 20.01.2010 р. № 508/07),

відповідача - не з' яв ився,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в приміщен ні суду в м. Черкаси адміністр ативну справу за позовом упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Придніпровському райо ні м. Черкаси до товариства з о бмеженою відповідальністю « Поларіс Україна»про стягнен ня заборгованості зі сплати страхових внесків у сумі 3151 гр н. 80 коп. суд -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійног о фонду України в Придніпров ському районі м. Черкаси звер нулось із позовом до товарис тва з обмеженою відповідальн істю «Поларіс Україна» про с тягнення заборгованості зі с плати страхових внесків у су мі 3 151 грн. 80 коп.

В обґрунтування позовних в имог позивач посилається на ті обставини, що відповідно д о статті 20 Закону України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування»ві д 09.07.2003р. № 1058 відповідач зобов' язаний сплачувати нарахован і щомісячні страхові внески до органів Пенсійного Фонду України до 20-го числа наступно го місяця. Відповідач нараху вав страхові внески за січен ь - березень 2010 року, але у встан овлений законом строк їх не с платив. Загальна сума страхо вих внесків, що підлягає спла ті, складає 3 151 грн. 80 коп. Просит ь стягнути з відповідача бор г у вказаній сумі.

Представник позивача у суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав в повному обсяз і.

Відповідач письмових запе речень проти адміністративн ого позову не надав, представ ника у судове засідання не на правив.

Розглянувши подані докуме нти, оцінивши належність, доп устимість та достовірність к ожного доказу окремо та дост атність і взаємний зв' язок доказів у їх сукупності, суд п риходить до наступного.

Товариство з обмеженою від повідальністю «Поларіс Укра їна» 08.09.2008 року зареєстроване я к суб' єкт підприємницької д іяльності виконавчим коміте том Черкаської міської ради, ідентифікаційний код 36157378, що підтверджується витягом з єд иного державного юридичних о сіб та фізичних осіб-підприє мців станом на 12.05.2010 р.

Відповідно до статті 1 Основ законодавства України про з агальнообов' язкове держав не соціальне страхування від 14.01.1998р. № 16/98-ВР (у подальшому - Ос нов) загальнообов' язкове де ржавне соціальне страхуванн я - це система прав, обов' яз ків та гарантій, яка передбач ає надання соціального захис ту, що включає матеріальне за безпечення громадян у разі х вороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездат ності, втрати годувальника, б езробіття з незалежних від н их обставин, а також у старост і та в інших випадках, передба чених законом, за рахунок гро шових фондів, що формуються ш ляхом сплати страхових внеск ів власником або уповноважен им ним органом (далі-роботода вець), громадянами, а також бюд жетних та інших джерел, перед бачених законом.

Відповідно до статті 4 Основ одним із видів загальнообов ' язкового державного соціа льного страхування є пенсійн е страхування.

Відносини, що виникають між суб' єктами системи загальн ообов' язкового державного пенсійного страхування, рег улює Закон України «Про зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування»09.07.2003р. № 10 58 (у подальшому - Закон № 1058).

Статтею 2 Закону № 1058 передба чено, що система пенсійного з абезпечення в Україні склада ється з трьох рівнів: перший р івень - солідарна система за гальнообов' язкового держа вного пенсійного страхуванн я, другий рівень - накопичув альна система загальнообов' язкового державного пенсійн ого страхування, третій ріве нь - система недержавного пе нсійного забезпечення; перши й та другий рівні системи пен сійного забезпечення в Украї ні становлять систему загаль нообов' язкового пенсійног о страхування.

Відповідно до частини перш ої статті 3 Закону № 1058 суб' єкт ами солідарної системи є зок рема застраховані особи та с трахувальники.

Страхувальниками відповід но до статті 14 Закону № 1058 є зокр ема роботодавці: підприємств а, установи і організації, ств орені відповідно до законода вства України, незалежно від форм власності, виду діяльно сті та господарювання.

Відповідно до статті 15 Зако ну № 1058 платниками страхових в несків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону. Страх увальники набувають статусу платників страхових внесків до Пенсійного фонду з дня взя ття їх на облік територіальн им органом Пенсійного фонду. Взяття на облік юридичних ос іб, на яких поширюється дія За кону України «Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців»з дійснюється на підставі відо мостей реєстраційної картки , наданих державним реєстрат ором згідно із Законом Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб-підприємців»не пізніше н аступного робочого дня з дня отримання зазначених відомо стей територіальними органа ми Пенсійного фонду. Зняття з обліку страхувальника здійс нюється територіальними орг анами Пенсійного фонду на пі дставі відомостей реєстраці йної картки, наданих державн им реєстратором.

Судом встановлено, що відпо відач є юридичною особою, зар еєстрованою відповідно до З акону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», взятий на облік як платник ст рахових внесків за № 2301005766, т ому відповідно до вищезазнач ених приписів Закону № 1058 є пла тником страхових внесків до Пенсійного фонду України.

Пунктом 3 статті 18 Закону № 1058 передбачено, що страхові вне ски є цільовим загальнообов' язковим платежем, який справ ляється на всій території Ук раїни в порядку, встановлено му цим Законом. Пунктом 2 статт і 17 вказаного Закону передбач ено обов' язок страхувальни ка нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки та у повному обсязі стр ахові внески.

Відповідно до пункту 1 статт і 19 Закону України № 1058 страхов і внески до солідарної систе ми нараховуються для роботод авців - на суми фактичних ви трат на оплату праці (грошово го забезпечення) працівників , що включають витрати на випл ату основної і додаткової за робітної плати та інших заох очувальних та компенсаційни х виплат, у тому числі в натура льній формі, які визначаютьс я згідно з нормативно-правов ими актами, прийнятими відпо відно до Закону України «Про оплату праці», виплату винаг ород фізичним особам за вико нання робіт (послуг) за угодам и цивільно-правового характе ру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати п ерших п' яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійс нюється за рахунок коштів ро ботодавця та допомоги по тим часовій непрацездатності.

Із наданих до суду розрахун ків сум страхових внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування за січень - березень 2010 р. ( рядок 8 р озрахунків) вбачається, що ві дповідачем у 2010р. нараховані с трахові внески: за січень - у сумі 1316 грн. 48 коп., за лютий - у с умі 917 грн. 66 коп. та за березень - у сумі 917 грн. 66 коп., всього на су му 3151 грн. 80 коп.

Пунктами 4 та 5 статті 20 Закон у № 1058 передбачено, що сплата ст рахових внесків здійснюєтьс я виключно в грошовій формі ш ляхом внесення відповідних с ум страхових внесків до солі дарної системи на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду; страхові в нески сплачуються страхувал ьниками шляхом перерахуванн я безготівкових сум з їх банк івських рахунків. Пунктом 6 вк азаної статті передбачено, щ о страхувальники зобов' яза ні сплачувати страхові внеск и, нараховані за відповідний звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду , при цьому базовим звітним пе ріодом для страховиків, зазн ачених у пункті 1 статті 14 цьог о Закону, є календарний місяц ь. Пунктом 12 вказаної статті п ередбачено, що страхові внес ки підлягають сплаті незалеж но від фінансового стану пла тника страхових внесків.

Із наданої до суду картки ос обового рахунку страхувальн ика вбачається, що за відпові дачем рахується борг у сумі 315 1 грн. 80 коп., станом на 28.05.2010 р. борг відповідачем не сплачено, чи м порушено вимоги статті 20 Зак ону № 1058.

Обставина щодо наявності в казаного боргу підтверджуєт ься також розрахунком суми п озову, наданим суду.

Пунктами 2 та 3 статті 106 Закон у № 1058 передбачено, що суми стра хових внесків, своєчасно не н араховані та/або не сплачені страхувальником у строки, ви значені статтею 20 цього Закон у, вважаються простроченою з аборгованістю із сплати стра хових внесків (далі-недоїмка ) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінан сових санкцій. Територіальні органи Пенсійного фонду за ф ормою та у строки, визначені п равлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам , які мають недоїмку, вимогу пр о її сплату.

На виконання вказаних прип исів позивач надіслав відпов ідачеві вимогу № Ю-44 від 01.03.2010 р. н а загальну суму 7090 грн. 00 коп. Вка зана вимога відповідачем отр имана 03.03.2010р. Вимога № Ю - 44 від 01 .04.2010р. на загальну суму 7907 грн. 66 ко п., отримана відповідачем 08.04.2010 р. Вимога № Ю - 44 від 05.05.2010р. на за гальну суму 8825 грн. 32 коп., отрима на відповідачем 07.05.2010 р., що підт верджується особистим підпи сом директора підприємства.

Пунктом 3 статті 106 Закону № 1058 передбачено, що страхувальн ик у разі незгоди з розрахунк ом суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки , узгоджує її з органами Пенсі йного фонду в порядку, встано вленому правлінням Пенсійно го фонду, а в разі неузгодженн я має право на оскарження вим оги в судовому порядку. Узгод ження здійснюється на підста ві заяви страхувальника. У ра зі якщо страхувальник, який о держав вимогу територіально го органу Пенсійного фонду п ро сплату недоїмки і протяго м десяти робочих днів після ї ї отримання не сплатив зазна чену у вимозі суму недоїмки р азом з застосованою до нього штрафною санкцією, включено ї до вимоги, або не узгодив вим огу з відповідним органом Пе нсійного фонду, або не оскарж ив вимогу судовому порядку, а також у разі, якщо страхуваль ник узгодив вимогу, але не спл атив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих дні в після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пе нсійного фонду звертається у встановленому законом поряд ку і подає вимогу про оплату н едоїмки до відповідного підр озділу державної виконавчої служби. У зазначених випадка х орган Пенсійного фонду так ож має право звернутися до су ду чи господарського суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

Підпунктом 7 пункту 5 Положе ння про Пенсійний фонд Украї ни, затвердженого Указом Пре зидента України від 01.03.2000р., пер едбачено, що Пенсійний фонд У країни має право стягувати з платників несплачені суми с трахових внесків.

Підпунктом 6 пункту 2.3 Положе ння про управління Пенсійног о фонду України в районах, міс тах і районах у містах, затвер дженого постановою правлінн я Пенсійного фонду України в ід 30.04.2002р. № 8-2 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції Украї ни 21.05.2002р. № 442/6730 передбачено прав о управлінь Пенсійного фонду України у районах, містах і ра йонах у містах стягувати з пл атників страхових внесків не сплачені суми.

З огляду на вищезазначене, с уд приходить до висновку, що в ідповідач зобов' язаний спл атити недоїмку за страховими внесками до Пенсійного фонд у України за січень - березень 2010р. у сумі 3 151 грн. 80 коп., тому поз овні вимоги позивача є закон ними та обґрунтованими.

Відповідно до частини 4 стат ті 94 КАС України судові витрат и, здійснені позивачем-суб' єктом владних повноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 159, 162, 163 КАС Ук раїни, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «По ларіс Україна»(18002, м. Черкаси , вул. Хрещатик, буд. 221, кв. 4, код 36157378) на користь управління Пе нсійного фонду України в При дніпровському районі м. Черк аси (18016, м. Черкаси, вул. Героїв С талінграда, 10, код ЄДРПОУ 21366934) б орг у сумі 3 151 (три тисячі сто п' ятдесят одна) гривна 80 копійок .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня складенн я постанови у повному обсязі , якщо таку заяву не було подан о. Якщо постанову було прогол ошено у відсутність особи, як а бере участь у справі, то стро к подання заяви на апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, а ле апеляційна скарга протяго м 20-ти днів після подання заяв и на апеляційне оскарження н е була подана, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У ра зі подання апеляційної скарг и постанова суду, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після апеляційного розгля ду справи.

Суддя А.В. Руденко

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.07.2010
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу10449896
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2607/10/2370

Ухвала від 01.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Ухвала від 17.06.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

А.В. Руденко

Постанова від 06.07.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Руденко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні