Ухвала
від 18.05.2022 по справі 405/2115/22
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2115/22

провадження № 1-кс/405/1033/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.05.2022 м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду у м. Кропивницькому клопотання слідчого СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про проведення обшуку у кримінальному провадженні № 42022120000000071 від 11.05.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 201-2 КК України

ВСТАНОВИВ:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_4, що належить ТОВ «Укрпол плюс» код ЄДРПОУ 30567194 та знаходиться у фактичному користуванні ПП «Агропромсервіс» код ЄДРПОУ 32039835, з метою відшукання та вилучення:

-предметів та товарів гуманітарної допомоги, а саме: продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, медичні засоби, бронежилети, рюкзаки, ручні інструменти, рукавиці - 739 кілограмів, тепловізори - 7 штук, радіо передавачі - 20 штук; транспортного засобу Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 та/або його комплектуючих; транспортного засобу FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 та/або його комплектуючих; чорнових записів, щодо ввезення, отримання, перевезення, передачі та реалізації гуманітарної допомоги; митних декларацій про розмитнення транспортних засобів Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 , автомобіль FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 та гуманітарної допомоги, а саме: продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, медичні засоби, бронежилети, рюкзаки, ручні інструменти, рукавиці - 739 кілограмів, тепловізори - 7 штук, радіо передавачі - 20 штук; документації, щодо отримання, перевезення, передачі та реалізації гуманітарної допомоги, а саме: Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 , автомобіль FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 , продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, медичні засоби, бронежилети, рюкзаки, ручні інструменти, рукавиці - 739 кілограмів, тепловізори - 7 штук, радіо передавачі - 20 штук; грошових коштів отриманих від реалізації гуманітарної допомоги.

В обґрунтування клопотання зазначив, що у провадженні слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022120000000071 від 10.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України, за фактом того, що групою осіб на території Кіровоградської області здійснюється продаж з метою отримання прибутку предметів гуманітарної допомоги, яка повинна була бути направлена до однієї з військових частин у період воєнного стану.

Встановлено, що від командира ВЧ НОМЕР_5 ( АДРЕСА_1 ) підготовлено лист, про необхідність надання гуманітарної допомоги військовослужбовцям ЗСУ, вказаний лист направлено до компанії нерезидента у Естонській республіці.

В свою чергу компанією нерезидентом у Естонській республіці BARRUS AS 65541 VERIJARVE VORU здійснено закупівлю товарів згідно списку, а саме: продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, медичні засоби, бронежилети, рюкзаки, ручні інструменти, рукавиці - 739 кілограмів, тепловізори - 7 штук, радіо передавачі - 20 штук, автомобіль Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 , автомобіль FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 - які в свою чергу надіслано на митну територію України у якості гуманітарної допомоги.

Крім того, встановлено, що організацією оформлення, доставки та передачі до військової частини вказаної гуманітарної допомоги займалися наступні громадяни:

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_6 , зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 , директор ПП «Агропромсервіс» код ЄДРПОУ 32039835.

- ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_7 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , директор ПСП «ТОПАГРО» код ЄДРПОУ 30898977.

В ході досудового розслідування встановлено, що при пересіченні пункту пропуску Рава Руська Львівської області, зазначенні автомобілі були розмитнені, після чого особисто ОСОБА_4 та ОСОБА_5 разом із водієм ОСОБА_6 вказані автомобілі разом із переліченою гуманітарною допомогою були доставлені до промислово-виробничої бази, яка належить ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_4 , де в подальшому були розібрані на запчастини. Крім того, встановлено, що комплектуючі до вказаних автомобілів та інші предмети, що були надані у якості гуманітарної допомоги реалізуються вищевказаними особами, та до військової частини вони доставлені не були.

Отже, враховуючи вищевикладене встановлено, що група осіб у складі ОСОБА_4 та ОСОБА_5 за попередньою змовою здійснюють продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги з метою отримання прибутку вчиненні у значному розмірі у період воєнного стану.

В ході проведення досудового розслідування з метою встановлення фактичних обставин у справі, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання документації, речей та знарядь, що підтверджує вчинення кримінального правопорушення, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного знаходження виробничо-промислової бази ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_4 з метою відшукання предметів речей та документів, а саме: предметів та товарів гуманітарної допомоги, а саме: продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, медичні засоби, бронежилети, рюкзаки, ручні інструменти, рукавиці - 739 кілограмів, тепловізори - 7 штук, радіо передавачі - 20 штук; транспортного засобу Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 та/або його комплектуючих; транспортного засобу FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 та/або його комплектуючих; чорнових записів, щодо ввезення, отримання, перевезення, передачі та реалізації гуманітарної допомоги; митних декларацій про розмитнення транспортних засобів Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 , автомобіль FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 та гуманітарної допомоги, а саме: продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, медичні засоби, бронежилети, рюкзаки, ручні інструменти, рукавиці - 739 кілограмів, тепловізори - 7 штук, радіо передавачі - 20 штук; документації, щодо отримання, перевезення, передачі та реалізації гуманітарної допомоги, а саме: Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 , автомобіль FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 , продукти харчування, засоби гігієни, медикаменти, медичні засоби, бронежилети, рюкзаки, ручні інструменти, рукавиці - 739 кілограмів, тепловізори - 7 штук, радіо передавачі - 20 штук; грошових коштів отриманих від реалізації гуманітарної допомоги.

У ході слідства встановлено, що документи, які мають суттєве значення для встановлення обставин вчинення вказаного кримінального провадження та предмети (товари) які є об`єктом вчинення кримінального правопорушення можуть перебувати за місцем фактичного знаходження виробничо-промислової бази ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_4 .

Проведення цієї слідчої дії забезпечує отримання відомостей, які в своїй сукупності будуть можливими для їх використання як доказів у кримінальному провадженні, сприятимуть встановленню осіб, що скоїли кримінальне правопорушення та враховуючи, що дані відомості неможливо отримати в інший спосіб, а також зважаючи на те, що, дані докази можуть бути переховані, змінені або знищенні з метою приховування фактів вчинення кримінального правопорушення.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши доводи слідчого, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Встановлено, що у провадженні слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області знаходяться матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022120000000071 від 10.05.2022 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З наданих до клопотання матеріалів встановлено достатньо підстав вважати, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення можливо причетний ОСОБА_4 , але доказів того, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_6 , є фактичним користувачем виробничо-промислової бази, за адресою: АДРЕСА_4 , яка належить ТОВ «Укрпол плюс» код ЄДРПОУ 30567194, яку слідчий просить піддати обшуку не надано, у зв`язку з чим відсутні підстави вважати, що вказані в клопотанні речі та документи, які плануються відшукати можуть перебувати, за адресою: АДРЕСА_4 . Крім того, як вбачається з клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку ТОВ «Укрпол плюс» код ЄДРПОУ 30567194, за адресою: АДРЕСА_4. Разом з тим, відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_4, зареєстровано право власності ПРИВАТНЕ ПІДПРИМСТВО «УКРПОЛ ПЛЮС» код ЄДРПОУ 30567194 (а.п.16-18).

Крім цього, слідчий в судовому засіданні пояснив, що дійсно в доданих до клопотання документах відсутні докази та документи укладання офіційної оренди, між ТОВ «Укрпол плюс» код ЄДРПОУ 30567194 та директором ОСОБА_4 ПП «Агропромсервіс» код ЄДРПОУ 32039835, оскільки на даний час існує військовий час та договори не укладаються. Дане клопотання слідчий обґрунтовує лише на оперативній інформації та рапортах старшого оперуповноваженого в ОВС 4-го відділу УСР в Кіровоградській області ДСР НПУ майора поліції ОСОБА_8.

Крім того, слідчим до матеріалів клопотання надано протоколи допиту свідків від 16.05.2022, але при дослідженні в судовому засіданні встановлено, що протоколи не містять будь якої інформації щодо перебування за місцем фактичного знаходження виробничо-промислової бази ОСОБА_4 , за адресою: АДРЕСА_4, транспортних засобів Mercedes Benz Sprinter 315 номер шасі НОМЕР_1 реєстраційний номер НОМЕР_2 , та FORD Transit номер шасі НОМЕР_3 реєстраційний номер НОМЕР_4 .

Відповідно до ст. 84 КПК України, доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів.

Відповідно до ст. 85 КПК України, належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Наявний в клопотанні рапорт старшого оперуповноваженого в ОВС 4-го відділу УСР в Кіровоградській області ДСР НПУ майор поліції О. Прохніцький. не може бути визнаним слідчим суддею, як належний доказ в розумінні ст. 85 КПК України. Інших доказів, які б підтвердили знаходження відшукуваних речей та документів за вказаною адресою слідчий не надав, тому в задоволенні клопотання необхідно відмовити.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Вказане свідчить про необґрунтованість клопотання тому в його задоволенні слід відмовити.

Керуючись ст. ст. 233-235, 369-372, 376 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

в задоволенні клопотання слідчого СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про проведення обшуку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.05.2022
Оприлюднено29.05.2023
Номер документу104501067
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку у кримінальному провадженні № 42022120000000071 від 11.05.2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 201-2 КК України

Судовий реєстр по справі —405/2115/22

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

Ухвала від 18.05.2022

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні