Рішення
від 26.05.2022 по справі 504/4519/21
КОМІНТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 504/4519/21

Провадження № 2-о/504/26/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.05.2022смт.Доброслав

Комінтернівський районний суд Одеської області у складі:

Головуючого судді - Барвенка В.К.,

секретаря - Мельниковій В.М., -

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду № 10, смт. Доброслав, заяву ОСОБА_1 , за участі заінтересованої особи - ОСОБА_2 , яка проживає у АДРЕСА_1 , про встановлення факту родинних відносин, факту належності заповіту, правовстановлюючого документу, -

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду з даною заявою, якою просив суд встановити факт родинних відносин між ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Тирасполь Республіки Молдова, та ОСОБА_1 , як батьком та сином; встановити юридичний факт, що заповіт, посвідчений Бураковою О.І., приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу 30.09.2016 року за реєстровим номером № 880, складений ОСОБА_3 , належить ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Тирасполь, Республіка Молдова; встановити юридичний факт, що спадкове майно, а саме, частка у статутному капіталі ТОВ «ОДЕМА -ЮГ» код ЄДРПОУ 25381279, у розмірі 63,5% належить ОСОБА_4 , померлому ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Тирасполь, Республіка Молдова.

Заявник подав заяву про розгляд справи у свою відсутність, доводи заяви підтримав.

Заінтересована особа - ОСОБА_5 подала нотаріально завірену заяву від 15.01.2022 року про розгляд справи у свою відсутність та відсутність претензій з приводу вимог заяви.

Ухвалою судді Комінтернівського районного суду Одеської області від 07.12.2021 року відкрито провадження у даній справі.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку про можливість часткового задоволення заяви з наступних підстав:

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Тирасполь, Молдова.

У свідоцтві про народження від 16.10.1983 року у графі «Батько» вказаний ОСОБА_3 .

Згідно дублікату свідоцтва про народження, який виданий 27.01.2021 року у графі «Батько» вказаний ОСОБА_6 .

Судом встановлено, що ОСОБА_6 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Тирасполь Республіка Молдова.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Встановлення даного юридичного факту потрібно заявнику для оформлення спадщини, яка залишилась після смерті батька.

Суд приймає до уваги, що заявник вичерпав можливість довести належними доказами факт родинних відносин іншим, позасудовим, способом.

Суд знаходить повністю доведеним даний юридичний факт - родинних відносин, в зв`язку із чим ці вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі.

Щодо встановлення юридичного факту належності особі заповіту.

За життя, ОСОБА_7 30.09.2016 року склав заповіт, який посвідчений Бураковою О.І. приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу, внесений до реєстру за № 311.

Даним заповітом заповідач здійснив розпорядження належною йому часткою у статутному фонді ТОВ «ОДЕМА-ЮГ» код ЄДРПОУ 25381279, у розмірі 67,5%.

Заявник просить суд встановити юридичний факт, що вказаний заповіт дійсно належить ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Згідно із частинами першою, другою статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту:

1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Таким чином, юридичні факти можуть бути встановлені лише для захисту, виникнення, зміни або припинення особистих чи майнових прав самого заявника.

Враховуючи викладене у задоволенні заяви в частині встановлення факту того, що заповіт ОСОБА_7 від 30.09.2016 року, посвідчений Бураковою О.І. приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу, внесений до реєстру за № 311, належить ОСОБА_4 слід відмовити, оскільки від встановлення цього факту не залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав заявника.

Крім того зазначений факт не може бути встановлений безвідносно.

Подібна правова позиція висловлена ВС КЦ у постанові від 16.06.2021 року.

Щодо вимог встановлення юридичного факту встановлення належності ОСОБА_4 майна- частки у статутному фонді ТОВ «ОДЕМА-ЮГ» код ЄДРПОУ 25381279.

Відповідно до частини 4 статті 315 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Суд вважає, що в даному випадку існує спір про право, тому заяву в цій частині слід залишити без розгляду, роз`яснивши заявнику його право на звернення до суду в загальному позовному порядку.

Крім того, процесуальним законом не передбачено встановлення юридичного факту належності особі майна (майнових прав).

На підставі наведеного, керуючись Постановою Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року, «Про судову практику у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», ст. ст. 258-260, 315, 353 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Встановити юридичний факт родинних відносин між ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у місті Тирасполь Республіки Молдова, та ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , як батьком та сином.

В задоволенні вимоги встановлення юридичного факту належності заповіту особі- відмовити.

Залишити без розгляду вимогу про встановлення факту належності особі майна (майнових прав).

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з часу його проголошення.

Суддя В.К. Барвенко

СудКомінтернівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення26.05.2022
Оприлюднено23.06.2022
Номер документу104506849
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: інших фактів, з них:.

Судовий реєстр по справі —504/4519/21

Постанова від 20.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Ухвала від 12.07.2022

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Погорєлова С. О.

Рішення від 26.05.2022

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

Ухвала від 07.12.2021

Цивільне

Комінтернівський районний суд Одеської області

Барвенко В. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні