Ухвала
від 30.05.2022 по справі 712/3746/22
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/3746/22

Провадження №1-кс/712/1776/22

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2022 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси клопотання старшого слідчого в ОВС СВ Управління СБ України в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 22022250000000092 від 17.05.2022, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ УСБУ в Черкаській області ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором відділу Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з указаним клопотанням, в якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за адресою: нежитлових приміщень та земельної ділянки, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності відповідно належить Черкаській міській раді (орендує ТОВ «Магістраль-Т») і ТОВ «Укрбізнес ЛТД» за місцем знаходження робочого місця ОСОБА_5 .

Клопотання обґрунтовується тим, що Слідчим відділом Управління СБ України в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022250000000092, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.05.2022 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

За даними матеріалів досудового розслідування, мешканець м. Черкаси ОСОБА_5 з використанням месенджеру «Телеграм» передав невстановленому громадянину рф, який зареєстрований у вказаному месенджері під нікнеймом « ОСОБА_6 » інформацію стосовно діяльності військовослужбовців Служби безпеки України та територіальної оборони Збройних Сил України, які виконують свої службові обов`язки на території м. Черкаси, а також щодо настроїв жителів міста у зв`язку із введенням військового стану. На даний час громадянин ОСОБА_5 отримує завдання від вищевказаного громадянина рф щодо збору актуальної інформації про ситуацію в регіоні.

У відповідності до листа № 2/190 від 29.05.2022, що надійшов з відділу контррозвідки Управління у відповідь на доручення слідчого, за результатами проведених заходів отримано інформацію, що громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за допомогою месенджера «Viber», підтримує спілкування з невстановленим громадянином рф, який використовує номер мобільного телефону НОМЕР_1 та ймовірно є представником спецслужб російської федерації.

Встановлено, що на теперішній час ОСОБА_5 виконує завдання представників спецслужб рф по збору відомостей про кількість військовослужбовців ЗСУ та місця їх дислокації, наявність блокпостів та шляхи їх об`їзду, діяльність правоохоронних і судових органів та їх розташування, контррозвідувальний режим, а також іншу актуальну інформацію про обстановку в м. Черкаси і Черкаській області.

Отриману інформацію ОСОБА_5 , з використанням месенджеру «Viber» передає невстановленому громадянину рф, який використовує номер мобільного телефону НОМЕР_1 .

Крім того встановлено, що ОСОБА_5 зареєстрований та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Крім цього, отримано інформацію, що останній здійснює підприємницьку діяльність, що пов`язана з розбіркою та продажем запчастин до вантажних автомобілів за адресами: АДРЕСА_1 і АДРЕСА_3 .

Також встановлено, що ОСОБА_5 періодично мешкає в дачному будинку АДРЕСА_4 . Згідно списків, наданих головою зазначеного садового товариства дачний будинок АДРЕСА_4 і прилегла до нього земельна ділянка належать ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який є рідним батьком ОСОБА_5 .

Слідчий у клопотанні зазначає, що за результатами проведених заходів встановлено, що за місцем роботи за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_5 може зберігати зброю, а також речі і документи, які були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження, а саме ПЕОМ (ноутбуки та персональні комп`ютери), планшети, мобільні телефони з SIM-картками, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, карти пам`яті, оптичні диски, записники, окремі аркуші паперу тощо з інформацією про причетність ОСОБА_5 до протиправної діяльності спецслужб російської федерації на території України, про переміщення військовослужбовців і військової техніки Збройних Сил України та інших збройних формувань, про розташування на території України, в тому числі на території м. Черкаси і Черкаської області, військових об`єктів, об`єктів критичної інфраструктури, правоохоронних і судових органів, з розповсюдженням такої інформації іншим особам, в тому числі особам, причетним до протиправної діяльності російських спецслужб, а також з розповсюдженням неправдивою (фейковою) інформацією про військову агресію зс рф щодо України та закликами до інших осіб розповсюджувати таку інформацію тощо.

У відповідності до інформаційної довідки № 301706056від 29.05.2022 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 розміщені:

1) земельна ділянка кадастровий номер 7110136400:03:008:0023, яка належить Черкаській міській раді як комунальна власність та передана на даний час в оренду ТОВ «Магістраль-Т»;

2) нежитлова будівля загальною площею 205,9 м2, яка на праві приватної власності належить ТОВ «Укрбізнес ЛТД».

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги те, що за місцем роботи ОСОБА_5 у нежитлових приміщеннях та на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитись речі і документи, які мають значення для встановлення об`єктивної істини у кримінальному провадженні та можуть бути доказами під час досудового розслідування та суду, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, слідчий за погодженням із прокурором звернувся з указаним клопотанням до слідчого судді.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив слідчого суддю задовольнити заявлені вимоги.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 статті 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною 5 статті 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно із ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз. Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених цим Кодексом, а також містити відомості про: 1) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали; 2) прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук; 3) положення закону, на підставі якого постановляється ухвала; 4) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку; 5) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 6) речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

Аналіз положень ст. ст. 233-235 КПК України дає підстави для висновку про те, що особа, яка звертається до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи, має навести докази, які б давали підстави з великою ймовірністю вважати, що розшукувані речі чи документи перебувають у конкретному житлі чи іншому володінні особи і що такі речі чи документи матимуть доказове значення для досудового розслідування конкретного кримінального провадження. Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотання, а ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

З матеріалів клопотання убачається, що Слідчим відділом Управління СБ України в Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022250000000092, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.05.2022 за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, відомості про вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні № 22022250000000092 внесені до вказаного реєстру 17 травня 2022 року за фабулою: «мешканець м. Черкаси ОСОБА_5 з використанням месенджеру «Телеграм» передав невстановленому громадянину рф, який зареєстрований у вказаному месенджері під нікнеймом « ОСОБА_6 » інформацію стосовно діяльності військовослужбовців Служби безпеки України та територіальної оборони Збройних Сил України, які виконують свої службові обов`язки на території м. Черкаси, а також щодо настроїв жителів міста у зв`язку із введенням військового стану. На даний час громадянин ОСОБА_5 отримує завдання від вищевказаного громадянина рф щодо збору актуальної інформації про ситуацію в регіоні.»- правова кваліфікація ч.2 ст. 111 КК України.

Причетність ОСОБА_5 до інкримінованого йому кримінального правопорушення підтверджується матеріалами кримінального провадження, доданими до клопотання.

Так, у відповідності до листа № 2/190 від 29.05.2022, що надійшов з відділу контррозвідки Управління у відповідь на доручення слідчого, за результатами проведених заходів отримано інформацію, що громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за допомогою месенджера «Viber», підтримує спілкування з невстановленим громадянином рф, який використовує номер мобільного телефону НОМЕР_1 та ймовірно є представником спецслужб російської федерації.

Встановлено, що на теперішній час ОСОБА_5 виконує завдання представників спецслужб рф по збору відомостей про кількість військовослужбовців ЗСУ та місця їх дислокації, наявність блокпостів та шляхи їх об`їзду, діяльність правоохоронних і судових органів та їх розташування, контррозвідувальний режим, а також іншу актуальну інформацію про обстановку в м. Черкаси і Черкаській області.

Також встановлено, що за місцем роботи за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_5 може зберігати зброю, а також речі і документи, які були знаряддям вчинення злочину, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюється під час кримінального провадження, а саме ПЕОМ (ноутбуки та персональні комп`ютери), планшети, мобільні телефони з SIM-картками, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, карти пам`яті, оптичні диски, записники, окремі аркуші паперу тощо з інформацією про причетність ОСОБА_5 до протиправної діяльності спецслужб російської федерації на території України, про переміщення військовослужбовців і військової техніки Збройних Сил України та інших збройних формувань, про розташування на території України, в тому числі на території м. Черкаси і Черкаської області, військових об`єктів, об`єктів критичної інфраструктури, правоохоронних і судових органів, з розповсюдженням такої інформації іншим особам, в тому числі особам, причетним до протиправної діяльності російських спецслужб, а також з розповсюдженням неправдивою (фейковою) інформацією про військову агресію зс рф щодо України та закликами до інших осіб розповсюджувати таку інформацію тощо.

У відповідності до інформаційної довідки № 301706056від 29.05.2022 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 розміщені:

1) земельна ділянка кадастровий номер 7110136400:03:008:0023, яка належить Черкаській міській раді як комунальна власність та передана на даний час в оренду ТОВ «Магістраль-Т»;

2) нежитлова будівля загальною площею 205,9 м2, яка на праві приватної власності належить ТОВ «Укрбізнес ЛТД».

Оцінюючи надані слідчим докази, слідчий суддя робить висновок про те, що органом досудового розслідування доведено ту обставину, що за зазначеною слідчим адресою за місцем роботи ОСОБА_5 з великою долею ймовірності можуть перебувати ПЕОМ (ноутбуки та персональні комп`ютери), планшети, мобільні телефони з SIM-картками, жорсткі диски, флеш-накопичувачі, карти пам`яті, оптичні диски, записники, окремі аркуші паперу з інформацією про причетність ОСОБА_5 до протиправної діяльності спецслужб російської федерації на території України, про переміщення військовослужбовців і військової техніки Збройних Сил України та інших збройних формувань, про розташування на території України, в тому числі на території м. Черкаси і Черкаської області, військових об`єктів, об`єктів критичної інфраструктури, правоохоронних і судових органів, з розповсюдженням такої інформації іншим особам, в тому числі особам, причетним до протиправної діяльності російських спецслужб, а також з розповсюдженням неправдивою (фейковою) інформацією про військову агресію зс рф щодо України та закликами до інших осіб розповсюджувати таку інформацію.

Крім того, слідчий суддя враховує, що доступ до вказаних речей та документів неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом їх витребування або за допомогою інших слідчих дій, передбачених КПК України.

Оскільки відшукувані речі та документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі та документи з великою долею ймовірності знаходяться за зазначеною в клопотанні адресою, за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей, які мають значення для досудового розслідування, тому клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , за місцем знаходження робочого місця ОСОБА_5 , підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 369, 372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень та земельної ділянки, розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , що на праві приватної власності відповідно належить Черкаській міській раді (орендує ТОВ «Магістраль-Т») і ТОВ «Укрбізнес ЛТД» за місцем знаходження робочого місця ОСОБА_5 з метою відшукання та вилучення зброї, боєприпасів, ПЕОМ (ноутбуків і персональних комп`ютерів), планшетів, мобільних телефонів з SIM-картками, жорстких дисків, флеш накопичувачів, карт пам`яті, оптичних дисків, записників, окремих аркушів паперу тощо, які належать (якими користується) ОСОБА_5 з інформацією про причетність ОСОБА_5 до протиправної діяльності спецслужб російської федерації на території України, про переміщення військовослужбовців і військової техніки Збройних Сил України та інших збройних формувань, про розташування на території України, в тому числі на території м. Черкаси і Черкаської області, військових об`єктів, об`єктів критичної інфраструктури, правоохоронних і судових органів, з розповсюдженням такої інформації іншим особам, в тому числі особам, причетним до протиправної діяльності російських спецслужб, а також з розповсюдженням неправдивою (фейковою) інформацією про військову агресію зс рф щодо України та закликами до інших осіб розповсюджувати таку інформацію.

Виконання ухвали про проведення обшуку покласти на слідчих слідчого відділу Управління Служби безпеки України в Черкаській області, якими проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22022250000000092.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.05.2022
Оприлюднено31.05.2023
Номер документу104519829
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 22022250000000092 від 17.05.2022

Судовий реєстр по справі —712/3746/22

Ухвала від 30.05.2022

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні