Ухвала
від 25.05.2022 по справі 580/2232/20
ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ШОСТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДСправа № 580/2232/20 Головуючий у І інстанції - Рідзель О.А.

Суддя-доповідач Мельничук В.П.

УХВАЛА

26 травня 2022 року м. Київ

Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду у складі:

Головуючого-судді: Мельничука В.П.,

суддів: Кучми А.Ю., Лічевецького І.О.,

при секретарі: Черніченко К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області про зупинення апеляційного провадження у справі за апеляційною скаргою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 24 грудня 2021 року у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Комунального підприємства Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради, треті особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача: Черкаська обласна рада, Регіональний структурний підрозділ Київський районний центр Київцентраеро Державного підприємства обслуговування повітряного руху України, Департамент інфраструктури та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду, -

ВСТАНОВИЛА:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області звернулося до Черкаського окружного адміністративного суду з позовом до Комунального підприємства Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради, треті особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні Відповідача: Черкаська обласна рада, Регіональний структурний підрозділ Київський районний центр Київцентраеро Державного підприємства обслуговування повітряного руху України, Департамент інфраструктури та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації, в якому, урахуванням заяви від 26.10.2021 про уточнення позовних вимог, просило застосувати заходи реагування до Комунального підприємства Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради місце провадження господарської діяльності: 18036, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Смілянська, 168, у вигляді повної заборони експлуатації об`єкту, шляхом знеструмлення, закриття всіх входів (із накладенням печаток) до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, встановлених в акті від 11.10.2021 № 470.

Обґрунтовуючи позовні вимоги Позивач вказав, що за наслідками позапланової перевірки Відповідача встановлені порушення пожежної безпеки. Наявність на даному об`єкті сукупної кількості порушень, що на думку Позивача прямо створюють загрозу виникнення загорання, не дадуть можливості вчасно та якісно ліквідувати пожежу, а також ненадійність будівельних конструкцій у пожежобезпечному відношенні вказує на пряму загрозу життю та здоров`ю людей, що перебувають у даних будівлях.

Рішенням Черкаського окружного адміністративного суду від 24 грудня 2021 року у задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись з таким судовим рішенням Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове судове рішення, яким адміністративний позов задовольнити повністю.

До суду апеляційної інстанції надійшло клопотання Позивача про зупинення апеляційного провадження у справі на період дії правового режиму воєнного стану в Україні на підставі пункту 5 частини 1 статті 236 КАС України.

Розглянувши зазначене клопотання, колегія суддів зазначає наступне.

Клопотання Позивача про зупинення апеляційного провадження у справі обґрунтовано тим, що Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб. Строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб згідно з Указом Президента № 133/2022 від 14 березня 2022 року. Також строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 25 квітня 2022 року строком на 30 діб згідно з Указом Президента № 259/2022 від 18 квітня 2022 року. Також строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб згідно з Указом Президента № 341/2022 від 17 травня 2022 року.

Наказом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області (з основної діяльності) «Про переведення особового складу структурних підрозділів Головного управління на посилений режим несення служби» від 24 лютого 2022 року № 56, у зв`язку з ускладненням ситуації на території України, а також з метою підвищення готовності підпорядкованих підрозділів Головного управління до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій і організації заходів щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки, зокрема зобов`язано Заступника начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації Головного управління полковнику служби цивільного захисту ОСОБА_1 :

- перевести особовий склад на посилений режим несення гарнізонної служби з 09:00 24 лютого 2022 року;

- забезпечити постійну взаємодію з представниками Національної поліції України, Черкаського обласного військового комісаріату, тощо;

- організувати посилений контроль за організацією служби у підпорядкованих підрозділах;

- провести інструктажі особового складу оперативних груп, чергових змін та особового складу, залучених до несення служби.

02 березня 2022 року Рада суддів України оприлюднила рекомендації роботи судів в умовах воєнного стану, в яких визначено, зокрема:

- при визначенні умов роботи суду у воєнний час, керуватися реальною поточною обстановкою, що склалася в регіоні;

- по можливості відкладати розгляд справ (за винятком невідкладних судових розглядів) та знімати їх з розгляду, зважати на те, що велика кількість учасників судових процесів не завжди мають змогу подати заяву про відкладення розгляду справи через задіяння до функціонування критичної інфраструктури, вступ до лав Збройних сил України, територіальної оборони, добровольчих воєнних формувань та інших форм протидії збройної агресії проти України, або не можуть прибути в суд у зв`язку з небезпекою для життя.

- справи, які не є невідкладними, розглядати лише за наявності письмової згоди на це усіх учасників судового провадження.

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Як вбачається з Наказу Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області від 24 лютого 2022 року № 56, Позивач не перебуває у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Крім того, Радою суддів України не було рекомендовано судам в умовах воєнного стану саме зупиняти провадження у справі.

Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 129 Конституції України, основними засадами судочинства є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

За змістом частини 1 статті 8 КАС України, всі учасники судового процесу є рівними перед законом і судом.

Відповідно до частини 1 статті 44 КАС України учасники справи мають рівні процесуальні права та обов`язки.

Згідно з частиною 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Заходи, запроваджені Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, лише покладають на учасників справи додаткові обов`язки щодо дотримання правил воєнного стану, та не перешкоджають, зокрема Позивачу, на підставі ст. 195 КАС України звернутись до суду з клопотанням про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Таким чином, звертаючись до суду із клопотанням про зупинення апеляційного провадження у справі, Позивач не зазначив які саме обмежувальні заходи перешкоджали йому звернутись з дотриманням вимог ст. 195 КАС України з клопотанням про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та взяти участь у розгляді справи в режимі відеоконференції.

З огляду на викладені обставини, колегія суддів приходить до висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання Позивача про зупинення апеляційного провадження у справі на підставі пункту 5 частини 1 статті 236 КАС України.

Керуючись ст.ст. 204, 236, 241, 242, 248, 321, 325, 328 КАС України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

У задоволенні клопотання Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області про зупинення апеляційного провадження у справі за апеляційною скаргою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області на рішення Черкаського окружного адміністративного суду від 24 грудня 2021 року у справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Черкаській області до Комунального підприємства Аеропорт Черкаси Черкаської обласної ради, треті особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Черкаська обласна рада, Регіональний структурний підрозділ Київський районний центр Київцентраеро Державного підприємства обслуговування повітряного руху України, Департамент інфраструктури та житлово-комунального господарства Черкаської обласної державної адміністрації про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та не може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий-суддя: В.П. Мельничук

Судді: А.Ю. Кучма

І.О. Лічевецький

Повний текст складено 27.05.2022 року.

СудШостий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.05.2022
Оприлюднено19.08.2022
Номер документу104528256
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо цивільного захисту

Судовий реєстр по справі —580/2232/20

Постанова від 25.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 25.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Постанова від 25.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 25.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 18.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 02.05.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 17.04.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Ухвала від 09.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Мельничук Володимир Петрович

Рішення від 24.12.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

Рішення від 24.12.2021

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Олексій РІДЗЕЛЬ

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні